Komolyan venni, vagy félni tőle?

Bármilyen célod is legyen, csak akkor tudod azt megvalósítani, ha komolyan veszed azt. A legtöbb embernek ha azt a szót, hallja, hogy "komolyan venni", máris összeszűkül a gyomra és elkomolyodik az arckifejezése. Ennek pedig az az oka, hogy valahogyan tévesen adjuk át egymásnak a fogalmakat.

Általában, csak akkor mondjuk, hogy komolyan vesszünk valamit, amikor valami számunkra kellemetlen cselekvést végzünk. A gyerekeket már az iskolában megtanítják, hogyan kell fegyelmezni önmagukat. A tanórák közötti szünet gondfeledten, vidáman telik, egészen addig, amíg a tanár be nem lép az osztályba és a formalitás kedvéért komor arckifejezésével azt sugallja, hogy vége a vidámságnak, és kötelező komor arcot kell vágni hozzá.

Ha nem vágsz komor arcot, esetleg mosolyogsz, vagy csillog a szemed, akkor rendre utasítanak, hogy az órát “komolyan kell venni”, különben fegyelmit írnak az ellenőrződbe azt bizonyítva, hogy ők nem viccelnek. Vagy viselkedsz, vagy egész évben csúnyán néz rád a tanárbácsi, vagy tanárnéni. Természetesen nem az a baj, hogy a gyerekeket már korán elkezdik megtanítani a szociális viselkedésre, sőt nagyon is helyén való. A hiba ott van, hogy az emberek annak ellenére, hogy ismerik a saját természetük lélektanát, egyáltalán nem veszik figyelembe a tudatalatti tényezőket.

Amikor egy gyerek görcsben állt gyomorral találkozik először a “komolyan venni” kifejezéssel, a tudatalattija negatív érzelmi töltetet ad ennek az új fogalomnak, és szinte ugyanazokat az érzéseket váltja ki belőle, mintha azt mondanák neki, hogy “félned kell tőle”. Lehet, hogy tudatos szinten tudják az emberek, mi a különbség a “komolyan venni” és a “félni tőle” kifejezés között, azonban a tudatalattit ez nem érdekli, mert az érzelmek nyelvén beszél, így továbbra is negatív érzelmi képet fog vetíteni eléjük, valahányszor ezzel a kifejezéssel találkoznak.

Mindenki által ismert tény, hogy csak azok érhetnek el bármilyen előrehaladást az életben, akik elszántan kiállnak az elhatározásaik mellett, vagyis mász szóval: komolyan veszik a céljaik megvalósítását. Nincs olyan ember a világon, aki valamit ne venne komolyan az életében. Az, hogy ez a dolog pozitív, vagy negatív, egyénenként változó. Ha megvizsgálod az életedet, rögtön látod, hogy mi az amit komolyan veszel.

Ha minden nap elszívsz egy doboz cigarettát, akkor nagyon komolyan veszed a dohányzást. Ha minden héten hízol egy kilót, akkor komolyan veszed a hízást. Ezek most példák voltak arra hogy, az ember a destriktív szokásait is komolyan veheti, mégpedig lustaságból. Komolyan lehet venni valamit félelemből is, amikor az utolsó pillanatban, a határdő előtti napon kezdesz el kapkodva dolgozni valamin, akkor komolyan veszed a kapkodást. Az a fajta stressz ami a sürgösség érzés miatt keletkezik benned álmatlanságot, kiemrültséget okoz, hiszen úgy érzed, hogy egyszerűen nem vagy képes megvalósítani azt amibe belekezdtél. A végén lehet, hogy sikerül elvégezned a munkádat, viszont a tudatalattidban még mélyebben beívódnak azok a kellemetlen érzések, amelyeket a “komolyan venni” kifejezéshez társítasz.

Minél nagyobb szenvedést nyújt valamin dolgozni amiről azt tartod, hogy komolyan kell venned, annál jobban belédivódak a kellemetlen érzések, amelyek a jövőben akadályozni fognak abban, hogy erőfeszítést igénylő feladatokba belefogj, hiszen összekötöd magadban a szenvedés és fájdalom érzésével. Ha valakinek rejtély az, hogy miért lesznek lusták az emberek, miért fásulnak el, miért adják fel a céljaikat, ambicióikat, azoknak a válasz talán az, hogy ezek az emberek érzelmi szinten félreértelmezik a “komolyan venni” kifejezés értelmét.

Azonban szerencsére nem csak negatív értelemben vehetünk valamit komolyan, hanem pozitív értelemben is. Bármilyen kreatív dolog, amelyet szenvedéllyel csinálsz és jó érzéseket generál benned, azt jelenti, hogy komolyan veszed. Ha a pozitív érzelmektől hajtva veszel valamit komolyan, gyorsabban, motiváltabban haladsz előre. Ezen a szinten nincs szó lustaságról, halogatásról, hiszen szinte szerelmes vagy abba amit éppen csinálsz, és hosszú ideig képes vagy azzal foglalkozni, anélkül, hogy közben fáradtságot éreznél.

Az előrehaladásunk útjában a leggyakrabban a saját érzelmi beidegződéseink állnak, amelyeket a siker fogalmaihoz társítunk. Ezeket úgy lehet legyőzni, hogy tudatosan átalakítjuk a gondolkozásunkat, és a negatív érzéseket felcseréljük pozitív érzésekre. Aki ezt megteszi, egy teljesen más, kiegyensúlyozott világot tapasztal maga körül. Sok sikert hozzá!

Üdv, shaumbra

Kövesd az írásaimat a blogomon is:

A Facebookon is megtalálhatsz :)

Hozzászólások-Nincs olyan ember a világon,

-Nincs olyan ember a világon, aki valamit ne venne komolyan az életében. Az, hogy ez a dolog pozitív, vagy negatív, egyénenként változó.- remélem többnyire pozitiv :D