Szisz

"A kígyó a magyar nép hiedelmeiben természetfeletti erőkkel rendelkezik. Minden háznak van egy kígyója, mely házi védőszellemként van jelen. Védi a család nyugalmát, ha idegen közeledik. Színe rendszerint fehér, sárga, zöld, szürke és fekete.

A görögöknél a kígyó pozitív szerepkörben is megjelenik, hiszen a gyógyítás istenét, Aszklépioszt is kígyóval azonosították. Aszklépiosz lányai is hasonló szerepet töltöttek be, hiszen Iasztó és Panakeia a gyógyítás, Hügieia pedig az egészség megtestesítője volt.

Ebből a korból eredeztetjük a gyógyszertárak jelképeként ma is használt motívumot, a kelyhet körülölelő kígyót.

Néhány indián törzsben is jelentős a kígyókultusz. Például a sosonok és cserokézek harci táncai során a harcosok az arcukra csörgőkígyót ábrázoló maszkot tesznek. Ezek a táncok elsősorban esőkérő táncok.

A világ különböző tájain sok törzs azt képzeli, hogy a kígyó olyan teremtmény, amely hatással van az időjárásra. Afrika déli részén az a szokás, hogy ha valaki megöl egy szent asszala kígyót, azt el kell égetnie, mert különben az egész országot szárazság sújtja.

Ausztrália őslakosai abban hisznek, hogy a kígyók képesek az eső hívására. Az észak-ausztráliai anula törzs tagjai bonyolult kígyótáncokat járnak, hogy az istenektől kicsikarják az esőt. Ennek a szertartásnak a során egy férfi megfog egy kígyót, és egy pillanatra belemeríti egy tóba. Azután kiveszi, megöli és leteszi összetekerve. Majd fűből koszorúfélét fon, mint a szivárvány utánzatát, és kifeszíti a kígyó fölött, és mindnyájan énekelni kezdenek. Előbb vagy utóbb bizonyosan elkezd esni. E szertartás eredete a bennszülöttek azon hitén alapszik, miszerint a kígyók korábban tavakban éltek, és a vizet felköpdösték a felhőkbe addig, amíg meg nem jelent a szivárvány, és el nem kezdett esni az eső."

"A kígyó Pallasz Áthéné állataként a tudás és a bölcsesség jelképe. A mitológiában az egyik Gorgó, Meduza kígyókat visel a testén. Feje szarupikkelyes, a haja helyén több száz kígyó tekereg, szájából vadkanszerű agyarak állnak ki. Medusa kővé változtatja azt, aki ránéz. A hős Perszeusznak sikerült levágnia Medusa fejét és megszabadítani a világot a gonosz uralmától."

Jön a kicsi kígyó, s hoz szép álmokat! *

Címkék:

HozzászólásokTobuyuk.com ion in the

Tobuyuk.com ion in the bargteheider bookstore, Rathausstrasse 25, Bargteheide.Please note: No Seat Guarantee!!!donation for students, trainees, Studies�? 3.00 Eu,Tobuyuk.com,ro, for all other 5.00 Euros!Organizer: poetry slam, word for word, and flowers Jentsch
The second big band Sunday in Small Theater Bargteheide – with swing and jazz groove by the sunday80 musi,air jordan 6 doernbecher,cians are standing on the stage, when the small theater Bargteheide on Sunday, 27. January from 11 to about 15 h with a great big band concert in the new year starts. "In the mood", "Minnie The Mooche,Air jordan 11 concord 2018,r", "Viva La Vida" - is there something better, on a wintry Sunday morning in the mood to groove? The students high school big band of Copernicus, the fish head horns from norderstedt, the group of Schnelsen Jazz Pirin and groovin' hard from Altona.