Oroszlán az állatok királya

Oroszlán

Az oroszlán (Panthera leo) a macskafélék (Felidae) családjába tartozó emlős. A tigris után ez a legnagyobb termetű és legelterjedtebb "nagymacska".
Gyakran külön fajnak tekintik a kihalt európai barlangi oroszlánt (Panthera spelaea faj vagy Panthera leo spelaea alfaj), mely az utolsó jégkorszakban együtt élt az emberrel, valamint a szintén kihalt amerikai oroszlánt (Panthera leo atrox vagy Panthera atrox), amely közeli rokonságban állt az európai barlangi oroszlánnal. (Nem összekeverendő a „hegyi oroszlánnak” is nevezett amerikai pumával.)
Az oroszlán visszatérő jelkép volt a királyi és lovagi címerpajzsokon, főként Nagy-Britanniában, ahol a brit emberek szimbóluma lett. Az oroszlánok a kínai művészetben is sűrűn megjelennek, annak ellenére, hogy soha nem éltek Kínában. Nincs még egy olyan állat, melynek több figyelmet szenteltek volna a művészetben és az irodalomban. Az oroszlán már a kőkori barlangrajzokon is látható, és 130-szor fordul elő a Bibliában.

Az oroszlán az egyetlen macska féle, amely családi kötelékben él. A nőstények együtt vadásznak, zsákmányukat általában órák allat cserkészik be. Az oroszlán húsevő ragadózó állat. A család nagyobb része nőstényből áll. Az oroszlánok sőrénye rendkívűl fontos szerepet játszik a fajfentartásban. A nöstények vonzására és a rivális hímek el ijesztésére is szolgál, amellet, hogy fontos hőtaró szerepe is van.

Az oroszlánok rendszerint falkában élő állatok. A falkák gerincét az egymással rokoni kapcsolatban álló nőstények alkotják, és ezekhez csapódnak hosszabb-rövidebb időre a hím koalíciók. Az oroszlánfalkákban fura munkamegosztás uralkodik: a nagyobb termetű, erősebb hímek jórészt a nőstényekre hagyják a vadászatot, elsősorban a terület védelmében jeleskednek. Más ragadozófajokkal és a területükre, nőstényeikre szemet vető hím oroszlánokkal ők veszik fel a harcot. A hímek uralkodása rendszerint úgy ér véget, hogy a fiatalabb, erősebb hímek elkergetik őket a falkából, és átveszik a nőstények feletti uralmat. Mivel a legtöbb hím koalíció rövid ideig, mindössze két-három évig képes megőrizni a hatalmát, az szolgálja saját génjeik továbbadását, ha minél gyorsabban megtermékenyíthetik a nőstényeket.

Annak érdekében, hogy a nőstények peteérése hamarabb bekövetkezzen, az új hímek a fiatal, az előző hím által nemzett kölyköket megölik, és ezzel növelik a megtermékenyíthető nőstények számát a falkában. Néha a falka nőstényei összefognak a kölykök védelmére, de az esetek többségében a hatalomátvétel után az előző hím kölykei pusztulásra vannak ítélve.

Miért van az oroszlánnak sörénye?

Noha már számos elmélet keringett róla, senki nem tudta pontosan, mire is szolgál a hím oroszlán sörénye, egészen addig, amíg a kutatók kitaláltak egy zseniális kísérletet.

A sörény méretét a tesztoszteron nevű hormon szabályozza. A hím oroszlánok sörénye körülbelül egy éves korukban kezd növekedni és négy éves korukra eléri teljes méretét. Az oroszlán sörénye bármilyen alakot ölthet: lehet sötét színű, egy lábnyi hosszú, alázuhanó fürtös, avagy ritka, rövid és világos prém, nyakát és fejétt borítja. Az oroszlánok sörénye egyedről egyedre változik és a klíma vagy az egyéb tényezők, jelentősen befolyásolja annak tulajdonságait.

Egyes oroszlánok annyira sörényesek, hogy a hosszú, sötét szőrzet nem csupán fejüket és nyakukat takarja, hanem homlokukat, vállukat és hasukat is. Van amelyiknek még a könyökét is bojtos szőrzet fedi.

Három kiemelkedő elmélet létezik arról, hogy milyen célt szolgál az oroszlán sörénye:

A rivális hímekkel folytatott harcban, a sűrű szőrzet védi az oroszlán fejét és nyakának környékét.
A nagy sörény hatalmasabbnak tünteti fel az oroszlánt, ezáltal könnyebben elijeszti riválisait.
A nőstény oroszlánok vonzónak találják a nagy sörényt, így a lenyűgöző dísszel rendelkező hímeknek több párosodási lehetőségük van.

Következő lépésként a kutatók a sörény ama jelentőségére összpontosítottak, miszerint a hímek küzdelmében és a nőstények vonzásában játszik fontos szerepet. Élethű oroszlán bábukat készítettek, ellentétes sörényekkel - a rövidet a hosszúval szemben, valamint a sötétet a világossal szemben -, és megfigyelték, hogyan reagálnak rájuk az oroszlánok. Mivel gyakran a hiénák üvöltését követve találnak zsákmányra, majd elüldözik őket a tetem közeléből, a kutatók hiéna hangokat hallattak, hogy az oroszlánokat a bábjaikhoz csalogassák. Megállapították, hogy a hím oroszlánok inkább a világos színű és a rövid sörényű bábukhoz közeledtek, míg a nőstények nem törődtek a sörények hosszával, de határozott szín preferenciájuk volt, tehát előszeretettel közelítettek a fekete sörényű bábuk irányába.

Miért vonzódnak a nőstény oroszlánok a sötét sörényű hímekhez?

A nőstény oroszlánok többnyire a sötét sörényes hímekkel párosodnak, függetlenül a szőrkorona hosszától. Ez valószínűleg azért van így, mert a sötétebb sörénnyel rendelkező hímek nem csupán idősebbek és jobb bőrben vannak, de általában magasabb a tesztoszteron szintjük és ezáltal nagyobb hajlandóságot mutatnak az agresszióra.

Az, hogy a nőstény oroszlánok érett, egészséges, agresszív társat választanak, jelentős előnyökkel jár. Ha más oroszlánok kitoloncolják a hímeket és a falkát előtérbe helyezik, a sötét sörényű egyedek megölik az összes oroszlánkölyköt, csakhogy a nőstényt tűzbe hozzák. A fekete-sörényes hímek hosszabb ideig képesek fenntartani falkájukat, így kevésbé valószínű, hogy kölykeik sérülést szenvedjenek. Ugyanakkor, ha ők maguk megsebesülnek, nagyobb eséllyel élik túl sérüléseiket. Ezen túlmenően, egy erős hím nagyobb zsákmányokat képes ejteni, mint például zsiráfot vagy bölényt, természetesen ott, ahol ezen állatok rendelkezésükre állnak, így jó lakomát biztosítanak a falkának.

A sötét-sörényes hímek által élvezett előnyök arra is magyarázattal szolgálnak, hogy a hím oroszlánok miért közelednek jobban a világos, rövid sörényű hímekhez. Ezeket valószínűleg könnyebb legyőzni a harcban, mert többnyire fiatalok, sérülékenyebbek vagy hormonális alapon kevésbé hajlamosak az agresszióra; ugyanakkor nagyobb zsákmány részesedésben van részük, mint a világosabb sörényű társaiknak, ami arra utal, hogy általában jobban táplálkoznak és nagyobb a valószínűsége annak is, hogy győzedelmeskednek a harcban.

Másrészt a domináns hímek megfizetik a vastag, hosszú, sötét sörényük árát. Jobban szenvednek a hőségtől, ennek következtében nem tudnak annyit enni az év melegebb hónapjaiban, mivel a táplálék bevitele növeli testük hőmérsékletét; ugyanakkor a magasabb testhőmérseklet hajlamosabbá teszi őket a deformálódott ivarsejtek termelődésére. A melegebb éghajlaton élő hímek többnyire világosabb, rövidebb sörényt növesztenek, ezek segítenek a hő elviselésében. Mint ilyen, a sörény színe és hossza a szaporodási siker és a kényelem közötti kompromisszumot jelképezheti.

A dél-afrikai oroszlánokat korábban a trófeáért vadászták, most az ázsiai hagyományos gyógyászatban felhasznált csontjukért kerültek veszélybe. A természetvédelmi szakaemberek szerint mostanában már kifejezetten a csontjukért tenyésztik az oroszlánokat, és amíg a kereslet folyamatosan nő a civil szervezetek tehetetlenek.

Az oroszlánvadászat Dél-Afrikában engedélyezett, így évente mintegy 500 egyedet ejtenek el. Többségüket fogságban nevelik fel, ahonnan az egész világ állatkertjeibe szállítanak nagymacskákat. A vadászok eddig csak a trófeákért fizettek, az állatokat kitömték, hogy a vadász ebédlőjét díszítse. A húst a kutyáknak adták, a csontokat pedig Ázsiába szállították

2008 óta egyre nagyobb mennyiségű oroszláncsontot szállítanak Ázsiába, főként Vietnamba és Laoszba. A megőrölt csontot szerelmi bájitalok vagy - az ázsiai tigrisek számának vészes fogyatkozása miatt - az úgynevezett tigrisbor összetevőjeként használják.

A vadászok többsége esküszik arra, hogy csak a trófea érdekli, így a szafariszervezők és az oroszlántenyésztők legálisan eladhatják a csontokat. Pieter Potgieter, a dél-afrikai oroszlántenyésztők szövetségének elnöke szerint az üzletet szigorúan ellenőrzik, a csontokat csak akkor vihetik ki az országból, ha megbizonyosodnak arról, hogy az állatot törvényesen lőtték ki, vagy természetes halállal múlt ki.

Címkék: