Legyen jó éjszakád! :)

Napjainkban gyakran küzd az Ember alvászavarral. Legyen az oka stressz, kávé, cigaretta, csoki, kényelmetlen ágy, hideg/ meleg és stb. Tehát bármi.
Egy teljes alvás időtartama kb. 6 és 8 óra. Ezalatt a test regenerálódik, a szív is megpihen egy kicsit, ugyanakkor az agy ilyenkor dolgozza fel az aznap szerzett információkat, ingereket, problémákat. Ez utóbbi miatt is lenne jó, ha ebéd után fél órát pihenhetne a szervezet. Bár ezt nem mindenki engedheti meg..

Az esti alvásról

Nem árt már ebéd után elkezdni készülődni erre. Délután lehetőleg ne fogyasszunk koffein/tein/taurin és egyéb serkentő szereket tartalmazó élelmiszert és italt. Így mellőzzük a cukrot, csokit, más édességeket. Aki dohányzik délután csökkentse az adagot, amennyire tudja. Legalábbis ahogy közeledik az est próbáljon meg kevesebbet szívni.

Délután együnk "nehezebb" ételt, este 7 után pedig már ne fogyasszunk lehetőleg semmit. (Ez nem vonatkozik az éjszakás műszakra.:) ) A gyomor 2 és 1/2 - 3 órán keresztül emészt, azután az étel a vékonybélbe ürül és ott bomlik tovább. Állítólag este 10 után lelassul az emésztés és ilyenkor, ha teli has könnyen lerakódik ez, az. (Persze ennek állítják az ellenkezőjét is :D.) A méreganyagok biztosan, szerintem. :) És a rothadás is elkezdődik.. Így tojást (és más fehérjét) lehetőleg reggelire fogyasszunk. :)) Én vacsira (ami nálam 5-6 között van) zabkását eszek, amit kókusztejjel készítek el és utána eszek egy fél almát. :) Ha feszültebb napom volt iszok valamilyen nyugi teát. Nekem a kedvencem a levendula, ha az nincs a szokásos kamilla, ízesítés nélkül. :) TV helyett inkább olvasok. :)
Egyébként nagy csoki evő vagyok. :D És, ha minden kötél szakad (mert persze estére kell rájönnie a hasinak, hogy ő édességet akar) akkor bekapok egy kocka 82%- os étcsokit. :)) Jól leöblítem vízzel és fogat mosok, azután már tuti nem eszek semmit. :)

Szóval, lefekvés előtt 45 perccel kapcsoljuk le TV, rádiót, tegyük le a könyvet. A lámpákat kapcsoljuk le. Helyette gyújtsunk gyertyát. Ha valakit jobban megnyugtat hallgasson meditációs zenét, lazítson. Csendesedjen el kívül, és belül.

A környezet

A jó alvás titka a kényelmes ágy, jó levegő, sötét. Télen is szellőztessünk elalvás előtt.

Az ágy: nos, én nem szeretem a kemény, merev ágybetétet. Szeretem, ha süpped alattam, felveszi a testem formáját. :) Kinek mi, ezt maga választja mindenki. :)

A sötét: van egy klassz kis mécsestartóm, amibe megszoktam gyújtani olykor egy gyertyát. Kellemesen pislákol, még sincs bántóan nagy fénye. Nyugodtan el lehet szenderedni mellette. :)

Saját tipp: tavaly sokszor aludtam kényelmetlenül. Forgolódtam, felriadtam többször is. Hiába beszéltem ki családnak, barátnak a problémákat. Aztán gondoltam leírom egy füzetbe is. Érdekes, olyan dolgok is felszínre kerültek (problémák), amiket nem mondtam ki. Ez nem tartozott senkire, rajtam kívül. :) Attól kezdve megszűntek alvászavarok.

Tehát elég sok minden befolyásolja ősi regenerálódásunkat. Zárszóként megjegyezném, hogy komolyabb hangvételt szerettem volna az írásnak kölcsönözni.. De valaki elvitte az utolsót is, így nem kaptam. :))

Legközelebbi írásomban jobban belemegyek az alvászavarok fajtáiba, esetleges jelentésükbe. :)
Addig is az Intuíció és a Titok legyen veletek! :))

HozzászólásokEz jó. :-)

:-)felebarat kedves !

Ajandek várja, hogy írj neki a régi e-mail címre.
Béke legyen veled !Nem, nem titok. :) Minden

Nem, nem titok. :) Minden percemre jut valami tenni való, amit magam választottam természetesen. :) Csak néha figyelmetlen vagyok, akkor kicsúszik a dolog a kezemből. Akkor pihenni szoktam, puzzle- ozni, sakkozni, sodukozni, ékszert- hangszert javítani vagy csak elfekszem a földön és akkor csak vagyok, vagy mi :)- ezután "rendbe" jön minden. :))Örülök én is, hogy örülsz. :-)

Különben a feszültség kiírása nekem is segített egy időben. :-)
Értettelek teljesen, nem láttalak darabokban. :-)
Mi az oka a szétszóródásnak, ha nem titok?Origamiiii O__O :))

Úgy örülök Neked! ^^
Az írást a saját szemszögemből írtam le. Ha tele kajálom magam, vagy d.u. 4- kor iszok egy kávét vagy eszek egy szelet csokit, képes vagyok hajnali 2- ig, leghosszabb esetben 4- ig virrasztani. :)) Nem vagyok hiperaktív vagy ilyesmi. :)
Ezért számomra fontos mit eszek- iszok lefekvés előtt. :) És nagyon- nagyon szeretem a kényelmet, ezért írtam az ágyról, a háló légköréről és világításról. :)
Amúgy hasonlót tapasztaltam már, mint te is, bár nyugtatót nem szedtem. Csukott szemmel is a napi dolgokon, történéseken pörgött az agyam. :) Kivéve érettségi előtt. Megszállt a nyugi és jól teljesítettem. :)
Ha meg kiírom magamból a problémákat, jobban átláthatóvá válik. Azért is szeretek írni mert van, hogy rengeteg információ áramlik be és így "szabadulok" meg tőle. :) Ezek kellő dolgok, így jó, ha valahol fel van vésve, mégis felesleges "annyira, hogy hordjam magamban. :)
Remélem sikerült jól megfogalmaznom. :D Archiválok! :) Vagy mi.. :))
Bocsi, ha nem vagyok teljesen érthető vagy körülményesnek tűnök, mostanában eléggé szétszóródtam. :)) Össze szoktam ám szedni magam. :)"...mi kozom van ahhoz..."

Bekesseg nektek kedves Abel!

Elnezest, felreertettelek.
Boldog hazaseletet!:)

Udv.A jó alvás titka a nyugodt ember. :-)

Tudod, Lebi, én éveken át voltam súlyosan "alvászavaros". Járt az agyam minden hülyeségen, ami történt velem a munkahelyemen, magánéletben, stb.
Még nyugtatót és altatót is szedtem, hogy tudjak aludni kicsit.
De aztán az engem nyomasztó gondok feloldódtak bennem, plusz valahogy megedződtem az élet dolgaival kapcsolatosan. Tavaly például bepereltem a főnököm, és a per előtt egy olyan jót szunyáltam, hogy csak na! :D
A nyugodt énem előtti állapotomban ihattam, ehettem bármit, kipróbálhattam bármilyen relaxációt, még a lórúgásnyi altató sem segített.
Most meg csak lefekszem, és horkolok. :-)
Néha le sem kell feküdnöm...
Egyszer állva is aludtam a buszon. :-)
Megoldódnak a félelmek, gátak, és jön az álom. :-)*Sóhaj* :)

Nem olvastam sehol. :)°oOLebekeOo°

"Egyébként valóban: az egészséges szerelmi élet nagyban fokozza a jó közérzetet." - ezt hol olvastad? :D :)felebaratikerdes

Nem! De a kérdésedet sem értem! nem tudom mi közöm van ahhoz, hogy "csak szeretot kepes elfogadni maga mellett"??!!!Jajj! :))

Nem itt gondoltam.. egyáltalán nem ezen a "síkon"..khmm .. :D Na, mindegy. :))
Szép estét! :)):)

Kedves Lebeke, most itt te meg en mit is csinalunk?

Kedves Abel,
elgondolkodtal-e mar azon, hogy milyen onertekelesu az az ember, aki csak szeretot kepes elfogadni maga mellett?

Bekes estet!Felebarát! :)

Szoktál kommunikálni úgy egy személlyel, hogy ebben az életben még nem találkoztál vele ezen anyagi "síkon"?:))

Az Orbán Viktoros idézeted nagyon nagy! :D:D

Hát nem t'om... valaki bepakol a gyomorba egy csomó gázképző ételt + forró szerető??? Öhmm.. atomrobbanás. :))) Csak vicceltem! :) Egyébként valóban: az egészséges szerelmi élet nagyban fokozza a jó közérzetet. :) Érdekesnek találom az Embereknél, házasság után nem mindig marad ez így. :)°oOLebekeOo°

az én tuti tippem:) : Ha jót akartok aludni, akkor alvás előtt ajánlok egy forró szeretőt! Nekem bevált, ajánlom másnak is...:)

Van. :) Ha magamból indulok ki: anno suli után aludtam/pihentem egy fél órát, órát. Azután sokkal könnyebben tanultam. Például. Úgy éreztem kitisztult az elmém, megszabadultam a fölösleges gondolatoktól és rendeződtek azok, amikre éppen szükségem volt. Frissebb lettem. :)) Bár ugyanezt egy meditációval is lehet érni (persze a közben is lealszom :D). Most is gyakran használom ezt a módszert. Úgy érzem, hogy felszabadulnak azok az energiák, amiket szét szórtam napközben erre- arra. :)
Kettő: évekkel később halottam, hogy -ha jól emlékszem Lao ce mondta/ javasolta- a délutáni sziesztát, ugyan ebből kifolyólag. :)
Végül is tényleg nem árt kikapcsolni egy kicsit. :)):)

Aha, szoval a pihenon van a hangsuly!
Szerinted ez csak egy jo szokas v. van vmilyen bolcs magyarazata is?:))

A saját szerény ajánlatom: nincs-ebéd utáni pihenő. :)) Valamit csak tesz ember abban az idő pontban, így akkor el lehet nevezni "akármi" utáni pihenőnek is. :)"...ebed utan..."

Bekesseg nektek kedves Lebeke!

Mi van az ebed utani pihenovel akkor, ha vki nem szokott ebedelni?

Koszonom a sok jotanacsot, varom a kov. irasodat.:)

Udv.