Sárgabarack

Négyezer évvel ezelőtt Kínából és Észak-Indiából - minden bizonnyal a híres Selyemúton - jutott el előbb Közép-Ázsiába, majd a Római Császárság területére.

A sárgabarack, rózsa- vagy kajszibarack (Prunus armeniaca vagy Armeniaca vulgaris) a rózsafélék családjába tartozó, mandulához hasonló, csak vastagabb húsú csonthéjas. Érett gyümölcsének héja narancssárga, a nap érte fele lilás piros, olykor pöttyökkel tarkított. Héja az őszibarack szőrénél finomabb selymes pelyhektől bársonyos tapintású. Illata jellegzetes, finom aromájú létére. Termesztése Európában igazán a XVIII. században terjedt el.

A különböző fajták június végétől augusztus elejéig két-három hétig teremnek, hamar leérnek. Érési idő sorrendjében a legismertebb magyar fajták a július eleji Korai piros, a világossárga, napos oldalán pirosas héjú, oldalról lapított lédús, puha Ceglédi óriás, gyümölcsei nagyok 50-120 grammosak. Július közepétől a Szegedi mammut, a Ceglédi bíbor, a Ceglédi piroska, majd a Gönci magyar és Magyar kajszi kemény, 40-50 grammos gyümölcseit vásárolhatjuk, végül a Mandulakajszi és a narancssárga, rostos, kis-közepes méretű Bergeron, végül a Pannónia és a lilás piros foltos Rózsakajszi zárják a sort július végén. A fajták közül a nagyobbak inkább nyers fogyasztásra és lekvárnak, a kisebbek befőttnek, gombócnak valók. A bő termésű évben ugyanarról a fáról kisebb, savanykásabb barack szüretelhető, a következő évben pedig a kevés virágból nagyobb, zamatosabb gyümölcsök fejlődnek. A nagyobb és színesebb, valamint egyazon fáról a korábban érő és szedett gyümölcsök nagyobb cukortartalmúak.

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.

Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85%, szénhidrát-tartalma 8,5 % körüli, kevés 1%-nyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal.

A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. A benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.

Feltételezések szerint a sárgabarackban, vagyis annak magjában található B17 vitamin miatt. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.

A sárgabarack és annak magja jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Megtalálható ezért hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben.

A sárgabarackmag-olaj kéntartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Ha valamilyen okból nem jut elegendő kén szervezetünkbe, a haj elvékonyodik, a köröm pedig törékennyé válik. A haj és köröm szépségének, valamint a bőr fiatalságának megőrzése érdekében tehát fogyasszunk rendszeresen sárgabarackmag-olajat.

Az aszalt sárgabarack egyre kedveltebb csemege. Piacokon és nagyobb szupermarketekben biztosan kapható. Önmagában is finom édesség vagy rágcsálnivaló, de pecsenyehúsok mellett sülve is remek eledel, mely különleges ízt ad a sültnek. A bőrétől megtisztított kimagozott barackot házilag is aszalhatjuk.
Jó termésű évben érdemes belőle sokat eltenni, befőzni.

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/sargabarac...

http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=544

Hozzávalók:
1 l tej
10 szem érett sárgabarack
2 evőkanál cukor
vaníliás cukor
fahéj

Sárgabarack turmix elkészítése:
A barackot alaposan megmossuk, a héját lehúzzuk, szétnyitjuk, a magot eltávolítjuk. A gyümölcsöt egy kevés tejjel alaposan össze turmixszoljuk, majd hozzáöntjük az összes tejet, cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal ízesítjük, és addig turmixszoljuk, amíg a cukorszemcsék elolvadnak. Hosszú poharakat jégkockával lehűtünk, a vizet kiöntjük belőle, de a megmaradt jeget nem, és ráöntjük a turmixot. Keverőpálcával, szívószállal kínáljuk. Készíthetjük cukor nélkül is, de folyékony édesítőszert vagy mézet is tehetünk bele.

http://www.kiskegyed.hu/kiskegyed-konyhaja/kiskegyed-konyhaja/sargabarac...

http://eletszepitok.hu/barackos-receptek/#.Ue25EdK8Bxc

http://www.tutireceptek.hu/oszibarackos-kremturo

Barackos túrót és turmixot én is szoktam készíteni nagyon finom:)
Lehet variálni lehet őszibarackból is, banánból, görögdinnyéből is, érdemes mindet meg kóstolni:)
Egészségetekre!

Yah és most tankoljatok fel belőle, vagyis egyetek belőle sokat, mert sok benne a vitamin.

Hozzászólások



Kedves Pipacs!

Köszönöm:)