Tükör 1. rész

Hogy is működik a tükör? Belenézünk és a saját képünk fordított mását látjuk benne. Mindig? Mindig. Igaz ugyan, hogy a tükör torzíthat, nagyíthat, kicsinyíthet, széthúzhat, vagy összenyomhat, de mindig az a mintája, aki vagy ami előtte áll.
Általános nézet „titok” körökben, hogy a külvilág a saját, belső világunk tükre. Mégis sokan harcba szállnak a saját tükörképükkel, ahelyett, hogy a mintát változtatnák.

Azt javaslom, kezdjünk neki a tükör megismerésének! Hogyan is érdemes nézni a tükröt?

Először is nem árt tisztázni néhány dolgot az észlelésünkről.
A világunkban minden időben, mindig történik valami, mégis egyértelmű, hogy nincs minden egyes időintervallum minden történéséről és minden emberről tudatos észlelésünk (most itt a közös tudatalattit az egyszerűség kedvéért ne vonjuk be).
Ha ezt az igen széles kört, amiben a történések zajlanak, elkezdjük kicsinyíteni a közvetlen környezetünk történései és személyeire, akkor is láthatjuk, hogy ebből is csak igen kevés, amit felfogunk tudatosan.
A buszon nem nézünk meg minden embert tüzetesen, a forgalomban nem figyeljük meg minden egyes autó típusát és rendszámát, nem figyelünk meg és fűzünk érzelmeket mindenhez, amit látunk magunk körül. Csak adott dolgokat figyelünk meg részletesen. Ez a szűrt érzékelés lényege.
Azok közül, ami a tudatos érzékelésünk része, van, amit pozitívan, negatívan és semlegesen értékelünk, ezek a mi saját tükreink.
A semlegessel nagy valószínűség szerint nincs komoly dolgunk, azokkal általános szinten azonosulunk. De a két szélsőség már érdekesebb téma!
A pozitív dolgok, amiket észreveszünk, pozitív energiával, örömmel töltenek el és általában tudjuk is az okot, hogy miért tudunk velük szívesen azonosulni. Figyelmünkkel szívesen tüntetjük ki ezeket a dolgokat, helyzeteket, személyeket. Ezekkel a kölcsönös energiaáramoltatás egyszerű.
Ugyanakkor észlelésünk komoly részeit képezik azok a helyzetek és személyek, amiket és akiket kitüntetünk figyelmünkkel (talán nem is tudjuk őket nem észrevenni), de zavaróak számunkra… Rossz érzésekkel töltenek el, és persze ennek is különböző fokozataival.
Vajon miért ezeket a dolgokat vettük észre? Miért ezek a dolgok kerültek a figyelmünk középpontjába? Az ok egyszerű, ezek azok a tapasztalatok, amikben saját magunkat vagy egy részünket látjuk. Ezek azok a tapasztalatok, amikből tanulhatunk, amik a fejlődésünket szolgálják, ha nyitottak vagyunk felfedezésükre.

A Mohr-féle* rendezés szerint a tükör 4 dolgot mutathat a megfigyelőjének:
1. saját magát
2. vágyat
3. elkerülendő dolgot
4. emléket

 1. Saját képünk
  A legegyszerűbb és legtisztább kép az, amikor kristálytisztán önmagunk tükörképét látjuk egy negatív helyzetben. Amikor az zavar másban, ami magamban is. Az ego azonban trükkös jószág, amilyen egyszerűen hangzik ez a felismerés, olyan nehéz meglátni miatta. Ugyanis ő azt mondja ilyenkor: „Na, nehogymár én ilyen lennék! Hagyjuk az egészet!”, vagy azt súgja: „Lehet, hogy van hasonló tulajdonságom, DE én így, meg úgy…” és magyarázza a saját bizonyítványát.
  Érdemes ezt nem hagyni neki. Érdemes mindig többször visszakérdezni, „biztos, hogy én nem vagyok ilyen?” és hagyni a belső hangot megsúgni a valót.
  A tudattalan mechanizmusok egyike a tagadás. Amikor valamit nem szeretnék látni, olyankor szépen letagadjuk a létezését. Még akkor is, ha nyilvánvaló. Amíg találunk kerülőutat és kiskaput, elfutunk előle.
  A leggyakrabban jutunk ehhez az állapothoz. Könnyebb behunyni a szemünket, mint szembenézni valamivel.
  Nem könnyű az a felismerés, hogy valójában ugyanazt tesszük, mint egy számunkra nagyon is negatív figura. Hogy ugyanazt játsszuk, mint a hőn utált főnök, vagy a társunk, vagy a barát, akiben csalódtunk.
  Kevés az, aki képes beismerő vallomást tenni magának. Ám, aki egyszer megteszi és megérti, hogy nem tragédiáról van szó, csak egy lehetőségről a változásra, utána egyre gyakrabban mer majd szembenézni a nehézségekkel.
 2. A vágy
  Vagyis, amikor azért vannak negatív érzéseim valakivel vagy valamivel kapcsolatban, mert neki van valamije, ami nekem nincs, vagy mert ő meg mer/tud tenni, lépni valamit, amit én nem. Vagy én is vágyok egy adott helyzetbe, de valamilyen belső gát miatt nem teremtettem meg magamnak…
  A katolikus főbűnök egyike az irigység. Én nem ismerek el bűnöket, éppen ezért az irigységet sem tekintem bűnös dolognak. Sokkal inkább egy nagyszerű jelzésnek. Az irigység mögött vágy és kishitűség húzódik. Ellentétes dolgok. Másnak van, másnak lehet nekem nincs és nem is lehet. Mert nem engedem meg magamnak, mert kevésnek érzem hozzá magam. Meg szeretném kapni, de félek is tőle, hogy megkaphatom-e, meg tudom-e kapni.
  Ha valaki ilyet érzékel önmagában, ideje tisztáznia ezt magában. Hogy áll az önbecsülése? Miért érzi úgy, hogy nem képes az adott dologra? Miért nem engedi vagy engedheti meg magának? Helyén van-e az önbizalma, az önértékelése és ezek által az önszeretete?
 3. Az elkerülendő dolog
  Az elrettentő példa. Azért nem szeretem adott személyt, adott helyzetet, mert én ezt mindig el akartam kerülni. De miért is akartam én ezt mindig elkerülni?
  Mohrék ezt úgy magyarázzák, hogy csak azt kell elkerülni, amire önmagunkban is van hajlam. Vagyis elutasítunk valamit, azért mert titkon vágyunk rá, de ezt még önmagunknak sem merjük beismerni gondolati mintáink, meggyőződéseink, megszokásaink miatt. Dupla csavar, kész átverés.
 4. Az emlék
  Végül pedig vannak olyan dolgok, amik megrántanak bennünk egy csengőt. Egy olyan csengőt, ami egy korábbi negatív (vagy éppen pozitív) tapasztalathoz kapcsolunk tudattalan szinten. Nagyszerű példák erre a megmagyarázhatatlan félelmek köznapi tárgyaktól, vagy olyan személyek, akik bizonyos kifejezéseket használnak, amik egy korábbi negatív tapasztalatban is előfordultak…

Ugyan miért lenne a morgós, rosszindulatú szomszéd az én tükörképem? Vagy a zsebtolvaj a buszon? Netán a férfi, aki elhagyott? A nő, aki nem fogadott vissza? Az anyám, aki folyton mindenért vitatkozik velem? Vagy az apám, aki sohasem elégedett?
Minden egyes példára van megfejtés, ha időt és fáradtságot nem sajnálva nekiállunk megkeresni. Az okok néha belül nagyon mélyen vannak rejtve, ezért időigényesebb a felkutatásuk, de a legtöbb ilyen dologra hamar rá lehet jönni, néhány célzott kérdéssel önmagunk felé.

Talán ismeritek a magyar Unique együttest. Tükör című dalukból idézem a következő pár sor:
„Ne a tükröt törd szét,
Ha bánt az önarckép,
Ha dühöt és bánatot érzel,
Ha a tükörbe nézel.”

Ugye milyen buta dolog a tükörképre haragudni, ahelyett, aki a tükör előtt áll? Ha széttöröd a tükröt, vajon a másik tükör majd mást fog mutatni, amikor belenézel? Mit választasz? Becsukod a szemed, hogy ne lásd a tükörképed, vagy inkább nagyra nyitod, hogy meglásd, mit szükséges elfogadnod? Vagy, ha nem megy az elfogadás, változtatsz-e magadon, hogy elfogadhass?
Érted-e teljesen, hogy, ha adott helyzeten akarsz változtatni, legelőször magadon, benned kell változtatni? Hozzáállást, látásmódot, meggyőződést, tudati mintát…

A legjobbakat Mindenkinek!

Az általános rész után, az elkövetkezőkben a tükör párkapcsolati részével tervezem foglalkozni. Az írás Bärbel és Maria Clemens Mohr: A Mohr-módszer című könyve alapján készült. :)

Hozzászólásokmt0916 louis vuitton

mt0916
louis vuitton outlet
hermens bags
nfl jerseys wholesale
coach outlet
burberry sale
red bottoms
coach factory outlet
red bottom shoes
coach outlet
michael kors outlet online
mulberry handbags
ugg outlet store
salvatore ferragamo
polo ralph lauren outlet online
ray ban sunglasses
coach factory outlet
coach factory outlet
oakley sunglasses
rayban
burberry outlet
ugg boots
michael kors factory outlet
adidas yeezy
hermes handbags
cheap mlb jerseys
canada goose sale
cheap oakley sunglasses
uggs outlet
mbt shoes
moncler outlet
birkenstocks
coach factory outlet
uggs
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet
ugg boots canada
ugg ustralia
ugg outlet
moncler outlet
michael kors outlet
coach outlet store
polo ralph lauren outlet
cheap jordans
ralph lauren outlet
christian louboutin outlet
canada goose outlet
cheap nfl jerseys
ugg ustralia
ugg outlet store
louis vuitton factory outlet
pandora outlet
ugg boots for women
ugg boots on sale
beats by dr dre
nike outlet
kate spade outlet store
kate spade handbags
michael kors outlet
cheap nfl jerseys wholesale
air max 2018
kate spade handbag
coach outlet
valentino shoes outlet
coach outlet store
ugg outlet
pandora jewelry
toms shoes outlet
pandora charms
ralph lauren outlet
cheap uggs
ugg outlet online
canada goose outlet
coach factory outlet
fred perry polo
canada goose sale
adidas outlet
canada goose
ralph lauren outlet
cheap ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
discount oakley sunglasses
polo ralph lauren
coach factory outlet
coach factory outlet
nike shoes
ralph lauren outlet
coach outlet
uggs on sale
beats by dre
michael kors outlet
jordans
ralph lauren outlet
canada goose
ugg outlet
adidas superstar
salvatore ferragamo shoes
ralph lauren outlet
louboutin shoes
cheap ray ban sunglasses
uggs canada
ray ban sunglasses
ralph lauren outlet
timberland boots
ugg outlet
nike outlet online
air jordans
ray ban sunglasses discount
pandora jewelry
burberry handbags
christian louboutin
michael kors outlet
burberry outlet canada
moncler jackets
jordan shoes
michael kors handbags
polo ralph lauren outlet online
canada goose jackets
cheap jordans
pandora charms uk
adidas yeezy
moncler outlet
yeezy boost
cheap mlb jerseys
ray ban sunglasses discount
ralph lauren sale clearance
air max 2017
coach factory outlet
birkenstock sandals
ralph lauren uk
toms shoes
timberland outlet
ugg boots
yeezy boost 350
michael kors canada
pandora charms
coach outlet store online clearances
louis vuitton outlet
canada goose jackets
birkenstock outlet
jordan retro 11
ray ban sunglasses
ugg boots
christian louboutin
pandora uk
yeezy boost
michael kors outlet store
oakley sunglasses
cheap uggs
rayban
michael kors outlet
ultra boost
ralph lauren uk
pandora jewelry outlet
canada goose jackets
hermes bags
hermes outlet
ugg outlet
oakley sunglasses
superdry
tory burch outlet
michael kors handbags
toms shoes outlet
coach outlet
pandora charms
birkenstocks
pandora jewelry
polo ralph lauren
canada goose jackets
coach outlet
mulberry uk
adidas yeezy
coach outlet
pandora jewelry
pandora jewelry
gucci outlet
mlb jerseys cheap
ralph lauren uk
cheap ugg boots
christian louboutin outlet
coach handbags
jordan retro
ugg sale
cheap jordans free shipping
nike shoes
oakley sunglasses
ralph lauren outlet
ugg boots outlet
north face outlet online
north face outlet
ugg boots on sale
toms outlet
kate spade outlet
christian louboutin
air jordans
nike air max
toms outlet
superdry uk
coach factory outlet
discount ray ban sunglasses
cheap jordans
coach factory outlet
cheap uggs
nike shoes
coach outlet
nike huarache
mulberry outlet
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren outlet online
coach outlet
cheap jordan shoes
yeezy boost 350
coach outlet
ugg slippers
michael kors outlet online
coach outlet
doudoune moncler
moncler
coach outlet
uggs
ugg outlet
oakley sunglasses
hermes birkin
ugg shoes
nmd shoes
yeezy boost
coach outlet
pandora uk
coach outlet store online
coach factorty outlet
ralph lauren sale clearance
ralph lauren sale clearance
adidas nmd
ugg slippers
coach bags
pandora
ugg boots
uggs on sale
michael kors handbags
canada goose outlet
coach canada
cheap ugg boots
pandora charms
ugg outlet
moncler jackets
michael kors outlet store
ugg boots
cheap jordans
canada goose sale
yeezy 350 boost
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
ugg outlet
ugg boots
michael kors outlet clearance
coach outlet store
cheap jerseys
louboutin shoes
coach outlet online
pandora charms sale clearance
polo ralph lauren outlet
adidas outlet
birkenstock sandals
ray ban sunglasses
cheap ray bans
ralph lauren outlet online
pandora jewelry
red bottoms shoes
coach outlet
moncler jackets
michael kors outlet
nike outlet store
toms shoes
coach outlet
michael kors outlet
michael kors outlet store
canada goose outlet
ugg boots
coach factory outlet
ugg boots
polo ralph lauren outlet
michael kors canada
fitflops sale
coach outlet store
pandora outlet
ugg australia
coach factory outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet
kate spade
coach outlet
michael kors outlet
michael kors handbags
ugg outlet
supreme uk
adidas shoes
canada goose outlet
birkenstock sandals
ray ban sunglasses
mulberry bags
pandora charms
coach outlet
longchamp uk
nike cortez
birkenstock sandals
nike shoes for men
adidas yeezy boost
ugg sale
polo ralph lauren outlet online
canada goose outlet
fitflops
ralph lauren outlet online
cheap uggs
ugg outlet
louis vuitton outlet store
harden vol 1
coach outlet
nmd adidas
canada goose sale
louis vuitton outlet online
ugg sandals
ugg outlet
louis vuitton outlet store
adidas nmd
fred perry
cheap oakley sunglasses
pandora charms sale clearance
michael kors outlet clearance
ugg outlet
louis vuitton
christian louboutin outlet
michael kors outlet
cheap nfl jerseys
cheap mlb jerseys
ugg boots
coach outlet
ralph lauren outlet
ugg sandals
burberry outlet
canada goose uk
coach outlet
birkenstock shoes
polo outlet
mbt shoes
canada goose clothing
longchamp handbags
canada goose outlet
adidas yeezy
coach outlet store
longchamp outlet
michael kors uk
cheap jerseys from china
ray ban sunglasses
nike outlet
adidas outlet
uggs clearance
tory burch outlet
pandora charms sale
coach factory outlet
coach factory outlet
polo ralph lauren outlet online
cheap jordans
adidas shoes
valentino shoes
tory burch outlet store
nmd adidas
kate spade outlet
ralph lauren outlet online
cheap uggs
ugg outlet store
air jordan shoes
louboutin shoes
canada goose coats
michael kors handbags
mlb jerseys wholesale
polo ralph lauren
longchamp uk
ugg outlet
louis vuitton outlet
kate spade bags
james harden shoes
north face jackets
ugg boots
canada goose
supreme
longchamp handbags
canada goose jackets
moncler outlet
longchamp bags
kate spade
louis vuitton outlet online
ugg shoes
pandora outlet
hermes handbags
adidas nmd
nike store
coach factory outlet
coach factory outlet online
nike air max
hermes handbags
cheap oakley sunglasses
cat boots
ugg boots
burberry sale
michael kors outlet
pandora charms sale
moncler outlet
moncler coats
canada goose coats
adidas yeezy boost
moncler jackets outlet
pandora charms
adidas superstar
coach canada
ralph lauren uk
adidas nmd
adidas shoes
coach outlet
coach outlet
mt0916:-)))

Jó volt itt. Elgondolkoztatott. És ez volt a lényeg. Pont mindig akadt 2 szó, amit megakadt bennem és a saját életemre húztam rá. Úgy értem, nekem ez a cikk nagyon fontos cikk.

Köszönöm, hogy leírtad és átadtad Ritocska.

És igen, egyetértek Vibrocillal is, mindenkinek saját magának kell rájönni dolgokra. Csak azt ne felejtsük el, hogy ehhez kellenek a mások is. Egyedül nem megy! Csak egy ideig. Megjárjuk a csend időszakát, majd visszatérünk az emberek közé. Kihozni a bent megtaláltat. Ahogy a Békés harcos útjában írja, nem pont ezekkel a szavakkal, Dan Millman.

Ráadásul jó érezni a hasonló gondolkodásúak szeretetét a sorok mögött.

És ez a legnagyobb ajándék, amit adhatunk.

Békés Új Évet kívánok én is!Kedves Unique és Vibrocil!

Az én véleményem, saját igazságom (ezzel tökéletesen egyet értek) az, hogy attól, ha leírok valamit és valaki azt rosszul értelmezi, az nem az én bajom. Az az ő baja... Én nem félek leírni, sőt, nekem az írás az élet, én ezzel vagyok önmagam. Szóval miért is ne tegyem?
Vibrocil azzal önmaga, ha nem írja le és innen úgy tűnik elítél másokat, akik leírják vagy másként gondolják, mint ő.

Egyszerűség, az élet valóban egyszerű egy bizonyos szinten, de ahhoz a szinthez el is kell jutni, hogy minden leegyszerűsödjön.
Nekem az a véleményem, hogy a sorok és leírások mindenkit akkor találnak meg, amikor nekik arra szükségük van. Már csak az a kérdés, hogy ki mit lát és tud meglátni bennük.
Én hiszek a tükörben. De hogy azért működik, mert hiszek benne vagy azért, mert amúgy is létező jelenség, ebből a szempontból teljesen mindegy.

"Csak az fáj, ami igaz. És ami nem igaz. Pl. a rágalmazás. Vagy a szándékos rosszindulat. Ember legyen a talpán, aki nem áll ilyenkor ki maga mellett, a vélt igazáért. Amit az idő általában érvényesít."
Én nem állok ki, mert minek? Nem érdekel, hogy a másik mit vél rólam. Véljen, amit akar, magamról az igazságot egyedül én tudom, nem az, aki véleményt alkot rólam. Adni mások véleményére az külső kontroll. Van, akivel hasonlatos a véleményem, van, akiétől eltér. És ennek vannak a fokozatai.

Egy biztos a fórum azért van, hogy mindenki, akinek kedve tartja, hangoztathassa véleményét, saját igazságát. Hogy ebből ki mit tesz magáévá az egy egészen más történet... Ahogy lentebb is szóba került nincs jó és rossz, csak dolgok vannak és az, hogy ki milyennek értékel valamit.

Boldog Újévet és a legjobbakat Nektek!Kedves Vibrocil!

Igen, én is gondolkoztam valami hasonlón, másnak is jogában áll valami és nekem is. Az értékelés magadban marad, jónak és igaznak hiszed. Ha nem marad magadban, vélemény lesz, s így akár... tükör is lehet.
Ha nem azt mondod, amit a másik hallani szeretne, akkor jönnek az érdekes dolgok. És kerül előtérbe az emberi természet. Ha valami bánt, megvizsgálod magadban. Az is lehet, felülbírálod magad, elgondolkozol, elfogadod a másik véleményét. Van ilyen is. Pláne, ha tudod, ki mondja, amit mond.

Adj, figyelj, vizsgálj.

De valahol ez is tükör.

Tükrök tükre.

Értékelések és vélemények tükre.

És vannak Lopott tükrök.

És kopott tükrök.

Tökre.

Mindenki világában.

Mert vajon van-e olyan, hogy egyedül, ha nem lát senki, belemosolyogsz otthon a tükörbe?

Mert akkor boldog ember lehetsz. És példát mutathatsz.

Köszönöm a választ és Boldog Új Évet Kedves Vibrocil.

Seneca. "A dolgok nem jók VAGY rosszak, hanem jók ÉS rosszak. Csak tőlünk függ, hogyan látjuk azokat"Vibrocil! Szálka vagy gerenda...

De hisz onnan tudod meg, hogy gerenda van.... vagy nem. Vagy épp neki van az...

Csak az fáj, ami igaz. És ami nem igaz. Pl. a rágalmazás. Vagy a szándékos rosszindulat. Ember legyen a talpán, aki nem áll ilyenkor ki maga mellett, a vélt igazáért. Amit az idő általában érvényesít. :-)

Csak hát a türelem. Ezek a tükrök nem is igazi tükrök. Valami jóért állnának ki ilyenkor az emberek, s talán nem is mindenki tükör ilyenkor. Csak a másikban lévő gubancokat hozza felszínre az ember. És nehéz mögé látni, hé, mi bajod? Ahhoz meg kell ismerni a másikat, hogy rájöjj, mi is az IGAZI oka, hogy morog. Rád. A világra. És ha megismerted, akkor részeddé válik.

Persze ez csak nálam működik így. De óhatatlan, hogy a sok jó ember közt bevonzzak egy másfélét is...

Na, elfilóztam, bocsi.

BUÉK!Drága Ritocska!

Izé... vagyis magamért?

És mi a helyzet a gyerekekkel?

Mit gondolsz erről?Drága Ritocska!

Köszi a választ!

Boldog Új Évet Kívánok!

:-))Erről eszembe jutott 2 dolog

Erről eszembe jutott 2 dolog :)

Egyik az Open Stage egyik száma :) "Ti letörtétek a tükrünköt, mi is letörjük a ti tükrötököt. :) Buli zene.

Másik, hogy ne piszkáld a másik szemében a szálkát ha tiédben gerenda van.

Köszönöm hogy leírhattam."Érted-e teljesen, hogy, ha

"Érted-e teljesen, hogy, ha adott helyzeten akarsz változtatni, legelőször magadon, benned kell változtatni? Hozzáállást, látásmódot, meggyőződést, tudati mintát…"

Ha ő tükröm nekem, vajon én is tükre vagyok?

Vajon csak úgy képes lennék hozzáállást, nézőpontot változtatni, pl. meglátni a rosszban a jót vagy csak ráeszmélni a másik kishitűségére vagy tépett önbizalmára: hé, biztosan velem van bajod?

Vajon ha én megértem az előzőt és teszek a változásért, vajon ő miért nem?

És ha nem, meddig maradunk egymás tükrei?

És vajon az életben melyik tükörnek hiszünk, ha mindenki egy, de mégis egyedi, és mindenki tükör?

Vagyis melyiket fogadjam el, mindet? És ők vajon miért nem fogadnak el engem, mint tükrüket?

Az idő az egyetlen - ami profán módon nincs - ami igazolhat minket?

Vagyis kell a türelem és odafigyelés. Netán megértés hiányzik az összefogáshoz. Vagyis az emberi, egyéni tényező.

Az emberi természet alapvetően: uralkodó, birtokló és irigy. EZT nagyon nehéz, sőt, van mikor szinte lehetetlen leküzdeni.Kati!

Nagyon jó amit írtál! És nagyon találó. Ez volt a legjobb válasz amit kaphattam.
És tényleg csak magamban bízhatok...egyedül én hozhatok erről döntést.
Tanultam is az esetből, és megláttam, hogy mi az ami nagyon fontos szempont egy emberi kapcsolat kiépítsénél, és ezt tanulmányozni is fogom. Most már megnyugszom... :D
Köszönöm nektek!Lollipopnak

Nekem az a véleményem, hogy mindenki a saját tempójában kell hogy változzon és csakis így tud. Alapvetően három dolog kell a lelki fejlődéshez
- szándék, elhatározás, késznek lenni, ez csakis belülről jöhet, ha valaki téged ezzel b@szogat csak az ellenállást növeli benned
- elméleti tudás
- gyakorlatok alkalmazása.

Ezen kívül még fontos tudni, hogy mindennek hullám természete van az Univerzumban. A személyiség fejlesztése is hullámvonalat követ, egy spirális fejlődés mentén, így időrendben három szakaszra lehet osztani
- rombolás, romok eltakarítása
- építkezés
- élvezni a felépített új dolgokat.

Ha Te a rombolás szakaszában vagy és a barátod hoz egy csákányt és segít szétverni a régit, a rosszat akkor örömmel fogadod. Ha viszont az építkezés szakaszában szétveri azt, amibe sok munkát fektettél nagyon is árt neked.

Fel kellene ismerni miért jó ez neki? Mert hogy neked nem, az biztos. A saját egóját akarja feléd emelni? Esetleg irigy? Vagy egyszerűen csak hülye? Valószínűnek tartom, hogy a saját tökéletlenségét, árnyoldalát nem képes befogadni, neki ezzel van dolga, és nem veled!!!

Kassai Csilla feltett a Facebookra egy idézetet, körbe jár, általam is:
" Annyi időt töltök a saját jobbításommal, hogy nem marad időm a mások kritizálására! "Kedves Kati!

Köszönöm szépen értékes soraidat, gondolataidat!
Én is nagyon fontosnak tartom a tükröt és használom is, amikor csak tehetem...Drága Lolli!

Magadban!
Szerintem a barát csak akkor tud tükröt tartani, ha Te felismered benne magad. Amúgy meg nem bántana és nem látnád annak, hogy tükröt tart...
DE! nem ismerem a helyzetet, szóval így vaktában picit nehéz lövöldözni... :)
Egy a tuti, magadban mindig megbízhatsz. :)
Puszillak!Szia Kati! off...

Szép amit írtál...de szeretném meg kérdezni itt őszintén valakitől a fórumon, vagy akár tőled is, hogy mi a véleménye arról, hogy a tükör elv használatával, vesszük a bátorságot, és megleckéztetjük a másikat.
Velem ez, most egy bizalmas kapcsolatban fordult elő, és semmilyen mintám nincs arra, hogy hogyan oldjam meg ezt a helyzetet, vagy konfliktust. Durvának találom a leckéztetést egy barát részéről. Ráadásul visszaélt a gyenge pontjaimmal. Egyszerűen, nem tudom, mit tegyek, mert nem tudom, hogy kiben bízhatok...??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Ha céljainkat el akarjuk érni

konfliktusainkat, problémáinkat meg szeretnénk oldani, alapvető fontosságú a tükör módszer ismerete és használata.

Miért ennyire fontos? Az önbizalom, a helyes önértékelés a siker kulcsa. A személyiségünk ( egónk ) szívesen azonosul a jó tulajdonságainkkal és fojtja el a rosszakat. Teszi ezt annál inkább, minél torzabb volt a szülői környezet gondolkodása és az elvárásai. A gyermekek minden megtesznek, hogy az általuk istenített szülőtől kapjanak elismerést és szeretet. Ez a korai korszak jellemzője.

Később, az önálló gondolkodás kialakulásával észreveheti az ember hogy valami nagyon nem stimmel, tinédzserként minden ellen lázad, felnőttként pedig képes a változtatásra.

Sokat hallhatjuk tanácsként például ha dühös vagy engedd el. Nem tudod elengedni csak az ami a Tied! Vállald fel az összes rossz tulajdonságodat, az egész árnyoldaladat, ahhoz hogy meg tudj változni, hogy ismerd és szeresd önmagadat. Azt aki valójában vagy. A reális célokért, a reális elvárásokért.

Ehhez ad hatalmas segítséget a tükör módszer, minden amit bírálsz, támadsz, elutasítasz a külvilágban az mind a részed. Minél erősebb az érzelmi töltet, annál inkább.

Kicsit szélsőséges példát hozva itt van az "én jó vagyok" köntösébe bújtatott erőszak esete, a szóbeli formája például a fórumokon megnyilvánuló csatározás, gyalázkodás, hibák keresése, rosszindulatú kritika, ez mind a kiélése annak, hogy a szülő pontosan így bánt annak idején a gyermekével. Ha valaki nem ismeri fel, hogy azzal az emlékkel neki dolga van és nem pl. a pedofil papokkal, vagy az állatkínzókkal akkor nem fogja tudni az ott befagyott fájdalmat feldolgozni. A személyisége marad sérült, a problémái csak tornyosulnak, meg is alkotja az ítéletet, a világ kegyetlen, borzasztó, a Titok nem működik.