Lehet e férfi és nő között csak barátság?

Lehet-e férfi és nő között barátság? És ha igen, hogy? És ha nem, miért nem?

Szerinted lehet férfi és nő között barátság? "Szerintem igen, éppen most mondtam a barátnőmnek, hogy nincs abban semmi, hogy egy másik lánnyal megyek moziba, és nem értem mit zokog ezen.
Az örök kérdésről mindenki más véleményen van. Olyan ez, mintha azt kérdeznénk, hogy vannak-e ufók, szellemek. Akik látták, megtapasztalták, érezték, azok állítják, hogy van, mások határozottan tagadják.

Ha a férfiak a Marsról, a nők pedig a Vénuszról jöttek, akkor ez megmagyarázná azt a hiedelmet, miszerint férfi és nő között nem létezhet barátság. Kapcsolati szakértők szerint, ez a helytelen elmélet még egy másik korból származik, mikor a férfiak dolgoztak, a nők pedig otthon a házimunkát végezték, és csupán akkor tudtak találkozni, ha szerelmi légyottról volt szó. Most viszont, mind ugyanúgy dolgozunk, együtt szocializálódunk, és sokszor még az érdeklődési körök is közösek. Ez a kulturális változás ösztönözte a pszichológusokat, szociológusokat, és kommunikációs szakembereket arra, hogy egy új elmélettel rukkoljanak elő, miszerint: bár trükkös dologról van szó, nők és férfiak sikeresen válhatnak közeli barátokká! Mi több nagyon is jó okuk van egy ilyen kapcsolatot kialakítani!

Ahhoz, hogy biztonsággal választ tudjunk adni, nem árt tisztázni a barátság szó jelentését. És innen megérthető, hogy mivel mindenkinek mást jelent a barátság fogalma, így ahány ember, annyit képzel a férfi-nő barátság lehetőségéről...

Azok szerint, akik hitet tesznek eme barátságtípus mellett, elsősorban nem férfiak és nők, hanem emberek vagyunk. A barátok nem testi, hanem lelki síkon közelednek egymáshoz. Arra vágynak, hogy legyen, aki meghallgatja őket, akire számíthatnak, és akinek ugyanezt nyújthatják. Aki előtt nem kell a szokásos férfi-nő játékot eljátszani, akivel őszintén lehet beszélni. Aki olyannak lát, amilyenek tényleg vagyunk. Akivel egyszerűen csak jó beszélgetni - bármiről.

Karinthy Frigyes frappánsan összefoglalta:
"Létezik-e férfi és nő között igaz barátság? Ha igen, akkor miért nem?"

Ha magát a barátságot nézzük, a férfiaknak aránylag sok haverjuk, cimborájuk van, de igaz barát, akivel mélységében is beszélgetnek, abból kevés. A nők ezzel szemben képesek több barátnőt is maguk köré gyűjteni, akikkel lelki mélységekbe mehetnek teljesen nyíltan és őszintén. Hogy miért vágynak mégis a férfiak barátságára? Talán azért, mert egy idő után bármelyik jó barátnőségbe belecsúszhat rivalizálás, konkurálás, valami féle féltékenység. Egy ellenkező neművel ez sosem fordul elő, sőt olykor üdítő lehet, ha a sok lelkizés után végre mélyen szántó beszélgetéseket folytathat valakivel. És a férfiak miért vágynak egy nő barátságára? Talán azért, hogy megerősítsék énképüket, hogy milyen klassz, hogy mindig vannak jó meglátásaik, és milyen széles az érdeklődési körük. Ugyanis egy női barát szinte mindig visszacsatol és elismeri ezt és különben meg nagyon jól tud figyelni. Hiszen akár bevallják, akár nem, minden férfi vágyik odafigyelésre, megértésre, amit nem biztos, hogy a haverjaiktól kaphatnak meg.

Nagyon sokszor az ellenkező nemű barátok azért keresik egymás társaságát, hogy megértsék a másik nem "működését", együtt keressenek válaszokat világmegváltó kérdéseikre, hiszen a problémák nagy része abból származik, hogy a két nem eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.
Rendszerint nem túl stabil lelkiállapotban, válságok idején jellemzőek ezek a mély beszélgetések férfi és nő között. Amint kiegyensúlyozott párkapcsolat kezd kialakulni, a felek társuk irányába fordulnak, rendszerint 100%-ban és ilyenkor a jó barát a fiók mélyére kerül, egészen addig, amíg fel nem üti fejét egy hullámvölgy, akikor meg kell beszélni egy "értő" baráttal a viselkedés vagy történés okait.
Ilyenkor örül újra egymásnak férfi és nő és töltenek hosszú órákat azzal, hogy megpróbálják kitalálni, hogy csak általánosságokat ismerve a konkrét helyzetet értelmezzék. Aztán mivel az nincs ott, akiről beszélgettek, így a valós okokat sem értik meg, de kialakul bennük egy jó érzés, hogy milyen fantasztikus, hogy számíthatnak barátjukra, aki annyi mindent tud a saját neméről stb. :)

Tapasztalataim szerint teljesen sosem zárható ki a vonzódás az ellenkező nemű barát irányában. Rendszerint ezek hullámokban jön elő és nagyon ritkán egyszerre, így hosszú időn keresztül fenntarthatóak ezek a barátságok. A felek, ha érzékelik is a vonzódást vagy elnyomják, vagy vicces formában adnak hangot róla, pontosan azért, mert félnek, hogy nem lenne viszonozva érzésük és semmiképp sem szeretnék elveszíteni a másik barátságát.

Időszakosan, ha az egyik barátnak intenzívebb figyelemre, szeretetre, odafigyelésre van szüksége, megengedi, hogy átlépjenek határokat, de rendszerint amint megerősödik a lélek, azonnal visszaszorítja a jó barát szerepébe a másikat. Főleg erős egoizmussal rendelkező személyek csinálják ezt gyakran, anélkül, hogy tisztában lennének, hogy barátjuk lelkében micsoda káoszt generálnak. Azt hisszük, hogy a másik is pont ott tart érzelmi hullámzásában, ahol én és nem is feltételezzük, hogy többet gondol bele az új felállásba, mint kellene.

Szexuális feszültség
A másik fontos akadály, hogy a szexuális feszültség gyakran ott lappang a háttérben, a vonzalmat pedig nehéz ignorálni. Egy felmérés szerint, pedig sokan eleve csak a szexuális vonzódás miatt vágnak bele egy baráti kapcsolatba. A barátság akkor legveszélyesebb, ha a két fél titkon kölcsönösen vonzódik egymásához, aminek a kimenetele nem lehet más csak a szex. Sokak szerint, a titkok a tudatosságban rejlik, és agyban dől el, az érzelmeket irányításával sokáig ápolható egy ilyen kapcsolat.

A férfi-nő barátság pusztán egy mítosz lenne? Néhány pszichológus szerint egyértelmű, hogy az ilyen kapcsolatok hosszú távon fenntarthatatlanok. Íme, a magyarázat.

A közhiedelem szerint a nők könnyebben elfogadják, hogy szexmentes kapcsolatot létesítsenek az ellenkező nemmel, míg a férfiaknak ez nehezebben megy. Bár a nemi sztereotípiák alól is vannak kivételek, az evolúciós pszichológia szempontjából úgy tűnik, érvényes az előfeltevés.

A férfiak többsége automatikusan a szexualitás mércéjével közelít a nőhöz, akkor is, ha nem akar vele lefeküdni. A nőkből sem mindig hiányzik ez a reflex, ám ők könnyebben túllépnek rajta, hogy a kapcsolat szexmentes részeire koncentrálhassanak - míg a férfiaknak ez nehezen, illetve egyáltalán nem sikerül.

Több kutató biológiai okot lát a viselkedés hátterében. Eszerint a férfiaknak az éri meg inkább, ha minél több nőt megtermékenyítenek, míg a nőknek kifizetődőbb, ha hosszú távon is megbízható párt tudnak maguk mellett. Így aztán több oldalról is meg kell ismerniük a másikat, hogy eldönthessék, beengedik-e az ágyukba, hiszen számolniuk kell a terhességgel is.

Ezért lehet, hogy a nők könnyebben látnak a szexuális vonzalom mögé annak érdekében, hogy rájöjjenek, vajon megbízható-e a férfi, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik az élet más területein. A férfiak számára azonban ez a kérdés nincs annyira előtérben, ezért tovább maradnak a szexuális nyomvonalon

Ez magyarázhatja azt is, hogy a férfiak miért értik a nők barátságos gesztusait felhívásnak egy keringőre, és miért lepődnek meg a nők azon, ha egy barátjuk szexuálisan közeledik hozzájuk. Ugyanakkor az utóbbi időben divatossá váló barátság extrákkal jelenség mögött ennek a különbségnek az elismerése is állhat. Ez lehetővé teszi, hogy a két ember ne tegyen úgy, mintha nem lenne köztük szexuális kémia. Ez azonban nem változtat azon, hogy az ilyen típusú viszony többnyire a férfiaknak felel meg inkább, a nők pedig továbbra is a mélyebb, elkötelezett kapcsolatokra vannak kódolva

Abban viszont mindenki egyetértett: létezik a két nem között baráti viszony. A kérdés csak az: szex előtt, szex után, esetleg szexuális kapcsolat nélkül?

Ugyanis tegyük fel, hogy mindkét fél egyedül él, és egy idő után rájönnek, milyen egyszerűen ki tudják elégíteni szexuális vágyaikat barátjukkal, hiszen ismerik egymást, és nem kell fölösleges köröket futniuk egy ismeretlennel a szexért. De mi van akkor, ha megtörténik az aktus?

Nagyon egyszerű! Rájönnek, hogy egyáltalán nem illenek össze, és elhidegülnek egymástól, vagy az egyik fél szerelembe esik, a másik viszont nem akarja szorosabbra fűzni a szálakat, de elveszíteni sem szeretné állítólagos barátját. Hogy miért? Mert ez így borzasztóan kényelmes!

A kényelem nagy úr
Általában a nő az, aki a kényelem miatt választ magának férfi barátot. Mert ha elromlik valami a lakásban, azonnal rohan a segítségére, ha az autóval van probléma, megszereli, ha lelki bánata van, jól kibeszélheti magát, sőt, szuper tanácsokat kaphat, és akár még részegen, éjjel is eltántoroghat a barát lakására, aki lefekteti anélkül, hogy akár egy ujjal is hozzányúlna.

Arról nem is beszélve, hogy a férfi barát őszintén, ámítás és mellébeszélés nélkül elmondja, mikor miért kényszerülnek manőverezésre a pasik, miért választják az egyszerűbb kibújni-a-felelősség-alól utat és még ezernyi kérdésre őszinte választ tud adni, amire ugye egy barátnő aligha lenne képes. Kicsit mintha a férfi a nő testőre, pszichológusa vagy éppen a bátyja lenne.

Meddig működhet így a kapcsolat?

Az a férfi, aki belemegy egy hasonló jellegű kapcsolatba, az vagy nagyon magányos, vagy szerelmes a nőbe, vagy csak szeretne lefeküdni vele, vagy az összes egyszerre. Az effajta vonzalom addig tart, amíg a férfi azt nem érzi, ELÉG, és nyitni kezd más nők felé. Előbb-utóbb talál magának egy megfelelő partnert, aki helyettesíti a jó barátnő szerepét. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy teljesen megszünteti a kapcsolatot a régi ismerősével, csak egy időre parkolópályára helyezi. Aztán ismét elkezdenek csetelni, levelezni és telefonon beszélni. Ilyenkorra alakulhat ki talán egy önzetlen barátság.

Barát az, akivel naponta beszél, akire naponta gondol, aki nem zavarna akkor sem, ha éjjel háromkor beállítana egy pohár italra, akivel hallgatni is szívesen tud, aki előtt nem produkálja magát, akinek beszólhat, és másnap minden ugyanúgy folytatódik, mintha mi sem történt volna.

Férfiszemmel
„Vannak állítólagos lánybarátaim – mármint ők szeretik a kapcsolatunkat ezzel a kedves, de kissé légnemű fogalommal jellemezni. Akik míg nem pasiztak be, szinte naponta jelentkeznek tanácsért, ám amint belép életükbe a nagy szőke hercegük, máris közönyössé válnak korábbi "férfibarátjuk" iránt. Eleinte megleptek az ilyen helyzetek, mi több, bosszús is voltam miattuk. Aztán rájöttem, nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen csak pótlék ilyenkor egy ellenkező nemű barát. Ha viszont a fenti jellemzők mégis beleférnek egy viszonyba, és a felek együtt töltik szinte minden szabadidejüket, ott hamar beindulhat az agyalás a kapcsolat jövőjéről is. Az egyik félnél bizonyosan. Ha például egy nőnél egy pasi ilyen komoly baráti szerephez tud jutni, ott már borítékolva vannak mélyebb bugyrok is. Ha csak nem két hosszú távú kapcsolat közötti szünetét akarja a nő értelmes (ám ártalmatlan) fickóval kitölteni. Hogy nőként is kezeljék ugyan, de inkább csak kiszolgálják – lelkileg. Ez azonban nem más, mint pótlék. Hiszen ha egy férfi és egy nő között minden működik ahhoz, hogy jól érezzék magukat egymás társaságában órákig-napokig, akkor mégis miért nem jönnek össze? Megmondom, miért: a nőnek a férfi szexuálisan nem vonzó, de azon kívül élvezi az illető odafigyelését, szeretetét, társaságát. Vagyis kiveszi a gépből, ami neki kell – a többi meg legyen a pasi gondja. És ez pasi-esetben is ugyanilyen. Ha van egy nő, aki kedves, rendes, figyelmes, akkor az naná, hogy imponáló. És bolond lenne bárki is felrúgni egy ilyen viszonyt.
Az effajta barátság azonban inkább pótlék, sem mint cél. A pártalálási játszmákban járatlanabbak ugyanis ahelyett, hogy ráhajtanának egy-egy kívánatossá váló partnerre, inkább lassú víz partot mos alapon közelítenek feléjük, eljárogatva velük mindenfelé, míg végül a meg nem hódított másik fél átértékeli őket párjelöltből baráttá – ha már egyszer olyannyira nem akartak tőlük semmi komolyabbat. Persze akartak volna ők a maguk biztonsági módszerével – csak azt már nem várták ki náluk. A végeredmény szempontjából azonban ez már indifferens. Pótlékok lettek ők, igazi barátok aligha" – mondta el Tamás.

Női szemmel
Kinga imád pasikkal barátkozni, de ez inkább kacérkodás, mint barátkozás. Elmegy velük moziba, bulizni, színházba, közös programokat szerveznek, és ennyi. Erre használja a teremtés koronáit.

„Tudom, hogy a fickó mindig valamiféle szándékkal közeledik a nő felé, ahogyan ez fordítva is igaz. Minek is áltassuk magunkat? Azt veszem ki a kapcsolatból, amire szükségem van, és ha már érzem, hogy a srác többre vágyik, akkor leépítem, vagy jobb esetben lelép magától. Sokan elítélnek emiatt, és lekurváznak, de a helyzet az, hogy én egyikkel sem fekszem le! A hapsik igazi kihívásnak tekintenek, mert nem árulok zsákbamacskát: mindig megmondom, hogy a barátságomra számíthatnak, de többre nem. Nem gondolom, hogy létezik önzetlen kapcsolat két ellentétes nemű felnőtt ember között, hacsak nem feküdtek le egymással egy magányos hétvége közben, vagy többet-ittunk-a-kelleténél este után. Bár ezek a barátságok nem örök életűek."

Gyerekkori/fiatalkori barátságok
Persze beszélhetünk gyerekkori barátságokról is, ahol egyértelmű a két fél szerepe, de előbb vagy utóbb ebben a kapcsolatban is fel fog merülni a szexualitás kérdése. Elképzelhető, hogy ez kimerül egy csók formájában, de eljuthatnak egészen az ágyig is. Volt már arra példa, hogy ezekből a barátságokból jöttek létre a legjobb házasságok, de volt arra is, hogy csak szimplán a barátság maradt meg.

Természetesen akadnak kivételek is

Egy kolléganőm szerint van férfi és nő között vegytiszta barátság. Ernővel, a legjobb fiú barátjával sok éve ott vannak egymásnak.

„Soha nem dugtunk, és nem is akartunk, pedig voltak numerahiányos időszakaink. Mit mondjak? Barátok vagyunk: ő fiú, én lány, ennyi."

„Ha a nő és a férfi elég intelligens ahhoz, hogy tudatosítsa magában, barátságon kívül mást nem akar a partnertől, akkor kialakulhat közöttük egy jó viszony. Rengeteg nőt ismerek, és tartom velük a kapcsolatot napi szinten. Előfordulhat persze, hogy egyik- másik többet akar, de ezeket a helyzeteket kezelni kell. Amikor párkapcsolatban élek, akkor is beszélgetek velük. Akad olyan barátnőm is, akivel azért nem volt semmi közöttünk, mert a lány mélyen vallásos. Egy másikkal meg azért nem feküdtem le, mert mérlegeltem, hogy egy fiatal lány nekem nem lehet perspektíva. Sok tényező befolyásolja az ember baráti kapcsolatait."

Abban az esetben viszont, ha a férfi párkapcsolatban él, és elgondolkozik a lehetséges alternatívákon, nyilvánvaló, hogy nem szerelmes a partnerébe.

http://www.femina.hu/kapcsolat/ezert_nem_letezik_ferfi_no_baratsag

http://www.pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu/a-ferfi-noi-baratsag.htm

http://divany.hu/eletmod/2012/05/28/szex_utan_johet_a_baratsag/

Dr. Rusz Edit (66) szexológus szerint a férfi és nő közötti ősi vibrálást valóban csak ideig-óráig nyomhatja el a barátság.

– A nőben alapvetően benne van a csábítás, a férfiban pedig a hódítás. Vannak igaznak tűnő barátságok, de mindegyikben vastagon benne van a rizikó. Egy kényesebb helyzet nagyon könnyen kibillentheti a barátkozókat , akik pillanatok alatt az ágyban találhatják magukat – magyarázta a szakember.

Rusz Edit szerint barátok között leggyakrabban a vigasz-szex vagy a „miért ne mókázhatnánk kicsit?" – pajkoskodás fordul elő.

– Azonban, ha átlépik a határt, a szexre könnyen rámehet a barátság! – figyelmeztetett.

Szerintem a barátságról csak akkor beszélhetünk férfi és nő között, ha nem lép fel testi kapcsolat közöttük. A barátok nem szeretkeznek, nem a férfit és a nőt nézik egymásban, hanem, mint embert.

– Ellenkező neműeknél szigorúan le kell fektetni a szabályokat, de érzelmileg így is sérülhet az a fél, aki többet képzel a kapcsolatba és többet akar. Előfordul olyan is – főleg iskola –, vagy munkatársaknál –, hogy csak évek múlva derül ki, hogy valamelyik fél a szíve mélyén túllépett volna a barátság keretein, de gátlásossága miatt nem merte ezt bevallani – mondta el a szakértő.

Barát az, akire figyelsz, mert fontos számodra a sorsa. És figyel rád, mert fontos számára a te sorsod. Barát az, aki megért - s akit mélységesen megértesz. Nem tudtok egymásnak hazudni. Túl közel van, mintha magaddal beszélnél." / Müller Péter /

Szerintem férfi és nő között nincsen barátság,a férfi egy idő után mindig többet akar....én így tapasztaltam,és így érzem....Lehet barátkozni de a nő csábít,a férfi meg hódit,ez bennünk van,és egy idő után ki jön szerintem.
Az lehet hogy van férfi és nő között barátság,de csak ideig-óráig működhet....Vagy pedig az egyik fél nem ismeri be el titkolja hogy többet akar,de ez is ki derül egy idő után....
Általában a férfi ha szerelmes így próbál közeledni a kiszemelt nőhöz,barátkozik,persze nem fedi fel magát nem mondja el az érzéseit.....ami jó taktika,okos a férfi.

A barát az az ember, aki mellett mersz önmagad lenni.

Két ember attól fogva számít igaz barátnak, amikor hallgatásuk már nem jelent kínos csendet.

Csak a barátok azok, akik akkor is meghallgatnak, ha hajnali 4-kor hívod fel őket.

Nem tudhatjuk pontosan, mikor kovácsolódik a barátság. Ahogy mindig az utolsó csepp víztől telik csordultig a kehely, úgy a rengeteg kedvesség közül is az utolsó lesz az, mely csordultig tölti szívünket.

Nem tudhatjuk pontosan, mikor kovácsolódik a barátság. Ahogy mindig az utolsó csepp víztől telik csordultig a kehely, úgy a rengeteg kedvesség közül is az utolsó lesz az, mely csordultig tölti szívünket.

A barátok olyanok, mint a jó nyalóka. Csak tovább tartanak.

A barátság nem kér, nem követel, de nem is ismer áldozatokat.

A barátsággal sosem szabad betelni úgy, mint egyéb dolgokkal: minél régebbi, annál édesebb, miként a borból is az, amelyik kiállta az időlását." (Cicero) ű

A barátság az egyetlen olyan kapcsolat, amely kölcsönös, szabad választással jön létre. Nem velünk születik, mi teremtjük. Nem fertőzi meg semmilyen testi kapcsolat, vagy érdek. Nem akarunk egymástól semmit - egyszerűen csak jó együtt lenni. A barátság születése mindig együtt jár azzal az érzéssel, hogy találkoztunk már valahol. Hogy ismerem őt! Ez persze sejtelem, nem biztos hogy így van. Sosem tudhatjuk, mitől vagyunk otthon egymásban. De ha a barátomhoz megyek: hazamegyek.”

"Nagyra becsülöm azt a barátom, aki időt talál számomra a naptárában, de még jobban szeretem azt, aki elő sem veszi a naptárát, ha rólam van szó." (Robert Brault)

"A barátság aranyfonál, mely könnyen elszakadhat. Össze lehet kötni ugyan, de a csomó örökre megmarad." -Ez nagyon igaz.....

Légy szíves, szelídíts meg! - mondta a róka
- Kész örömest - mondta a kis herceg - , de nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem!
- Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít - mondta a róka. - Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőktől. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem.
- Jó, jó, de hogyan? - kérdezte a kis herceg.
- Sok-sok türelem kell hozzá - felelte a róka. - Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz...
(Antoine De Saint-Exupéry: A kis herceg - részlet)

Egy jó barát belülről lát
Ha a külsődet szemléli is
Egy jó barát mindent megbocsát
Nem mutat tükröt bűnöknek
Egy jó barát felsegít
Minduntalan lelkesít
Egy jó barát sírni kölcsönzi vállát
Elhúzni nem tudja
Egy jó barát céljaid elérésében segít
Gátolni nem tudna
Egy jó barát a legmélyebb éned után kutat
Nem felejti egyetlen elhangzott szavadat
Egy jó barát segítő kezet ad
Téged támogat, nem másokat
Őrült kis világunkban
Ugye milyen jó, ha egy barát velünk van?
(Angela Labonte)

"Néha az életben, te találsz egy különleges barátot.
Valaki, aki megváltoztatja az életedet azáltal, hogy csak része annak.
Valaki, aki megnevettet addig, amíg nem tudod abbahagyni.
Valaki, aki meggyőz téged, hogy valóban van egy bezárt ajtó, ami csak arra vár, hogy kinyisd.
Ez az örök barátság."