Időmenedzsment (re :))

Köszönetnyilvánítás: Pipacskának, aki segít megtapasztalni a magasságokat és a mélységeket! :)

Mottóm a témában: "Mindenre van minőségi időm, amire szeretném.

Az alábbi 10 tipp segítségével hatékonyan fejlesztheted az idővel való gazdálkodásod. Grátiszként minden tipp mellé olvashatsz egy találó idézetet.

1. Ne keverd össze az elfoglaltságot a produktivitással. Az igazán termékeny emberek gyakran kevésbé elfoglaltak, mint azok, akik túlhajszolják magukat.

„Nem elég szorgosnak lenni, a hangyák is azok. Az a kérdés, miben vagyunk szorgalmasak?” – Henry David Thoreau

2. Ne keverd össze a sürgős dolgokat a fontosakkal. A last-minute elterelő tényezők saját részedről, vagy különösen mások részéről, nem feltétlen élveznek elsőbbséget.

„Az időd véges, úgyhogy ne pazarold el a napjaid azzal, hogy valaki más életét éled.” – Steve Jobs

3. Az idővel való gazdálkodás kulcsa a önmenedzsment.
„A rossz hír, hogy repül az idő. A jó hír, hogy te vagy a pilóta. – Michael Altshuler”

Ennek alapja pedig a megfelelő kommunikáció, legyünk tisztában céljainkkal és tudjunk nemet mondani.

4. Ne feledd a 80/20as szabályt az idővel való gazdálkodásnál, ami lényegében arról szól, hogy mindennapjaink során a fontos dolgok kb 80%-a az egésznapi tevékenykedések 20%-ában elvégezhető. Így ha arra figyelsz, hogy a legfontosabb 20%-kal kész legyél napod során, nap végén sokkal hatékonyabbnak érzed majd magad és persze elégedettnek is.

„Nem az alapján fizetnek, ahány órát dolgozom, hanem az alapján amilyen fontosságú problémákat oldok meg” - Anonymous

5. Használj tervezőt, oszd be a napjaid. A legjobb határidő naplók egy egész oldalnyi felülettel bírnak napokra lebontva. Tervezd meg napod, és vidd véghez terveid.

„Nekem kell irányítanom az órát, nem pedig az által irányítottnak lennem.” – Golda Meir

6. Válaszd külön a kötelező dolgokkal töltendő időt, a szabadon beosztható időtől. Határidőnaplódban jelöld ki az összes olyan időintervallumot, amikor mások miatt lenned kell valahol egy adott időben, mint például, konferenciák, megbeszélések vagy más dolgok miatt. Ami pedig nem kötelező az a te szabadon beosztható időd. Ezt kell jól kigazdálkodnod.

„Vedd észre, hogy az idő e pillanatában alkotsz. Épp életed következő pillanatát hozod létre. Ez az, ami igazán valóságos.” – Sara Paddison

7. Listák. Minden nap kezdetén írd le mindazt, amit aznap szeretnél megvalósítani. Ne írj irreálisan túl sok dolgot.

„Aki képes haszontalanul elherdálni egy órát, még nem jött rá, milyen értékes az élet.” – Charles Darwin

8. Prioritások: Listád minden bejegyzése mellé jelöld be fontosságukat. A: kötelező aznapra, B: kellene és C: jó lenne megtenni. Nagyobb projektek esetén bontsd kisebb egységekre a tennivalókat és úgy állítsd fel a fontossági sorrendet.

„Minden szervezéssel töltött perccel nyersz egy órát” – Benjamin Franklin

9. Megvalósítás: Koncentrálj a legfontosabb teendők végrehajtására. Minden elvégzett feladatot húzz le a listádról. Ezzel a rendszerrel, akkor is, ha az aznapi teendők csak 20%-át teljesíted, már 80%-át elvégezted a legfontosabb a teendőidnek.

„Amíg az időt nem tudjuk kezelni, addig semmi mást sem.” – Peter F. Drucker

10. Amit ma nem fejezel be, helyezd át a holnapi listádra és változtasd meg a fontosságát.

Összességében elmondhatjuk, hogy ha időnkkel bölcsen bánunk, akkor kihozhatjuk magunkból a lehető legtöbbet, így mindennapjaink is sokkal élvezetesebbek lesznek és még pihenni is több időnk jut.

„Az idő egyenlő az élettel, így ha vesztegeted az időd, az életed pazarolod, azonban ha az időd mestere vagy, úgy az életedé is." – Alan Lakein

Forrás: Psychology Today

Címkék: