Szeretetnyelv

Tudod, hogy mi a társadnak, és általában véve észreveszed, hogy kinek milyen a szeretetnyelve?

"Nem vagyunk egyformák, nem érezhetjük ugyanazokból a jelekből a szeretetet. Ha esetleg mi azt szeretnénk, hogy a párunk mindig dicsérjen, és ettől érezzük a szeretetét, attól ő még nem biztos, hogy ugyanerre vágyik. Hajlamosak vagyunk tehát azt a hibát elkövetni, hogy azt adjuk a párunknak, amire igazából mi vágyunk. Ez visszavezethető a neveltetésre is. Ahhoz, hogy egy kapcsolat igazán tökéletes legyen, meg kell találnotok egymás szeretetnyelvét.

Figyelemre vágyó
Ha párod ebbe a típusba tartozik, fontos neki a figyelem. Ha mond valamit, csak rá figyelj, hallgasd meg, ne vágj a szavába. Ilyenkor nem tanácsra vágyik, érezni akarja a figyelmedet. Fontos, hogy te is megoszd vele tapasztalataidat, élményeidet. Vágyik arra, hogy megértsd őt, még akkor is, ha nem adsz neki igazat, különben kielégítetlen marad a szeretetigénye.

Megbánthatod azzal, ha nem fordítasz rá elegendő időt, nem veszel részt vele közös programokban. Úgy fogja érezni, hogy elhanyagolod. Ne erőltesd rá a saját véleményed, hagyd, hogy kibontakozzon, és ismerd meg az ő nézeteit is.

Gondoskodást igénylő
Ez a típus szereti az „anyás” jellemű nőket. Igényli, hogy mossanak, takarítsanak, főzzenek rá. Fontos neki az otthon „melege”, ami javarészt a nő feladata. Viszont könnyen bírál, ha valami nem tetszik neki, nem állja meg szó nélkül. Ezért érdemes olyan dolgokkal kedveskedni neki, amiben profi vagy, és amibe nehezen köthet bele. Ha nagyszerűen főzöl, akkor készítsd el neki a kedvenc ételét, nagyon hálás lesz érte. Azonban nehéz megértenie, hogy a szívességet nem kényszerítheti ki, ha te nem teszed meg magadtól.

Nincs gond az olyan férfival, akinek ez a szeretetnyelve. Fordított esetben viszont komoly konfliktusok lehetnek, mikor egy nő várja el kedvesétől, hogy segítsen a házimunkában. Ebben az esetben is fontos az összhang, inkább kérd meg szépen, hogy segítsen, minthogy azon morognál, hogy nem segít magától.
Érintésre éhező

Ennél a típusnál fontos az érintés, a csók, az ölelés. Igényli partnerétől a szexet, és rosszul tűri a visszautasítást. Ha trauma éri, jobban meg tudja nyugtatni egy ölelés, mintha szavakkal próbálnád vigasztalni. Igényli a rendszeres érintést, például azt, hogy kézen fogva sétáljatok az utcán.

A legjobban azzal tudod megbántani, ha kitérsz egy ölelése elől, vagy elfordulsz a csókja elől, mert nem látod tőle a tévét. Attól is kijön a sodrából, ha napok óta halogatod a szeretkezést. Nehezebben lép testi kontaktusba ismeretlen emberekkel. Viszont tőled elvárja, hogy érkezésnél és távozásnál puszit adj.
Elismerést kedvelő

Annak, akinek ez a szeretetnyelve, fontos a dicséret és a kedves szavak. Nem azt várja el, hogy hízelegj neki, csak azt, hogy ha valamit jól csinál, akkor azt tedd szóvá. Igényli a bátorítást, és azt, hogy beszélhessen neked az ötleteiről, terveiről. Ezek számára megerősítést jelentenek. Tehát a legfontosabb, dicsérd sokszor, attól szárnyalni fog.

Ne vágd a fejéhez, ha valami kudarc éri, mert ezt nagyon sokáig hordozni fogja magában. Kerüld az „én megmondtam” kifejezést. Érzékeny a csipkelődésre, még akkor is, ha te csak a hecc kedvéért teszed."

Szerző: Katona Rita

Címkék:

Hozzászólások:)

Ez pontosan így van. Ha feldolgozd a gyermekkori hiányaidat (hiánynak megélt részeidet) akkor már másabb lesz a történet.
Alapjaiban véve én sem így működöm, és még sok minden más is hozzátesz ehhez pl. milyen beállítottságú vagy, lelkiek állnak hozzád inkább közel (ez esetben ugye a minőségi idő, beszélgetés lesz dominánsabb), vagy a fizikai dolgok (itt ugye pl. a simogatás. és a gondoskodás).
Ezek a születési adataidban is benne vannak, mint sok minden más is.
Hoztunk bizonyos "csomagokat" magunkkal.
Ezek mind mind árnyalják a dolgot.

ui:örülök, hogy Te is már máshogy látod ezeket.
ölelés. :)))):)

Lehet.

Magamról el tudom mondani, hogy kiskoromban nem kaptam anyagiakban mért javakat. Nagyon keveset. Szülinapomra választhattam valami játékot. Aztán a szüleim mérlegelték, hogy megkaphatom-e. Kevés játékom, ruhám volt, mégsem éreztem hiányát. Egész nap az udvaron, kertben játszottam azzal, amit találtam. Na és persze a korombéli gyerekekkel. Tehát megtanultam, hogy a boldogság forrása sok minden lehet.

Manapság nem anyagiakkal éreztetem azt, ha valakit szeretek. Inkább megpróbálom a gyerekkoromban átélt szép emlékeimet újra élni azzal (azokkal) a szeretett személlyel (személyekkel), akik közel állnak hozzám. Egy közös séta, nevetés, beszélgetés... a közös élmény, ami számít.

Természetesen el tudom képzelni, amit írtál. A kompenzálás azonban feldolgozatlan "hiányt" sugall olvasatomban. Véleményem szerint minden alkalmas a szeretet kifejezésére. Ezért is mondhatjuk azt, hogy amit Isten teremtett, az "jó".:)

Jó.
És alapjaiban véve igaz.
Viszont nekem az a megfigyelésem az utóbbi időben, hogy mindenkinek (na jó, majdnem mindenkinek) az a szeretetnyelve, amiből kiskorában nem, vagy (számára) keveset kapott.
És kicsit kiterjeszteném a felsorolást, bár tény, hogy ez az alap.
A megfigyeléseim szerint, az a felnőtt, aki gyermekkorában sokat nélkülözött az anyagi javakban, annak sokkal inkább fontos a pénz, a megvehető dolgok, mint az érzelmek. A saját szeretetét is így tudja kimutatni leginkább.
Aki gyermekkorában anyagilag megkapott mindent, de érzelmileg keveset, az egy ideig szintén a pénz az én igazi szeretetem "vallását" követi, majd tudatosan, vagy tudattalanul rájön, hogy van ennél fontosabb is.
Hogy mindegy mim és mennyim van, ha nincs akivel megosszam. Ez lehet barát, vagy társ is.

Persze mindez a fizikai síkra értendő.
A lélek szintjén mindenki tudja, hogy csak szeretet van, és minden más illúzió.

ui: mindenkiben működik mind az 5 szeretet nyelv, csak az arányok nem mindig egyformák.

ölelés. :)