Téli depresszió

Téli depi

Ismét eljött a téli depresszió első tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek, de a legtöbb ember csak azt hangoztatja, hogy viszolyog a téltől. Valaki messze, meleg tájakra vágyik, néhányan viszont el is kezdik megszervezni az egzotikus utazást.

A hideg idő, a korai sötétedés, az óra átállítása, a folyamatos napfényhiány, a borús és esős napok, a mesterséges megvilágítás akár otthon, akár a munkahelyen, befolyásolják a hangulatunkat.
A téli depresszió spektrum-betegség, a tünetek intenzitása széles skálán mozoghat. Sokan pontosan előre meg tudják jósolni, hogy mikor fognak megjelenni az első tünetek. Enyhébb formában a mi égövünkön a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabban 2-5 százalékát érinti. Az Egyenlítőtől távolodva egyre kifejezettebbek a tünetek.Sokan a tél beköszöntével, a nappalok rövidülésével megváltozott, depresszívebb hangulatba kerülnek és ez a hangulat akár a tavasz beköszöntéig is eltarthat

Fontos tudni, hogy a téli depresszió csak egyike a lehangoltsággal járó hangulati betegségeknek. A depresszív tünetek és depresszióval járó pszichés betegségek többsége nem évszakhoz kötött. Az ősszel, tél elején jelentkező depresszív tünetek esetén is indokolt a diagnózis körültekintő felállítása.

A téli depresszió legjellemzőbb tünetei a következők:

borús hangulat, negatív gondolatok, sötét jövőkép
megnövekedett alvásigény
állandó fáradtságérzet
fokozott szénhidrát bevitel
érdeklődés beszűkülése, visszahúzódás a társas- és párkapcsolatokból
szexuális aktivitás csökkenése
csökkenő koncentrációs készség és munkateljesítmény
feszültségek, érzelmi zavarok

mozgásszervi panaszok, pszichoszomatikus betegségek
immunrendszer gyengesége

A tünetek jellemzően október végén, november elején jelentkeznek minden évben, és következő év tavaszával szűnnek meg. A tünetek súlyossága eltérő lehet. Aktuális életesemények, lelki történések, az átélt stressz mennyisége éppúgy befolyásolhatják, mint az ősszel mért napsütéses órák száma.

A téli depresszió mögött megfigyelhető biokémiai elváltozások állnak. A rövidebb nappalok, a napsütéses órák számának csökkenése a szerotonin szint csökkenéséhez és a melatonin mennyiségének emelkedéséhez vezet. Ezek a változások együttesen vezetnek a fent leírt tünetekhez.

Mit tehetünk, ha tapasztaljuk a téli depresszió tüneteinek jelentkezését?

Törekedjünk az egészséges táplálkozásra. Fontos az vitaminok és ásványi anyagok, a fehérje bevitele, a szénhidrátok és zsír mértékének csökkentése.

Sportoljunk
Sétáljunk sokat

A tudatos, változatos, és rendszeres táplálkozás, a megfelelő minőségű folyadék és vitaminbevitel már önmagában is jelentősen hozzájárulhat általános közérzetünk javulásához.

Ebben az időszakban fokozott mértékben van szükségünk olyan, hosszabb, nyugodtabb periódusokra, amikor feltöltődhetünk. Az idegrendszer regenerálódásában a téli sportok, (akár edzőteremben is lehet persze sportolni) a környezetváltozás és a napfény is segítenek.

Az általában stresszes, idegileg fárasztó életmódot élő emberek számára a fizikai aktivitás és az utána következő pihenés gyógyító hatású lehet.
Fontos azonban, hogy az aktív sportolást nyugodt pihenés is kövesse!

Sport, avagy recept téli depresszió ellen
Hozzávalók:1 doboz edzőcipő + 1 zacskó edzőruha + 1 csipet lelkesedés. És ami még elengedhetetlen: idő az előkészítéséhez.

Színterápia

Attól, hogy kint pocsék az idő, az otthonodban még lehet tavaszias-nyárias a hangulat. Szerezz be élénk színű kiegészítőket, a legjobb a sárga, narancssárga, melynek már a látványa is melegít. De feldobhatod a lakást illatos gyertyákkal vagy különböző hangulatlámpákkal is.

Az öltözködésedben is felejtsd el a sötét, komor hangulatú ruhákat, és válassz a tavasz és a nyár színeiből. A különböző színek vagy a hangulatvilágítás ugyanis egész más kedélyállapotra hangol

Vidám zene

Hallgass a rádióban, az MP lejátszódón vagy a telefonodon vidám zenéket, és otthon énekelj bátran, mintha te lennél a világsztár. Meglátod, felpörget és jó kedvre hangol.

Bújj össze a pároddal!

Tudod te is, csak talán épp a téli depressziós időszak idején nem jut eszedbe (elégszer), hogy az oldott, felszabadult szexuális együttlét is kiváló doppingszer lehet. Hatására szerelem- és boldogsághormonok szabadulnak fel, ami kedvezően hat a kedélyállapotodra.

Természetes alapú feszültségoldó és antidepresszív hatású szerek /citromfű, orbáncfű, gyömbér, stb./ fogyasztása is kedvezően hathat.

Fényterápia rendszeres alkalmazása jótékonyan hathat.

A depresszív hangulatért illetve a szervezetünk napszakos ritmusának szabályozásáért - többek között a melatonin (tobozmirigy termeli) nevű hormon is felelősségre vonható.

Jó, ha tudjuk: a fényhiány miatt a melatonin mennyisége megnő a szervezetünkben, amin például fényterápiával illetve természetes fényben töltött sétával, vagy más, napsütötte vidékek látogatásával sokat segíthetünk. A mesterséges fehér fény ekkor nem segít, sőt, inkább ront a helyzeten.

A test átmeneti elgyengülése önmagában kevés lenne a depresszióhoz, de testi érzéseink és érzelmeink együttesen eredményezhetik azt az életérzést, amit levert, nyomott, kedvetlen hangulatnak nevezünk.