Öt gőzössel Kanizsára

A bejegyzés elolvasása előtt ajánlott megejteni a mosdóban végezhető tevékenységeket és egy alapos étkezés is javasolt, mert ez egy csöppet hosszúra sikerült.

Tudatosan tervezett kirándulásnak indult, aztán mégis véletlenül jött össze elindulni. 5-kor még kerülgettem fateromat és közben szélesen hordtam Colgate-vigyoromat labda fejemen, azzal a céllal, hátha megkérdi, miért tartózkodom 10 percnél többet a társaságában egyhuzamban. Nem kérdezte meg. Végül közöltem vele pókerarccal, hogy sajnos a ház kibelezése elmarad jövőhétre, mert sürgősen közbejött egy hétvégi csavargás. Szegény pára csak pislogott mint a szemafor, de tudomásul vette. 8-kor már a vonaton hajlítottuk a teret Gyergyószentmiklós fele becsüs községünket, Ditrót, elhagyva. Nagyjából másfél óránk volt a Coronának nevezett gőzös érkezéséig. Körbeültük a vasútállomás cigányosan otthonos váróhelységét, majd felcuppantunk a második vonatra is. Ébren maradásom eleve elvetélt kísérlet volt, ezért mindjárt Váradig durmoltam kifolyva a meleg fülke három ülésére.
Az idilli ébredést a kalandban elveszett másik felem okozta a következőkkel: Namármost! Képzeld el, hogy felébredem full zombi arccal, hamar magam elé próbáltam nézni, de nem volt az orromon a szemüveg. Egy elhadart mozdulattal felbiggyesztettem és még egyszer magam elé néztem. Nem teljesen normális társam ült velem szemben maga alá húzott lábakkal a térdein könyökölve, zöld körmeivel pedig pufókjain zongorázott. Csak ennyi jött ki belőlem:
- Mit szeretnél mondani?
. Olyan édi vagyok... Hihi.
Hát ehhez nem volt szavam. Egységesen eldöntötte egyedül, hogy ő édi. Azt hiszem, nemcsak bennem van meg az a zsigerből feltörekvő agyalágyultság. Utazásunk szlogenjévé neveztük ki ezt a három szót: Olyan édi vagyok. Időnként én is megengedtem magamnak ezt a magasztos túlzást.
Nagyváradon ledőlöngéltünk a vonatról és az aluljárón végigvonaglottunk, majd ékes magyar nyelven kértünk utasítást a határt átszelő busz megállójáig. Ott kiterítettük az "elemózsiás pungát" és a süteményes alufóliát és behordtuk az éhes hasakba. A buszon már nem a hasunk korgásától volt zaj. Simán ment az út Biharkeresztesig. Nagymagyarságunkat igazoló zöld könyvecskével vettünk óccsó jegyet Nagykanizsára. Az idegbeteg szőke néni behúzott egy ezressel, de csak 2 percig örülhetett neki, visszakértük. Hátaztán!
Megtoltuk a kávégépet forinttal, meglátogattuk a magyarbudit és már indult is a gőzös. Uccu egész Püspökladányig. A magyar kártya képzelheted milyen minőségűre kopott eddigre már. Püspökladányban elkapott a nosztalgia: Egy néhány másodperces ott tartózkodás alatt épp megszólalt a hangosbemondó robosztus hangja: PPPFFFHHHÜSPÖKLADÁNY! PPHHÜÜspökladány állomás! De csak számomra volt mulatságos ez az idétlen hangsúlyú közlemény. Itt már a román beszéd ritka volt mint a lakkozott radír. Minden magyar szó balzsam volt sajgó aljfelemre. Egészséges cinizmussal nyúltam akcentusmentes magyar beszédemhez és leinformáltam, hogy jó gőzösre hordtam-e fel zsibbadt segedelmem. A válasz alig jutott el agyam helyéig, a kártya már ki volt osztva, hatvanhat forevör.
Egyik szemem a baloldali tájat kísérte, keresve a kék alapon sárga feliratot: ALBERTIRSA-A-A!
Budapest Nyugatiban landoltunk, már perc múlva már a West-Endben nyomultunk a világ felé WC-t keresve. Az aluljáró Bürger Kingje jelentette az életben maradást, majd az út a Déli pályaudvarig a gyaloglást. 50 perces kis séta full kényelmetlen cipellőkben, majd várt a boldogság a pályaudvarban: Magyarország és a környező országok nemzedékei egymás aurájában toporogva, fekve, ülve, tolongtak kifeszített szemekkel az információt osztó táblák felé. A vonatok 100-150 perces késésekkel (nem) érkeznek, (nem) indulnak. Überfasza! Kivájtuk magunkat a szottyadt bűzök tömkelegéből és torz vigyorral arcunkon beletörődtünk sorsunkba. A 40 fok sütötte zsírunkat, sporttáskánk nehezedett, türelmünk fogyott. Amikor a kijelző 120 perc késés után 150-et mutatott a könny csatornánk hirtelen kidugult és mélyen belül már ordítottunk is, de láss csodát, eltelt valahogy ez az idő is.
Utolsó gőzösünk is megérkezett, mi pedig csámborgóra véve a figurát, bemásztunk. 5 órányi zakatolás után megláttuk a kék alapon sárga írást: NAGYKANIZSA. Ekkorra már saját vagonunk volt, hát nem viccelek ha azt mondom, körbeörültük. 24 óra alatt 900 km-t. MÁV-CFR teljesítmény. Az. Ja.
Vendégváró kispárosunk női tagja másfél óra után végre meglátott bennünket. Először akkor mosolyogtam rá őszintén emberre magyarföldön. Rövid autókázás a kecóig, boldogságomhoz hozzájárult a kis Punto kényelmes utastere is, ami helyben elnyerte a kirándulás Limuzinja címet. Barátságos kis lakás, kedves környezet és egy roppant aranyos fiatal pár feledtette velünk nyűgös fáradtságunkat egy überfinom kaja és egy kiadós zuhanyzás után. S ha érzelgősre akarom fogni a figurát, azt is mondhatom, hogy engem maximálisan feltöltött a szeretetük, az pedig különösképpen, hogy hosszú együttlét után még mindig olyan szerelmesen tudnak egymásra nézni. Römiparti, sör és sok-sok sztori zajlott le akkor este.
Nyugalmunkban sem volt egy cseppnyi hiba sem, köszönet érte a szép kék ágynak, ami kényelmességével belopta magát a szívembe egy egész életre.
Gondosan odafigyeltünk arra, hogy nehogy időben felkeljünk másnap. 3-4 órás eltolódással útnak indultunk a Balaton észak-nyugati felének kirándulásunk Limuzinján. A lekvár idő sem riasztott el kedvünkből, szeltük a kilométereket. Aprócska megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy Keszthely eltűnt. Nem vicc na. Egy ilyen tábla irányítgatott: Keszthely. Mi már nem hittünk a mesékben, ezért magasról tettünk a tábla mondanivalójára és nyomultunk tovább előre. Aztán az út elfogyott. Vissza Jani. Keszthelyt elvitték a turisták, le kell radírozni a térképről.
Hévíz irányában suhantunk, majd a Szigligetben kikötöttünk. A táprágcsálók nyelvén hegynek nevezett kis kőhalomra mi is felmásztunk. Mind a 200 méter magasra. Komolyan. Volt ott várrom, volt ott szilvafa, akadt fagyi is és sikerült megértenem egy óriási életigazságot is. Egy fabudit látván a vár alján, megvilágosodtam, hogy miért mondják, hogy ez az a hely, ahová a király is gyalog ár. Szerencsétlen nyócvankétezer lépcsőn kellett lesprinteljen ha elkapta a szaporakakálás. Áldassék a te neved angolbudi!
A kis hangyabolyt megmászván kitűztünk magunknak egy másik uticélt is egy következő alkalomra. Ez pedig a Csesznek-hegy. Megmásszuk azt is cseszdmeg. A fullasztó kétszázméteres hegyi túra után lehorgonyoztunk kicsit Badacsonyban is. Kellett a szuvenír a családnak. S hogy bebizonyítsam, hogy tényleg önjelölt idióta vagyok, én akkor is csak magamnak vettem ajándékot. Csapatunk vakmerő tagjai kipróbálták a hányingerszabályzó szerkezetet is, sikeresen. Kirándulásunk végén nyakon vert az eső, s mi bocsánatot kértünk a kis Limuzintól, majd hazavágtattunk kanizsai vendégségünkbe. S a nap biztosan pozitív zárása miatt megöntöztünk belső szerveinket sörrel, majd lesütöttük szaladgáló agysejtjeinket egy kis römivel. Hamar kisztoriztuk magunkat, visszafogottam kapaszkodva szórtam a szeretetet, s rajongtam vendéglátóinkért, mert ha háton pörögve csináltam volna, eljött volna az apokalipszis.
Ötperces útvonaltervezés és egy zacskónyi "elemózsia" elkészítése után a szó szoros értelmében vettem a szomorú búcsút. Hitvány papírzsebkendőnk lengetése kíséretében robogott ki a gőzösünk Kanizsáról. Naivan hittük, hogy a bonyodalmat az odaúton tapasztalt 150 perces késése okozta a gőzösöknek, de ez csak vicc. Balatonszentgyörgyön szálltunk fel a második gőzösre egy rém rendes kalauz bácsi segítségével. Ősz haja és ordító kék szeme, na meg a sármos szakállkája startból szerelembe ejtett, de a ráadást a bókjai hozták a vonaton. S a sor impotenciája okozta kín az volt, hogy meglátta a magyar igazolványomban található 14 éves kori, vörös hosszú hajú bretonos képem a karika szemüveggel. A szerelem elmélyülése az a pillanat volt, amikor a végállomásán visszajött a mi ablakunkhoz és integetve elbúcsúzott. ÓIstenem!
Nem csalódtunk a MÁV-ban, vonatunk háromnegyedórás késéssel érkezett Püspökladányba, ahonnan a Biharkeresztesig haladó vonat már rég elment. Vártunk egy következőre, de már nem szárazon. Sör kellett ezt kibírni. Biharkeresztesig vitt az utolsó vonat magyarföldön, ott ránk feküdt a kilátástalanság. Bekapcsoltam az N8 gyalogos GPS-ét és kimentünk az E60-ra stoppolni. Fél kilóméterre az utolsó lakóháztól, a négysávos úton lájkoltuk a böhöm kamionokat és büszkén süttettük magunkat azok hosszúfényével. Hátizsákom és hatmaroknyi fenekünkkel próbáltuk jelezni, hogy nem a sofőrök boldoggá tétele miatt állunk az országúton, hanem csak a határon szeretnénk átkelni, de kurvagyorsan, mert villámlik és valami állat mozog a korláton túl található síkságban. Reményvesztve csámborogtunk lennébb az úton, amikor egy 50-es úriember megállt az út közepén jelezve, hogy lesz a kocsisunk. Szétvigyorogtam a fejem, mire a határhoz is értünk. Ő is elejtett egy dícséretet a cserkészfiús személyigazolvány képemre, de ez már csak zene volt füleimnek. Nagyváradon búcsúztunk tőle egy köszönjük szépen kíséretében és ismét igénybe vettük a GPS-t. Az lazán bevitt egy sűrű bokorba az utca végén, ott pedig éhes kóborkutyás kíséretünk is akadt. Reflexből intettünk taxit és vágódtunk az állomásra. Bár nem írta a homlokunkon, hogy hülyék gyűljetek körénk, mégis akadt egy elmerokkant, aki megtanított a szeretetre, az összetartásra és még református éneket is akart énekelni, de szerencsére időben érkezett a vonatunk. A cseferista vagon klimatizált fülkéje nem nyújtott nagy kényelmet, de 5 blúzzal magamon kihúztam Kolozsvárig. Hajnali hétkor már reggeliztem egy sört a Janisben, majd lenyomtattam egy másikkal a teraszán, ennek hatásaként pedig két órán át voltam turisztikai látványosság a kolozsvári nagyparkban található tó partján. Hanyatt vágtam magam és szundiztam kicsit. Tapasztalatból hallottam :)), hogy elég széles skálán mozgott a közönségem. Nagymamától unokáig mindenki megnézte, hogy veszek-e levegőt és rám kentek mindenféle jelzőket.
Az ébredésnél életem reneszánsza kezdődött, újjászületve csámborogtunk a buszállomásra, ahonnan a már jól ismert kis kopasz sofőr vonszolt hazáig. Reméltük, hogy ez az út nem tehető meg több idő alatt, mint 24 óra. DE IGEN, 30 óra is kevés volt nekünk.

Következtetést nem akarok levonni, mert akkor még kétszer ilyen hosszú lenne a bejegyzés, maradjunk csak ennyinél: Nem számít, mennyit késel, ha nem a megbeszélt helyre mész. :-)

Hozzászólások4wegdsv

20180713xiaoke
coach outlet online
malone souliers
ugg boots clearance
mulberry bags
christian louboutin sale
cheap jordan shoes
michael kors outlet clearance
under armour outlet
oakley sunglasses wholesale
kate spade handbags
freshjive clothing
canada goose uk
cheap oakley sunglasses
coach outlet store online
harden vol 2
fingerlings monkey
air max 2018
michael kors outlet clearance
alexander mcqueen shoes
broncos jerseys
canada goose jackets
christian louboutin
pandora outlet
jordan shoes
air jordan shoes
brequet wathes
canada goose outlet sale
kate spade outlet store
oakley sunglasses wholesale
ugg boots
pandora jewelry
coach outlet store online
ugg boots clearance
coach factory outlet
oakley sunglasses wholesale
coach outlet online
michael kors outlet clearance
canada goose
polo ralph lauren outlet
givenchy handbags
michael kors uk
jordan 32
pandora charms sale clearance
michael kors outlet online
coach factory outlet
jordan shoes
coach factory outlet
fendi handbags
canada goose outlet store
polo ralph lauren factory store
ralph lauren
ugg outlet online
kate spade new york
true religion jeans
pandora outlet
coach outlet store
coach outlet
cheap jordan shoes
michael kors outlet store
ray ban sunglasses outlet
cheap oakley sunglasses
uggs outlet online
michael kors uk
manolo blahnik
tory burch outlet store
kevin durant shoes
jordan shoes
nike outlet
cheap jordan shoes
pandora jewelry
adidas soccer shoes
ugg boots outlet
coach factory outlet
ugg boots clearance
canada goose
uggs canada
cheap ugg boots
michael kors outlet
coach outlet store online
calvin klein jeans
polo ralph lauren outlet online
kd 9
michael kors outlet
air jordan retro
michael kors handbags
pandora jewelry
kate spade handbags
coach outlet store
miu miu outlet
air jordan shoes
christian louboutin
nfl jersey wholesale
moncler
longchamp pas cher
ugg outlet online
coach outlet online
uggs outlet
canada goose outlet store
longchamp outlet online
canada goose jackets for women
michael kors outlet clearance
cheap jordan shoes
longchamp solde
coach factory outlet
barbour jackets outlet
coach factory outlet
christian louboutin sale
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
michael kors outlet clearance
ralph lauren polo outlet
ugg outlet online
ray ban sunglasses outlet
canada goose outlet store
ugg boots
huf clothing
coach factory outlet
polo ralph lauren outlet
pandora jewelry
ugg boots clearance
swarovski crystal
coach outlet online coach factory outlet
jerseys wholesale
champion clothing
baltimore ravens jersey
cheap ray ban sunglasses
christian louboutin sale
michael kors outlet clearance
kate spade new york
polo ralph lauren outlet
jordan shoes
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
ugg outlet online
ray ban sunglasses sale
kate spade new york
polo ralph lauren shirts
pandora charms sale clearance
denver broncos jersey
ugg boots
kate spade outlet online
polo ralph lauren
jordan shoes
chloe outlet
nike nba jerseys
canada goose outlet store
polo ralph lauren outlet
canada goose
canada goose jackets
nike outlet store
cheap jordans
ray ban sunglasses outlet
ralph lauren polo shirts
ugg boots on sale
burberry outlet stores
furla handbags
coach outlet store online
kate spade purses
canada goose jackets clearance
nike shoes on sale
air jordan shoes
ray ban sunglasses outlet
jordan shoes
fitflops sandals
jordan shoes
canada goose
coach factory outlet online
air max 90
pandora jewelry
lacoste outlet
belstaff jackets
canada goose
balenciaga sandals
adidas outlet store
supreme shirts
jimmy choo shoes
uggs outlet online
uggs outlet online
tory burch outlet store
supreme clothing
coach outlet store online
canada goose outlet store
canada goose outlet online
christian louboutin
harry winston jewelry
cheap jordan shoes
canada goose outlet
ray ban sunglasses outlet
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
ugg boots
polo ralph lauren shirts
off white outlet
coach outlet store
ralph lauren polo
fitflops shoes
cheap jordan shoes
oakley sunglasses sale
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
49ers jerseys
michael kors outlet clearance
ugg outlet
cheap jordan shoes
ugg boots clearance
michael kors outlet store
michael kors outlet clearance
air max 1
cheap jordan shoes
gentle monster sunglasses
pandora outlet
ugg outlet
polo pas cher
cheap ray ban sunglasses
canada goose jackets
pandora charms
audemars piguet watches
pandora outlet
air jordan shoes
supreme clothing uk
canada goose outlet store
polo outlet online store
lacoste pas cher
michael kors outlet clearance
chopard jewelry
christian louboutin sale
tory burch outlet online
longchamp pas cher
coach outlet
cheap jordan shoes
dsquared2 jeans
canada goose outlet store
bape clothing
isabel marant outlet
ralph lauren outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet clearance
kate spade new york
christian louboutin
coach outlet store online
oakley sunglasses wholesale
christian louboutin
canada goose outlet
ugg boots outlet
canada goose outlet
bcbg dresses
brequet wathes
ralph lauren polo
ugg outlet,ugg outlet stores
coach factory outlet
christian louboutin sale
canada goose uk
kate spade
true religion outlet store
ugg boots for women
pandora charms outlet
coach outlet store online
canada goose outlet online
coach factory outlet
kate spade purses
alife clothing
pandora jewelry outlet
ralph lauren
carrera sunglasses
san antonio spurs jersey
polo ralph lauren
canada goose uk
diesel jeans
coach factory outlet
james harden jerseys
ralph lauren outlet
air jordan shoes
coach outlet store online
broncos jersey
pandora charms
light up shoes
nba jerseys wholesale
air max 97
swarovski jewellery
true religion jeans sale
cheap ray ban sunglasses
coach outlet online
canada goose jackets sale
michael kors outlet online
kate spade outlet store
coach factory outlet
polo ralph lauren outlet online
longchamp pliage
nike revolution
coach outlet store
ugg outlet
kate spade outlet online
oakley sunglasses wholesale
coach handbags online outlet
fossil watches
ralph lauren outlet
isabel marant shoes
jordan shoes
ugg boots on sale 70% off
cheap air jordans
ray-ban sunglasses
nike pegasus
polo ralph lauren shirts
tory burch handbags
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
cheap air jordans
uggs outlet online
canada goose outlet online
polo outlet
coach factory outlet online
christian louboutin
kyrie 4
basketball sneakers
kate spade handbags
coach outlet store online
coach factory outlet
cheap air jordans
true religion jeans sale
michael kors outlet
pandora jewelry
jordan shoes
cheap jordans
suicoke sandals
canada goose jackets
guess factory
coach outlet store online
kate spade
michael kors outlet clearance
cheap jordans
ralph lauren shirts
michael kors outlet clearance
moncler outlet
coach factory outlet
nhl jerseys wholesale
coach outlet store online
true religion outlet store
hermes online
gucci outlet online
cheap jordans
chloe sunglassess
michael kors uk
polo ralph lauren outlet online
michael kors online
polo ralph lauren shirts
nfl jerseys
pandora jewelry
nhl jerseys for sale
g-star jeans
air jordan shoes
coach outlet store online
true religion jeans for men
canada goose jackets
uggs outlet
air max 90
ralph lauren
uggs outlet online
ugg outlet store
air jordan shoes
coach outlet online
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
cheap jordans
kate spade
michael kors outlet online
bulgari jewelry
michael kors outlet clearance
canada goose outlet store
balmain jeans
prada shoes on sale
kate spade sale
christian louboutin
pandora charms
nike trainers
ugg boots
canada goose outlet online
michael kors bags
ray ban sunglasses outlet
chrome hearts clothing
nike outlet online
cheap uggs
oakley sunglasses wholesale
canada goose jackets outlet
swarovski crystal
canada goose outlet online
canada goose coats
cheap oakley sunglasses
chrome hearts sunglasses
cheap ray bans
michael kors outlet clearance
michael kors outlet clearance
christian louboutin sale
polo ralph lauren outlet
coach factory outlet
pandora outlet
canada goose jackets
coach outlet store online
mbt shoes outlet
kd 10 elite
michael kors factory outlet
coach factory outlet
air jordan shoes
houston texans jersey
moncler coats
ugg boots
coach factory outlet
mac outlet
christian louboutin
adidas outlet store
cheap jordan shoes
canada goose
coach factory outlet
ugg boots on sale
polo ralph lauren
bally shoes
adidas shoes
ralph lauren outlet
ugg boots
jerseys from china
polo ralph lauren outlet online
cheap jordan shoes
michael kors outlet clearance
adidas crazy
adidas shoes
burberry outlet sale online
a bathing ape
kate spade purses
cheap ugg boots
polo ralph lauren outlet
basketball jerseys
kate spade handbags
cheap jordan shoes
michael kors outlet clearance
colts jersey
kevin durant jerseys
nike factory shoes
10 deep clothing
nike shoes on sale
ray ban outlet
air more uptempo
ugg outlet store
michael kors outlet online
pandora jewelry
kate spade handbags
cheap michael kors handbags
cheap oakley sunglasses
karen millen dresses
ugg boots
arcteryx jacket
pandora jewelry
givenchy jewelry
nfl jerseys wholesale
kate spade
coach factory outlet
tory burch sandals
michael kors
cheap ugg boots
uggs outlet
michael kors outlet clearance
armani exchange
cheap jordan shoes
oakley sunglasses wholesale
barbour mens jackets
mlb jerseys wholesale
cheap jordans
coach factory outlet
cheap air jordans
tag heuer watches
cheap air jordans
polo ralph lauren outlet online
moncler coats
jimmy choo sunglasses
canada goose outlet store
stuart weitzman shoes
golden state warriors jersey
coach outlet
uggs on sale
michael kors outlet clearance
kate spade purses
pandora outlet
canada goose outlet online
kate spade handbags
coach outlet canada
polo outlet
louboutin shoes
ray ban sunglasses outlet
cheap jordan shoes
ralph lauren
ralph lauren factory store
air jordan shoes