Önbizalom

Bízni lehet másban, Istenben, a sorsban... De bíznunk kell önmagunkban is! Ha bízunk magunkban, azt nevezzük önbizalomnak. Jelen világunkban, ez a kimondva egyszerű dolog sok gond alapja.

Önbizalom. Bizalom önmagunkban. Nem könnyű elérni, megtartani... Azért nehéz szert tenni az önbizalomra, mert ahhoz, hogy ez kialakuljon több tényezőnek kell érvényesülni. Először is szükség lenne egy olyan környezetre, amelyben a viszonyok stabilak. Ahol lehetőség van egy értékrendhez mérni magunkat, egy olyan értékrendhez, amely pozitív és a belső érzékeink szerint is helyes.

Ma onnan indulunk, hogy a valaha létezett értékeket mind megkérdőjelezték, elhiteltelenítették és a család tönkretételével az utolsó stabil viszonyítási pontunkat is elveszítettük. Ennek a káosznak a legjobb mutatója, hogy a gazdaság alapja a tőzsde. A tőzsdén pedig nem üzleti érték alapján alakulnak az árfolyamok, a cégek értékei, hanem az alapján, hogy mit hisznek a befektetők. A hiedelmek pedig kommunikációs eszközökkel jól befolyásolhatóak, irányíthatóak. Szóval az értékeken alapuló, „állandó” környezet eleve nem áll rendelkezésünkre.

Szükség lenne még egy jó belső értékmérő rendszerre. Ez szintén csak keveseknek áll a rendelkezésére. Kizárólag azoknak, akik tudnak befelé figyelni. Azoknak akik befelé figyelve, csendben tudnak maradni, hogy az egyébént halk belső hangot képesek legyenek meghallani. Miért olyan nehéz ez? Azért mert ma nagyon nagy a zaj. Mit értek ez alatt? Minden lehetséges helyen valamilyen audió-vizuális benyomás ér minket. A lépten nyomon figyelmünket elvonó rendszerek nem engedik a belső csend kialakulását. További nehézség, hogy egy normális témát boncolgató értékes hírre, vagy 25 „szemét” jut. Így esélyünk sincs a helyes információk kiválogatására, amelyek útmutatóul szolgálhatnak, igazodási pontokat adhatnának.

Mindezek között a bizonytalan körülmények között aztán a környezetünk se segít mindket, hiszen ők maguk is bizonytalanok, mind a helyes és helytelen kérdésében, mind önmagukban.

Az is sokszor előfordul, hogy a bizonytalan környezetünk, a maguk önbizalomhiánya miatt, hajlamos arra, hogy mindent megtegyen, a mi önbizalmunk alapjainak az elveszejtéséért. Mondjuk azért mert ők csalódtak, félnek és nekünk is elmagyarázzák, jobb ha félünk, mert majd meglátjuk... Például így veszik el azt az álmunkat, hogy vár minket az igaz szerelem egy nő, vagy egy férfi oldalán. „Majd meglátod a nők/férfiak, mind ...”

Mindezek ellenére, van esélyünk arra, hogy kialakítsuk az önbizalmunkat. A legjobb, ha rájövünk, mi az amiben igazán a kedvünket leljük, amiben jók vagyunk! Tegyünk szert ebben a valamiben alapos tudásra. Mivel szeretjük ezt a dolgot, nem esik majd nehezünkre. Ebben az esetben a megszerzett ismerettel felfegyverkezve kiderül, van valami amiben jók vagyunk. Mire jó ez? Kindulási alap. Szerezhetünk vele elismerést, mind külsőt, mind belsőt, amely az önbizalmunkat megalapozza.
Ugyan ilyen jó megoldás egy kisebb lébőjt, vagy más böjt véghezvitele. Erősíti bennünk azt a tudatot, hogy le tudunk valamiről mondani, ha eldöntjük. Segít abban, hogy függőségekről lemondjunk és ezáltal felismerjük, képesek vagyunk irányítani az életünket! Ez is jó alap az önbizalmunk kialakulásához.

Nagyszerű módszer a sportolás elkezdése is. Itt is alkalmunk nyílik saját magunk, a „rossz” szokásaink legyőzésére! Kitartással, szemmel is jól látható, jól érezhető eredményeket érhetünk el, amely megint abban erősít minket, hogy KÉPESEK VAGYUNK!

Jól látszik, egy EGÉSZSÉGES ÖNBIZALOM eléréséhez, ÖNMAGUNK LEGYŐZÉSÉN KERESZTÜL VEZET AZ ÚT! Természetesen ez a többiek, a környezetünk elismerését is kiváltja. Igaz erre már nem lesz igazán szükségünk, hiszen, ha hiszi valaki, ha nem, MI TUDJUK, HOGY KÉPESEK VAGYUNK! Tudjuk irányítani az életünket!

Somogyi Péter
Lélekszerelő, Hagyaték őrző