Valoban létezik szabad akarat?

Ha eldöntöm, hogy kisétálok azon az ajtón, akkor könnyű szerrel meg tudom ezt tenni igaz, ha van előttem ajtó? De egy kicsit menjünk mélyebbre és vizsgáljuk meg a szabad akaratot. Meg fogsz lepődni, mire jutottak a tudósok.

Vajon miért ötlött eszembe, hogy kimenjek az ajtón? Mi kapcsolta be ezt a késztetést? Ha bárki bármit megtehet, amit csak szeretne, aminek örül, akkor miért boldogtalan ennyi ember? Talán éppen emiatt?

Vajon miért ötlött eszembe, hogy kimenjek az ajtón? Mi kapcsolta be ezt a késztetést?

Ha bárki bármit megtehet, amit csak szeretne, aminek örül, akkor miért boldogtalan ennyi ember? Talán éppen emiatt?

Vajon létezik szabad akarat vagy sem?

Viccen kívül, ha valaki elkezdi keresni önmagát, vajon honnan indult el ez a késztetése? És hogyan működik az agyunk? Létezik tudatos szféra, amiről tudunk. De emellett létezik tudatelőttes is, melyre éppen most nem gondolunk (például a tavalyi nyaralásunk). Ha rá gondolunk rögtön tudatos lesz. És létezik tudattalan is, melyről nem tudunk, de módosult tudatállapotban pl. meditációban feltérképezhető és ez még mindig az elméhez köthető.

Még a mély spirituális élményeink is, melyeket a meditáció segítségével is megélhetünk. Hiszen az agyunk jobb (intuíció) és bal (logika) féltekére osztható és a jobb okoz számunkra egységélményeket.

Az agyad már előre eldöntötte, hogy hogyan döntesz, mielőtt te döntenél
És akkor jöjjön most valami egészen döbbenetes: Mikor döntenünk kell két dolog közül, hogy melyiket válasszuk, akkor az MRI kijelzi 6 másodperccel hamarabb, a mi választásunk előtt, hogy mit fogunk választani. Ez a tudattalanban már kiderül, mielőtt döntést hozunk. Szóval mielőtt döntünk pl., hogy melyiket válasszuk és meghozzuk a döntést: a tudattalanunkban 6 másodperccel hamarabb megjelenik a döntés. Hihetetlen igaz?

És vajon mire fogja az emberiség ezt felhasználni? Persze, ha éppen hirtelen egy kocsi akar elütni minket, akkor nem valószínű, hogy 6 másodperccel korábban meghoztuk a döntést, hogy félreugrunk, hiszen ez már az életösztönhöz köthető inkább…

Egy példa a szabad akaratra: Tegyük fel, hogy van egy részeg ember, akinek van egy rosszul karbantartott autója. Úgy dönt, hogy egy meredek hegyoldalon, részegen lehajt és mindezt nagy sebességgel teszi. Ha egy helyen lefarolna az útról, le a hegyoldalon, az kinek a hibája lenne? Ez egy sors által okozott vagy pedig egy szabad akaratból elkövetett baleset lenne?

Nos, ez szabad akaratból történt, ugyanis dönthetett volna úgy, hogy nem iszik és vezet. Gondoskodhatott volna az autó jobb állapotáról és lassabban is hajthatott volna.

Egy példa egy sorsszerű eseményre: Vegyük egy másik sofőr esetét, aki józan. Óvatosan hajt és az autóját rendszeresen karbantartja. Ő is lehajt ugyanazon a hegyoldalon ügyelve mindenre, elővigyázatosan. Hirtelen az út egy része egy földcsuszamlás miatt leszakad, így balesetet szenved. Ebben az esetben a személynek semmilyen uralma sem volt a földcsuszamlás felett, így ez egy sorsszerű esemény.

A rossz mellett ott áll a jó is. Azért van jó, mert rossz is van: mindkettő a szabad ítélet, a szabad akaratunkból származó döntés következtében jön e világra.

Az élet olyan, mint egy kártyajáték. A kiosztott lapok adottak, de ahogy játszod őket, az szabad akarat.

Isten nem oszt egyformán se jót, se rosszat, se tehetséget, se okosságot, se szegénységet, se gazdagságot. Semmit se oszt egyformán az emberek között. Csakis az ő szándékán múlik, hogy kinek mit ad, és mit vesz el tőle.

"Ha valaki menni akar,...még ha fáj is... engedjük el.. ha valaki nem tudja mit vagy kit akar,...akkor... küldjük el.. ha valaki szenvedést okozott,...még ha nehéz is... felejtsük el.. ha valaki csak szavakkal hiteget,...játszadozik... kerüljük el.. ha valaki tettekkel bizonyít,...azon már gondolkodjunk el.. ha valaki kezét nyújtja felénk,...és őszinte...fogadjuk el.. és ha valaki a szívét s lelkét adja nekünk,...és boldogság vele minden perc...igen Őt úgy ahogy van szeretni kell." / Tóth Anita/

A szabad akarat törvénye arra hívja fel a figyelmünket, hogy mindenkinek van saját akarata, melyet használni kell, illetve, hogy nekünk sem szabad másokat korlátoznunk a szabad akaratának ki nyílvánításában.

Mindez azt jelenti, hogy döntéseket kell hoznunk, majd viselnünk kell a következményeket. Sokszor pont azért nehéz meghozni a döntést, mert félünk a környezetünk reakciójától. Nem akarunk vitahelyzetet teremteni, de ezzel sajnos pont nem a harmóniát teremtjük meg az életünkben, hanem kiengedjük az irányítást a kezünkből.

Az is döntés természetesen, ha valaki nem dönt, mert így kényelmesebb, egyszerűbb, és úgy gondolja, hogy a felelősségtől is megszabadulhat. Azonban ha átadjuk az életünk irányítást más valakinek, azzal is hoztunk egy döntést, melynek a következményei ugyanúgy minket "terhelnek".

Azonban a másik oldalról sem szabad megfeledkeznünk. Nem csak arra kell odafigyelnünk, hogy minket ne korlátozzanak, hanem bizony mi sem korlátozhatunk senkit a szabad akaratának gyakorlásában.

Mert bizony amikor meg akarjuk határozni a másiknak, hogy milyen vallású legyen, hogyan viselkedjen, hogyan gondolkozzon, milyen elvek alapján élje az életét, akkor mi is a törvény ellen teszünk.

Amit kisugárzol, az tér vissza hozzád.

Aki, amit tesz, azt kapja vissza.

"Ember tervez isten végez"

"Amilyen te vagy olyan a világ is veled"

Címkék:

Hozzászólásokszabad akarat

A kvantumdinamika alapelvei alapján, sajátos értelmezést kap a "szabad akarat" vitatott fogalma. A XX.-ik század első kettő évtizedében kitárultak a fizika törvényei a Newton-i szorításból. Az atomok kvantum szintjén, az un. bizonytalansági tényezők a legszembetűnőbbek. A még éppen mérhető, atomok kvantumjai nem egyértelmű létezésű partikulumok. A kvantum hol felbukkan és létezőnek mutatja magát, hol elmerül a látható mérések mezején. Egy partikulum helye vagy impulzusa határozható meg egy időben, de egyszerre mindkettő soha. Ezért a jövő bizonytalan. Ellentmondás, ok-okozattal nem létezik a jövőben a kvantumok szintjén. Az emberi szem láthatóságának környezetében, ez a bizonytalanság nem érhető tetten, mert a kvantummechanikai körülmények és törvények mások, mint a nanométeres világban. Azonban az ember atomokból épül fel és természetesen kvantumokból. Így mi magunk is minden atomunkat illetően gyakoroljuk a kvantummechanika törvényszerűségeit. A kvantummechanikai mérések alatt az ember befolyásolni tudta a kvantumok világát, pusztán azzal, hogy mérni akarta. A jövő minden mérhető legkisebb időegységben teremtődik újra és újra ezzel a bizonytalanságával egyetemben. Ha az ember gondolkodik, érez, akar valamit, befolyásolja a saját kvantum világát, de bizonyos, hogy azon túl is. Következik ezekből. hogy a "szabad akarat", befolyásolja a jövőnket. Az is bizonyos, hogy minden élőlényre is igaz ez, hiszen a "befolyásolás", nem csak az un. "szabad akarat" gyakorlásával valósul meg, hanem valamennyi atom aktivizációjával is.Kedves sp.! (secret people)

Sztem nem tudom, hogy ki vagy.

Az a véleményem, h nyugodtan elengedhetnéd a leírt képzetedet. Megnézhetnéd a sztorit egy másik oldalról is, mielőtt felkoncolnál. Köszi.

...csak segíteni szeretnék. :)Mindenkinek

Mindenkinek van szabad akarata!Szabad akarat-

SZABAD AKARAT
Ilyem mindenkinek van,és nem szabad senkinek se bele avatkozni az életébe,ha ő nem akarja..
Nem szabad bele nyúlnod senkinek az életébe ha ő nem akarja és nem kért rá!!!!!!!!!!!
Ha meg tetted bele avatkoztál bárki életébe is BŰNŐS vagy,bűnhödni fogsz!!!
Bele avatkoztál az életembe....MIÉRT IS?
Kértelek rá?
NEM
Akkor?
Súlyos dolgot kővettél el ellenem...Bűnhődni fogsz.....
AKAROM VAGY NEM?
Hagy dőntsem már el én magam......:)

Szerintem a személyiségem már egy bizonytalansági alapelv. (Avagy arra példa.) Amúgy kedves témám. Köszi a bejegyzést!