Szemüveg...

Valahol mindenki visel szemüveget. Vagy azért mert valóban gond van a szemével például rövid- ill. távollátás vagy csupán a nap sugarai elől védi a szemét. Bár jelen esetben arra gondolok, hogy mindannyian viseljük (a szemüveget), hisz mind másképp látjuk a körülöttünk lévő valóságot, a jelent, a jövőt, a múltat.

Mert hát emberek vagyunk, mindenki másképp érzékel, mást tekint fontosnak, mást emel ki a körülötte lévő világból.

Egy egyszerű cselekvést is más módon értelmez, mesél el stb..

Régen írtam már ide, de péntek este egy baráti társaságban megnéztem egy filmet, ez apropó volt arra, hogy gondolataimat megosszam veletek. A film egy amolyan horror paródia, csupa klisé és frázis. Mégis szórakoztató. A történet röviden: Amerikában játszódik a film, a diákok szokásos nyári szünetükben felutaznak az erdőbe és ott rémtörténetekkel szórakoztatják egymást. Ugyanakkor a helyiek is ott élnek az "erdei emberek", akik teljesen mások mint a diákok (viselet, szóhasználat, életmód stb.). Ebből kerekedik a konfliktus, a film cselekménye, az egyik lány éjszakai fürdőzés közben megcsúszik és a két horgász "bugris" kimenti és még figyelmeztetik is a diákokat, akik az esetet félreértve rögtön a saját (narratívájukra) fordították az eseményeket. A két csoport egymás mellett és mégis egymástól totálisan más irányba halad. A két horgász segíteni akar, míg a diákok ezt félreértelmezik és mentőakciót szerveznek... Igaz a film csupán egy komédia, ámbár belegondolva valóban igaz, hogy mindenki másképp értelmezi, azaz olvassa a körülötte zajló eseményeket. Persze a diákok beteljesítik az önbeteljesítő jóslatot (rémtörténet), hogy tragikus körülmények között meghalnak, de ez mind baleset, mégis saját maguknak ezt úgy értelmezik, hogy a horgászok gyilkolták meg a társaikat. A horgászok pedig azt látják, hogy a diákok a legkülönfélébb módon lesznek öngyilkosak. Arra gondolnak, hogy rituális öngyilkosságot hajtanak végre csoportosan.

És a előzetes feltevéseket is meg kell vizsgálni. A diákok negatívan álltak az eseményekhez, az idegen az rossz és csak bántani akarják őket. A horgászok pedig segítőkésznek mutatkoztak mégis negatívan ítélték meg őket. S a horgászok meg értetlenül állnak az előtt, hogy nem fogadják el a segítségüket.

A tanulság az ezek szerint az, hogy valóság egyedileg értelmezhető mégpedig többféle módon, ki mit akar belőle elfogadni, leszűrni és érzékelni. S ehhez az érzékeléshez hozzátartozik a személyes beállítódás is, hangulat stb. Persze ezt mind tudjuk, csak mivel olyan egyértelmű, lehet nem is figyelünk fel ezekre a gondolatokra.

Általában hajlamos vagyok mindent feketének és fehérnek tekinteni, jó-rossz sok sok klisé rögzül az évek folyamán az emberi agyban. De fel kell ismerni, hogy egy akár egy komédia is utat mutathat a megismerésben. S lehet érzékelni a szivárvány minden színét, figyelembe venni más emberek látásmódját. Sőt elfogadni más emberek látását, mert úgy gondolom mind át van hatva az igazsággal. Csak meg kell találni azt a mezsgyét, ami minden látásmódnak megfelel és mind találunk benne igazságot.

Erről a filmről mindenképpen akartam ide írni, de a sors fintora, hogy egy hasonló szituációba kerültem tegnap. Egy ismerős egy személyes tárgyát nálam felejtette én nem vettem észre, ő visszajött kereste, természetesen meglett, ott ahol hagyta. Ő meg meggyanúsított, hogy megnéztem. Szóval nem néztem meg, nem szoktam senki dolgaiban kutakodni - az az elvem van nekem saját bajom és azzal elég jól elvagyok magam is, másé meg nem kell. És észre se vettem, hogy ott hagyta. Szóval minden ember más és frázisokkal élve "mindenki magából indul ki" - tartja a mondás.

Igen ám, de az előzetes ítélkezés, az legyen pozitív (mert ilyen is van) avagy negatív ennyire áthatja a személyiségünket? Hol volt az a pont mikor elveszítettük a bizalmunkat embertársainkban? S vaktában ítélkezünk, saját félelmeinktől hajtva?

Hozzászólások:)

Hát igen.
Ki mint él, úgy ítél....

Aki egyszer ezt megérti, az tovább is lép.
Adott szituációban megvizsgálja miért is gondolta a másikról ezt vagy azt. :)

A tükör törvényei működnek :)¤

Leteszem a szemüveget.
Nem képzelek be semmit, nem fogadom el senki hitét/vallását.

Jó ez az írás :)