EGY ÉRZÉS – Együtérzés

Gondolom sokan látták az AVATÁR című filmet. Az egyik jelentben Grace azt magyarázza a katonáknak, és a befektető képviselőjének, hogy a bolygón levő fák, mind összeköttetésben vannak egymással és az emberi agy sejtjei közötti kapcsolatteremtő képességnek a sokszorosával kommunikálnak egymással. Ez mérhető és kimutatható.

Heidegger szerint az emberi kapcsolatok legnagyobb korlátja és az emberi létezésé is a nyelv maga. Mert az bennünk keletkező érzéseket is csak szavak formájában tudjuk kifejezni. Megtanuljuk, hogy a mi az amikor szomorúak vagyunk és ha ez bekövetkezik, akkor el tudjuk majd mondani a másiknak, hogy jobban értse a helyzetünket. Így kommunikálunk. A nyelvünk kifejezési módja aztán befolyásolja a gondokodásunkat és ezáltal az életünket. A nyelvi struktúra meghatározza a világhoz és egymáshoz való viszonyunkat.

Minnél nagyobb az információs dömping a világunkban, annál jobban telítődünk érzelmekkel és kerülünk egy apátia szerű helyzetbe, amikor elfásulunk, el érzéketlenedünk, hiszen a minket ért befolyások következtében eltelitődtünk. Gondoljunk csak arra, hogy ma a hirekben láthatunk katasztrófát, élőben, háborút, veszteségeket és szinte csak ilyen jellegű, vagy bulvár híreket. A pontos és életszerű megjelenítés, minden esetben érzelmi tartalmat is közvetít. Az így közvetített érzelmi dömping telít el minket. Ha el vagyunk telve érzelmekkel, akkor is, ha ezek főleg mesterségesen keltett, a látvánnyal azonosuló érzetek, akkor egy telítődött, érzéketlen állapotba kerülünk. Ez megakadályozza, a további érzelmek kialakulását, akkor is, ha azok éppen a saját életünkből következő reakciók lennének.

A cím ben azt írtam, Egy érzés – együttérzés. Mire gondoltam. Ma leginkább, akkor és úgy alakul ki közöttünk összhang, hogy a másik elmondja, mi az amit érez és ha értjük amit mond, akkor valami hasonlóra gondolunk, hasonlót érzünk. Főleg akkor, ha hasonló környezetben nőttünk fel és éppen ezért a megfelelő szavakról ugyan az jut eszünkbe. Ugye, pontosan látjuk, hogy milyen akadályok tornyosulnak elénk. Először is pontosan kell tudnunk megfogalmazni mit érzünk. Aztán az is szükséges az együttérzéshez, hogy a másik is ugyan azt értse az adott szón, mint mi magunk. Látjuk, ez az együttérzés nem a címbeli.

A címbeli gondolat eredménye ezen az úton nem érhető el. Legelőször is, jó lenne egy kis csendet beépíteni az életünkbe, hogy ne legyünk telítettek a manipulatívan belénk plántált érzelmekkel. Sőt, az se baj, ha minden nap megszabadulunk ezektől a járulékos érzelmektől. Ha ez megtörtént, akkor a következő teendőnk, egy nyugodt környezetben a másikra figyelni. Figyelni annyira, hogy ne kelljen semmit mondania, mégis egy hullámhosszra kerüljünk. Ez a figyelem kölcsönös kell, hogy legyen, megfelelő ürességgel párosítva. Ha a két személy között hosszabb ideje tart a kapcsolat, akkor bizony jobb eséllyel indulnak ezen az úton. Szóval adott a két, érzelmileg üres hellyel is rendelkező, egymásra őszintén figyelő ember. Kis idő múltán elindul a csoda. Elkezdjük egymást érezni. Egymásra hangolódunk és érezzük a másikat. Lassan EGY-et, ugyan azt érezzük, mind a ketten. EGY-et érzünk, EGYÜTT érezzük, ugyan azt amit a másik. Megvalósul, amit a címben írtam. A két fél között kialakuló érzés: EGY érzés – EGYÜTT érzés.

Látjuk, hogy nem könnyű ebbe az állapotba eljutni, de megéri. Miért? Mert ezekben a csodálatos pillanatokban megélhetjük azt az egységélményt, amely létezésünk alapja. Eleinte csak kettőnk között, majd akár az egész világgal megélhetjük az EGYSÉG élményét. Az egység, a teljesség persze több módon megélhető. Ilyen az igaz szerelemben, szeretkezés közben bekövetkező összeolvadás, amely egy Isten közeli állapot. A teljesség megélését, az egység átélését segítheti, egy meditáció, a módosult tudatállapot, amely azért nagy segítség, mert a fent említett feltételek, ilyen állapotokban könnyebben kialakulnak.

Ha eljutunk oda, hogy az egymás közötti egységet képesek vagyunk megélni, onnan már csak egy ugrás az Istennel való egység átélése!

EGY-ség, TELJESSÉG, MINDEN ÉS MINDENKI EGY! Ha átéled, megérted, hogyan is működik a világ!

Somogyi Péter
Lélekszerelő