Anyaság

Egy nőben előbb-utóbb megszólal egy kicsiny hang, amely az anyasággal kapcsolatos kérdéseket veti fel. Mikor legyek anya? Milyen anya legyek? Milyen szülő leszek? Tervezni nem lehet. Ez egy intuitív, mágikus folyamat.

*
"A brit gyermekgyógyász, majd pszichoanalitikus D. W. Winnicot (1896-1971) munkásságának és tanulmányainak köszönhetően bizonyossággal állíthatjuk, hogy az „elég jó anyává” válásra való törekvés éppen elég. S mi jellemzi az „elég jó anyát”? Az „elég jó anya” gyermeke igényeit, testi-lelki szükségleteit figyelembe véve gondozza őt.

A gyermekünkre való ráhangolódás a fogantatás pillanatától elkezdődik, s a születést követő első napokban csúcsosodik ki. Hiszen ebben az intenzív ismerkedési fázisban az édesanya egész lényével a csecsemőjére koncentrál. Ennek az ún. elmélyedt anyai elfoglaltságnak (Székely Ilona fordítása) az a szerepe, hogy ezáltal válik képessé az anya valóban ráhangolódni gyermeke rezdüléseire, szükségleteire, kezdeményezéseire, ill. alkalmazkodni ezekhez. Az első hetekben a csecsemőről való fizikai gondoskodás mellett az édesanya fejlődő gyermeke jelzéseit is képes lesz értelmezni, s aszerint cselekszik.

Az elég jó anya biztonságot nyújt és elfogadást közvetít gyermeke felé, aki ily módon éli meg élete első hónapjaiban az ősbizalmat (E. Erikson) és értékességét, szeretetre méltóságát. De úgy vélem, ez nemcsak az első hónapok fő feladata. Saját gyermekeim növekedése kapcsán azt tapasztalom, hogy nap mint nap így vagyok jelen az életükben. Felelek azért, hogy biztonságos környezet vegye őket körül, hogy biztonságban érezzék magukat – mind testi, mind lelki értelemben. S számtalan formában „vizsgázom” arról, hogy tényleg el tudom-e fogadni őket a maguk valójában.

Az elég jó anya Karácsony Sándor kifejezésével élve gyermeke növelője. Hiszem, hogy arra rendeltettünk, hogy gyermekünk magával hozott, Istentől kapott adottságainak kibontakozását figyelemmel kísérve segítsük és támogassuk őt személyisége fejlődésének útján. Természetesen eközben hibákat követhetünk/követünk el, de reménykedhetünk abban, hogy elég jó anyaként és elég jó apaként úgy nevelhetjük, növelhetjük gyermekünket, hogy ő felnőttként megállja a helyét, s életéért Istennek lesz hálás."

Az anyaság ne menekülés legyen, hanem megérkezés, egy állomás Életünk során.

Címkék:

Hozzászólások:)

Habcsók vaníliás tejberizzsel és házi eperdzsemmel. <3

Anyu sokszor csinált tejbegrízt nekem és a tesómnak. Szederlekvárt főzött hozzá. Azt kevertünk bele. Ettől szép lila színe és savanykás édes íze lett.