Te milyen típus vagy?

Veled is előfordult már, hogy erre a kérdésre várták tőled a választ? Elgondolkoztál már azon, hogy milyen vagy valójában? Egyéni Természetünk megismerésére többféle megközelítés létezik. Ezek közül egy az Ajurvéda adta út; önnön Prakritink felfedezése.

DOSHA TESZT, avagy ismerd meg a Természetedet!

Az Ajurvédában az első és legfontosabb dolog, hogy megismerd a csak rád jellemző egyéni Természetedet, vagy másként a Prakritit.

A Prakriti a Te személyes fizikai és lelki alkatodat írja le, amelyben megjelennek mind a három dosha jellemzői, de mindenkinél különböző arányban. A három dosha különböző energiamintákat mutat, amelyek a fizikai, érzelmi és szellemi jellegzetességek sajátos vegyületei. A teszt eredménye fogja megmutatni, hogy a három dosha közül a te esetedben melyik az alapvetően domináns minőség. Ha egymáshoz nagyon közeli pontszámot érsz el, akkor valószínűleg a vegyes típusok közé tartozol (pl. Vata-Pitta).

Az Ayurvéda felfogásában az egészség a test-elme-környezet dinamikus egyensúlyából adódik. A domináns dosha ismeretében meg tudod határozni, hogy milyen életmód, milyen minőségek, ételek és gyakorlás segít az egyensúly, és ezáltal a tökéletes egészség elérését.

A dosha teszt egyaránt tartalmaz a fizikumodra, az anyagcserédre és a mentális működéseidre vonatkozó kérdéseket. Ha egy-egy kérdésnél nem tudsz dönteni, akkor nyugodtan jelölj meg több választ is. Aszerint válaszolj, ami már jellemzően gyerekkorodtól, és tipikusan most is általánosságban igaz rád (pl. alapvető testalkat, alapvető személyiségjegyek). Nagyon tanulságos tud lenni, ha szeretteidet is megkérdezed, szerintük Te milyen vagy."

Ha a téma felkeltette az érdeklődéseteket akkor a következő weboldalon olvashattok róla részletesebben. (Továbbá a Dosha teszt kitöltésére is lehetőségetek nyílik ugyanitt.)

Link: http://www.agnisoma.hu/hu/dosha_test

Személyiségetek megfejtése után nagyon klassz életmódtippeket találtok a következő oldalon:
http://ayurvedika.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=701%3A...

Szeretettel, napocskával! :)

Címkék:

HozzászólásokDosha teszt

Sziasztok!

A dosha tesztnél érdekes lehet, ha megnézed pl a családtagjaid, szeretteid hasonló vonásait (szemét, köldökét stb.), akkor rögtön könnyebb lesz észrevenni a különbségeket. Vagy például ha ennyire váltakozik a temperamentumod, az tipikusan lehet a Vata jele, aminek a lényege a csapongás, a hirtelen váltás. Egyszer hurrikán van, másszor szélcsend. De ott van benned a Pitta is, a dühös tűz, hogy ennyire odacsaptál a dosha tesztnek.:) Így látatlanba jósolok neked egy erős Vata-Pitta alkatot:)

Másik dolog, hogy ha kitöltitek a tesztet, kaptok néhány életmódtanácsot, de ami talán a legfontosabb egy kis iránymutatást arra vonatkozóan, hogy milyen jógastílus a legmegfelelőbb számotokra. A legfontosabb az egész Ayurvédában, hogy megértsd, hogy neked egyénileg mi való. Nem lehet jó mindenkinek ugyanaz a diéta, életmód, vagy akár ugyanaz a jóga sem.

Tévedés, hogy a dosha változik mint az ízlés. Inkább megfordítanám, ha az ízlésed változik, az a doshák természetes egyensúlyának az elmozdulását jelzi és érdemes megfigyelned, hogy milyen irányba. A Prakriti, a velünk született Természetünk nem nagyon változik, a változások a Vikriti, vagyis a kialakulóban levő betegség jelei és előhírnökei lehetnek.Kila,

és ez egy élet során változni tud, többször is!
Akár az ízlés.