Öröklött hajlamaink megváltoztatása

Ha a jellemvonásaidon kívánsz változtatni, csak úgy teheted meg, ha előtte másképp gondolkodsz az ezzel kapcsolatos hiedelmeidről, mint eddig. Ha azt hiszed, hogy a jellemvonásaid öröklöttek, és semmi esélyed változtatni rajtuk, ugyanakkor szeretnél újabb jellemvonásokat magadévá tenni, ez nem fog menni. Jellemünk a szokásaink által fejlődik ki. Magunkon viselünk úgynevezett alapértelmezett személyiségvonásokat születésünk pillanatától kezdve. Én ezt úgy képzelem el, mint...

...amikor megveszel egy új telefont, feltöltöd, bekapcsolod, és van egy alapértelmezett beállítás rajta, a háttérkép, a csengőhang, a hangerősség és a többi. Ugyanez van akkor is, amikor világra jössz. Alapértelmezett jellemvonásaid kezdenek kialakulni annak függvényében, hogy milyen hatások érnek otthon, szépen lassan eltanulod a viselkedésmintákat a szüleidtől anélkül, hogy erről tudnál.

Megszületésünkkor a fizikai testünkön kívül hajlamokat is öröklünk a szüleinktől. Az öröklött hajlamok azonban nem kőbe vésett igazságok, ugyanis akarattal megváltoztathatóak pontosan ugyanúgy, ahogyan a mobiltelefonod gyárilag alapértelmezett csengőhangját a beállítások menüpontban tetszésed szerint átállíthatod. Vannak közöttük jó tulajdonságok is, amelyekre büszkék vagyunk, és vannak olyanok is, amelyekre egyáltalán nem. Egy-egy hirtelen indulati felindulásunkban felismerni vélhetjük egy családtagunk gesztusait, amelyeket amúgy a legkevésbé szeretünk az illetőben. Ilyen például annak a kamasznak az esete, aki összetűzésbe kerül a szüleivel, és elhatározza, hogy ő másképp fogja a dolgokat kezelni, mint a szüleik, a történet végét pedig tudjuk, felnőtt korára pontosan azokat a dolgokat fogja csinálni, mint ami ellen annyira küzdött. Ám ennek nem kell feltétlenül így lennie. Azok ragadnak bele az úgynevezett generációs szokásokba, akik semmit sem tesznek a szokásaik kontrollálásáért, hanem sodródnak az árral, és azokkal a jellemvonásokkal dolgoznak, amelyekre hajlamokat örököltek az elődeiktől.

Az öröklött hajlamok csak akkor vállnak a jellemünk részéve, ha engedünk a kísértésnek. A kísértések a szokásainknak való ellenálláskor bukkannak fel. Ha például tíz éve minden nap elszívtál egy doboz cigit, és elhatározod, hogy mától egy szálat sem szívsz el többet, második fázisként jelentkezni fog a kísértés, hogy visszaszokj rá. Amikor egy alapértelmezett rossz szokásunkat kívánjuk lecserélni, ugyanazon a fázison megyünk keresztül, mintha aktív dohányzóként egyik napról a másikra leszoknánk a cigiről. A kísértési fázisban kell a harcot megvívni ebben az esetben is, ha pedig azt legyőztük, akkor a siker garantálva van, hiszen az új szokás kialakul a régi helyett, és a jellemünk részévé válik. A hajlamaink között vannak pozitív és negatívak is.

Egészséges szellemű emberként arra kell törekedni, hogy az öröklött pozitív hajlamainknak engedjünk és álljunk ellen a negatívaknak. Ha erős szeretet hajlamot érzel akkor, amikor meglátsz egy kutyát, és az arra sarkall, hogy megsimogasd, akkor szabadon kiélheted a hajlamodat, mert ezzel szeretet adsz, és az semmiképpen sem lehet negatív hajlam, legalábbis úgy gondolom. Ellenben, ha vitás helyzetekben hajlamos vagy vérig sérteni a vitapartneredet sőt, dúrva szavakat vágsz hozzá, akkor valószínűleg, egy igen erős negatív hajlammal van dolgod. Ebben az esetben jobb, ha veszel egy mély levegőt, és tudatosítod magadban, hogy megint előjött ez a hajlamod, és mivel szeretnél erről leszokni, ellenállsz annak, hogy mintaszerűen válaszolj rájuk.

Mindig van választási lehetőséged, ha használod az eszed. Ha nem használod az eszed, akkor spontán fogsz cselekedni az alapértelmezett programodnak megfelelően. Az alapértelmezett programodat pedig az határozza meg, hogy ellenállsz-e huzamos ideig a hajlamaid kísértésének vagy utat engedsz nekik. Azok a hajlamok, amelyeknek ellenállsz, egy idő után megszűnnek, illetve átalakulnak. Azok a hajlamok pedig amelyeknek utat engedsz, egyre erősebbé válnak. A választás rajtad áll: utat engedsz, vagy ellenállsz?

Üdv, shaumbra

További cikkeim:
Facebook:

Címkék:

HozzászólásokSzerintem

A szoftver soha nem tudja megváltoztatni a hardvert.
Ha változást akarsz másik számítógépet kell választanod.

VÁLASZD KI MAGAD A SORSODAT!
/Vadim Zeland/

Hogy ki az aki választ, az már egy másik történet.Lolli, "nem mindenki születik

Lolli, "nem mindenki születik egészséges szellemű embernek"

szerintem ez egy korlátozó hiedelem :) amit gondolsz, az határoz meg. én nem így gondolom, de még az ellenkezőjét sem gondolom... mert ez egyébként is egy általánosítás, aminek nem sok értelme van se így, se az ellenkezőjére fogalmazva.

egyébként pedig ez egy jó írás, egyetértek Shaumbrával, aki meg akarja látni a lényeget benne, az meg tudja. a szokások megváltoztatásáról beszél, ami nem csak hogy lehetséges, hanem egyszerűen feladatunk is, hiszen minden ember életét szokások vezérlik, melyeket le kell cserélni akkor ha változtatni akarunk életünkön, jobbá, szebbé akarjuk tenni a környezetünket, világunkat.

a telefonos példa is ül, mert benne van a változtatás lehetősége, meg az is hogy a szoftveres változtatások mellett azért van egy "állandó" hardver is, ami fizikai adottság és amin változtatni csak a telefon lecserélésével lehet, de szolgáltatót attól még nem kötelező váltani :D -- na ezt most lehet hogy nem fogják páran érteni.... :))...

Egyetértek Bűnfalóval...

Megengedés

"Egészséges szellemű emberként arra kell törekedni, hogy az öröklött pozitív hajlamainknak engedjünk és álljunk ellen a negatívaknak."

Be kell látni, hogy nem mindenki születik egészséges szellemű embernek, de a tapasztalás során egészségessé válhat, meg van rá az esélye. Nem mindenki örököl pozitív hajlamokat, amiknek engedne....mert az se tudja mi az, eszik-e vagy isszák. Egy nagy üres kérdőjel van benne ezekről a dolgokról. A saját példámról beszélek.
Egyetlen esélye, van, hogy ezt hathatósan és elszántan meg akarja valósítani, hogy minden tapasztalást megél, és feldolgozza azokat az érzéseket, amiket a családja, vagyok akik közel álltak hozzá, nem fejeztek ki.
Ekkor fog kapcsolatba kerülni önmagával. Megváltozik a beszéde, a hozzáállása az egész világhoz, és legfőképp önmagához.
Ha te ellenállnál a negatívnak, a pozitívat sem tudnád megélni.
Ha ellenállnék a fájdalomnak, és a bánatnak, amin keresztül mentem, és ezeknek az érzéseknek, akkor továbbra is ott maradnék ahol voltam. Nem változna semmi.

"Ellenben, ha vitás helyzetekben hajlamos vagy vérig sérteni a vitapartneredet sőt, durva szavakat vágsz hozzá, akkor valószínűleg, egy igen erős negatív hajlammal van dolgod. Ebben az esetben jobb, ha veszel egy mély levegőt, és tudatosítod magadban, hogy megint előjött ez a hajlamod, és mivel szeretnél erről leszokni, ellenállsz annak, hogy mintaszerűen válaszolj rájuk."

Ez csupán arról szól, hogy nincs érzelmi függetlensége, mivel megsérült a múltban, és nem hajlandó megélni a fájdalmat ami ezzel jár.
A "mivel szeretnél erről leszokni" - ez nem emberi cél. Ez egy maszlag, amit újból beadhatsz valakinek, hogy időlegesen jobban érezze magát.

Van egy nagy tanító, egy lecke ami nagyon hatásos.

A tisztelet, még akkor is ha valaki hibát követett el velünk szemben, vagy másokkal.
A tisztelet megtanulható.
Aki tiszteli magát és másokat attól függetlenül, hogy épp mit tesz vagy mások mit tesznek vele, az megbocsátja a saját és mások hibáit. És aki tiszteli önmagát, az felelősséget vállal a saját érzéseiért, és nem másokat fog okolni, hogy azt mások okozták. Akkor szabadon eldöntheti, hogy mit válaszol és kinek, és hogyan.
És ha rájön erre, hogy szabadon dönthet, onnantól nem fog reagálni.Köszönöm az eddigi

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, fel sem merült bennem az, hogy valaki is megsértett volna a véleményével. Akinek füle van, meghallja, hogy miről beszélek a cikkben, akinek pedig nincs az félreérti.Neytiri! Szívemből

Neytiri!

Szívemből szóltál.

Tökéletes meghatározás. Nekem is ez volt az érzésem. Én másként fejeztem ki maga, de ez összefoglalja a gondolataim.

Köszönjük!Elfolytás!

Akarattal változni=elfolytás
Nem kell hozzá nagy pszichológiai ismeret, hogy ez mit eredményez!

Shaumbra, előzőleg is egyszer egyszer beleolvasgattam már az írásaidba...túl nagy feladatot vállaltál magadra. Nekem úgy tűnik a feladat egyelőre még túl nő a tanítón. Elnézést kérek az egódtól, de a lelkiismeretem úgy diktálja, hogy szóljak!
Nekem nem ártassz vele, de könnyen lehet, hogy magadra viszont pakolsz valami rossz "karmát" vagy mit.
Azokról meg nem is beszélek, akik komolyan veszik írásaidat...bár lehet kell nekik egy-két plusz kört futni, hisz ugye nincs rossz út, mindegyik oda vezet, legfeljebb hosszabb és kellemetlenebb...fene se tudja. Szóval nekem mindegy, de azért szóltam. :)KIK A SHAUMBRÁK? "A shaumbrák

KIK A SHAUMBRÁK?

"A shaumbrák a tudatváltás első hullámához tartoznak. A shaumbra szó egy "családi" gyűjtőnevet jelent. Magyarul értelmezve: lények, akik önként vállalva, emberként elsőként végigmennek a duális erők-energiák egyesítésén önmagukkal kezdve. Ez a folyamat független a vallási, politikai, földrajzi, népi vagy éppen spirituális hovatartozástól. Az egyéni döntéssel - a dualitásból való kilépés szándékával - megindul a saját eddigi életük gyökeres változása, és újjáteremtése.

Ez egy ÉBREDÉS-sel kezdődött, mindenkinél egyéni módon.

A Shaumbráknak nincs központja, nincs nyilvántartott szervezete, tagsága. Spontán - energetikailag (a teremtői vonzással) találkoznak és osztják meg átalakulásuk történetét. Ezért is tekinthetők valóban az Új Energia Tanítójának."Szia Maci :)

Te aztán szuper vagy.
Téged nem könnyű megelőzni.

"Ne állj ellen a gonosznak"

Azon csodálkozok, hogy a keresztények miért nem fogják fel Jézus szavait.

"A Mennyei Atyátok tudja mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek."

Egyszerűen döbbenet."Nem változtatod meg magad;

"Nem változtatod meg magad; nem a
"magam" változtatja a magamat. A változás rajtad keresztül, a benned zajló dolgok
következtében megy végbe, benned megy végbe. Nagyjából ez a legpontosabb mód ennek
kifejezésére. Tudod, a változás benned megy végbe, rajtad keresztül; a tudatosulás során
történik. Nem te cselekszed azt. Rossz jel, ha te hajtod végre; nem lesz tartós! Ha mégis, akkor
Isten irgalmazzon mindazoknak, akikkel élsz, mert igen rideg leszel, merev. Lehetetlen élni
olyan emberekkel, akiknél a változás az öngyűlölet és önelégületlenség talaján megy végbe."Shaumbra! Én most neked állok

Shaumbra!

Én most neked állok ellent! Nem tudok elmenni ezek mellett az őrültségek mellett!

Aminek ellenállsz az veled is marad. Akár tetszik akár nem! Nincs tovább.
Úgyhogy ha így akarod motiválni a társaidat, hamar rájössz, hogy félrevezetted őket.

Kérlek ne tedd! Állítsuk meg ezt az óriási tévhitet. Nem ellenállni kell, hanem megengedni.

SZABADOK VAGYUNK-E? Topikban leírtam részletesen.

És ha félreértettem akkor tekintsd tárgytalannak.