A haj

A haj keletkezése:

A magzati fejlődés során, a 20-22. hétre fejlődnek ki a szőrtüszők és a hajhagymák. Felnőttkorban, az egész emberi testen összesen 5 millió szőrtüsző, azaz hajhagyma található. Ebből 1 millió a fejet és nagyságrendileg százezer - 70-120 ezer - a fejbőrt borítja.
A haj típusai

A haj alapvetően kétféle lehet: a finom állagú, nagyon világos, szinte észrevehetetlen hajat vellus-nak hívjuk. A másik az ún. terminális haj, ez az, amit általában hajnak hívunk, hosszabbra nő, erőteljesebb és pigmentált, azaz színezett.

A két különféle hajtípus bizonyos hatásokra – ilyenek például a hormonális változások - egymásba alakulhat. Ez a folyamat a kopaszodás kialakulásakor jelentkezik, azaz a terminális haj vellus hajjá alakul át, ezt nevezi a tudomány miniatürizációnak, azaz elsorvadásnak.

A haj felépítése

A haj két alapvető részből áll:egyrészt a bőrfelszín alatt található, élő hajgyökérből, azaz follikulusból, másrészt a fejbőr felett látható, elszarusodott hajszálból.

A hajszálak csoportokban nőnek, 2-5 szál alkot egy ilyen „szigetet”, amit follikuláris egységnek nevezünk.

A hajgyökér alsó, kiszélesedő része a hajhagyma, amiben legalul helyezkedik el az ún. hajszemölcs, azaz a papilla. Ebbe futnak be a sejteket tápláló hajszálerek és az érzékelésért felelős idegek. A hajszemölcs körül, a gumóban termelődik a kezdetleges haj. A ajszemölcs körül, a gumóban termelődik a kezdetleges haj. A hajszemölcs feletti részen találhatóak a gyors osztódásra képes alapsejtek – az ún. mátrix sejtek -, amik átlagban kétnaponta új szövetet hoznak létre, tehát ezek termelik a hajszál alapanyagát.

A hajhagymát a belső és a külső burok veszi körbe. Ezek alakítják ki és óvják a növekvő hajszálat. A belső burok a hajszálat egészen a faggyúmirigyek beszájadzásáig követi. A külső burok tovább, a faggyúmirigy végéig tart

A follikuláris egység része az ún. hajmerevítő izom - latin nevén a musculus erector pilii. A faggyúmirigy és a külső burkot körülölelő rostos réteg között található, funkciója a hajszál merevítése. A faggyúmirigy váladékot, azaz faggyút bocsát ki magából, gondoskodva a hajszál és a bőr kondicionálásáról. Bizonyos életszakaszokban – pubertáskor -, nő a faggyú termelése, de idővel egyre kevesebb lesz belőle és a fejbőr szárazabbá válik.
A haj növekedése

A haj a leggyorsabban növő szövet. Átlagosan havonta 1 centiméterrel lesz hosszabb, ebből könnyen kiszámítható, hogy ez naponta 0,33 millimétert, éves szinten pedig 12 centimétert jelent. A növekedés ciklusokban zajlik. A három alapvető növekedési szakasz: az anagén, a katagén- valamint a telogén fázis

Az anagén szakasz

Az anagén a hajszál növekedési szakasza, a sejtek ebben a fázisban folyamatosan osztódnak. A teljes hajkorona kb. 90%-a ebben a szakaszban található. Az újonnan termelődött haj a tüszőn keresztül kitolja a régi hajszálat, ez okozza a természetes hajhullást. Az anagén fázis 2-6 évig tart, ekkor növekszik a haj átlagosan havonta 1 centimétert.

A haj teljes hossza is az anagén időszak hosszától függ. Ha valakinek nem nő hosszúra a haja, az általában az anagén szakasz rövidsége miatt van

Napi 100-150 hajszál kihullása teljesen normálisnak tekinthető, ez a haj természetes cserélődése. Tehát amíg a follikuláris egységek, azaz a hajszálcsoportok egészségesek és érintetlenek nincs ok az aggodalomra. Azonban átlagban napi 150 szál feletti hajveszteség esetén már valamilyen kezelendő probléma áll a háttérben.

A hajhullás lehet átmeneti vagy hosszan tartó folyamat. Az átmeneti hajhullás könnyen kezelhető, ha felismerjük az okokat.

A normális mértéket meghaladó hajhullás azt jelzi, hogy valamilyen rendellenes folyamat zajlik a szervezetben. A hajhullás oka lehet a hormonális egyensúly hiánya, betegség, külső behatás – például gyógyszerek, mérgezés.
A hajhullás okai:

A hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, leggyakoribb oka genetikai eredetű, azaz örökölt hajlam a férfi vagy a női típusú hajhullásra. Az ehhez társuló életmódbeli, táplálkozási tényezők együttes hatása sem elhanyagolható, de a hajhullás lehet komplex, több betegség jelenlétének együttes hatása is.A hajhullás egy rövid idő alatt lezajló esemény tünete is lehet, ami után a haj visszanő. Ilyen a stressz, a terhesség vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása.

A különböző hormonok, gyógyszerek és betegségek önmagukban is képesek megváltoztatni a haj növekedését, állapotát és hajhullást okozni. Az okok kiderítését és kezelését követően a haj visszaáll a normális növekedési és hullási időre. A hajhullás oka lehet egészen egyszerű, mint mondjuk egy gyulladásos góc, vagy allergén - gyógyszeralapanyag.

http://www.hairhungary.hu/hu/hajhullas-okai?gclid=CO6d6-XwkbsCFcNF3god5h...

A kóros hajhullásnak számos megjelenési formája van. Lehet körülírt területen jelentkező, vagy szétszórt, amikor a teljes hajas fejbőr érintett. Különböző betegségek részeként fordulhat elő a nem hegesedés okozta kopaszodás, mint például a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, másodlagos szifilisz, vashiányos vérszegénység, agyalapi mirigy elégtelenség. Ilyenkor az alapbetegség azonnali és megfelelő kezelésével a hajvesztés megállítható, visszafordítható.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/994/hajhullas

Nyugalmi hajhullás. Az átmeneti hajhullásnak telogen effluvium, vagyis nyugalmi hajhullás is lehet az oka, ezt a haj növekedési ciklusa során a nyugalmi fázisban lévő hajszálak számának átmeneti növekedése jellemzi. Az állapot felismeréséhez a legjobb módszer, ha a haj gyengéd húzása során nagy számban távoznak fehér tövükkel együtt a hajszálak. Egy kísérlet során a nyugalmi hajhullás fő okának a vashiány bizonyult. Körülírt hajhullás. Az alopecia areata, vagy másnéven a körülírt hajhullás ismeretlen eredetű, immunfolyamatnak vélt betegség. Típusos esetben lazac színű, teljesen sima, hegmentes foltokat látunk. A folt széléről a hajszálak könnyen eltávolíthatók. Az arc más szőrzete, a szakáll, szemöldök, szempillák is érintettek lehetnek. A betegség a teljes hajas fejbőr területére (alopecia totalis), sőt az orr belsejében lévő szőrszálakra (alopecia universalis) is kiterjedhet

Körülírt hajhullás. Az alopecia areata, vagy másnéven a körülírt hajhullás ismeretlen eredetű, immunfolyamatnak vélt betegség. Típusos esetben lazac színű, teljesen sima, hegmentes foltokat látunk. A folt széléről a hajszálak könnyen eltávolíthatók. Az arc más szőrzete, a szakáll, szemöldök, szempillák is érintettek lehetnek. A betegség a teljes hajas fejbőr területére (alopecia totalis), sőt az orr belsejében lévő szőrszálakra (alopecia universalis) is kiterjedhet. A kopaszság ezen fajtája általában magától gyógyul, a betegek 80 százalékánál a haj teljesen visszanő, de előfordulhatnak olyan esetek, melyekben nincs gyógyulás.

Trichotillomaniában (a beteg a saját hajszálait tépi ki) a kopasz foltok nem szabályosak, és növekedő hajszálak mindig láthatóak (hiszen amíg nem elég hosszúak ,addig nem lehet kitépni).

Gyógyszer okozta kopaszság. Szóbajövő gyógyszerek lehetnek: nagy mennyiségű A-vitamin tartós szedése, retinoidok, sejtosztódást gátló gyógyszerek, véralvadásgátló szerek, pajzsmirigy működésre ható szerek, fogamzásgátlók, amfetaminok, szalicilátok, egyes antibiotikumok

Hegesedés okozta kopaszodás. A hegesedés okozta kopaszodás kialakulhat kémiai, fizikai traumákat, súlyos bakteriális, gombás fertőzéseket és erős ionizáló sugárzást követően. A heges kopaszodás visszafordíthatatlan és maradandó. A sebészi hajátültetésen kívül egyéb kezelés nem áll rendelkezésre. Nagyon fontos a hegesedés folyamatának minél koraibb felismerése és kezelése. (Dr. Antalffy Katalin)

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/994/hajhullas
http://www.hajbetegsegek.hu/hajhullas.html