Segítsünk az iszapömlés áldozatain!

Segítsünk az iszapömlés áldozatain! Hívd a 1749-et vagy küldd el SMS-ben az “ISZAP” szót erre a számra – és alkalmanként 200 Ft-tal járulsz hozzá a Magyar Vöröskereszt adománygyűjtő akciójához. A szolgáltatás a Telenor, a T-Mobile, a T-Home, a Vodafone, az Invitel és a UPC előfizetőinek is elérhető!

(Rakd ki ezt a szöveget a saját üzenőfaladra az iwiwen, és/vagy Facebookon, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson az üzenet! Köszönjük!)

Fotó: MTI/Varga György

Címkék:

HozzászólásokShaumbra! Teljesen egyet

Shaumbra!

Teljesen egyet értek veled.
Én úgy csinálom ezt, hogy nem szomorkodom és sajnálkozom, hanem megkeresem benne a bölcsességet. Azaz azt, amit mutatni akar nekem, ha már oda vonzotta a figyelmemet és érzelmeket keltett benne.
És meg is találtam benne az üzenetet. Szóval ezek az események tanítanak. Mind a szemlélődőt, mind az elszenvedőt....

Rendben, nincsenek áldozatok csak társteremtők, de ez nem mentesít fel minket az adakozás alól. Megjegyzem: Valamit lehet tudatosan, és tudattalanul is vonzani. Ezen kár kiakadni, hogy áldozatnak hívjuk-e őket vagy sem. Mindenesetre szomorú dolog ez, és melléjük kell állnunk. Üdv, Shaumbraén bosszantalak? Nem inkább

én bosszantalak?

Nem inkább magadat húztad fel?

Van különbség! Figyelj oda!.... csak az utóbbi pár óra... de Ők nem áldozatok!

... önként vállalták mind, akarták, vonzották.... ugye Vibrocil.... Ne bosszants!!!!!

Fontosabb részletek
Vörösiszap öntötte el a Veszprém megyei Kolontárt hétfőn 12:25-kor, miután átszakadt a timföldgyár tározójának a gátja. Az iszap néhol két méter magasan hömpölygött.
Négy ember meghalt, hárman eltűntek.
Ketten életveszélyesen, hatan súlyosan sérültek meg.
Összesen 123 sérült van.
A károsultak megsegítésére gyűjtés indult, a befizetéseket az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú számlára várják, a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy "iszapkárosultak".
Újraindult a Magyar Vöröskereszt 1749-es számon tárcsázható segélyvonala, amely a Telenor, T-Home, Vodafone, Invitel és UPC hálózatából hívható. A betelefonálók és akik sms-ben az ISZAP szót küldik a számra 200 Ft-ot adományoznak.
Az árhullám elérte Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt.
Devecseren négyszáz házat öntött el az ár, Somlóvásárhelyen 10 családot telepítettek ki a kultúrházba.
Folyik a kármentesítés, még nem tudni, hova szállítják a mérgező üledéket

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8
okt. 6. 19:03Technokrata válaszokkal bújik ki a Mal

A Mal Zrt. vállalja a kártérítést, mondta Deák József műszaki igazgató, aki a cég képviseletében válaszolt a kolontáriak kérdéseire. Mivel tudósítónk szerint a számos kérdésre ez volt az egyetlen értékelhető válasz, a helybéliek egyre kétségbeesettebben és dühödtebben sorolták kérdéseiket és panaszaikat. A műszaki igazgató csak műszaki jellegű adatokkal tudott szolgálni.

Elmondta, hogy a gátszakadás helyszínén egy 4,5-5 méter magas, 600 méter hosszú védgátat emelnek. Elmagyarázta továbbá, hogy mi az az övárok, és hogy miből áll a bauxit. Hangsúlyozta, hogy a cég nem felelős, nem töltötték túl a kazettát, és a tározók kifogástalan állapotban voltak. Megnyugtatásul annyit mondott: a közeljövőben nem várnak hasonló eseményt. A lakossági fórum résztvevői a cégvezető, Bakonyi Zoltán megjelenését követelték, ezt azonban nem ígérte meg nekik.

A helybéliek egy része a sorozatos bekiabálások miatt távozott, mondván, az ügyek megbeszélésének nem ez a módja.

okt. 6. 18:56Szlovákia figyel, elemez

A szlovák szakértők folyamatosan figyelik és értékelik a magyarországi iszapömléssel kapcsolatos információkat, és úgy vélik, nagy a valószínűsége annak, hogy a szennyeződés nem kerül be a Duna vizébe. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak (SVP) eddig nincs olyan hivatalos értesülése Magyarországról, miszerint a szennyeződés bekerülhetne a Dunába, közölte Pavel Machava, a cég szóvivője. (MTI)

okt. 6. 18:49Perközösséget hoznak létre a kolontáriak

Magyar György ügyvédi irodáját bízta meg Kolontár néhány lakója az érdekei képviseletével, derült ki a falu lakossági fórumán. A helybéliek perközösséget hoznak létre, a megállapodás sikerdíjas lenne. Az ügyvédi iroda képviselői pénteken utaznak Kolontárra, hogy megállapodjanak a részletekről, ekkor mások is csatlakozhatnak a perközösséghez. A lakossági fórum ezekben a percekben is tart, hamarosan a Mal Zrt. műszaki igazgatója beszél, jelentette tudósítónk.

okt. 6. 18:16Egy újabb náció Kolontáron

Egy spanyol forgatócsoport is megjelent a katasztrófa sújtotta helyszínen, a német, angol, osztrák és szlovák stábok mellé. Kolontár lakossági fórumán 100-120 helybéli és harminc-negyven újságíró gyűlt össze. A polgármester kezdi a tájékoztatást, a kolontáriak nem tudják, miről lesz szó, jelentette tudósítónk.

okt. 6. 18:02Biztonságosak a tározók

Biztonságos az almásfüzitői timföldgyár közelében lévő két vörösiszap-tározó, amelyben 3,5-4 millió köbméter vörösiszapot helyeztek el 1983 és 1997 között, tájékoztatta a megyei önkormányzat. A Neszmély és az Almásfüzitő mellett lévő tározókban az iszap megszilárdult, az egyik tározót fűvel borított földtöltés zárja le. A létesítmények környékén szivárgásra utaló nyomokat nem találtak. (MTI)

okt. 6. 17:57Az LMP a Mal Zrt. szerződésére kíváncsi

Az átszakadt zagytározót üzemeltető Mal Zrt. privatizációs szerződésének nyilvánosságra hozatalát kéri a Lehet Más a Politika (LMP) Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztertől. Jávor Benedek, a párt országgyűlési képviselője elmondta: erre azért van szükség, mert meg kell tudni, hogy az milyen biztonsági és kárelhárítási előírásokat tartalmaz. Ennek alapján aztán ellenőrizni lehet, hogy maradéktalanul betartotta-e a cég a kötelezettségeit. (MTI)

okt. 6. 17:47Iszapfürdőt készít a Jobbik

A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez a "magyar Csernobilnak" is nevezhető iszapömlés és a további veszélyes ipari technológiák feltérképezése érdekében, közölte Pál Gábor, a párt sajtófőnöke. Látványelemként "ártalmatlan" vörösiszapfürdőt állítanak fel a Mal Zrt. vezetőinek Ajkán csütörtökön délelőtt tizenegykor.

okt. 6. 17:42Hatkor kezdődnek a lakossági fórumok

Mindkét érintett településen, Devecserben és Kolontáron 18 órától tartanak lakossági fórumot, erről a Veszprém megyei védelmi bizottság ülésén döntöttek. Korábban több ellentétes információ hangzott el a lakossági fórumok kezdési időpontjáról. (MTI)

okt. 6. 17:16Elővigyázatosságból mérnek Bezdánnál

A szerbiai lakosságot egyelőre nem fenyegeti veszély a Nyugat-Magyarországon kiömlött veszélyes anyag, a vörösiszap miatt, jelentette ki Predrag Marić, a belgrádi belügyminisztérium rendkívüli helyzetekért felelős részlegének illetékese. Elővigyázatosságból a szerb-horvát-magyar hármashatárnál, a Vajdaság északnyugati csücskében fekvő falunál, Bezdánnál rendszeres időközönként vizsgálják a Duna vizének minőségét. (MTI)

okt. 6. 17:05Kaposvár egymilliót ajánlott fel

Kaposvár egymillió forintot ajánl fel polgárai nevében a vörösiszap által elöntött településeken élőknek a károk enyhítésére, közölte Szita Károly polgármester. A közgyűlés jövő heti ülésén döntenek a bajbajutottak megsegítéséről. (MTI)

okt. 6. 16:58Csütörtökön osztják a gyorssegélyt

Csütörtökön kezdik meg a házankénti százezer forintos gyorssegély kiosztását Devecserben a károsultjaknak, szerdán csak az igénylések bejelentését várják a polgármesteri hivatalban, mondta Toldi Tamás, Devecser polgármestere. Elmondta azt is, hogy a lakossági fórum 19 órakor kezdődik majd, amelyen ott lesznek a Mal Zrt. képviselői is. (MTI)

okt. 6. 16:49Kedden temetik az első áldozatot

A jövő héten kedden temetik el a vörösiszap-áradás első áldozatát Kolontáron, a helyi temetőben, közölte Mór Miklós plébános. Október 12-én délután 3 órakor emlékmisét tartanak a négy elhunyt áldozat emlékére, majd a 34 éves fiatalembert fél négykor helyezik végső nyugalomra a falu másik végében lévő temetőben. (MTI)

okt. 6. 16:36A kolontáriak emlékeznek 1986-ra

1986-ban volt már egy kisebb méretű iszapömlés a timföldgyári tározóknál Ajkán, amelyet akkor elhallgattak a közvélemény elől az illetékesek, a kolontáriak ugyanakkor tudtak róla, közölte Léhmann Róbert helyi lakos. Akkor világos színű lúg ömlött ki a tározóból. Léhmann szerint azt az áradatot levitte a Torna-patak, illetve szétterült a közeli réten. (MTI)

okt. 6. 16:19Hét rendőr sérült meg

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) összesítése szerint szolgálatteljesítés közben hét rendőr sérült meg az iszapömlés sújtotta Kolontáron és környékén, ők az orvosi ellátást követően ismét munkába álltak. (MTI)

okt. 6. 16:15Három embert még keresnek

Három embert még keresnek a hétfői gátszakadás után, mondta a kormányszóvivői tájékoztatón a belügyminiszter. Pintér Sándor megerősítette, hogy nem természeti katasztrófa, hanem emberi mulasztás okozhatta a tragédiát. Hozzátette: a három érintett településen a rendőrök folyamatosan járőröznek a kitelepítettek otthonai közelében, eddig nem érkezett hír fosztogatásról. (FH)

okt. 6. 16:09Megerősítették a töltést Mersevátnál

Homokzsákokkal megerősítették a Marcal töltését Mersevátnál, az eső ugyanis megemelte a vízszintet és a vörösiszappal erősen szennyezett vizet mindenképp a mederben kívánják tartani, mondta Kovács Ferenc, a Vas megyei védelmi bizottság elnöke. (MTI)

okt. 6. 15:51Három sérültet ápolnak Győrben

A vörösiszapömlés Győrben ápolt három sérültje közül egy állapota életveszélyes, közölte Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa. Ennek az idős embernek a testfelülete több mint hetven százalékán sérült meg a vegyi égés következtében. A másik két páciensnél 30-35, illetve 10-15 százalékos ugyanez a sérülési arány. (MTI)

okt. 6. 15:46Ötmilliót ad a Mol

Ötmillió forint értékű üzemanyaggal támogatja a Mol a Kolontáron bekövetkezett katasztrófa mentésében dolgozó szervezeteket. (MTI)

okt. 6. 15:38Románia aggódik, de segít

Románia rendszeres tájékoztatást kért Magyarországtól, amely aggodalmát fejezi ki az ajkai iszapömlés esetleges határokon átnyúló hatásai miatt, ugyanakkor technikai segítséget ajánlott fel a katasztrófavédelmi munkálatokhoz, derül ki Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter leveléből. (MTI)

okt. 6. 15:34Kolontári iszapömlés gyermekszemmel

Ezeket a képeket egy devecseri óvodás kislány rajzolta, az édesanyja küldte el nekünk.

okt. 6. 15:33Segít egy burgenlandi vállalkozó

Segélyakciót kezdeményezett egy burgenlandi vállalkozó, akinek Devecseren is van gyára, jelentette az osztrák rádió és televízió (ORF). Michael Leier a vörösiszap eltakarításához szükséges eszközöket, ruhaneműt és takarókat gyűjt. Amit Burgenlandban összegyűjtenek, három óra alatt a helyszínre tudják vinni. (MTI)

okt. 6. 15:27Pintér: Nem kerül káros anyag a Dunába

A szakemberek a Marcal folyóban kezelni tudják a vörösiszap lúgos kémhatását, így a remények szerint a káros anyagok nem kerülnek a Dunába, közölte Pintér Sándor belügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Az érintett tározó gátjain 24 órás őrséget, figyelőszolgálatot működtetnek. (MTI)

okt. 6. 15:23Az EP együttérez

Együttérzéséről és az Európai Parlament teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az iszapömlés miatt Jerzy Buzek, a testület elnöke a EP brüsszeli plenáris ülésének kezdetén. (MTI)

okt. 6. 15:13Nyugtatják a külföldieket

Teljesen biztonságos a magyarországi tartózkodás, erre hívja fel az országba utazni kívánók figyelmét a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság. Azt írták, hogy a vörösiszap tározójának átszakadása lokális vészhelyzetet okozott, nincs káros hatása a távolabb fekvő településeken. (FH)

okt. 6. 15:08Fenékküszöböt építenek a Marcalon

Fenékküszöböt építenek a Marcal folyón, hogy leülepítsék a felgyülemlett veszélyes iszapot és semlegesíteni tudják. A fenékküszöb segítségével felduzzasztják a Marcal vizét, de a víz a mederben marad. A küszöböket Kemeneshőgyész, Boba, Szentei térségében, valamint a Marcal duzzasztónál a Rábába való betorkollás felett építik. Ezzel párhuzamosan folyamatosan adagolják a gipszet és a savat a folyóba, valamint mérik a víz pH-értékét. (MTI)

okt. 6. 14:54Állatokat mentettek az iszapból

Birkát, kutyákat és macskákat mentettek ki a vörösiszapból, majd szállítottak Budapestre. Az állatmentők ideiglenes befogadók jelentkezését várják. A maró vegyszer hatására súlyos bőr- és szemsérüléseket szenvedett állatokat megfürdették, majd intenzív terápiában részesítették őket. (MTI)

okt. 6. 14:48A Mátrai Erőműből szállítják a gipszet

Eddig kétezer tonna gipszet szállítottak ki a Mátrai Erőműből a vörösiszap semlegesítésére. A visontai erőműben a kibocsátott füst kénleválasztása során melléktermékként évente mintegy 500 ezer tonna jó minőségű, nagy tisztaságú gipsz keletkezik. (MTI)

okt. 6. 14:39Dobson Tibor lett a kármentesítési szóvivő

Dobson Tibor ezredest, fővárosi tűzoltóparancsnok-helyettest rendelte ki Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a kárfelszámolási munkákkal kapcsolatos tájékoztatásra. Dobson Tibor elmondta: délutántól a katasztrófa helyszínéről ad tájékoztatást a sajtónak a következő napokban. (MTI)

okt. 6. 14:20Szemműtét vár egy kislányra

Van remény arra, hogy megmentsék annak a hároméves kislánynak a látását, akinek a szemébe ment a vörösiszap, mondta Bausz Mária, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatóhelyettese. Megvizsgálták a kislányt, majd átküldték a Heim Pál Kórház toxikológiai osztályára, mivel a gyermek nyelt is a veszélyes iszapból. Miután ott ellátták, a szemészeti klinikán egy kisebb műtét vár a gyermekre. (FH)

okt. 6. 14:00Illésnek 2002-ben még tetszett a Mal zagytározója

A Magyar Alumínium üzemi lapjának 2002. januári száma (letölthető .pdf-ben) szerint az akkor még csak egyetemi tanár Illés Zoltán, jelenlegi környezetvédelmi államtitkár hallgatóival látogatást tett az üzemben, ahol többek között a vörösiszap tárolását tanulmányozták. Az üzemi lap beszámolója szerint Illés Zoltán "elismerését fejezte ki a környezetvédelmi munkáért, elsősorban a teljeskörű környezetvédelmi rendszer befejezéséért, a rekultiváció felgyorsításáért".Áldozat???? Itt senki sem

Áldozat????

Itt senki sem áldozat.