Jaques blogja

Kommunikáció és tudatalatti

kommunikációA kommunikáció manapság sokkal fontosabb szerepet tölt be, mint régen. Új dimenziók nyíltak meg főleg a számítógép és az internet használatával, amely jelentősen befolyásolja mindennapjainkat. Sokkal könnyebbé tette az ismerkedést, a kapcsolattartást, a szórakozást, a pozitív előnyökkel azonban negatívumok is járnak. Vajon tudat alatt milyen folyamatok zajlanak mondjuk e-mailezés, csetelés vagy fórumozás közben? Mik a veszélyei a virtuális kommunikációnak? Ezeket a kérdéseket szeretném most részletesebben boncolgatni. Tovább »

A változás kora

ArmageddonSokan azt hiszik, vagy gondolják, hogy az elkövetkezendő években fog valami történni. Rengeteg találgatás, parasztvakítás, jóslatok és világvége elméletek egész sora látott napvilágot az utóbbi években. A majáktól kezdve a jó öreg Nostradamusig mindenkit elővettek már, az önjelölt mesterek és szekták, vallási szervezetek pedig virágkorukat élik. Nagy üzlet van manapság ebben. Írok néhány példát, mivel is találkoztam eddig, persze szabad alkotói és írói vénám is kicsit belevittem e hirdetések megalkotásába. Tovább »

Spongyabob valódi zsenialitása

spongyabobMa egy igen érdekes cikkre leltem rá egyik kedvenc rajzfilmemről (igen, huszonévesen még nézek :-D) és nagyon jól megfogalmazza az író szerintem, hogy e látszólag bárgyú mese mögött komoly tanulságok rejlenek. Íme:

"Szerintem kb. a népesség fele ismeri manapság Spongyabobot, és ugyanez a fele egyben Spongyabob-fanatikus is. Jómagam egy hete néztem először Spongyabobot, angolul, és az első 5 rész után menthetetlen függő lettem. Azonnal fel is merült a kérdés, hogy mi az úristen van ebben az idétlen sárga szivacsban, ami ennyire zseniális? Tovább »

Spirituális harcosok kiképzőtábora

békés harcos, a virág?Nos, mint minden bizonnyal mindenki számára érzékelhető, egy ideje elég erősen felkorbácsolódott a hangulat a portálon. Szerintem ez igen jó, mert végre azt látom, hogy kezdenek őszinték lenni azok, akik eddig valamilyen oknál fogva nem voltak. Tisztelet pedig kijár azoknak, akik már eddig is tiszta szívből, őszintén írtak. Elelmélkedtem azon, miért is rémlik fel bennem újra és újra az a gondolat, hogy kezd számomra mindez egy "spirituális kiképzőtáborra" hasonlítani. Valahogy itt nagyban zajlik az, amit olvashattunk a Békés harcos útja című, sokak által közkedvelt könyvecskében. Természetesen a nagyvilágban is a változások korát éljük, de itt sokkal dinamikusabban, erősebben nyilvánulnak meg az erők, mivel az internet lehetőséget ad arra, hogy anonim maradjon mindenki, aki akar. Tovább »

HAIKU - avagy a pillanat varázsa

Úgy gondoltam, megosztom veletek, a honlap olvasóival eme, talán általatok kevésbé ismert japán tradícionális költészet szellemiségét, mely igen közel áll a zen-buddhizmushoz. Ásványi Tibor A HAIKU c. esszéjében így ír róla: "Három sor, 5+7+5 szótag. Költői eszköztára minimális. Talán nem is vers. Csak egy versnek a címe. Egyetlen konkrét kép vagy esemény. Nem mond ki nagy, általános igazságot. Tovább »

Valódi szerelem, vagy egoista önbecsapás?

Érdekesnek találom a kérdést, s már egy ideje egyértelmű gondolatok fogalmazódnak meg bennem azzal kapcsolatban, vajon hogyan is működik nálunk, embereknél a szerelem bevonzása, és az illető régi szerelmének újra bevonzása. Nos, korántsem olyan egyszerű a dolog szerintem, mint sokan gondolnák, a játék soktényezős, s a kérdésbe legalább olyan nehéz belelátni, akárcsak az univerzum végtelen ok okozati hálózatának teljességébe. Hogy-e gondoltai fonál mögé kicsit bekukkantsunk, mit is jelent ez, Andrej Tarkovszkij filmrendező naplójából gépelnék be egy zseniális részletet:
"Mit jelent az igazság? Mi az igazság fogalma? Tovább »

Nyílj meg és szeress!

nyílj meg és szeressA részlet a következő könyvből származik: Kurt Tepperwein: Nyílj meg és szeress!

"Úgy érezzük, hogy vonzódunk a másik nemhez, ha hasonlít hozzánk, mert ezzel megerősíti azt, amilyenek mi vagyunk. Azonban az ellentétek is vonzzák egymást, ugyanis az ellentétek kiegészítik egymást. Arra van szükségünk és ahhoz vonzódunk, ami teljessé tesz. Egy kapcsolatban az alapvető hasonlóságok adják az alapot, az egymást kiegészítő különbségek jelentik a vonzerőt. Tovább »