Az óra módszer

Az óra módszer segítségével reális képet tudsz alkotni a rendelkezésedre álló időről. Amikor a napodat tervezed, legyen előtted egy óra. Azért fontos ez, mert képzeletedben be tudod határolni az idődet. Így jobban át fogod látni a napodat. Próbáld ki a következő gyakorlatot: Ülj le, és helyezz magad elé egy órát. Figyeld, ahogyan a másodpercek múlnak: Tik-Tak. Hangolódj rá az időre és annak sebességére. Ha figyeled az órát, reális sebességgel látod az idő múlását. Nem fogod gyorsabbnak, vagy lassabbnak érzékelni, hanem épp olyannak amilyen valójában.

Amint ezt megfigyeled, képzeld bele magad bizonyos óraközökbe. Kérdezz meg magadtól időpontokat, mint például: Mit fogok tenni ma délután 3 és 5 óra között? Koncentrálj erre az időcikkre és lásd magad olyannak, aki 5 óra után már túl van a megoldandó feladatokon. Tervezésnél legyen előtted egy naptár és egy határidőnapló, vagy jegyzetfüzet is. A leghatásosabb, ha már lefekvés előtt betervezed a honlapi feladataidat.

Első lépés: Vedd figyelembe az adott napra a már lefoglalt időpontjaidat! Ide tartozik a munkaidőd, ami például reggel 8-tól délután 4.-ig tart. Ezt az időszakot képzeletben satírozd be magad előtt, miközben nézed az órát. Így, megállapíthatod, hogy 8-tól délután 4-ig biztosan nem érsz rá, ezért ha tervezned kell valamit is arra a napra, csak délután 4 órától lehetséges.

Második Lépés: Most már tudod, hogy mint szabadidő, a rendelkezésedre áll aznap délután 4 órától éjfélig. Az pontosan 8 óra. Ha 10 órakor már lefekszel, akkor is a rendelkezésedre áll 6 szabad óra. Itt jön a képbe a célmegvalósítások gyakorlati alkalmazása. Ahelyett, hogy csak várnál a legmegfelelőbb időpontra a cselekvéshez, (Ami egyébként sosem jön el, a legmegfelelőbb időpont most van) tudatosítsd magadban, hogy a rendelkezésedre áll 6 teljes óra, amit remekül tudsz kihasználni.

Kérdezd meg magadtól: Mi az a tevékenység amivel a leghasznosabban tudnám eltölteni az időmet? A Legfontosabb, hogy a szabadidődet mindig produktívan használd ki.

Munka közben is legyen a közeledben egy óra. Ha szem előtt van, segít neked abban, hogy reálisan lásd és betartsd az időt. Jó érzés lesz majd látni, hogy nekiláttál a cselekvésnek és az adott időpontban végzel is vele. Sokan kitűznek feladatokat maguk elé, de nem veszik a fáradtságot, hogy dolgozzanak rajta. Ha tudatosan figyeled az idő múlását, akkor nem fogod többé gyorsabbnak érzékelni, mint amilyen.

Üdv, shaumbra

További írásaim:

Kövess a Facebookon is:

Hozzászólásokaz idő legyen veled!

Sajna elkéstél. Oda kellett volna figyelni. Oda... figyelni... időben.

ezt írtad: "tehát ha arra fordítod az időd, amit szeretsz, akkor abból semmi más nem sülhet ki, mint boldog, harmonikus élet. "

Az idő legyen veled, kedves közgazdász. És az okos szíved vezéreljen utadon. Még ha nem is akarod megérteni, mit is kérdezek. Ugyanarról beszélünk."Vajon mindig azt

"Vajon mindig azt csinálhatjuk, amit szeretünk?"

Nem biztos, de azt mindig eldönthetjük, hogy azt akarjuk-e csinálni amit szeretünk, vagy feláldozzuk ezt valami/valaki másért. A döntés mindig a miénk.

"Emlékszem a határidő jelentőségéről is. Mégis, Van, akit pont ez frusztrál. Például művészeket. Profán."

Nem csak, mert engem is, pedig nem vagyok művész :-) A határidőnél az a jó, amit magunknak tűzünk ki, mert arról is mi döntünk. Ha más tűz ki, akkor pedig dönthetünk arról hogy elfogadjuk-e vagy sem, tehát akkor is mi döntünk. Persze a döntés következményeit is viselni kell...

"De pont az időt nem tudod fontossá tenni annak, aki nem akarja, hogy ez neki fontos legyen. Ők akkor sosem lesznek boldogok?"

Nem értem hogy függ össze a két dolog. Mármint a boldogság és az idő fontossága.

"De kérdem én, valóban olyan emberek írnak ide, akiknek nem fontos a hírnév, a pénz és a kényelem?"

Ezt sem értem hogy jön a témához... a saját boldogság az ami neked fontos. Kinek a pénz, kinek a papné... :-)

"Ugyanis nemcsak IDŐ van. PÉNZ is. Ebben a világban élünk. Ráadásul, az idő pénz. Még ilyet!"

Az idő elég kemény korlát, a pénz egyáltalán nem az. Az idő mindenkinek egyforma, a pénz nem. A pénz végtelen, és annyi van belőle amennyit csak akarunk, az idő korlátos és mindenkinek egyformán jár belőle. Épp ezért fontos az idő, mert azt tudod "átváltani" pénzre. Akár munkával, akár kreatív dologgal, akár passzív jövedelemmel, ezek mind az idővel függnek össze. Minden pénzáramlás időhöz kötött. Idő nélkül nem is lenne szükség pénzre sem, a pénz épp az idő miatt alakult ki (közgazdaságtan első óra anyaga a pénz története... :-))Ha valamit igazán akarsz,

Ha valamit igazán akarsz, szakítasz rá, szánsz rá időt.Igen, admin, nagyon jó a

Igen, admin, nagyon jó a komment ehhez a poszthoz, még érthetőbbé válik a mondanivaló.

De engedd meg, hogy kérdezzek.
Vajon mindig azt csinálhatjuk, amit szeretünk?

Csak egy ártatlan kérdés.

És egy másik. Emlékszem a határidő jelentőségéről is. Mégis, Van, akit pont ez frusztrál. Például művészeket. Profán. De pont az időt nem tudod fontossá tenni annak, aki nem akarja, hogy ez neki fontos legyen. Ők akkor sosem lesznek boldogok?
Igen, ott lehet hagyni munkahelyet, lehet élni barlangban, pénz nélkül, mindenre van átmeneti lehetőség, amig a harmóniát be nem vonzza valaki szimplán azzal, hogy jó az időbeosztása.

De kérdem én, valóban olyan emberek írnak ide, akiknek nem fontos a hírnév, a pénz és a kényelem?
Csak azt csinálják, amit szeretnek és tökéletesen elégedettek a pénzügyi helyzetükkel is?

Ugyanis nemcsak IDŐ van. PÉNZ is. Ebben a világban élünk. Ráadásul, az idő pénz. Még ilyet!
Valahol olvastam, az a boldog ember, akinek van ideje. Mindenre, bármire. Valami okos ember írta.

Én is köszönöm shaumbrának a posztot. Mert elgondolkodtató.

Lehet végre rájövök, miért időkalózokat fogok ki... :-)))vannak? szerintem ez egy

vannak? szerintem ez egy olyan dolog, amit csak nagyon kevesek tudnak jól csinálni. szerintem a jó időbeosztás tökéletesen boldog életet eredményez!

vagyis ha valaki nem boldog, nincs elég pénze, nincs megfelelő kapcsolata, nincs jó állása, amit szeret, az mind mind a helytelen időbeosztásra vezethető vissza. az idő az egyetlen dolog, amink tényleg VAN ebben a világban, minden más csak az időből fakadó illúzió (és vica versa de ha lehet ebbe ne most menjünk bele)

tehát ha arra fordítod az időd, amit szeretsz, akkor abból semmi más nem sülhet ki, mint boldog, harmonikus élet. nekem tetszett shaumbra írása, mert rámutat, hogy mi a legfontosabb dolog, amire érdemes figyelnünk: az, hogy mivel töltöd ki az időd napról napra, szépen kiadja, hogy milyen életet élsz.....

:-))

Vannak notóriusan nem tudom kezelni az időt típusú emberek. Talán nekik szól. Akik rengeteg fontos dolguk lenne, de eltötymörgik az időt. Vagy pl. reggel 2 órával előbb kelnek, hogy beérjenek a 10 percre lévő munkahelyre.

Lehet, hogy ezekre az emberekre gondolt shaumbra. Vagy a notórius későkre.

Az idő menedzselése nem egyszerű feladat síró gyerek, hepciás főnök, nyűgös házastárs, elromlott mosógép és kevés szabadidő mellett. Bizony nem meditálásból áll az élet. Cselekvésből. Csak hogy teszem a dolgom, ahogy jön, úgy, hogy közben TUDOM, mikor vannak az időponthoz kötött dolgaim. Vagyis odafigyelek. Fontossági sorrendet építek, hogy jusson a kedvesre is és magamra is idő. De ez általában spontán vagy rapszodikus.

:-))az internet varázsa

Dezoxi az interneten nem úgy jönnek át a dolgok, mintha élőben mondanánk egymásnak. Ezért van az, hogy gyakran félreérjük a reakciókat.

Szép napot!Nyugi

Az írásaid nekem is tetszenek, pontosan ezért olvastam el ezt is. Az, hogy finoman szólva nem értek egyet e bejegyzés mondanivalójával, nem jelenti, hogy nem gyarapítom tovább a "rajongó" táborodat :)
Sok bejegyzésed volt ami segített megértenem jó néhány dolgot ami nem volt tiszta, épp ezért nem bántásnak szántam a hozzászólásomat. Csak épp, ..... de a többit már amúgy is tudod.
Szeretettel és örömmel várom a további írásaidat.
Maradok tisztelettel:
DezoxiNekem nagyon egybefolynak a

Nekem nagyon egybefolynak a napok,nincs időérzékem.Életemet nézve meg volt az első 29 év kóma,meg van a most.Nekem ezért nem tetszik ez a cikk,de Shaumbra én szeretem az írásaidat,szoktam nézegetni és nagyon örülök,hogy írod őket.Akinek füle van hallja meg..

Úgy látszik, tényleg nem érted, csak esztelenül lázadozol. Ez nem egy sikertipp, csak egy módszer arra, hogy reaálisan lássuk azt hogy mennyi időnk van valójában. Van úgy, hogy azt hisszük, hogy nem tudunk valamit egy nap alatt elintézni, aztán mégis. És ennek az ellenkezője is igaz azt hisszük egy nap alatt sikerül valamit elintézni, de túlbecsüljük magunkat. Ez annak a következménye, hogy alábecsüljük illetve túlbecsüljük a rendelkezésünkre állt időt. Szóval ne vádolj plagalizálással, mert ez az én kreálmányom, és felvállalom még akkor is, ha valószínűleg nem ez a legjobban sikerült cikkem. Vannak tényleg jó írásaim is, de én is tévedhetek nemigaz? Szóval, ezt tudom hozzáfűzni..:D

..........Kedves Shaumbra!

Hát én vettem magamnak a "fáradságot", s még vagy ötször át olvastam a bejegyzésed! Igazad volt! Félre értettem! Ez nem marhaság, hanem egy baromság. Ez nem egy életszerű dolog, hanem egy gazdag ember által megírt könyv kiemelt részlete. Olvastam én is ilyeneket már. Elismerem van benne igazság, de ezt olyan emberek tudják csak kivitelezni, akiknek semmi dolguk az ég világon. Nevezhetem "heréknek" őket. A cseléd mindent megcsinál mire hazaérek a melóból, sem főzés, sem mosás, sem egyéb teendők, gyereket ellátja a bébicsősz, és máris tele vagyok szabadidővel. Ha te olyan szerencsés ember vagy, akinek semmi dolga a munkahelyén kívül, hát akkor fogadd elismerésem. Boldog lehetsz. Sőt annyit kreatívkodhatsz a fennmaradó 6-8 órában, amennyit csak bírsz. Én spec örülök, ha az asszony lefekvés előtt hagy 20 percet meditálni. Ehhez az időhöz meg rohadtul nem kell tik-takkoltatnom a vekkert az asztalon. Ja és még valami. Ismerek olyan embereket, akik remekül ki tudják használni a rendelkezésükre álló időt. Azok közül van aki meghalt, van aki elvált, van akinek romokban a házassága, s talán 1-2 van akit elfogadnak így, s még csak bele sem "döglik" a nagy igyekezetbe. Legalább is egyenlőre. Hát engem ez az életforma, nem igazán vonz. Cselekedni, meg akkor kell, amikor lehet, s nem az órát nézni, s elcseszni az életünket azért, hogy megmutathassuk a fullos mercinket. Aztán majd nézhetjük az órát, hogy mikor áll meg!Üdv Dezoxi

Javaslom olvasd át mégegyszer, mert félreérted a cikk mondanivalóját.

Üdv, ShaumbraÉn meg gyesen vagyok napi 24

Én meg gyesen vagyok napi 24 órában.Egyetlen elfoglaltságom ezen kívül,hogy a secretre írogatok szintén napi 24 órában,kivéve mikor alszom,mert bevonzódtam ide.Akkor én mit satírozzak?Bocs kisfiam,most nem veszlek fel,nem vagy satír területben,nem megmondtam,hogy satírozott időpontban sírjál?:DDDDNa ekkora

marhaságot sem hallottam még!
"Első lépés: Vedd figyelembe az adott napra a már lefoglalt időpontjaidat! Ide tartozik a munkaidőd, ami például reggel 8-tól délután 4.-ig tart. Ezt az időszakot képzeletben satírozd be magad előtt, miközben nézed az órát. Így, megállapíthatod, hogy 8-tól délután 4-ig biztosan nem érsz rá, ezért ha tervezned kell valamit is arra a napra, csak délután 4 órától lehetséges."
Én spec 4-kor kelek, hogy beérjek fél hétre. Reggeli, stb. majd 7-kor meló. Hazaérek este hat-ra. Vagy csak én vagyok olyan marha, akinek utazni kell a meló miatt? Ja persze hattól zaba, fürcsi, fél nyolcig, beszélgetés asszonnyal, esetleg kicsi szex, majd döglés reggel négyig. Na menj már. Át gondoltad te ezt?