Erős vagy gyenge?

ERŐS vagy GYENGE?

Az erős és gyenge fogalompárt a csakrarendszerrel kapcsolatban is használhatjuk. A napokban olvastam egy cikket, amelynek tanulsága: "Törekedj az arany középre!", avagy az egyensúlyra. Ki az erős, ki a gyenge? Mindez viszonyítás kérdése. Szerintem nem ez a lényeges, hanem az, amit a felismeréseinkkel kezdeni tudunk.

Ajánlom olvasásra a következő szövegrészt:

"Ászanák a csakrarendszer finom energiáinak kiegyensúlyozására

Testünk hét fő csakráját, azaz energia központját tartósabb feszültségi állapot, valamint az önbizalomhiány erőteljesen blokkolhatják. Az egyes csakráknak megfelelő ászanák gyakorlásával azonban feloldhatjuk ezeket a blokkokat, így elindulhatunk egy magasabb szintű tudatosság felé.

A csakrarendszeren keresztül megvalósíthatjuk a jógagyakorlás finomhangolását, személyreszabását. Az indiai hagyomány szerint hét fő csakra van a testünkben, amelyek függőlegesen, egymás fölött helyezkednek el a gerinc aljától kezdve a fejtetőig. A csakra szó szanszkrit jelentése kerék, amelyeket forgó energiaörvényként képzelhetünk el.

Minden egyes csakrához a test bizonyos funkciói, különböző élettani jelenségek és ezek kezelésének módszerei kötődnek. Mivel a csakrák erőközpontok, tekinthetünk rájuk testünk olyan pontjaiként, amelyeken keresztül magunkba szívjuk az életenergiát, amely szétáramlik a test többi részébe. Olyan külső és belső tényezők hatására, mint például egy hosszú időn át fennálló fizikai feszültség, vagy a kis önbizalom, egy-egy csakra kibillenhet egyensúlyából – legyengülhet, vagy túlzottan felerősödhet. Ezek a labilis állapotok lehetnek átmenetiek, de állandóvá is válhatnak. Krónikus labilitást okozhat egy gyermekkori élmény, múltbéli fájdalom vagy stressz, illetve kulturális elvárások, értékzavar is. Például egy olyan gyermek, aki a családjával minden évben máshova költözik, nem tanulja meg, milyen érzés valahol gyökeret ereszteni, emiatt gyengébb lehet az első csakrája.

Egy ilyen legyengült csakra nem jut elegendő energiához, sőt a saját energiája is nehezen nyilvánul meg. Fizikailag és érzelmileg is bezártnak érzékeljük a károsodott csakra területét. Gondoljunk csak egy magányos, depressziós ember leejtett vállaira – a szívcsakrája visszahúzódott a mellkasába. A legyengült csakrát meg kell nyitni!

Egy csakra túlzott felerősödése, túltöltötté, túlfűtötté válása akadályozhatja egészséges működését, dominánssá válik és uralni kezdi az ember életét. Például, ha valakinek túlműködik az ötödik csakrája, a torokcsakra, elképzelhető, hogy sokat fog beszélni, ugyanakkor nehezen figyel másra. Ha ugyanez a csakra legyengül, akkor visszafogottá válhat a másokkal való kommunikációban. A csakra gyengeségét okozhatja az is, ha kimondásra váró gondolataink nagy részét magunkban tartjuk."

További információkat a témával kapcsolatban a linkre kattintva kaphattok:
http://aum.hu/a-csakrarendszer-i-muladhara-csakra/

*Látom, hol vagy gyenge, s hol vagy erős!*

Címkék: