Te mit iszol?

MONDD, Te mit iszol!?

A megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitel szervezetünk számára nélkülözhetetlen.
Az már sokunk előtt nem titok, hogy sejtjeinknek nagyobb szüksége van erre az életet adó folyadékra, mint a táplálékra. Természetesen egyik nélkül sem vagyunk meg élethosszig (átlagos élőlényt tekintve).

LÁSSUK, milyen érveket sorakoztathatunk fel a víz mellett!

1. Szabályozza a testhőmérsékletet.
2. Segít az ételek energiává alakításában.
3. Eltávolítja a méreganyagokat (salakanyagokat).
4. Segíti a tápanyagok felszívódását.
5. Nélkülözhetetlen a sejtanyagcseréhez. (Sejtlégzés-oxigén.)
6. Elengedhetetlen az optimális agy-, izomműködéshez.
Így a kiszáradás kezdeti jeleként számolhatunk fejfájással, dekoncentrációval, fáradékonysággal, izomfájdalmakkal...
7. Csökkenti a rák kockázatát.
8. Fiatalít. Rugalmasan, puhán, egészségesen tartja a bőrt, a hajat és a körmöket.
9. Javítja a kedélyállapotot és növeli az állóképességet.

A felsorolt pozitív hatások csak akkor tudnak érvényesülni, ha tiszta vizet veszünk magunkhoz. Azaz kémiai-, biológiai-, fizikai- és energetikai szempontból szennyezetlen folyadékot.

A napokban részt vettem egy előadáson, amelynek témája a "Tudatos ember és a környezet kapcsolata, védelme" volt. Többek között szó esett napjaink megoldatlan kérdéséről, a csapvíz (ivóvíz) hormontartalmának tisztításáról. Hazánkban ezt a vízszennyező faktort se nem mérik, se nem szűrik ki. Így nap, nap után ösztrogénnel "dúsított" folyadékkal látjuk el sejtjeinket. Hogy miért aggasztó mindez?

Arra fény derül a következő szövegrész elolvasása után!

"Gyakran hallani, hogy a fogamzásgátlót szedő nők vizeletén keresztül a nem megfelelő szennyvíztisztítás miatt nagy mennyiségű női hormon jut a természetes vizekbe, és ott mindenféle meglepő hatást vált ki a halak, kétéltűek szervezetében. És az embernél?

Békák esetében még nemváltást is megfigyeltek az erős ösztrogénhatás következtében. Ha ráadásul ezek az anyagok az ivóvizünkbe jutnak, még rémisztőbb a kép, sokan összefüggésbe hozzák az egyre gyakoribbnak tekintett meddőségi problémákkal.
E meglehetősen elterjedt hiedelemmel szemben Észak-Amerikában a fogamzásgátló tabletták a vízkészletek ösztrogénszennyezettségének csak mintegy 1 százalékáért felelősek. A kutatók tavaly a témához kapcsolódó több tanulmányt elemeztek, és arra jutottak, hogy az élő szervezetekben különböző káros hatásokat, embereknél például termékenységi problémákat kiváltó nemi hormon nagy része más forrásokból származik.

A termékeny korú nők közül az Egyesült Államokban mintegy 12 millióan szednek fogamzásgátló tablettát, az ő vizeletük valóban tartalmazza az ösztrogén hormont, ami így a szennyvízhálózatba kerül. Mivel az USA szennyvíztisztítói szinte teljesen kiszűrik a vízből a tablettákból származó szintetikus ösztrogént, a 17-alfa-etinil-esztradiolt (EE2), ezért ez mégsem lehet felelős a fenti hatásokért. Ezután arra voltak kíváncsiak, hogy milyen más forrásból kerülhet a vizekbe ez az anyag. Arra jutottak, hogy az Egyesült Államok vizeiben a szintetikus EE2-nél nagyobb koncentrációban vannak jelen az olyan természetes ösztrogének, melyek a szója- vagy tejtermékekből, illetve a szerves trágyából származnak. Ráadásul a fogamzásgátló tablettát egyáltalán nem szedő férfiak, gyerekek és nők vizelete is tartalmaz ösztrogént. Néhány elemzett kutatás arra utal, hogy a szerves trágya a környezetbe jutó ösztrogén 90 százalékának forrása, illetve ha a trágyázásra használt állati ürülék ösztrogéntartalmának csak 1 százaléka a vizekbe jut, az a vizek ösztrogéntartalmának mintegy 15 százalékát teszi majd ki.

Igaz, hogy Magyarországon jelenleg nincs egységes adatbázis arról, hogy egy-egy területen a vízművek pontosan milyen anyagok szűrését végzik, és mivel a diagnosztikai eljárások sem egységesen fejlettek, nem tudhatjuk pontosan, mi is van a csapból a pohárba jutó vízben. A fenti tanulmány azonban talán új fényben mutat be néhány olyan szempontot, mely egy (környezettudatos) nőben a fogamzásgátlás módjának kiválasztásakor felmerülhet.

Forrás: Wise, A. - O'Brien, K. - Woodruff, T. (2011): Are Oral Contraceptives a Significant Contributor to the Estrogenicity of Drinking Water? Environmental Science and Technology, 45 (1), 51-60. o."

MIT TEHETÜNK hát?

Egyrészt javasolt tisztított víz vásárlása, illetve otthonra egy hormonokat is kiszűrő víztisztító berendezés beszerzése. Ez utóbbi pillanatnyilag a hétköznapi ember számára drága. Másrészt mi nők elgondolkodhatunk azon, hogy a tudatos családtervezés megoldható-e anti-baby tabletták szedése nélkül? Valóban az a tudatos, aki minden felelősség nélkül bárhol, bármikor?

IGENis vannak következményei!

* Gondolj a békákra, gondolj a halakra, gondolj magadra. *
DÖNTS okosan, mindannyiunknak megéri!

Címkék:

HozzászólásokKedves Kila!

Nagyon jó,és hasznos írás!
Köszönöm:)

Vizet iszom,csakis de ásvány vizet.