Szinkronicitás

Amióta az emberben kialakult a képesség a környezetében történő események megfigyelésére, a véletlen egybeeséseket mindig kiemelt figyelem övezte. Matematikusok és filozófusok próbálták megfejteni a szinkronisztikus események titkát, a 20. században pedig komoly tudósokat is foglalkoztatott a jelenség. A témában a legismertebb írások mindenképp C. G. Jung munkái, ő nevezte el szinkronicitásnak a tér- vagy időbeli, egymással oksági kapcsolatban nem lévő egybeeséseket, elméletének tisztázásában pedig Wolfgang Pauli segített neki.

A következő történet kiválóan példázza, mit értünk szinkronicitás alatt: I. Umberto olasz király 1900. július 28-án egy észak-olaszországi kisvárosban, Monzában vacsorázott, amikor feltűnt neki, hogy az étterem tulajdonosa megszólalásig hasonlít rá. Magához hívatta, és amikor szóba elegyedett vele, meglepetten vette tudomásul, hogy mindkettejük neve Umberto, egy napon nősültek meg, a feleségük neve Margherita, a vendéglős azon a napon nyitotta meg éttermét, amikor I. Umbertót királlyá koronázták. Az uralkodó meghívta hasonmását a másnapi atlétika versenyre, ám reggel hiába várt rá, szárnysegédje közölte, hogy a másik Umberto egy lövöldözésben életét vesztette. A király épp sajnálkozásának adott hangot, amikor Gaetano Bresci három pisztolylövéssel megölte.

Synchronicity

Noha meglehet, hogy a fenti kis történet nem pontosan így esett meg – jómagam csupán egyetlen forrásban találtam rá utalást –, mégis jól bemutatja a szinkronicitás lényegét. Ehhez hasonló a Lincoln–Kennedy-párhuzam, mely megjelent újságokban, és egy ideje az interneten is fellelhető több verziója. Röviden idézném a leggyakrabban előforduló állításokat:

– Lincoln 1846-ban, Kennedy 1946-ban lett a kongresszusba választva.

– Lincolnt 1860-ban, Kennedyt 1960-ban választották elnökké.

– Mindkettőjüket a feleségük jelenlétében, pénteken, fejlövéssel ölték meg.

– Lincoln elnököt a Ford Színházban lőtték le; Kennedy elnök épp egy Ford által gyártott Lincoln gépkocsiban ült, mikor lelőtték.

– Booth egy színházban lőtt, és egy raktárban fogták el; Oswald egy raktárból lőtt, és egy filmszínházban fogták el.

– Lincoln elnök merénylője 1839-ben, Kennedy elnök merénylője 1939-ben született.

– Lincoln elnököt A. Johnson alelnök, Kennedy elnököt L. Johnson alelnök követte posztján.

– Lincoln utóda 1808-ban, Kennedy utóda 1908-ban született.

– Mindketten egy gyereket vesztettek el elnökségük alatt.

– Lincoln titkárát Kennedynek hívták; Kennedy titkárát Lincolnnak hívták.

– Mindkét gyilkos teljes neve 15 betűből áll.

– Mindkét gyilkost megölték tárgyalás előtt.

– Haláluk előtt egy héttel Lincoln Maryland államban egy Monroe nevű helységben; Kennedy pedig Marilyn Monroe-val volt.

Terjedelmi okok miatt nem fogunk végigmenni mindegyik kijelentésen, az azonban rögtön tudható, hogy az utolsó állítás hamis. Marilyn Monroe 1962. augusztus 5-én hunyt el, John F. Kennedy ellen pedig 1963. november 22-én követtek el merényletet, tehát nem találkozhattak az elnök halála előtt egy héttel. A fenti lista tartalmaz tárgyi tévedéseket is, ilyen például a két titkár esete. Kennedynek csakugyan volt egy Evelyn Lincoln nevű személyi titkárnője, Lincoln elnök két titkárának neve azonban John G. Nicolay és John Hay volt. Szintén tévesen van megadva Booth születési éve, nem 1839-ben, hanem 1838-ban jött világra; elfogásának körülményei sem egyeznek a fenti állításokkal, Booth ugyanis egy dohányszárító csűrben bújt el, amit üldözői rágyújtottak, az ezután kapott lövés ölte meg.

Láthatjuk, hogy a hihetetlen párhuzam nem állja ki az alaposabb vizsgálat próbáját, bár a helyesbítések után is elég érdekes az összhatás. Az USA elnökeinek sorsa tartogat még egyéb meglepetéseket is. Vegyük szemügyre az alábbi listát:

1840: William Henry Harrison hivatali ideje alatt meghalt.

1860: Abraham Lincoln merénylet áldozata lett.

1880: James A. Garfield merénylet áldozata lett.

1900: William McKinley merénylet áldozata lett.

1920: Warren G. Harding hivatali ideje alatt meghalt.

1940: Franklin D. Roosevelt hivatali ideje alatt meghalt.

1960: John F. Kennedy merénylet áldozata lett.

Vagyis 1840-1960 között minden huszadik évben megválasztott elnök hivatali ideje alatt meghalt, ez a szabály azonban úgy tűnik 1980-ban felmondta a szolgálatot. Tudjuk, hogy Ronald Reagan letöltötte hivatali idejét, és a 2000-ben megválasztott G. W. Bush is a mai napig él.

Ennél sokkal érdekesebb – és kevésbé közismert – a Hitler és Napóleon élete között felelhető párhuzam. Adolf Hitler néhol napra pontosan 129 év különbséggel ismétli Napóleon sorsát, egész 1945-ig, amikor is meghal. Ha Napóleon 1821-es halálához hozzáadunk 129 évet, akkor az 1950-es dátumot kapjuk, ami megint csak arra utal, hogy a 129 éves periódus itt valamiért megszűnt működni.

Nem csak a történelem produkál különös dolgokat. Az egyik internetről letölthető, a Hold felszínéről, a Prinz-kráter közelében készült fotó megdöbbentően emlékeztet Magyarország hegy- és vízrajzi térképére (Lásd: Polaris - A holdbéli Duna és Tisza nyomában). Külön érdekessége a dolognak, hogy az összes nyelv közül egyedül a magyarban használják a „hold” szót földterület mértékegységként és égitestként is.

Nagy vonalakban láttuk tehát, mit jelent a szinkronicitás, noha nem tudjuk, miért történik mindez. Valamiféle rejtélyes rendezőelv működne a háttérben, amely befolyásolja az egymással látszatra semmiféle kapcsolatban nem lévő eseményeket?

A hivatalos tudomány a nagy számok törvényére hivatkozik a magyarázatnál. A világon annyi esemény történik, és olyan sokan élünk a bolygón, hogy az lenne a furcsa, ha nem lennének egybeesések. Luis W. Alvarez Nobel-díjas fizikus valószínűség-számítás segítségével kimutatta, hogy az Egyesült Államokban átlagban naponta tíz véletlen egybeesés történhet, vagyis egyáltalán nem olyan ritkán jönnek létre kisvalószínűségű történések, mint azt hisszük. Szerinte nem kell semmiféle transzcendens szervezőerőt keresni a szinkronisztikus események okaként, ezek szinte szükségszerűen következnek be velünk.

Természetesen nem mindenki fogadja el ezt a megközelítési módot. Egyesek gyűjtik és feljegyzik a véletlen egybeeséseket, ilyen volt például Paul Kammerer osztrák zoológus, aki dokumentálta és osztályozta a szinkronicitásokat. Feltételezte, hogy létezik egy természeti törvény, amely gyűjti, egymáshoz rendeli, csoportosítja a hasonló mintákat és motívumokat felmutató eseményeket.

Nem Kammerer volt az első, aki a témával foglalkozott. 1850-ben Schopenhauer írt egy tanulmányt, ebben kifejti azon elképzelését, mely szerint az ember életét a tervszerűség fűzi egésszé, így a véletlen rendeltetése csupán a sors beteljesítése; vagyis véletlenek nem léteznek.

C. G. Jung pszichológiai szempontból közelítette meg a kérdést, szerinte a szinkronicitás jelenségének oka az emberi tudatban keresendő, a lelki fejlődés egy bizonyos pillanatában – leggyakrabban egy fordulópontnál – a kollektív tudattalan mintái a fizikai világban jelentőségteljes egybeesés formájában nyilvánulnak meg. Az események szerinte a szinkronicitást tapasztaló személy részére komoly üzenetet hordoznak, amit aztán az vagy megért, vagy nem. Jung több ilyen eseményt írt le praxisából elmélete alátámasztására. Az 1930-as évek elején Wolfgang Pauli ismert fizikus szállt vitába vele, levelezésük eredményeként sikerült a szinkronicitás fogalmának meghatározását pontosítani.

Természetesen vannak, akik nem elégednek meg ennyivel, és tovább lépnek: a jelentőségteljes véletlenek nem csak megfigyelhetők és elemezhetők, de szándékosan létre is hozhatók. Szerinte ezen módszer segítségével lehet életünk újabb és újabb fordulóit elérni, az ezeken keresztül vezető úton érhetjük el életünk minőségének javulását és sorsunk beteljesülését. Az általa vázolt folyamatot lelki evolúciónak nevezi, és fontos szerepet kapnak benne különböző meditációs és légzőgyakorlatok, az elmélet pedig egyaránt épít a filozófia, pszichológia, és ezotéria különböző megállapításaira.

Külön fejezetet érdemelne az ikrekkel megtörtént szinkronicitások elemezése. Egy közelmúltban megjelent újsághír szerint New Yorkban egy ikerpár ugyanazon kórházban pár perc eltéréssel szült, mindkettejük gyermeke fiú lett. Több értekezés foglalkozik az ehhez hasonló egybeesésekkel, legtöbbjük esettanulmányokkal igyekszik bizonyítani, hogy az ikrek esetében az egymással oksági kapcsolatban nem lévő, egyazon időben történő események nem a véletlen műveként jönnek létre. Külön érdekesség az 1933-ban született ikerpár, Oscar Stohr és Jack Yufe esete: miután szüleik elváltak, az anya egyiküket magával vitte Németországba, ahol lelkes nácit nevelt belőle, míg testvére az apja hatására zsidó vallásúként élte az életét. Amikor 1979-ben találkoztak, viselkedésük, beszédük, mozgásuk hasonlósága megdöbbentő volt. Az ikerkutatás kapcsán két tudós munkássága figyelemre méltó, Thomas Bouchardo és Luigi Gedda tett sokat a jelenség hátterének feltárásáért. Gedda, aki közel tizenötezer ikerpárt vizsgált meg, a szinkronisztikus történések magyarázatára kidolgozta az „Életóra” hipotézist.

Láttuk tehát, hogy a véletlen egybeesések, vagy másként a kis valószínűségű események kérdésében nem egységes az álláspont. Hogy kinek van igaza? Határozott választ adni erre a kérdésre lehetetlen, mivel az egyik oldal a képletekben rejlő igazságra, a másik pedig a tapasztalat adta bizonyosságra fog hivatkozni, így a probléma továbbra is megoldatlan marad.tarrdaniel.com

Facebook közösségi oldalunk:

https://www.facebook.com/pages/Fordítsuk-meg-a-sorsunkat/360731700698608

AKTUÁLIS KURZUSI ,EGYÉNI OLDÁSI IDŐPONTOK:

Címkék:

Hozzászólásokmt0126 fitflops coach

mt0126
fitflops
coach outlet
canada goose
pandora jewelry
coach factory outlet
canada goose coats
uggs outlet
ray ban sunglasses discount
adidas nmd
yeezy boost
michael kors outlet
hermes birkin
ugg boots
moncler jackets
louis vuitton outlet
canada goose
canada goose outlet
canada goose outlet
coach factorty outlet
pandora charms
nmd shoes
coach outlet
pandora store
coach factorty outlet
ralph lauren outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet
coach outlet
louis vuitton outlet
ugg boots
cheap jordans
coach outlet
michael kors handbags
fitflops sale clearance
coach factory outlet
michael kors outlet
ray ban sunglasses
ugg boots canada
michael kors outlet
pandora charms sale clearance
mulberry uk
canada goose clothing
pandora charms sale
north face outlet
canada goose jackets
supreme clothing
ugg outlet store
ugg outlet
adidas superstar
nike air max
ugg boots
polo ralph lauren outlet
canada goose outlet
canada goose jackets
canada goose
adidas shoes
michael kors outlet online
christian louboutin
canada goose outlet
ralph lauren outlet
tory burch outlet store
uggs canada
coach factory outlet online
nike shoes
ugg boots
mbt shoes
ugg boots
moncler coats
adidas yeezy boost
canada goose jackets
supreme clothing
coach outlet
christian louboutin
pandora jewelry
polo ralph lauren outlet
michael kors handbags
michael kors uk
jordan shoes
moncler outlet
coach outlet
ugg boots
polo ralph lauren outlet online
ugg boots
ugg outlet
jordan shoes
ralph lauren outlet
canada goose
coach outlet online
burberry outlet
canada goose uk
adidas superstar
moncler jackets
coach outlet store
michael kors outlet store
michael kors outlet
tory burch outlet
coach factory outlet
cheap jordans
louboutin shoes
coach outlet
air max 97
coach outlet
coach outlet
ray ban sunglasses
coach outlet store
nike zoom
north face outlet
polo ralph lauren outlet online
pandora charms sale
canada goose uk
pandora charms
columbia sportswear
coach canada
hermes handbags
adidas yeezy boost
moncler outlet
the north face
pandora jewelry outlet
salvatore ferragamo
coach outlet store
canada goose outlet
ralph lauren uk
moncler outlet
michael kors outlet
jordan retro 11
michael kors canada
coach factory outlet
longchamp uk
pandora charms
pandora charms sale clearance
yeezy boost
ugg shoes
coach factory outlet
birkenstocks
pandora outlet
burberry outlet
coach outlet
philipp plein shirt
cheap ray ban sunglasses
nike outlet store
michael kors outlet
fred perry polo
polo ralph lauren outlet online
north face jackets
gucci outlet
ultra boost
jordans
canada goose outlet
cheap nfl jerseys
ugg ustralia
yeezy boost
canada goose sale
polo ralph lauren outlet
cheap jordans
air jordans
kate spade bags
adidas yeezy
adidas nmd
adidas campus
coach outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
longchamp outlet
moncler
jordan retro
louis vuitton outlet online
timberland boots outlet
moncler outlet
oakley sunglasses
yeezy boost 350
canada goose uk
timberland boots
timberland boots
louis vuitton outlet online
longchamp outlet
north face jackets
ugg boots
michael kors outlet clearance
kate spade
ugg boots for women
gucci handbags
yeezy boost
canada goose outlet
mbt
polo ralph lauren outlet online
coach outlet
canada goose outlet
ralph lauren outlet
ugg outlet
coach outlet
ugg shoes
oakley sunglasses sale
ralph lauren uk
ugg outlet
pandora jewelry
supreme new york
ugg outlet
hermes handbags
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
ugg boots
cheap jordans
kate spade
coach outlet store online clearances
michael kors outlet
burberry
cheap uggs
oakley sunglasses
ugg outlet
north face outlet
michael kors outlet clearance
ugg outlet
valentino shoes
coach outlet
polo ralph lauren outlet
kate spade outlet store
burberry outlet store
coach factory outlet
valentino shoes outlet
coach outlet store
uggs
nike outlet store
air max 2018
ugg outlet
moncler jackets
nike outlet
salvatore ferragamo shoes
nmd adidas
cheap nfl jerseys
ugg boots
nfl jerseys wholesale
coach factory outlet
uggs outlet
moncler jackets outlet
coach factory outlet online
adidas yeezy
adidas yeezy boost
michael kors outlet
canada goose
michael kors outlet
oakley sunglasses
birkenstock sandals
nfl jerseys wholesale
air jordans
ugg outlet
yeezy boost
canada goose outlet
moncler outlet
michael kors canada
ugg outlet
uggs outlet
coach factory outlet
canada goose jackets
coach outlet
burberry outlet canada
ferragamo outlet
michael kors
fred perry
uggs
timberland outlet
moncler jackets
north face jackets
ray ban sunglasses
cat boots
adidas nmd
ralph lauren outlet
pandora charms sale clearance
fitflops sale
moncler
ralph lauren outlet
christian louboutin outlet
fitflops
oakley sunglasses
adidas shoes
north face jackets
oakley sunglasses
polo outlet
pandora outlet
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
moncler outlet
adidas outlet
michael kors factory outlet
philipp plein outlet
uggs clearance
doudoune moncler
uggs outlet
pandora charms
air jordan shoes
air max 97
pandora charms uk
coach outlet
canada goose uk
kate spade handbag
cheap jordans
michael kors outlet clearance
adidas
canada goose outlet
ralph lauren outlet
adidas yeezy
longchamp outlet online
adidas shoes
ralph lauren outlet
harden vol 1
coach outlet
kate spade handbags
cheap uggs
ugg boots on sale
ray ban sunglasses
cheap ugg boots
nike shoes for men
mbt shoes
adidas yeezy
michael kors outlet store
canada goose jackets
hermens bags
pandora
canada goose outlet
coach factory outlet
north face outlet online
pandora charms
nike shoes
hermes outlet
pandora jewelry
uggs outlet
kate spade outlet store
cheap ray bans
coach outlet
nike outlet
adidas shoes
adidas nmd
canadian goose
coach factory outlet
ugg boots
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren
nike outlet online
air max 2018
kate spade outlet
canada goose jackets
pandora charms
louis vuitton
air jordan shoes
discount oakley sunglasses
cheap jordans for sale
longchamp handbags
louboutin shoes
canada goose outlet
kate spade outlet
pandora outlet
mulberry outlet
hermes handbags
michael kors handbags
ralph lauren sale clearance
adidas yeezy
ugg outlet
ralph lauren outlet
uggs canada
canada goose
adidas outlet
polo outlet
ralph lauren outlet
christian louboutin outlet
ralph lauren outlet
coach outlet store
mulberry bags
supreme clothing
red bottoms shoes
coach canada
red bottoms
coach factory outlet
hermes bags
oakley sunglasses
red bottom shoes
canada goose jackets uk
nike outlet
cheap nfl jerseys
burberry outlet
ugg outlet online
fitflops
canada goose uk
canada goose sale
longchamp handbags
ugg outlet
cheap ray ban sunglasses
pandora jewelry
cheap oakley sunglasses
pandora charms
ugg boots
nike store
michael kors outlet online
coach outlet
polo ralph lauren
ugg boots on sale
mulberry handbags
uggs
yeezy 350 boost
coach outlet store online
canada goose outlet
fitflops sale clearance
adidas shoes
louis vuitton outlet store
ralph lauren uk
burberry sale
michael kors outlet
pandora charms
cheap mlb jerseys
coach factory outlet
jordan shoes
cheap mlb jerseys china
ralph lauren sale clearance
coach outlet
ferragamo shoes
moncler jackets
nike air max
cheap oakley sunglasses
canada goose jackets
ralph lauren uk
polo ralph lauren outlet online
michael kors factory outlet
christian louboutin outlet
ralph lauren
ugg australia
cheap uggs
air max 2017
coach outlet online
nmd adidas
canada goose sale
nike shoes
canada goose outlet
ugg outlet
coach outlet
ralph lauren outlet
ray ban sunglasses
cheap jordans free shipping
michael kors handbags
moncler uk
canada goose jackets
kate spade outlet
michael kors outlet online
adidas outlet
mt0126