Áfonya

Áfonya: a bogyós gyümölcsök királya

Az áfonya jellemzői

Az áfonya (Vaccinium) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó nemzetség. Savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide. A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók. Mélykék, vörösesbarna és bíborfekete színek jellemzők az egyes típusokra, és szürkésfehér viaszos külső réteg borítja a bogyók felületét. Belül a félig áttetsző gyümölcshúsban apró magvak találhatók.

Az alacsony kalóriájú és rendkívül vitamindús áfonya ízvilága az enyhén édestől a kesernyésen át a csípősig terjed.

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) az Észak- Amerikai kontinensen, az USA és Kanada dús fenyőerdeiben honos. Az Amerikába bevándorló korai telepesen ismerkedtek meg vele az őshonos indiánok révén, akiknek ez volt az egyik legfontosabb élelmiszerük. A síkvidéki indiánok a színhúson felül megmaradt húsdarabok, faggyúdarabok, velő tartósítására használták. A húsdarabokat faggyúval és áfonyával egy meglehetősen bizarr fasírttá keverték össze, ezt az ételt nevezték pemmican-nak.

Hazánkban a nyugati országrészen fordul elő, az erdélyi és a szlovákiai Kárpátokban tömegesen terem. Feltehetően fanyarkás íze miatt a XIX. századig, a finomított cukor megjelenéséig nem vált a telepesek körében népszerűvé. A XX. század elejétől került termesztésbe, első megjelenését a kereskedelmi forgalomban 1916-ra teszik.

A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs.

Népszerűsége nem véletlen, rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, így rengeteg betegség ellen véd.

A legújabb kutatási eredmények alapján az áfonya valóban megérdemli jó hírnevét: mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.

Az áfonya hatásai

Az áfonya kedvező egészségügyi hatásai valóban lenyűgözőek. Pedig sok éven át a kutatók kevés figyelmet fordítottak erre a gyümölcsre a viszonylag alacsony C-vitamin tartalma miatt. De miután a tudomány felfedezte az antioxidánsokat és a flavonoidokat, az áfonya egyre több figyelmet kapott.

Az áfonyában lévő vitaminok és ásványi anyagok

Mint már említettük, az áfonya fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel, és jelentős mennyiségű antioxidánsokat tartalmaz antocianidinek formájában (malvidin, delfinidin, pelargonidin, cianidin és peonidin). Ezek a rendkívül hatékony antioxidáns vegyületek felelnek a gyümölcsök és zöldségek kék, lila és piros színeiért. Ezeken kívül az áfonya az alábbi jótékony hatású vegyületeket tartalmazza:

flavonoidok (kempferol, quercetin és myricetin)
polifenolok (pterostilbene és resveratrol)
ferulasav
kumarinsav

Az áfonya többek között Észak-Amerikában őshonos növény, és régóta elismert és fontos része az amerikai indiánok étrendjének. Az indiánok jöttek rá annak idején, hogyha e bogyós gyümölccsel dörzsölik be a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását. A korai telepesek az indiánoktól lesték el az áfonya gyógyászati célú felhasználását: az indiánok ugyanis megfőzték az egész növényt a bogyókkal együtt, és a főzetet többek között hasmenés kezelésére használták.

tUdjuk, hogy a vérben lévő antioxidánsok fokozott jelenléte csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, de talán a legizgalmasabb kutatási eredmény mégis az, hogy az áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás) hatásait.

Az áfonya jótékony hatása tehát elsősorban a rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető, ezek közül is az úgynevezett antociánoknak ezek a pigmentek felelnek az áfonya intenzív kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az abban lévő antocián-tartalom)

Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az áfonya segít megőrizni az egészséges bőrt, és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat.

Az amerikai indiánoknak igazuk volt az áfonya bélrendszerre és emésztésre gyakorolt pozitív hatásával kapcsolatban: az áfonya pektinben gazdag rostja enyhíti a hasmenés és a székrekedés tüneteit.

Az áfonyát, ha lehetséges, kizárólag nyersen, és ne süteményekbe sütve fogyasszuk, mivel mint minden más gyümölcs esetében, az áfonyánál is a nyers változat garantálja a legfinomabb ízt és a legmagasabb tápértéket.

Ami viszont meglepő az az, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása nem elszigetelten hat, hanem a szervezet teljes területén végzi áldásos tevékenységét.

A kutatók szerint az áfonya antioxidáns védelme a szervezet vércukorszabályozó rendszerére is kedvező hatással van, és a gyümölcs rendszeres fogyasztása védi az emésztőrendszert (elsősorban a vastagbelet) a rák kialakulásának kockázatától.

Az áfonya hatása a szív- és érrendszerre
Az áfonya antioxidáns védelme különösen jól dokumentált a keringési rendszer tekintetében. Többször megismételt vizsgálatok eredményei szerint az áfonya rendszeres fogyasztása (a vizsgálatok résztvevői napi 15-20 dkg áfonyát fogyasztottak 1-3 hónapon keresztül) kimutathatóan javítja a vérzsírok egyensúlyát, vagyis csökkenti a teljes koleszterin szintjét, növeli a HDL koleszterint, és csökkenti a trigliceridek szintjét a vérben.

Az áfonya hatása a szellemi tevékenységre

Az áfonyát érintő egyik legizgalmasabb új kutatási terület a kognitív hatásokat vizsgálja. Az egyik vizsgálatban idősebb felnőttek (átlagéletkor: 76 év) 12 héten át fogyasztottak minden nap áfonyát, és már ez elegendő volt ahhoz, hogy jelentős javulást érjenek el a kognitív funkciókat, illetve a memóriát vizsgáló teszteken.

Az áfonya hatása a vércukorszintre

A 2-es típusú cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával vagy inzulinrezisztenciával diagnosztizált személyek számára különösen fontos a vércukorszint ingadozásának minimalizálása (vagyis a kiugróan magas és a túl alacsonyra zuhanó vércukorszint egyensúlyban tartása). Sőt, sok esetben ez túlsúlyos személyeknél is gondot okoz (többek között ez az elhízás oka).

A népi gyógyászatban fekete inzulinnak hívják, mert kimutatták, hogy a fekete áfonya levelében, gyümölcsérés előtt myrtillin van, ami képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni.

Az áfonya hatása a szemre

A retina egy a szem működéséhez szükséges elengedhetetlen fényérzékeny réteg, amelynek az oxidatív stressztől való sérülési kockázata a normálértéknél jóval magasabb.

A kutatók gyakran vizsgálják az egyedülálló fitonutriens antioxidánsokat tartalmazó ételeket – többek között az áfonyát –, mivel azok képesek megvédeni a retinát az oxigénkárosodástól.

Laboratóriumi állatokon végzett előzetes vizsgálatok szerint az áfonyában található rendkívül erős antioxidáns, az antocián segít a retina szabad gyökök elleni védelmében, sőt érdekes módon a napfény által okozott károsodás ellen is véd

z áfonya vásárlása és tárolása
Vásárláskor az egészséges és élénk színű áfonyaszemeket válasszuk, amelyek egységes színárnyalatúak, és fehéres-szürkés viaszos védőréteggel rendelkeznek
Rázzuk össze a szemeket, és ellenőrizzük, hogy a bogyók szabadon mozognak-e; ha nem, akkor elképzelhető, hogy már nem frissek, újrafagyasztották őket, megsérültek vagKerüljük a tompa színű, túl puha és nyálkás felületű bogyókat. Az áfonyaszemek nem lehetnek nedvesek, mivel a folyadék jelenléte a bogyók rothadását segíti elő.

Az áfonyát ne mossuk meg, csak közvetlenül fogyasztás előtt, mivel a mosás eltávolítja a bogyók felületéről a szürkésfehér viaszos védőréteget.

Az érett áfonyát zárt dobozban vagy műanyag zacskóban tároljuk a hűtőben, így a gyümölcs 3 napig biztosan friss marad. Ha több mint 24 óráig szobahőmérsékleten tartjuk, a bogyók romlásnak indulnak.

Az áfonyáról most eszembe jutott valami:
A barátnőmmel és a lányával siettünk a vonathoz,a pályaudvar mellett volt egy zöldséges ő vesz áfonyát mondta,én meg le késsük a vonatot,hagyd azt az áfonyát,
Mire ő:dehogy hagyom sok benne a c-vitamin, ahogy a zöldséges oda adta a kis dobozkában az áfonyákat azok le estek....jajjj mondtam szaladjunk már el megy a vonatunk,hagyd azokat az áfonyákat
Dehogy hagyom,és elkezdte szedegetni a földről,sík ideg voltam
Majd jön a másik mondta...
és igaza volt...
Jött....
Fölszedte és még haza is jutottunk...
És a vonaton meg ettük az áfonyákat és magunkon nevettünk hogy én ott hagytam volna őket ő meg nem...
Áfonyára fel:)

Címkék:

HozzászólásokKedves Pipacs!

Köszönöm szépen a verset:)
Tetszik!
Persze hogy nem gond hogy vers részletet hoztál,örülök neki.

a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,-ez a sor tetszik nekem nagyon

Te ettél már áfonyát?
Szép napot neked:)