A Szeretet titkai 2.

Az Igaz Szeretet második titka – a tisztelet ereje

*”Nem lehet szeretni valamit, vagy valakit, ha nem tiszteltük korábban.
Mindenek előtt magunkat kell tisztelnünk.
Ahhoz, hogy tiszteletet ébresszünk magunkban magunk iránt,
kérdezzük meg magunktól: “Mit tisztelek magamban?”
Ahhoz, hogy tiszteletet ébresszünk magunkban mások iránt
- azok iránt is, akik nem tetszenek nekünk -
kérdezzük meg magunktól: “Mit tisztelek ebben az emberben?”

A tisztelet nagyon fontos az emberi kapcsolatokban. De valóban a legfontosabb, hogy saját magunkat tiszteljük elsősorban.

Abban az időszakban, amikor észleltem hogy nem szeretem magam, utólag megvizsgálva az önmagam felé irányuló tisztelet sem volt meg.

Amikor az ember saját magát hibáztatja mindenért, minden rosszért, ami vele történik, akkor boldogtalan és kiegyensúlyozatlan lesz. Természetesen mi saját magunk vagyunk életünk teremtői, de az életünkben bekövetkezett rossz élményeket is lehet emelt fejjel elviselni, úgy hogy nem hibáztatjuk és ítéljük el magunkat.

Nagyon jó módszer az, ha megkérdezzük magunktól: „Mit tisztelek magamban?”

Egy internetes közösségi lapon két éve feltettem ezt a kérdést, és meglepett, hogy a több ezres olvasó és véleményformáló közösségből eleinte nem is szóltak hozzá. Hetek teltek el, hogy egy-egy közösségi tag hozzászóljon és elmondja, mit is tisztel magában. Az egyik társunk pedig megköszönte, hogy feltettem ezt a kérdést, mert már napok óta gondolkozik rajta, de nem sok minden jutott eszébe. Ebből azt a tapasztalatot vontam le, hogy bár a közösség nagyon aktív tudott lenni egy-egy vitára inspiráló gondolat miatt, a saját magukról alkotott véleményt vagy nem tudják megosztani a társaikkal, vagy nincs meg az önmaguk iránti tisztelet.

„Mit tisztelek magamban?” A kérdés nagyon jó!

Beindítja azokat az emlékeket, amikor olyan feladatot végeztünk el, ami növelte az önbizalmukat, vagy olyan cselekedetünk volt, amivel segítettünk másokon. Felszínre kerülnek azok a jó tulajdonságok is, amik szinte észrevétlenül vannak jelen a tudatban.

Az Önmagunk iránti tisztelet önbizalmat és erőt ad a további életünk sikeres megvalósításához.

Fel kell kutatni a körülöttünk élő emberekben is azokat a tulajdonságokat, amik számunkra tiszteletre méltóak. Ezzel az érzéssel felemeljük őket, energiát adunk.

Tiszteletben kell tartanunk azt is hogy más emberek mások mint mi. Tiszteletben kell tartani minden emberben, hogy pontosan az, aki Ő lenni szeretne, és nem az amilyennek én szeretném hogy Ő legyen. Ez nagyon fontos a párkapcsolatban, és bármelyik emberi kapcsolatunkban is, legyen az baráti vagy üzleti viszony.

Emberi létünk során többször előfordul olyan élethelyzet, amikor valakivel összeveszünk, vagy megsértődünk valamiért rá. Vannak olyan szituációk is, hogy elsőre egyáltalán nem szimpatikus emberrel találkozunk.

A tudatosság előbb-utóbb felfedi ezen történés titkát, de amíg ez felszínre nem kerül, nagyon jó gyakorlat megkérdezni Önmagunktól, hogy: „Mit tisztelek Benne?”

Azzal hogy a pozitív oldalát kezdjük felfedni, előtérbe helyezni, természetes módon megváltozik az érzelmünk feléje. A harag, düh, sértődöttség, vagy az unszimpátia a szeretet erejével megváltozik, először közömbösség lesz bennünk iránta, majd pedig a tisztelet és a szeretet érzete jelenik meg érzelmeinkben.

Ez a változás természetes módon változtatja meg a valóságban is a közöttünk lévő kapcsolatokat.

Saját tapasztalatom, hogy évekkel ezelőtt egy barátunk bemutatta az új párját. Első pillanatra egy túlságosan vagány, beképzelt lányt láttam meg benne. Több alkalommal is találkoztunk és ez az érzet nem változott meg bennem, ezért inkább kerültem a barátkozást. Aztán ősszel az akkori párom és a barátja kitalálta hogy utazzunk el Berlinbe közösen egy hétre. Mivel már teljesen beleélték magukat az élménybe, és nekem is kedvem lett hozzá, ezért fontos volt, hogy a lánnyal kapcsolatos érzetemet felülvizsgáljam.

Akkor még nem foglalkoztam ennyire önmagammal, de fontos volt, hogy jó érzetem legyen folyamatosan. A kérdés amit fel tettem magamnak, mit találok jónak és szerethetőnek abban a lányban. Ahogy minél több jót találtam, kezdett megváltozni a szemléletem és az érzetem. Amikor elindultunk együtt a kirándulásra, már szívesen voltam a társaságában. Az egy hét alatt pedig megismertem azokat a tulajdonságait, amiket nagyon meg tudtam szeretni, és azóta is elválaszthatatlan barátnők vagyunk, bár eltelt huszonöt év.

Amikor a kérdésekkel felfedjük az addig láthatatlan, rejtett pozitív tulajdonságokat, a gondolatainkon és érzelmeinken keresztül megváltozik a világ körülöttünk.

A Szeretet a tiszteleten keresztül hat Önmagunkra és másokra.

————————————————————————————————————————————————–

*-gal jelölt rész: Adam J. Jackson: Az igaz szeretet tíz titka című könyv kivonata

Eredet:

HozzászólásokMit

Akkor erre iszunk?

:-))Mit tisztelsz magadban?

Fontos hogy megtaláljuk mindazon jó tulajdonságunkat, amik miatt saját magunk iránt tiszteletet tudunk érezni.

Te mit tisztelsz magadban?

Szeretettel várom a válaszotokat :)

P.T.