Csipkebogyó

Őszi kedvencünk: a csipkebogyó

A csipkebogyó Magyarországon szinte mindenütt megtalálható. Van, ahol vadrózsának és vagy csipkerózsának is nevezik, a szakemberek azonban hivatalosan gyepűrózsának hívják. Leginkább hegyoldalakon, erdőszéleken, irtásokban, erdősávokban találkozhatunk vele. Ismertségét jelzi, hogy a köznyelvben számos egyéb névvel illetik, úgymint bicskefa, csipkefa, ebcsipke, ebrózsa, istenátkoztafa, parlagi rózsa, tüskefa. A termésére is nagyon sok kifejezést hallhatunk. Ilyen a bicske, csipke, csipkebogyó, csipkenye, csirke, gugya, hecsedli, hecsepecs.

Mire használják?

A rózsákat a déli országokban (Bulgária, Törökország) elsősorban illatanyagaikért termesztik. Illóolajuk, aromájuk a kozmetikai- és illatszeriparnak szolgáltatnak nélkülözhetetlen alapanyagot. A középkortól kezdve népszerű a „rózsavíz”, amit testápolásra mindenütt előszeretettel alkalmaztak az előkelő családok. Egy hazai népdal pedig arról tanúskodik, hogy hazánkban is szívesen használták az igényesebb portákon a húsvéti locsolkodáshoz.

Gyógynövény, de mire jó?

A vadrózsa azonban elsősorban gyógynövény, s mint ilyen is igen közkedvelt. Gyerekkorunk óta mindannyian tudjuk, hogy teája jót tesz, ha megfáztunk. Azonban a korszerű kutatások már az is igazolták, hogy miért van ez így: áltermése, a csipkebogyó vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kiváló ellenállás fokozó, immunerősítő, egészségfenntartó szer.
Legértékesebb hatóanyaga a C-vitamin, amelyet nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint bármely más vad vagy termesztett gyümölcsünk, zöldségünk. A C-vitamin természetes antioxidáns, mely részt vesz a sejtképzésben, segíti a vas felszívódását, gyorsítja a kötőszövet újraépülését valamint döntő szerepe van a fogíny, erek és fogak megújulásában. Emellett B1-, B2-, és P-vitaminok, szénhidrátok, pektin és szerves savak is találhatóak a csipkebogyóban. A P-vitaminok (bioflavonoidok) kiegészítik az aszkorbinsav hatását, kedvezően hatnak a hajszálerekre, valamint enyhén gátolják a C-vitamin gyors lebomlását.

Mikor gyűjtsük? Hogyan gyűjtsük?

A csipkebogyót akkor kell gyűjteni, amikor a bogyók teljesen megérnek. Az érett, piros terméseket azonban még keményen kell leszedni, mert a dércsípte bogyók megpuhulnak és kenődnek, eltartásuk utána nem lehetséges. Zsákokban vagy halomban ne tartsuk, mert bemelegszenek, megpuhulnak, hanem célszerű vékony rétegben elterítve szárítani.

Hogyan fogyasszuk?

A csipkebogyó nyersen is igen finom, ám legegyszerűbben teaként fogyaszthatjuk, akár önállóan vagy más erősítő teákkal. A csipketeához felhasználhatjuk az egész termést, de a mag nélküli, csak húst tartalmazó tea a legértékesebb. A kereskedelemben mindkét forma kapható. Fontos, hogy ne forrázzuk, főzzük, mert akkor épp a C-vitamin bomlik el belőle. Ehelyett 1-2 órán át, langyos vízben áztassuk a terméseket. A teát nagy mennyiségben, rendszeresen érdemes fogyasztani.

A csipkehús felhasználható szörpök, borok és lekvár („hecsedli”) készítéséhez is. Ezekből az arra érzékenyek mértékkel fogyasszanak, mivel a termés magas pektin és gyümölcs-sav tartalma miatt enyhén hashajtó hatású.

Forrás: a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke

Címkék:

HozzászólásokBarnevogn ene.Med en patentert

Barnevogn ene.Med en patentert skjult-zipper design, Zipchair System kan du tilpasse stol ved å ha muligheten til å zip-logoen paneler i og ut av hele vår Zipchair møbler linje, og enkelt endre dem i sekunder.,Barnevogn, Bare klikk på lenkene nedenfor for å laste ned vår møbler bilder i hver kategori er angitt. Hver fil som tilsvarer dens spesielle kategori er utarbeidet av hele logoen liste for den kategorien. Så vi er alltid utvide panelet vårt bibliotek, er det n,baby born dukkeklær,oen kategorier som kan være ufullstendig, hvis du trenger ytterligere møbler bilder ikke ligger under vennligst ikke nøl med å kontakte en dedikert DreamSeat rep.ZIPCHAIR utskiftbare logoen møbler har en patentert skjult glidelås-design, som gjør at ,barnevogn bedst i test 2019,du kan tilpasse stol ved å ha muligheten til å zip-logoen paneler i og ut av Zipch:)

Nagyon szép! Köszönöm. :) Gyermeki énemre emlékeztettél a sorokra és legkedvesebb perceimre a természetben. *

Ma csipkebogyóztam! Szedtem egy fél szatyornyit.