Egoizmus - a mai kor betegsége

Önző társadalomban élünk, de már nem sokáig – állítják a szakértők. A jövőbeli sikerek kulcsa a feladatok igazságos megosztása és a közös nyereség.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze. Ma már egyre igazabb ez a mondás. Az egoizmus, az önmegvalósítás különös nagyrabecsülést élvez.

Önző társadalmunkban, ahol mindenki kizárólag önmagáért harcol, manapság féktelenül elharapózott, amit korábban a társadalmi konvenciók és a szociális kötelezettségek kordában tudtak tartani.

Az életünk olyan futópálya, ahol másokkal versenybe szállva dolgozunk. Semmivel nem törődve főleg a fiatalok lépnek az egoizmus útjára. Sokuk szemében az elkötelezettség és a segítőkészség rég elavult fogalom, kizárólag a gyors pénzszerzés fontos számukra, ám a gazdagodásnak ez a módja gyakran tévútra visz.

Miért veszélyes az egoizmus?

- Mert hosszú távon nem feltétlenül segíti a karriert. Szakértők szerint ugyanis hivatás és karrier terén együttérzéssel kerülhetünk az élvonalba. A tartós sikerek feltételezik az együttérzést, figyelmességet, a jó kommunikációs készséget. Az empatikus főnökök, akik mások helyzetébe tudják képzelni magukat, a "jövő elitjei". Szakértők szerint a vezető posztokra legesélyesebbek a nők, mert biztos érzékkel "kiszimatolják" a szociális problémákat.
Eltávolít a családtól és a barátoktól. Az egoizmus ugyanis elszigeteltté tesz. Mindenki önmagáért felelős és életét egyénileg rendezi, akár egy vállalkozó. Aki azonban hivatali kapcsolataira épít elsősorban, miközben családját és munkahelyen kívüli barátait minduntalan mellőzi, meglehetősen nagy árat fizet. Válás, elszigeteltség, egyedüllét. Az interneten bonyolított csevegések pedig nem pótolják az igaz barátságot, az emberi közelséget, a társak egymás iránt érzett szeretetét.

Az önzés megbetegít

Az egoisták élete tele van veszélyekkel, az egyedüllétbe ugyanis könnyen belebetegszik az ember. A szoros kötődések, a szociális elkötelezettség azonban jótékonyan hat. Kikapcsol, elejét veszik a veszélyes stressznek, depressziónak, testileg-lelkileg egyaránt feltölt energiával. Ezzel szemben a segítségnyújtás fellelkesít. Ha másokra is gondolunk, részesülünk a segítő szándékból fakadó örömben.

Hogyan tehetünk ellene?

- Kapcsoljunk át „vevő” üzemmódba. Olykor figyeljünk oda és bátorítsuk a velünk szemben állót arra, hogy elvárásait és szükségleteit megossza velünk. Beszélgessünk másokkal, érezzük bele magunkat a helyzetükbe.

- Szélesítsük látókörünket. Ne csak a munkahelyünkről legyenek ismerőseink! Legyünk kíváncsiak. Új feladatokra, emberekre és kultúrákra. Az eredmény: rugalmasság, új látásmód és a társadalmi felelősségvállalás képessége.

- Teremtsünk jó hangulatot. Egy csöppnyi humor, egy baráti mosoly csodákra képes. A vidám és optimista légkör ragadós. Tehát könnyedség, szerénység és némi önirónia! A nyereség vonzóerő, szimpátia és készség a csapatmunkára.

- Ne akarjunk mindig mindenben részt venni! Egyik szerepből a másikba, feleség, szerető, anya, meny, kolléganő, szomszédasszony, teniszpartner. Aki sokat vállal, senkire sem számíthat. Válasszuk ki, ami az életminőségünkhöz fontos. Előnye, hogy több időt tudunk szentelni másokra, több energiánk jut arra, ami igazán számít.

- Szerezzünk barátokat! A felszínes kapcsolatok „szépek és jók”, de az igaz barátokat nem pótolják. Az önzetlen emberek ápolják a barátságot. Ez persze sok időt, elkötelezettséget igényel, ám testnek és léleknek is egyaránt hasznára váló mély szociális kapcsolatokat, közös szórakozást és nem utolsó sorban a krízisek idején támogatást jelent.

- Tartsuk meg az egyensúlyt! Gondoskodjunk az "adni és kapni" közötti igazságos egyensúlyról. Aki mások segítőkészségét kihasználja, csak rövid távon kap viszonzást.

- Előlegezzük meg a bizalmat! Ne várjuk el másoktól, hogy első lépésként bebizonyítsák, kiérdemlik-e bizalmukat. Előlegezzük meg a bizalmat, erre az alapra gyorsabban építhetnek.

- Kerüljük el az egoistákat! Keressünk olyan társakat, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak és cselekednek. S ezzel mit nyerünk? Közösen biztosan célba érünk.

Forrás:http://www.astronet.hu/test-es-lelek/lelekgyogyaszat/egoizmus-a-mai-kor-betegsege-102739

HozzászólásokInkább arról mondd már el végre az igazságot, Angyay,...

miből élsz!
Nem olvastuk még mindig sehol...
Fura...
Miért nem válaszolsz?És Moyo,ahol szemet húnynak például a zsidózás...

felett, ott lapul a szeretet?
Ezt Te sem gondolhatod komolyan!Kedves Moyo

Regressziós hipnózisban megélt események arról beszélnek nem minden az aminek látszik, az egész spirituális akármiről is legyen szó. Ezekről a tényekről csend és hallgatás van a nagy csatornázásokban még nem olvastam vissza ama tényt amiről beszélek, ja nem mondtam még miről is? lényeges? a tudás fokozatos megszerzésében, hogy neked legyen igazad, bármely témában, igen fontos az igaz dolgokkal senki nem tud semmit sem kezdeni, de tud átformálja élet céllá. Ilyen az amikor a fénylények találkoztak az emberiséggel, és örökös rabságban estek, mert elfeledkeztek arról a tényről , amikor figyelték őket milyen esendőek a szavahihetőségük záros ha önös érdekükről van szó, így most bolyonganak az újjászületés örökös körforgalmában és elhitetve az emberrel, hogy ő fény lény, de hisz a tapasztalásaink pont erről beszélnek, érzékeled a fényt, és annak vonzatait, akkor igaz lenne a regressziós hipnózisban megélt esemény láncolatok, az embereket a fények csak használatba vették, szándékom kideríteni az igazságot, mibe és meddig tart majd kiderül.Forradalom...

dög nehéz, túl vagyok én is egy két hitrendszeren, asszem a spirituális lenyomataink óhatatlanul vetítenek, és mindemellett pokolian nehéz felismerni az éntudatban őket, és valóban kinyílnak a bicskák a jelenlétükben. Így aztán egy tanulság van a jelenlétükben, ahol harag van nincs szeretet. Szerintem minden "nagy könyv" egyetlen üzenete nekünk kis hangyáknak, és az a szeretet. Én úgy gondolom uniformizálnak, vagyis komfortosítják az éntudatot, és a legérzékenyebb ponton a szívünk közepén. Ha el tudjuk engedni ezt a biztonsági zónánkat, olyan mintha kővé váltunk volna, ismerős érzés, de nem így van, van élet a halál után.Még egyszer utoljára leírom világosan és érthetően:

NEM VAGYOK SEMMILYEN VALLÁS TAGJA ÉS NEM JÁRTAM SEMMILYEN SPIRITUÁLIS KÖZÖSSÉGBE.
Elfogadom azonban, ha valakinek ez segít valamiben, és így érzi jól magát.
Őrület, hogy Angyay csak a saját baromságait hajtja itt, bármit is ír neki az ember.
Inkább azt írd le, Angyay, világosan és tömören, mindenfajta körítés nélkül, miből élsz!
Már többször kérdeztem, de még egyszer sem válaszoltál, inkább mindig eltereled a szót.Köszönöm moyo:))

Tudod a KÍGYÓ CSAK A SAJÁT FARKÁT TUDJA BEKAPNI, ami itt folyik az igazság forradalma a szent harag, és a szekták tudatossága, kontra légy ember és merj tudni a saját titkaidban, amit megosztasz másokkal, így nincs is titkod, ami nem mondható el a szekta tudatosságú létezésékről ők mindent eltitkolnak mások elől, csak a felkent mestereik tudhatnak mindent. Kígyó létezését kellene megérteniük akkor rá lelnének hogy nincs szükség vallásokra, mert az egyetemes tudatban nincs vallás, ahol olyan embereket képeznek ki mint zarándok origami kazsu és a többiek, semmilyen észérvekre nem tudnak hallgatni, csak a saját szent-harag állapotukban tudnak leledzni.

Aki tanításért és gyógyításért pénzt fogad el az fekete-mágus, magyar tanár pénzért tanít, fekete mágus lenne? nem az de a viselkedése okán és nem a tanári státusza okán rálehet mondani fekete mágus = origami!Én is ölellek, kedves barátnőm, Felebari. :-)

És közben elgondolkoztam a világ dolgain, amikor főztem az ebédet, tojásos nokedlit. Nem én ültettem hozzá a búzát, nem én őröltem a lisztet, nem én nevelgettem a tyúkokat a tojás miatt, és nem én bányásztam ki a sót az ebédemhez, sőt a vizet is a csapból engedtem ki, mert nincsen saját kutam. Mindezt megvettem. Utána meg összeállítottam, mert ez az egyik legegyszerűbb étel, a legkevesebb alapanyagból, és mégis, mennyi ember összehangolt munkája kellett hozzá...
És még a savanyúságról meg a levesről nem beszéltem. :-)
Nem gyönyörű az élet? :-)Mi van itt?

Asszalamu aleykum!

Felfordulas, Ori!

Itt AZ van!

"...de tök mindegy ki hogyan jut hozzá, arra amire szüksége van, ..."/Moyo/

Gondolom ez a felfordulas alapja itt is.:(

En meg itt vagyok, Orikam! :))

Olellek! :)Egyetértek, Moyo, teljes mértékig. Éppen az a gondom, ...

hogy itt egyesek azt képzelik magukról, hogy ők társadalmon kívüliek, népeket, vallásokat, foglalkozásokat gyaláznak és azt képzelik magukról, hogy ők nem pénzből élnek.
Nem a pénzzel kapcsolatos furcsaságuk a rémületes elsősorban, hanem az a dolog, hogy kirekesztenek másokat és közben a feltétlen szeretetről, megvilágosodásról papolnak magukat mesternek képzelve.
Borzalmas.
Zsidóztak, komcsiztak, foglalkozásokat, népeket, vallásokat szidtak.
Ezt az oldalt nagyon szerettem régebben, és erre tértem vissza.
Mi van itt?Bocsi, hogy elkaptam ezt a kérdést...

és nem nekem szól, de megmozgatott, azért, mert a pénz életünk részeként nem egy piszkos dolog, vagyis, teremtő és létfenntartó energiánk része. Mint a többi gyönyörű dolog, annak gond elfogadni, akinek önmagában vannak hamis elképzelései arról, hogy nem így van. Bár tudom, hogy nem egy könnyű transzformáció, - nekem sem volt az-, de tök mindegy ki hogyan jut hozzá, arra amire szüksége van, és hogyan nevezik azt a foglalkozást amiben örömét leli, és hogy tojást fogad - e el érte, vagy a megvételéhez szükséges papírt. Emberekkel dolgozni, vagy gyártósoron, mindenkinek szíve joga és hitrendszere alapján dől el. Ez egy érdekes lépcső a tudatosodásban, és nagyon fontos is, de ha bárkinek ez elakadást okoz, akkor szokott másokban mumust látni ez ügyben, ez a tapasztalatom.

Ne harapjátok szét egymást azé:))Én a szaktudásommal tanítok, és amit tanultam, azt...

sosem veszi el tőlem senki sem, bármilyen rendszert is éljünk, a papírral tényleg kitörölhetem, de én Veled ellentétben a tudásért tanulok, és nem a papírért. Olvasni és írni, az alapvető műveltséget megszerezni mindig is szükségeltetik majd, akár lesz pénz, akár más lesz a világ folyása.
Ráadásul kevesebbet keresek, mint egy gyári munkás, úgyhogy én aztán éppen nem a pénzért lettem az, aki vagyok. :-)
Te miből élsz, Enti?
Nem használsz pénzt?
Miért kapod ezt az összeget?
Ki fizet Neked?
Ha nem vagy csöves, akkor hogyan élsz társadalmon kívül?
Nem válaszoltál, csak mismásolsz.
Szerinted kik a megvilágosodottak, Mesterbajnok?!Te miből élsz, Angyay? Csak azért kérdezem, mert én...

személy szerint nem fogadok el pénzt, se ajándékot senkitől...
Te miből tartod fenn magad?
Ki ad Neked pénzt és miért?
Mert ha őszinte lennél magadhoz, akkor talán kiderülne, hogy pénzből élsz, tehát benne vagy a társadalmi körforgásban, ha nem vagy hajléktalan kukázó, akkor nem vagy társadalmon kívüli sem, bárhogy is állítod ezt magadról azért, hogy felkent mesternek tűnj, és több kuncsaftod legyen, aki még több pénzzel lát el Téged.¤

Ahol birkák élnek, oda birka/tanár/pásztor is kell. Ezt tudomásul kell venni.Vélemények analógiája

Becsmérlés???

Óriási önbizalomhiányban szenvedhettek, ha számotokra az ellenvélemény és az őszinteség egyenlő a becsmérléssel.
Az én világom ŐSZINTE, a szeretteim és én is szoktunk hibázni, és ezt kijavítjuk, ha úgy adódik, tanulunk egymástól.
A SZINKRONICITÁS AZ IGAZI ISKOLA, engem azok tanítanak, AKIK VALÓBAN SZERETNEK, és nem azok, akik 500 vagy 700 forintért beszélgetnek velem egy könyvről.
Az én BARÁTAIM valóban a barátaim, valóban szeretnek, nem a megélhetésüket keresik nálam, ha beszélgetünk.
A SZERETET HIMNUSZÁBAN VAN EGY OLYAN SOR, MISZERINT A SZERETET NEM KÉR.
ÉRTITEK, mit jelent?
Ha nem értitek, akkor megértem, miért van szükségetek szervezett tanfolyamokra. Még a látszatszeretet is jobb a semminél, igaz?
Addig, ameddig nem mertek igazán élni, nem tudtok igazán szeretni sem.
De ez is a Ti szabad??? választásotok.

Szajkók

Hát, igen a legtöbben még mindig azt szajkózzák, amit a könyvekben olvasnak, vagy egymástól hallanak. Az igaz, hogy ez azt igazolja, hogy fenntartható a mai piaci rendszer, úgy ahogy van. Mindenkit ez irányít, Titeket is, akár bevalljátok magatoknak, akár nem. Ennek a szívhez semmi köze.
Én azt kérdeztem, Krisztusnál MENNYI volt a tarifa?
MENNYIT kért a gyógyításért, tanításért?
A lényeg az ÖNZETLENSÉG lenne, de nehéz önzetlennek lenni egy TÚLÉLÉSI buliban, igaz?
A félelmeitek rabjai vagytok, és mindezt konfliktuskerüléssel palástoljátok.
Ha Hitlert annak idején a sok-sok szeretetteljes ember hagyta volna tevékenykedni, és nem harcolnak ellene, akkor most egy náci világban élnénk, és azt gondolom, minderről most nem írogathatnánk.
Harcra, és a becsületesség terjesztésére is szükség lenne, nem csak a sok maszlagdumára a jóságról, ami tulajdonképpen csak a gyávaság takargatása.
Azt vonzok be, amit én akarok, és én azt akarom, hogy végre mondjuk már ki, mire jó mindez a sok hülyeség, ahelyett, hogy MAGUNK TEREMTENÉNK!

Befolyásolás

Érdekes, hogy körülbelül úgy nyilatkoztok, mint a "tanfolyamomom" ottmaradó pár ember.
Megfigyeltem, hogy ilyen helyeken kétféle ember hiszi azt, hogy kapott valamit.
1. Teljesen kiégett, kapcsolati nehézségekkel küzdő, depresszív hajlamú,aki még annak is örül, hogy törődés helyett a törődés látszatát kapja, ráadásul így talán érezheti magát valakinek, hiszen "fejlődik", "tanul", és a kiszolgáltatottsága miatt észre sem veszi, hogy csak kihasználják, még magának is hazudik.
2. Aki azért beszéli be magának, hogy ezeken a tanfolyamokon sokat kap, mert a későbbiekben maga is így akarja kihasználni az embereket.
Mindkét tábor a szeretet nevében hazudik magának és másoknak.
Gyomorforgató.
A szeretet nem ez, a szeretet feltételek nélküli, őszinte, érzelmek feletti, leírhatatlan...Ez a szeretet. A szeretet Krisztus, aki ingyen tevékenykedett, és mindent visszakapott még az áldozata ellenére is.
A szeretet az a barátod, akire mindig számíthatsz.
A lelki fejlődéshez az önzetlen tettek, a szeretet vezet, és nem a szeretet látszata.

Lelki befolyásolás

Én is szívesen fizetek a minőségért, csak sajnos azt látom, hogy az ezotéria területén nagyon kevés olyan iskola, tréning van, ami VALÓBAN minőségi, nem csak annak állítják be.
Ráadásul azt érzem, hogy valahol az is benne van a "buliban", aki azt mondja, hogy úgyis csak olyan embereket vonz be ez, akiknek ez kell.
Egy depressziós, munkanélküli, teljesen irányítható, bizonytalan embernek ez kell?
Ahelyett, hogy valóban törődnének vele, teljesen kihasználják. Ez kell?
Hogy arra biztassák, hagyja ott a munkahelyét, akinek munkahelye még van, de önbecsülése már nincs. Ez kell?
Hogy direkt fenntartson egy pszichológus a saját tanítványainál egy deprimált érzést? Ez kell?
Én nem hinném, hogy kell, csak mindenki ki akar maradni ezekből a kérdésekből, mert kerüli a konfliktusokat. Ez az igazság, sajnos.
Én nem tudok elmenni egy olyan "iskola" mellett, amelyik anyagi és lelki függésben tart embereket.
Nektek a szcientológia is tetszik? Mert ezek az iskolák kis híján ott tartanak... Csak senki nem akarja észrevenni. Vajon miért?¤

'Kik azok a "megvilágosodott személyek"?'

Ilyen kérdést CSAK egy spirituálisan analfabéta ember tesz fel :(

Kitörölheted a diplomáddal, ha meghal a Pénzisten. De akár meg is eheted a papírjaidat.

Szép napot :)Engem nem érdekel ki mit

Engem nem érdekel ki mit ajánl, és szeretem az Emberkéket. :) Ennyit tehetek értük. :) Amúgy szerintem egy kicsit szerte kódorognak a világban és azt hiszik valamit elvesztettek. Az ölelgetésektől, egy mosolytól, egy pillanatnyi figyelemtől megállnak és észre veszik a vant. :) Lehet a naivitás is jellemző rám, de szerethető vagyok ám én is. :D:D Na, kibújt a szög a zsákból! :))Tudod mikor járkálnék egy olyan alakkal egyedül egy...

erdőben, aki szórakozásból foglalkozásokat, vallásokat és népeket alacsonyít le!
Különben meg miért mennék vissza a múltba?
Ha háború lenne, az más, akkor az ember kénytelen tenni a túléléséért, de elavult szemlélet engem nem érdekel, katasztrófaváró sem vagyok, sem pedig remete.
Ebben a világban élek, mert ebbe az időbe születtem.
Nem véletlenül.
Minek élnék úgy, mint egy középkori?
Azért, mert Te ott maradtál le a fejlődésben?¤

"Mi az, amit te TUDSZ, én viszont nem tudok? :-)
Tudod, az én nagymamám nagyon idős volt, mindenki későn érkezett meg erre a világra a családban. Túlélt két világháborút és forradalmat is. Szerinted nem tanított meg arra, amire kell?
Istenem!
Keress valamit, amire VALÓBAN nagyképű lehetsz, és ne csak azzal foglalkozzál, milyen fasza legény is vagy Te!"

Fogadásom van rá, hogy egy hónap alatt éhen halnál egy erdőben :)

Elmegyünk együtt :)

OK :)Mi az, amit te TUDSZ, én viszont nem tudok? :-)

Tudod, az én nagymamám nagyon idős volt, mindenki későn érkezett meg erre a világra a családban. Túlélt két világháborút és forradalmat is. Szerinted nem tanított meg arra, amire kell?
Istenem!
Keress valamit, amire VALÓBAN nagyképű lehetsz, és ne csak azzal foglalkozzál, milyen fasza legény is vagy Te!¤

OK :)

Akkor tanulhatsz tőlem :)))Légy erős, képes vagyok erre! Falun nőttem fel, volt...

kicsi kapám már gyermekkoromban. :-)
Nem nehéz. :-)
Sokkal könnyebb, mint tanítani. :-)¤

Földművelést tanultam.

Képes vagyok önellátóan megélni a szar társadalmatoktól függetlenül :)

Te képes vagy erre?Én sem tanítok senkinek olyat, amivel nem értek egyet. :-)

Azért lettem tanár sok más társammal együtt, hogy egymás tiszteletét tanítsam minden gyereknek.
És azt, hogy akkor is lehet szeretni, ha a körülmények ezt gátolni akarják.
Te mit tanítottál eddig?
Mit tanultál eddig, Enti?
És főként: Kinek kell segget nyalnod, mert nem lettél sosem főnök?
Persze, hogy nem tüntetsz.
Csak a szád jár.
Ennyi. :-)
Látni a hozzászólásaidból.¤

"Tudod, igen okos és tudálékos barátom, Enti, a pedagógusokat egy politikus sem kérdezi ám meg arról, hogy mit szeretnének tanítani. Éppen ez a baj. Tüntetnek is ellene, de minek, csak legyintenek ilyenkor a politikusok. Te tüntettél már valami miatt? Vagy megint csak a szád jár?"

Nem tanítok senkinek olyat, amivel nem értek egyet.
Nem kötelező a politikusok seggnyalóinak lenni.

Nem tüntetek.
Kizárom magam az idióták társadalmából.

Szép napot :) megyek prédikálni az állatoknak :)Érdekes. :-) EGYÜTT élni a természettel, a Föld bolygóval...

nem feltételezi egymás kölcsönös tiszteletét? :-)
Szerintem éppen a tisztelet a kulcs ahhoz, hogy ez a világ szebbé válhasson.
Én pedig nem tartom magam züllöttnek, és nem is nagyon ismerek ilyen pedagógusokat, persze minden szakmában vannak kevésbé jók, de még mindig nem érik el azt a züllöttségi szintet a pedagógusok, hogy például ne adózzanak, amit nagyon sokan nem tesznek ebben az országban, tehát nagy ívben lesajnálják a közösséget, csak a saját zsebükre dolgoznak, nem hinném, hogy ez a viselkedés a világ épülését szolgálná, szerintem sokkal züllöttebb módi ez, mint a legrosszabb pedagógusé.
Tudod, igen okos és tudálékos barátom, Enti, a pedagógusokat egy politikus sem kérdezi ám meg arról, hogy mit szeretnének tanítani. Éppen ez a baj. Tüntetnek is ellene, de minek, csak legyintenek ilyenkor a politikusok. Te tüntettél már valami miatt? Vagy megint csak a szád jár?
Különben ugyanazt írtad be két blogba is, ennyire nincsen gondolatod, hogy ismételni kell magadat?
Én önmegvalósítás szó alatt azt értem, hogy minden ember azt tudja tenni a világért, amit szeret, amiben örömét leli, amiben tehetséges. Ez mindenkinél más. Te például a szájjártatást, amit olyan mesterien űzöl, felhasználhatnád nemesebb célokra is. Például lehetnél prédikátor. :DKedves Kazsu :)

"Az egoizmus nem a mai kor betegsége, hanem az emberi faj nyavajája. felmentést a felébredés hoz, a megvilágosodás. "

Nagyon okos nő vagy :) TÉNYLEG

Kérdésem a következő lenne:

Szerinted, tehetünk azért, hogy felébredjünk/megvilágosodjunk, vagy nem?

Köszönöm a válaszod.

Szeretettel: Enti¤

Lezüllött "értelmiség"

A magyar és globális szinten is, az emberi társadalom erkölcsi lezülléséért a pedagógus szakma felelős :(
Nem tanítják meg a gyerekekkel, hogyan lehet/kell együtt élni a Természettel a Föld bolygóval :(
A gyerekeket versenyszellemben parazitává nevelik :(
Átadták a ... politikusoknak a nevelés irányítását :(
Spirituális analfabetizmusra vall, ha egy pedagógus tiszteletben tarja mások eszement hitét/hülyeségét :(

"Az egoizmus, az önmegvalósítás különös nagyrabecsülést élvez."

Kedves Origami!

Te mit értesz az önmegvalósítás szó alatt?

Szép napot :)