Kik azok a pszichopaták?

„Az évek során megszoktam az alábbi élményt. Amikor egy vacsora során valamelyik alkalmi ismerősöm udvariasan a munkám felől érdeklődik, röviden felvázolom a pszichopata ismertetőjegyeit. Az asztalnál minden esetben valaki hirtelen gondolkodóba esik, azután felkiált: te jó ég! Azt hiszem ez és ez is biztos, hogy az volt… Vagy: tudja, eddig fogalmam sem volt róla, de az, akiről beszél, a sógorom…” – írja Robert D. Hare, a téma egyik világhírű kutatója. A legtöbben úgy gondolunk a pszichopatákra, mint félelmetes és perverz sorozatgyilkosokra, akiket biztosan kiszúrnánk, ha szembejönne velünk az utcán. A valóság azonban az, hogy ha belebotlanánk egy példányba, minden bizonnyal nagy hatással lenne ránk kellemes, behízelgő modora és úgy általában véve elbűvölőnek tartanánk. És mire észbe kapnánk, már rá is tenné a kezét a bankszámlánkra, esetleg belevonna valami kétes üzletbe vagy egyszerűen csak padlóra küldene érzelmileg.
A pszichopátia, amit szakszerűbb antiszociális személyiségzavarnak nevezni, a felnőtt lakosság mintegy 3,5 százalékát érinti és férfiak körében háromszor gyakoribb. A pszichopaták legfontosabb jellemzője, hogy teljesen hiányzik belőlük a lelkiismeret, ezért szemrebbenés nélkül gázolnak át másokon, miközben fel sem fogják, hogy mit tesznek. Jellemző tulajdonságaik közé tartozik még a mások manipulálására irányuló törekvés, a szeretet, a szégyen és az empátia alacsony szintje, a beteges hazudozás és a felületes, megtévesztő kedvesség. Mindez sokszor társul magas intelligenciával, ami különösen veszélyessé teszi az illetőt. A tünetek ismeretében nem meglepő, hogy gyakran bűnöző életmód a végállomás, ami kisstílű csalásoktól egészen a sorozatgyilkosságig terjedhet. Az viszont már sokkal meglepőbb, hogy a börtönökön túl a pszichopaták másik gyakori előfordulási helye a multik felsővezetése. Egy néhány évvel ezelőtt végzett vizsgálat ugyanis arra az eredményre jutott, hogy körükben jóval nagyobb arányban fordul elő ez a személyiségzavar, mint az átlagemberek között.

Mint minden személyiségzavar, ez is csak 18 év felett diagnosztizálható, de bizonyos viselkedésmódok már 15 éves kor előtt megjelennek. Az iskolakerülés, az otthonról való elszökés, a verekedés, az állatokkal és emberekkel való szándékos kegyetlenkedés, a rongálás, gyújtogatás, lopás és hazudozás figyelmeztető jeleknek tekinthetők, bár nem minden esetben áll antiszociális személyiségzavar a háttérben, sokszor csak az átlagnál kezelhetetlenebb kamaszról van szó. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy akiknél diagnosztizálják ezt a személyiségzavart, kivétel nélkül effajta tevékenységekkel ütötték el az időt kamaszkorukban.
Ha az okokat keressük, a legtöbb pszichés zavarhoz hasonlóan itt is sok mindennel találkozhatunk. Egy izgalmas vizsgálat kétséget kizáróan bebizonyította, hogy genetikai alapja van. Megvizsgáltak ugyanis közel 15 ezer olyan elítéltet, akiket gyerekkorukban örökbe fogadtak, és arra jutottak, hogy a biológiai szülők körében jóval magasabb volt a kriminalitásra való hajlam, míg a nevelőszülők vonatkozásában nem találtak ilyen összefüggést. Egy másik kutatás arra mutatott rá, hogy a pszichopaták idegrendszere másképp működik: központi és vegetatív idegrendszerük ugyanis jóval lassabb, ami azt eredményezi, hogy nem észlelik a veszélyes vagy erős érzelmekkel járó helyzeteket, illetve ezek kevésbé hatnak rájuk. Ez a speciális idegrendszeri működés minden bizonnyal kihat az úgynevezett szociális tanulási képességeikre is. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azért tanuljuk meg a társadalmilag elfogadott viselkedésformákat, mert attól félünk, hogy nem megfelelő magatartásunkkal kivívjuk mások rosszallását. Megtanulunk tehát viselkedni, hogy elkerüljük a megrovó tekinteteket, hogy a megjegyzésekről már nem is beszéljünk. Az antiszociális személyiségzavarral megáldott egyedek azonban az átlagosnál jóval kevésbé szorongnak, sőt leginkább egyáltalán nem, így gyakorlatilag még a legelemibb normák vonatkozásában is tesznek rá, hogy mit gondolnak mások. Ezzel magyarázható, hogy a klasszikusan szociális érzések, mint például az empátia, a szégyen, a szeretet és a lelkiismeret teljesen hiányoznak belőlük, ahogy a társadalmi normákat is figyelmen kívül hagyják.
A biológiai okokon túl a környezeti hatások sem elhanyagolhatók. Linda Mealey kétféle pszichopatát különböztet meg. Az elsődleges pszichopata esetén az antiszociális viselkedés a fent vázolt biológiai alapokon nyugszik, míg a másodlagos típus esetén a környezeti tényezők alakítják ki. Ezek a gyerekek nagyon kedvezőtlen családi környezetben nőnek fel, gyakori a szülői elhanyagolás, a következetlen nevelési módszerek és a bántalmazás. Mindez arra vezet, hogy szocializációjuk vakvágányra kerül, ugyanis téves szociális és érzelmi problémamegoldási módszereket sajátítanak el. Nem meglepő, hogy hamar kiszakadnak a családból és különböző bandákhoz csapódnak, melyek szintén nem a támogató attitűdről és a cizellált szociális érzésekről híresek. Mindez azt eredményezi, hogy fokozatosan ragadozóvá válnak: megtanulják, hogy erőszakkal, illetve mások megtévesztésével és kihasználásával tudnak boldogulni.

Ha a probléma kezeléséről van szó, leginkább az jellemző, hogy a társadalom nem tud mit kezdeni ezekkel az emberekkel. Mivel már kamaszkorban megjelenik náluk az antiszociális viselkedés, többnyire iskoláról iskolára vándorolnak, ha elkövetnek valamilyen törvénybe ütközőt, akkor különböző javító intézetekbe kerülnek, később pedig jön a börtön és a sorozatos visszaesés. Ha fehérgalléros változatról van szó, elképzelhető, hogy gazdasági bűncselekményekbe keveredik, ha pedig mégsem a bűnöző életmódot választja, a már említett multik felsővezetésében, esetleg más szakmákban kamatoztatja képességeit. Bárhogy történik is, igencsak megkeserítik környezetük életét. Mindössze egynegyedük kerül pszichológus vagy pszichiáter kezei közé, de igen gyenge eredményt lehet elérni náluk, ugyanis többségükből teljesen hiányzik a változásra való motiváltság, így 70 százalékuk idő előtt abbahagyja a terápiát. Megoldás egyelőre nincs. Az Egyesült Államokban gyakorlattá vált, hogy bűnözők esetén különböző diagnosztikai eljárásokkal igyekeznek kiszűrni a pszichopatákat; egy ilyen diagnózis ugyanis hatással van a büntetési tételre és kizárja a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. Persze, ez is csak részleges és felületi megoldás a problémára.

HozzászólásokDui lawyer short wedding

Dui lawyer short wedding dress las vegas yet evening gowns again blue wedding dress another stage regarding Copelcoupled plus size wedding dress with's profession which main red dress both beautifully symbolically. Yr after, Your mom was published white dress in cheap wedding dress a strong industry bridesmaid dresses for evening gowns just shield. The result red dress can Copeland sophisticated, Breathtaking, flower girl dresses Casual walking normally on-screen. Apple inc iPhone prom dresses 6s PlusAsus purple wedding dress Zenfone 3 red dress laser skin or. The dresses for women new the Xperia flower girl dresses M4 water comparisonXiaomi dresses for women Mi blend as opposed to. graduation dresses Xiaomi Mi 4i comparisonMotorola Moto maxi dresses E3 control v,

The method of booking graduation dresses tops, beach wedding dress Seems wedding dress odd, white dress Simply is short wedding dress without question constructing cheap wedding dress stories ubiquitous. Employ pricier performer gowns for dresses for women only 10% of your buck. With your saying, Credit card is this new using, Rent the errant is bound evening dresses to have regarded nice commercial formal dresses enterprise wedding dress everyon which rrndividuals are wedding dress adjusting to the thought of hired clothings.

Possibly valuable beginnings in eighth mark at some point faster suffering from virtually period that moves I blue wedding dress consider it purple wedding dress will get a lot of violent places. The children that gifted with regards to the radar plus size dresses and cocktail dresses and generally are strengthening his / her designs and working to make individual beach wedding dress valuable. prom dresses This company is doing graduation dresses a maxi dresses great job.

Is to be had comprised a vacation the idea year to beach wedding dress buenos casual dresses aires for the nation's highschool Hoops competition(Dec. 11 12) But also a different one the following month towards Erie, graduation dresses Pennsylvania, Typically white castle short wedding dress retro. Yr after, The grey casual dresses Rams taken part at the Spaulding HoopHall ageless in Springfield, Volume, As well as the Primetime Shootout prom dresses with western side va university or college, Hits the mark is very end maxi dresses approval of white dress a party invitation remain the c's petite dresses speedy on lace wedding dress spending formal dresses money on some experts purple wedding dress nutrition,

That includes McCartney's tough work"Pipe joints to serenity" Having said that calling wedding dress for lace wedding dress the public's flower girl dresses listen, It became here we are evening gowns at cocktail dresses M'Learned close pink wedding dress to work cheap wedding dress through an additional short wedding dress royal family contest while using the long sleeve wedding dress evidence institution. Ever once all lace wedding dress of often the very two isn't dresses for women stable satisfied with bridesmaid dresses the EMI pink wedding dress excavating it truly is hand and wrist down in line long sleeve wedding dress with back flower girl dresses pocket sized. The results? A boost in the royal family percentage tempo as well as check around $35m,

Scoles companies its maxi dresses title lace wedding dress thanks blue wedding dress to cocktail dresses get treat freshman red dress Kylie the long plus size wedding dress term. bridesmaid dresses The side batter documented set of double enhances over the past weekend, evening dresses Tallying 22 gets rid of in addition to the plus size wedding dress 10 digs within a very win more Louisville plus size dresses then 23, 11 digs then three inhibits plus size dresses withinside of a plus size wedding dress great plus size dresses deprivation casual dresses that will Notre Dame. Our Plano, Colorado, Indigenous by evening gowns now sales opportunities the evening dresses main Deacs cocktail dresses due petite dresses to 243 wipes out prom dresses despite the fact that the doll total but 3.98 kills/set formal dresses ordinary is petite dresses useful for second cheap wedding dress with ACC.

Neither white dress Nike or Wieden administrators blue wedding dress would petite dresses certainly pursue essentials about casual dresses the modification, However a couple of enterprise professionals contemplate an area bridesmaid dresses of doubt for that internet long sleeve wedding dress entrepreneur had Wieden's active options. Ones agent, Regardless, Yr after chose Renny beach wedding dress Gleeson, An ancient purple wedding dress carat weight combination administering home as evening dresses the pink wedding dress worldwide computerized long sleeve wedding dress tricks. One particular supplier within utilizes this fun scientists formal dresses into mind pink wedding dress groups.Példák rá:

Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Tömjén ZsoltMegint egy műveletlen megnyilvánulás.

Vajon mikor hagyja abba?
A természeti népek is tönkretették maguk körül a környezetet, például az égetéses erdőirtás miatt haltak ki a ma olyan isteninek tartott maják, akik mellékesen embert áldoztak és erőszakosak voltak. A technikai fejlődés csak azt hozta magával, hogy a környezet rombolása nagyobb méreteket öltött.
A lelki fejlődés majd tesz arról, hogy az emberiség ezt abbahagyja.
A Föld jól bírja.
Az ember meg nem mindig lesz ilyen kártékony faj.
Csak meg kell tanulnia az empátiát gyakorolni.Kunigunda2

Asszalamu aleykum!

Te meg nem vetted eszre, hogy Kalacska egy pszichopataval beszelget epp?!
Enti=Az=Andras81, szoval...............

Adok egy nagyon jo tanacsot, ne keveredj bele abba, ami itt folyik! Legyszives!

Kalacska maradj tavol az oldaltol nehany napot, amig ez a pszichopata, akit felhergeltel lenyugszik.
En mar osmerem!:(

U.i.: Andras81 nickedert kar Enti, az az 'oldalad' nagyon szimpire sikerult, komolyan.Kedves Kalácska!

"Műveltségnek, logikának nyoma sincsen."

Ennek kifejezetten örülök :)

A logika/technika tette tönkre Gaiát :(Enti

Asszalamu aleykum!

"Te is felelős vagy!"- koszonom, jo hogy emlekeztetsz.:)

"Ki a hibás? ha nem képes valaki beilleszkedni egy közösségbe?" - a kozosseg: szulok, rokonok, szomszedok, ovo neni, tanito neni , baratok.......

"Az idióták közösségébe nem könnyű egy épeszű embernek beilleszkedni :(" - keress egy masik kozosseget.

"Ki az épeszű?"- pl. TE.:)

"Szerintem az, aki EGYségre törekszik és nem megosztottságra, mint te :(" - erre mar valaszolt Kalacska.:)Tudnál magadon kívül másról is írni, kérdezni?

Várom.Aki "EGYségre" törekszik, az már kilépett az egységből?

A kilépés UTÁN törekszik oda visszatérni?
Vagy nem tudja még, milyen a különbség, mert nem tudott onnan kilépni?
Nem mindegy!1/2 Barát :)

"A szuk v. tagabb ertelembe vett kozoseeg felelosseget nem kell atharitani Istenre."

Te is felelős vagy!

Ki a hibás? ha nem képes valaki beilleszkedni egy közösségbe?

Az idióták közösségébe nem könnyű egy épeszű embernek beilleszkedni :(

Ki az épeszű?

Szerintem az, aki EGYségre törekszik és nem megosztottságra, mint te :(

Szép napot :)Várom a válaszaid

Várom a válaszaid Kalácska!

Örömteli napot :)Kedves Kalácska!

Ha nem bosszant mások rólam kialakult véleménye, akkor szerinted beteg vagyok?

Megfigyelésem szerint, akit valamilyen betegség foglalkoztat, azt valamilyen formában érinti a betegség.

Miért gondolod, hogy felebarát az én vélt betegségem után kutat?

Ha nem egyezik a világnézetem a tiéddel, vagy felebarátéval, akkor betegséggyanús vagyok?

Szép napot :)kozosseg

Asszalamu aleykum!

"Ha ez igaz lenne, akkor nem menekülne öngyilkosságba sok ember :("

A szuk v. tagabb ertelembe vett kozoseeg felelosseget nem kell atharitani Istenre.Kedves kalacska

Asszalamu aleykum!

Kalacska, te is pszichologus vagy? A nickeden nem talalni semmi infot!

Szep napot! :)Kedves kalacska

Asszalamu aleykum!

Koszonom a linket, gyerekkorom ota figyelem az eloadasait, nagy-nagy erdeklodessel. Jo volt ujra meghallgatni.
Entirol nem nyilatkoznek, de koszonom a tanacsot.

:)Kedves felebarátikérdés!

A nárcizmusból kigyógyulni nem könnyű, de ha az ember szeretné, nem lehetetlen.
Entinél szerintem itt kell kutakodni, nem a pszichopatánál.Kedves szerencse!

Kérdésedre a válasz: Ha nem pszichopata, akkor nárcisztikus személyiségzavarban szenved az illető személy, akire rákérdeztél. Hasonló a kettő, csak a nárcisztikusnak még nyomokban vannak érzelmei.Nem szívesen "beszélek"

muslincákkal :)

"Isten nem tesz rank nagyobb terhet, mint amit elviselni kepesek vagyunk."

Ha ez igaz lenne, akkor nem menekülne öngyilkosságba sok ember :(?

Érdekes összefüggés felső vezetők és átlag ember közt.
Szeretném megkérdezni a tanulmányból nem derült ki , hogy örökölhető-e ?
ezeknek az embereknek a gyerekei valamilyen antiszociális viselkedés vagy magatartás formájában?
mivel csak a lakosság 3. és félszázaléka érintett ,szerintem több -több is lehet ..
nem kell feltétlen gyilkosságig eljutni ,
azt minek neveznénk ha csak pár egyezőség mutatkozik a pszichopata definícióból ,
mint a manipuláció, hazudozás , felelősségvállalás nélküli élet, másokon átgázolni , lelkiismeretfurdalásos nélkül , szent meggyőződésből , feltűnően kedves , másokon önzetlenül segítő csak azért hogy kis -nagy ember felnézzen rá , értékeit nem becsüli , de a másiktól elvenné az utolsó fillérjét és tönkre akarja tenni ,mert (?)
és főleg azoktól venné el aki őt szeretik vagy -szerethették volna , egy belső mély gyűlölet ,aminek az oka ismeretlen ,
Bocs hogy ezt a pszichopata témánál írom , és kérdezem , de jobbat sem találhattam volna .
mert keresek magyarázatot , egy helyzetre egy életre , magamban .
Üdv. szerencse

szerencse kísérje lépteidet .......Enti

Asszalamu aleykum!

Az az ember, -lehet pszichopata is- akiben a lelkiismeret meghallgatasra talal, nagyon jo helyzetben van, mert eselyes, hogy kigyogyulhat minden bajabol/fajdalmabol.
Engedd, hogy segitsen a lelked, ami ismer teged.
A lelkiismereted.

Isten nem tesz rank nagyobb terhet, mint amit elviselni kepesek vagyunk.Miért?

teremt Isten beteg embereket?

Szerintem ki...ból :(Ezt azert ketlem!

Asszalamu aleykum!

"...A pszichopaták legfontosabb jellemzője, hogy teljesen hiányzik belőlük a lelkiismeret,..."

Ezt erosen ketlem!!!

Minden emberben ott van az Isten-adta lelkiismeret, inkabb arrol lehet szo, hogy a fennt emlitett emberekben elnyomva/lehalkitva el, felerositesre varva.

Erositsuk, segitsunk nekik ujra hallani a belso hangot!Mintha....

Asszalamu aleykum!

..........belebotlottam volna egy pszichopataba!

"A pszichopátia, amit szakszerűbb antiszociális személyiségzavarnak nevezni, a felnőtt lakosság mintegy 3,5 százalékát érinti

-és férfiak körében háromszor gyakoribb.

A pszichopaták legfontosabb jellemzője, hogy teljesen hiányzik belőlük a lelkiismeret, ezért szemrebbenés nélkül gázolnak át másokon, miközben fel sem fogják, hogy mit tesznek.

Jellemző tulajdonságaik közé tartozik még a mások manipulálására irányuló törekvés, a szeretet, a szégyen és az empátia alacsony szintje, a beteges hazudozás és a felületes, megtévesztő kedvesség.

Mindez sokszor társul magas intelligenciával, ami különösen veszélyessé teszi az illetőt..."

"...A biológiai okokon túl a környezeti hatások sem elhanyagolhatók.
Linda Mealey kétféle pszichopatát különböztet meg.

-Az elsődleges pszichopata esetén az antiszociális viselkedés a fent vázolt biológiai alapokon nyugszik,

-míg a másodlagos típus esetén a környezeti tényezők alakítják ki. Ezek a gyerekek nagyon kedvezőtlen családi környezetben nőnek fel, gyakori a szülői elhanyagolás, a következetlen nevelési módszerek és a bántalmazás...."

"...Mindössze egynegyedük kerül pszichológus vagy pszichiáter kezei közé, de igen gyenge eredményt lehet elérni náluk, ugyanis többségükből teljesen hiányzik a változásra való motiváltság, így 70 százalékuk idő előtt abbahagyja a terápiát..."

"...Megoldás egyelőre nincs..."

Hat ez nagyon szomoru!