Kert

"A kert

A b.-i vonalon, két állomás közt, körülbelül egyforma távolságra mind a kettőtől, van egy kis kert. Mindössze néhány négyzetméter, és a leglassúbb vonat ablakából is mindössze néhány másodpercre látszik. Se tanya, se kunyhó, se őrház nincs a közelében. Semmi, csak ez a kert, tavasztól őszig virágban.

Valaki eljön valahonnét, talán kilométerekről, és fölássa a földet. Magokat szór, palántákat duggat. A kert a legnagyobb aszályban is virít: valaki eljön valahonnét, és megöntözi a növényeket. Kút nincs a közelben; talán kilométerekről hozza a vizet, kora hajnalban vagy késő este; mert a kertben soha nem látni senkit. Semmi mást, mint a virágokat.

Kié lehet ez a kert ott a sínek mentén: ez a maroknyi virág a le-lecsapódó mozdonyfüstben? Kinek lehet fontos, hogy aki a világnak azon a pontján kinéz a vonat ablakán, tavasztól őszig virágot lásson?

Mindenesetre van egy ember, akinek fontos. Akinek az a fontos, hogy a virágait lássák, és nem az, hogy tudjanak róla. Egy Névtelen, aki a világnak azon a parányi pontján évről évre új lapot ír a virágaival egy Kódexba, amelyet még a leglassúbb személyvonat ablakából sem olvashatni tovább egy-két másodpercnél.

De aki olvasta, sosem felejti el. Az tudja, hogy van legalább egy pontja a világnak, ahol évről-évre kivirul ugyanaz a kert, ugyanannak a névtelen szorgalomnak a szeretetében."

*

Egy kertnél kevés fantasztikusabb dolog van a Világon. Számomra az Életet jelenti. Kislány korom óta legkedvesebb, titkos helyem a Kert. Bármilyen zajos és zűrös látszólag a külvilág, itt mindig nyugalomra és békére lelek. Ami néhány perce még fájdalom, félelem, bizonytalanság volt, az ott szó nélkül, egyik percről a másikra elillan; feloldódik a friss mezei illatokban, a rigófüttyben, a vízcsobogásban, a száguldó szellőben.

A Kert olyan, mint a lélek. Minden élő természetét magában viseli. Aki figyelmes, az szótlan játékából tanul és megért. Itt minden cselekedetnek szemmel látható következménye van. Egy kis locsolás a rózsatöveknél, kapálás az eperbokroknál, gazolás a borsóágyásban mind-mind hálás ajándékok formájában mutatkozik meg.

A mai napon olyan boldogságot éreztem kint, mint ritkán. Eszembe véstem ezt az érzést, és szívembe, hogy soha ne feledjem el azt, nekem itt helyem van bárhová is vezéreljen a Sors.

Ha minden úgy alakul, ahogy most látszanak a dolgok, akkor hamarosan élelmet, vizet, kikapcsolódást, mozgást, játékot ad nekem ez a földterület.

*

Akinek szüksége van teljesen vegyszermentes, szeretve nevelt zöldfűszerekre (egyelőre: újhagyma, petrezselyem, kapor, koriander, zellerzöld) és citromfűre, keressen meg nyugodtan.

Címkék:

HozzászólásokTobuyuk.com mited? I mean

Tobuyuk.com mited? I mean: no! Because there are hardly any alternatives. Buses serve only rarely, especially in the evening hours and on weekends. And in wheelc,Tobuyuk.com,hairs as well as electric vehicles are only to a very limited extent of buses and reluctantly taken. My simple question is: when will the barrier-free train station Bargteheide finally?Andreas Reig Be,Air Jordan 1 banned,rt is the honorary officially for the BSK and initiates the contact point of the association in the district of Stormarn. Political scientist of the diploma is composed especially for accessibility in,air jordan 4 tattoo, public transport and is a member of the Social Welfare Association of Schleswig-Holstein.Source: The Magazine point of view of self-help Multiple Sclerosis Patients Initiative e.V. 4.2018
Private owners or building cooperatives, in the last five yeadunjakke dame blisert 2010-01-30

dunjakke dame blisert 2010-01-30 17:03:46 | 96 leser | Uklassifiserte Sammendrag svimeslå våpen og pepperspray er to av de mest popul,dunjakke dame,ære ikke-dødelige selvforsvar enheter både for disse enhetene vil umiddelbart stoppe en angriper, noe som gir deg flere minutter å komme unna, men ikke føre til varig kroppslig skade Full innhold svimeslå våpen og pepperspray er to av de mest populære ikke-dødelige selvforsvar enheter. B,parajumpers jakke udsalg,egge disse enhetene vil umiddelbart stoppe en angriper, noe som gir deg flere minutter å komme unna, men ikke føre til varig kroppslig skade. Begge kommer i små nok størrelser som de kan enkelt utføres i din pung. Hvis du vurderer å kjøpe en av disse for selvforsvar, vet du kanskje ikke som å kjøpe. Bør du velge et ele,dame vinterjakke,ktrosjokkvåpen, eller en kan av pepperspray?Svimeslå våpen er svært kraftige metoder for å stoppe en overfallsmann, men på grunn av den elektriske strømmKila :)

Ez egy kicsit hosszú cím,de érdekes...nagyon tetszik :)

http://www.origo.hu/idojaras/20130219-termeljen-biozoldseget-zsebkendony...

.....Kis területen nagy hozam

A társítások egyik legismertebb példája a három nővér ültetési mód, amelyet még az amerikai indiánok fejlesztettek tökélyre. Ők egy fészekbe ültették a babot, a kukoricát és a tököt. A bab ugyanis nitrogénmegkötő tulajdonsága révén a növekedési szakasz lezárulta után táplálja a neki támasztékot nyújtó kukoricát. A kukorica tövébe ültetett tök talajtakaróként viselkedik, és nem engedi kiszáradni a földet.

A szakirodalom sok ehhez hasonló trükköt ismer. A snidling például serkenti a paradicsom növekedését, és javítja az ízét, távol tartja a kártevőket, a molytetveket és az aknázólegyeket. A torma növeli a burgonya betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és az erősen csípős zöldséget nem kedveli a burgonyát károsító kolorádóbogár.

A rozmaring elűzi a káposztalegyet, a hagyma- és répalegyeket pedig úgy zavarhatjuk meg, hogy vegyesen ültetjük a két növényt. A paszternák gyökere rovarölő hatású, olyannyira, hogy organikus permetlé is készíthető belőle. A társítás nem csak a kártevők ellen hasznos. A tárkony dajkanövény, segíti más növények növekedését. A borsó árnyékot nyújt a spenótnak, hogy a levelei zsengék maradjanak, a spenót pedig segíti más magok csírázását. További jó szomszéd a fejes saláta és a borsó, a paradicsom és a fokhagyma, az uborka és a karalábé.

A növénytársítás lehetőséget teremt arra, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül is jó minőségű zöldségeket termeljünk - igaz, cserébe sokkal több gyomtalanító kapálást igényel a kiskert. A legfontosabb zöldség-fűszernövény párosokat ebben a táblázatban foglaltuk össze, amelyet letölthet és kinyomtathat PDF-dokumentumként:....sziasztok!

Köszi a hozzászólást és a tippeket. :) Jelenleg semmivel nem védem őket. Citromfű sok van a kertben mindenfelé, talán az is elriasztja a kártevőket, mert szerencsére eddig nem volt ilyen probléma.
A fáink sincsenek permetezve, mégsem betegek. (Egyszer sajnos az egyik meggyfa az lett, a papám levágta a beteg részeket, majd lemeszelte.)

Violet, kérlek írj még hasonló ötleteket! Nagyon tetszenek.Kila :)

Kedves kis történet.
Csak érdeklődöm:mivel kezeled a zöldségeket a kertben?
A Tvpaprikában láttam egy biogazdálkodó műsorát és ő azt mondta,hogy a hagymaágyás köré körömvirágot kell ültetni,a paradicsom köré pedig szintén lehet körömvirágot és bazsalikomot ültetni.
Elmondta még,hogy a zöld színű ételek lúgosak,a zeller csökkenti az étvágyat és a szénhidrát utáni vágyat.