Fóbia és pánikbetegség

Kerülöd a zárt helyeket? Félsz a repüléstől? Rosszul leszel, ha tűt látsz? Ha csak lehet, elblicceled a randit a fogorvossal, annyira rettegsz? Szinte lebénulsz, ha pókot, vagy egyéb rovart látsz? Ha ez így van, akkor lehet, hogy valamiféle fóbiád van.
A "fóbia" szó a görög "phobos"-ból ered, aminek a jelentése félelem, pánik, elfutás valami elől. Minden fóbia fokozatosan alakul ki, és jelentős mértékben befolyásolja egy ember viselkedését és a funkcionálásra való képességét. A pszichológia nyelvén szólva a fóbia a múltból eredő félelmek és megoldatlan problémák (negatív események és élmények) következménye.

A pszichológusok a fóbiákat három fő csoportra osztják:

szociális fóbiák – a beteg bénító félelmet érez a társasági és szakmai találkozók és összejövetelek miatt, és egyáltalán minden olyan helyzetben, ahol társaságban kell lennie

pánikbetegség – amikor a beteg minden különösebb ok nélkül retteg, halálfélelme, ún. pánikrohama van

speciális fóbiák – amikor a beteg valami meghatározható dologtól fél, például a zárt terektől, kígyótól, macskától stb.

E három típus közül a 3. a legkönnyebben kezelhető, amiben nincs is semmi meglepő, mivel ezt a legkönnyebb a külső szemlélőnek megértenie, és a kiváltó okok is itt azonosíthatók a legkönnyebben.

A fóbia jelei:

szédülés
szapora szívverés
erős izzadás és hányinger
nyomott kedélyállapot
alkohol vagy kábítószerek túlzó használata
légszomj, stb.

A fóbia kezelésének lehetőségei:

A fóbiás rendellenességek leggyakoribb kezelése a pszichoterápia (a mentális és emocionális problémák kezelése). A fóbia tüneteinek enyhítésére az orvos vagy a pszichiáter gyógyszert is felírhat (általában antidepresszánst).

A fóbiák fajtái

Társas fóbia

A társas fóbia a társasági helyzetektől vagy a más emberekkel, különösen új emberekkel való kapcsolattól való félelem. Az ettől szenvedő beteg egyre inkább elszigetelődik a többi embertől. Az ettől a fajta fóbiától szenvedő embert általában aggasztja, hogy mit gondolnak róla mások. Legfőbb problémája az elutasítástól és a megbántástól való félelem.

A tünetek közé tartozik: erős izzadás, pirulás, szívdobogás, rohamok, fuldoklás érzése, stb.

Hogy megtudja, szenved-e társas fóbiában, válaszoljon az alábbi kérdésekre:

Fél a nyilvános szerepléstől?
Aggasztja, hogy mások mit gondolnak Önről?
Fél sok ember előtt beszélni és kellemetlenül érzi magát, ha a figyelem középpontjába kerül?
Kerüli a barátai társaságát és vonakodik kimozdulni otthonról?

Kerüli a barátai társaságát és vonakodik kimozdulni otthonról?
Nehezen kommunikál idegenekkel?

Ha a kérdéseknek több, mint a felére igennel válaszolt, azt tanácsoljuk, forduljon szakemberhez segítségért.

Agorafóbia

Az agorafóbiában szenvedő emberek a nyílt terektől és az olyan helyektől félnek, ahol sok az ember (zsúfolt helyek), például sorok, buszok és vonatok, bevásárlóközpontok, repülőgépek. Az ettől a fóbiától szenvedő emberek elkezdik kerülni az autóvezetést, az utazást, a vásárlást, a zsúfolt helyeket, stb.

Klausztrofóbia

Ez egy szorongásos betegség, a zárt terektől, a bezártságtól és a korlátozottságtól való félelem. Azok az emberek, akik ebben a fóbiában szenvednek, általában kerülik a lifteket, a buszokat, a repülőgépeket, a zsúfolt helyeket és a kis, zárt tereket.

A klausztrofóbia tünetei közé tartozik az erős izzadás, szapora szívverés, szapora légzés, hányinger, ájulás, stb.

Thanatofóbia

A thanatofóbia a haláltól és a saját létezésünktől való félelem. Habár ésszerű lenne azt mondani, hogy valamennyire minden ember fél a haláltól, a thanatofóbiában szenvedők olyan mértékben rettegnek a haláltól, hogy az már az normális napi életüket is akadályozza. Ha Önnek is kóros érzései és gondolatai vannak a halállal kapcsolatban, ideje felkeresni egy terapeutát vagy pszichológust.

A thanatofóbiában szenvedő emberek a következő tüneteket mutatják: rögeszméjük az egészséges életmód, például a különféle étrendek, túlzásba vitt kikapcsolódás, stb.

Hipochondria

Ez egy mentális rendellenesség, mert azok, akik hipochondriában szenvednek, állandóan attól félnek, hogy megbetegszenek. Hajlamosan megállás nélkül a fizikai betegségük vagy sérülésük tüneteiről beszélni, holott fizikailag teljesen rendben van az egészségük. Ennek a betegségnek az a legérdekesebb aspektusa, hogy a hipochonderek valóban érzik a fizikai fájdalmat és nem csak képzelik azt.

Hogy eldönthesse, hipochonder-e, válaszolja meg az alábbi kérdéseket:

Erősen foglalkoztatja a saját egészsége?
Ön szerint valami komoly baj van a testével?
Felizgatja magát, ha valaki azt mondja Önnek, hogy jól néz ki, holott Ön rosszul érzi magát?
Érez különféle fájdalmakat a testében?
Úgy látja, hogy Önt jobban érdekli az egészsége, mint a legtöbb embert?
Gyakran vannak olyan tünetei, amelyek bármelyik nagyobb betegség jelei lehetnek?

Ha a kérdéseknek több, mint a felére igennel válaszolt, nagy a valószínűsége, hogy Ön hipochonder.

leggyakoribb fóbiák:

Ablutofóbia – a mosástól és a fürdéstől való félelem

Hemofóbia – félelem a vértől

Ambulofóbia – a sétálástól való félelem

Autofóbia – az elszigeteltségtől vagy az egyedülléttől való félelem

Barofóbia – félelem a gravitációtól

Dextrofóbia – a test jobboldalán lévő dolgoktól való félelem

Didaskaleinofóbia – az iskolába járástól való félelem

Dromofóbia – félelem az úton való átkeléstől

Dishabiliofóbia – félelem a mások előtt való levetkőzéstől

Erotofóbia – félelem mindentől, ami a szexualitással kapcsolatos

Eufóbia – az attól való félelem, hogy jó híreket hallunk

Philofóbia – a szeretettől való félelem

Phobofóbia – a félelemtől való félelem

Genofóbia – félelem a szextől

Gymnofóbia – félelem a meztelen testektől

Heliofóbia – a Naptól való félelem

Coitofóbia – a nemi közösüléstől való félelem

Coulrofóbia – félelem a bohócoktól

Ombrofóbia – félelem az esőtől

Optofóbia – félelem attól, hogy kinyissuk a szemünket

Cacofóbia – a csúnyaságtól való félelem

Chrometofóbia – félelem a pénztől

Nomofóbia – félelem, hogy nem tudjuk használni a mobiltelefonunkat

Pedofóbia – félelem a gyerekektől

Melofóbia – félelem a zenétől

Panfóbia – félelem mindentől

Trypanofóbia – félelem az injekciók

Mnemophobia - Félelem az emlékektől

Az életünk tele van jó és rossz emlékekkel, amiket mind elraktároz az agyunk. Az emberek többsége megbirkózik a múlt tapasztalataival, kivéve azokat, akik "emlékfóbiától" szenvednek. Számukra mindegy, hogy pozitív vagy negatív emlékekről van szó, egyaránt félnek tőlük. Másrészt attól is félnek, hogy elveszítik a memóriájukat, ami az Alzheimer-kór egyik tünete.

Nomophobia - Mobilkapcsolat elvesztésétől rettegőek fóbiája

A modern kor fóbiája, amikor valaki teljesen kiborul, ha nincs lefedettség, vagy éppen lemerül a telefonja. A brit mobilhasználók mintegy 53 százalékát érinti ez a fóbia. Ha egy nomophobiás elveszti a telefonját, vagy nincs lefedettsége, esetleg lemerül az akkumulátora, akár pánikrohamot kaphat.

Ahhoz, hogy tudd, a te félelmeid fóbiák-e, vagy sem, nézzük csak, mitől fóbia egy fóbia

- A félelem tartós és erős. Lehet, hogy már akkor is érzed a félelmet, ha csak tudod előre, hogy látni fogod azt a bizonyos tárgyat, állatot, vagy eseményt.
Abban a pillanatban, hogy meglátod a tárgyat, vagy egy bizonyos helyzetbe kerülsz, a félelem azonnali, és olyan erőssé is fajulhat, hogy az már pánik-roham.

- A felnőttek, akiknek ilyen specifikus fóbiájuk van, “józan pillanataikban” teljes mértékben tisztában vannak vele, hogy félelmük teljesen megalapozatlan.

Megpróbálhatod elkerülni azt a szituációt, hogy a félelmed tárgyát lásd, vagy átéld. De abban a pillanatban, hogy mégis ilyen helyzetbe kerülsz, a félelem azonnali és erős.

- A különlegesen erős félelem, vagy az, hogy mindent megteszel, hogy elkerüld az ilyen kényes szituációt, már komolyan befolyásolja mindennapi életedet: a munkát, iskolába járást, a barátságokat és mindenféle személyes kapcsolatokat. Lehet, hogy időd nagy részét ezek helyett aggódással töltöd.

Kriszta szív dobogva állt a metró megállójában. Rettegett az utolsó rohamtól, tudta, hogy megint jönni fog. Amikor megjött a jármű, remegő lábakkal szállt fel. Bevásárlásból, nehéz szatyrokkal ment hazafelé, a délutáni tömegben. Kétségbeesetten próbált ülőhelyet szerezni, de minden hely foglalt volt. Az ajtók becsukódtak, ami megrémítette. Már nem gondolhatja meg magát, nem tud leszállni. Ettől a gondolattól menekülési kényszere felerősödött. Az ablakok is csukva voltak, és az emberi testek kipárolgása egyre súlyosabbá vált. Érezte, hogy egyre fogy a levegő a kocsiban, és egyre közelebb jár az elájuláshoz. A szíve gyorsan dobogott, és csak egyre gyorsult, szinte kiugrott a helyéről. „Mi lesz, ha nem bírja a szívem, és szívinfarktust kapok? Itt halok meg a
tömegben.” – A tömeg gyakran okoz pánikot gondolta kétségbeesetten. A gondolattól még jobban rátört a fulladás. Mélyeket lélegzett, hogy mégis valami levegőhöz jusson. A szíve egyre gyorsabban vert, és a lábai kezdtek elgyengülni. „Mit szólnak, ha itt elájulok a tömegben?” A mellkasa mintha abroncsban lett volna, a torka összeszorult, folyt róla a víz. Csapdában érezte magát. Vad vágy ébredt benne, hogy félrelökje az embereket, kifeszítse az ajtót, és elmeneküljön, de moccanni sem volt ereje. Amikor a metró végre a következő megállóba ért kétségbeesetten törtetett kifelé. Ahogy kiért a járműből, szinte a varázsütésre rendbe jött, mintha elfújták volna a tüneteit. Megkönnyebbülten indult tovább.Azt a maradék öt megállót ezerszer inkább le gyalogolja.

Az első pánikroham után az emberek általában szervi panaszra gyanakodnak. Első útjuk többnyire a kardiológiára vezet, ahol a kivizsgálás eredménye negatív, vagyis elvileg nincs semmi bajuk. Optimális esetben a kardiológus megállapítja a pánikreakciót, és pszichológushoz vagy pszichiáterhez irányítja tovább.
PÁNIKBETEGSÉG -TÜNETEK

Tehát vegyük is át, melyek is a pánikbetegség jellegzetességei:

a pánikbetegség legjellemzőbb tünete az erős szívdobogás

a pánikbetegség másik legjellemzőbb tünete a fulladás szubjektív érzése, melyet gyakran mély lélegzéssel próbál az érintett ellensúlyozni
a pánikrohamot rendkívül intenzív szorongásérzet kíséri. A pánikban szenvedő emberek a leggyakrabban két dologtól félnek: vagy attól, hogy meghalnak szívinfarktusban, vagy attól, hogy elájulnak.
a pánik általában olyan helyzetben jelentkezik, ahol nincs lehetőség a menekülésre, járműben, moziban, bevásárlóközpontban, és az érintett csapdában érzi magát. Ez gyakran erős menekülési késztetést okoz.
a pánikreakció rohamként jelentkezik, tehát egy idő múlva magától is elmúlik. A pánikroham átlagos időtartama 20-50 perc között szokott mozogni.

A pánikbetegség gyakran a fóbia miatt kerül felszínre. Fóbia esetén a félelem tárgyat talál magának, és kivetül valamire. A beteg tisztában van vele, hogy a félelme irreális, mégsem tud úrrá lenni szorongásán.

Alapvetően három csoportba lehet besorolni a fóbiákat:
Agorafóbia: rosszullét, félelem – zsúfolt terektől, tömegtől
Szociális fóbia: rosszullét – figyelemnek kitett szituációkban
Speciális fóbiák: konkrét tárgytól, szituációtól, állatoktól való félelem

A pánik – bár úgy tűnik, derül égből villámcsapásként jelentkezik –mindig egy, már meglévő szorongásra épül rá. A pánik hátterében általában fennálló, de megoldhatatlannak látszó konfliktusok állnak, tipikusan ilyen pl. a párkapcsolati konfliktus.

Ha pánikbetegségre gyanakszik, először minden esetben vizsgáltassa ki magát, nem szervi betegség áll-e a panaszai hátterében! Ha az negatív eredményű, akkor gondoljon lelki okokra.

Hozzászólások4wegdsv

20180713xiaoke
coach outlet online
malone souliers
ugg boots clearance
mulberry bags
christian louboutin sale
cheap jordan shoes
michael kors outlet clearance
under armour outlet
oakley sunglasses wholesale
kate spade handbags
freshjive clothing
canada goose uk
cheap oakley sunglasses
coach outlet store online
harden vol 2
fingerlings monkey
air max 2018
michael kors outlet clearance
alexander mcqueen shoes
broncos jerseys
canada goose jackets
christian louboutin
pandora outlet
jordan shoes
air jordan shoes
brequet wathes
canada goose outlet sale
kate spade outlet store
oakley sunglasses wholesale
ugg boots
pandora jewelry
coach outlet store online
ugg boots clearance
coach factory outlet
oakley sunglasses wholesale
coach outlet online
michael kors outlet clearance
canada goose
polo ralph lauren outlet
givenchy handbags
michael kors uk
jordan 32
pandora charms sale clearance
michael kors outlet online
coach factory outlet
jordan shoes
coach factory outlet
fendi handbags
canada goose outlet store
polo ralph lauren factory store
ralph lauren
ugg outlet online
kate spade new york
true religion jeans
pandora outlet
coach outlet store
coach outlet
cheap jordan shoes
michael kors outlet store
ray ban sunglasses outlet
cheap oakley sunglasses
uggs outlet online
michael kors uk
manolo blahnik
tory burch outlet store
kevin durant shoes
jordan shoes
nike outlet
cheap jordan shoes
pandora jewelry
adidas soccer shoes
ugg boots outlet
coach factory outlet
ugg boots clearance
canada goose
uggs canada
cheap ugg boots
michael kors outlet
coach outlet store online
calvin klein jeans
polo ralph lauren outlet online
kd 9
michael kors outlet
air jordan retro
michael kors handbags
pandora jewelry
kate spade handbags
coach outlet store
miu miu outlet
air jordan shoes
christian louboutin
nfl jersey wholesale
moncler
longchamp pas cher
ugg outlet online
coach outlet online
uggs outlet
canada goose outlet store
longchamp outlet online
canada goose jackets for women
michael kors outlet clearance
cheap jordan shoes
longchamp solde
coach factory outlet
barbour jackets outlet
coach factory outlet
christian louboutin sale
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
michael kors outlet clearance
ralph lauren polo outlet
ugg outlet online
ray ban sunglasses outlet
canada goose outlet store
ugg boots
huf clothing
coach factory outlet
polo ralph lauren outlet
pandora jewelry
ugg boots clearance
swarovski crystal
coach outlet online coach factory outlet
jerseys wholesale
champion clothing
baltimore ravens jersey
cheap ray ban sunglasses
christian louboutin sale
michael kors outlet clearance
kate spade new york
polo ralph lauren outlet
jordan shoes
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
ugg outlet online
ray ban sunglasses sale
kate spade new york
polo ralph lauren shirts
pandora charms sale clearance
denver broncos jersey
ugg boots
kate spade outlet online
polo ralph lauren
jordan shoes
chloe outlet
nike nba jerseys
canada goose outlet store
polo ralph lauren outlet
canada goose
canada goose jackets
nike outlet store
cheap jordans
ray ban sunglasses outlet
ralph lauren polo shirts
ugg boots on sale
burberry outlet stores
furla handbags
coach outlet store online
kate spade purses
canada goose jackets clearance
nike shoes on sale
air jordan shoes
ray ban sunglasses outlet
jordan shoes
fitflops sandals
jordan shoes
canada goose
coach factory outlet online
air max 90
pandora jewelry
lacoste outlet
belstaff jackets
canada goose
balenciaga sandals
adidas outlet store
supreme shirts
jimmy choo shoes
uggs outlet online
uggs outlet online
tory burch outlet store
supreme clothing
coach outlet store online
canada goose outlet store
canada goose outlet online
christian louboutin
harry winston jewelry
cheap jordan shoes
canada goose outlet
ray ban sunglasses outlet
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
ugg boots
polo ralph lauren shirts
off white outlet
coach outlet store
ralph lauren polo
fitflops shoes
cheap jordan shoes
oakley sunglasses sale
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
49ers jerseys
michael kors outlet clearance
ugg outlet
cheap jordan shoes
ugg boots clearance
michael kors outlet store
michael kors outlet clearance
air max 1
cheap jordan shoes
gentle monster sunglasses
pandora outlet
ugg outlet
polo pas cher
cheap ray ban sunglasses
canada goose jackets
pandora charms
audemars piguet watches
pandora outlet
air jordan shoes
supreme clothing uk
canada goose outlet store
polo outlet online store
lacoste pas cher
michael kors outlet clearance
chopard jewelry
christian louboutin sale
tory burch outlet online
longchamp pas cher
coach outlet
cheap jordan shoes
dsquared2 jeans
canada goose outlet store
bape clothing
isabel marant outlet
ralph lauren outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet clearance
kate spade new york
christian louboutin
coach outlet store online
oakley sunglasses wholesale
christian louboutin
canada goose outlet
ugg boots outlet
canada goose outlet
bcbg dresses
brequet wathes
ralph lauren polo
ugg outlet,ugg outlet stores
coach factory outlet
christian louboutin sale
canada goose uk
kate spade
true religion outlet store
ugg boots for women
pandora charms outlet
coach outlet store online
canada goose outlet online
coach factory outlet
kate spade purses
alife clothing
pandora jewelry outlet
ralph lauren
carrera sunglasses
san antonio spurs jersey
polo ralph lauren
canada goose uk
diesel jeans
coach factory outlet
james harden jerseys
ralph lauren outlet
air jordan shoes
coach outlet store online
broncos jersey
pandora charms
light up shoes
nba jerseys wholesale
air max 97
swarovski jewellery
true religion jeans sale
cheap ray ban sunglasses
coach outlet online
canada goose jackets sale
michael kors outlet online
kate spade outlet store
coach factory outlet
polo ralph lauren outlet online
longchamp pliage
nike revolution
coach outlet store
ugg outlet
kate spade outlet online
oakley sunglasses wholesale
coach handbags online outlet
fossil watches
ralph lauren outlet
isabel marant shoes
jordan shoes
ugg boots on sale 70% off
cheap air jordans
ray-ban sunglasses
nike pegasus
polo ralph lauren shirts
tory burch handbags
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
cheap air jordans
uggs outlet online
canada goose outlet online
polo outlet
coach factory outlet online
christian louboutin
kyrie 4
basketball sneakers
kate spade handbags
coach outlet store online
coach factory outlet
cheap air jordans
true religion jeans sale
michael kors outlet
pandora jewelry
jordan shoes
cheap jordans
suicoke sandals
canada goose jackets
guess factory
coach outlet store online
kate spade
michael kors outlet clearance
cheap jordans
ralph lauren shirts
michael kors outlet clearance
moncler outlet
coach factory outlet
nhl jerseys wholesale
coach outlet store online
true religion outlet store
hermes online
gucci outlet online
cheap jordans
chloe sunglassess
michael kors uk
polo ralph lauren outlet online
michael kors online
polo ralph lauren shirts
nfl jerseys
pandora jewelry
nhl jerseys for sale
g-star jeans
air jordan shoes
coach outlet store online
true religion jeans for men
canada goose jackets
uggs outlet
air max 90
ralph lauren
uggs outlet online
ugg outlet store
air jordan shoes
coach outlet online
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
cheap jordans
kate spade
michael kors outlet online
bulgari jewelry
michael kors outlet clearance
canada goose outlet store
balmain jeans
prada shoes on sale
kate spade sale
christian louboutin
pandora charms
nike trainers
ugg boots
canada goose outlet online
michael kors bags
ray ban sunglasses outlet
chrome hearts clothing
nike outlet online
cheap uggs
oakley sunglasses wholesale
canada goose jackets outlet
swarovski crystal
canada goose outlet online
canada goose coats
cheap oakley sunglasses
chrome hearts sunglasses
cheap ray bans
michael kors outlet clearance
michael kors outlet clearance
christian louboutin sale
polo ralph lauren outlet
coach factory outlet
pandora outlet
canada goose jackets
coach outlet store online
mbt shoes outlet
kd 10 elite
michael kors factory outlet
coach factory outlet
air jordan shoes
houston texans jersey
moncler coats
ugg boots
coach factory outlet
mac outlet
christian louboutin
adidas outlet store
cheap jordan shoes
canada goose
coach factory outlet
ugg boots on sale
polo ralph lauren
bally shoes
adidas shoes
ralph lauren outlet
ugg boots
jerseys from china
polo ralph lauren outlet online
cheap jordan shoes
michael kors outlet clearance
adidas crazy
adidas shoes
burberry outlet sale online
a bathing ape
kate spade purses
cheap ugg boots
polo ralph lauren outlet
basketball jerseys
kate spade handbags
cheap jordan shoes
michael kors outlet clearance
colts jersey
kevin durant jerseys
nike factory shoes
10 deep clothing
nike shoes on sale
ray ban outlet
air more uptempo
ugg outlet store
michael kors outlet online
pandora jewelry
kate spade handbags
cheap michael kors handbags
cheap oakley sunglasses
karen millen dresses
ugg boots
arcteryx jacket
pandora jewelry
givenchy jewelry
nfl jerseys wholesale
kate spade
coach factory outlet
tory burch sandals
michael kors
cheap ugg boots
uggs outlet
michael kors outlet clearance
armani exchange
cheap jordan shoes
oakley sunglasses wholesale
barbour mens jackets
mlb jerseys wholesale
cheap jordans
coach factory outlet
cheap air jordans
tag heuer watches
cheap air jordans
polo ralph lauren outlet online
moncler coats
jimmy choo sunglasses
canada goose outlet store
stuart weitzman shoes
golden state warriors jersey
coach outlet
uggs on sale
michael kors outlet clearance
kate spade purses
pandora outlet
canada goose outlet online
kate spade handbags
coach outlet canada
polo outlet
louboutin shoes
ray ban sunglasses outlet
cheap jordan shoes
ralph lauren
ralph lauren factory store
air jordan shoes