"Színház az egész világ!" avagy, mese gyerekeknek a Sikeres Életről

- Anya! Mi az, hogy Sikeres Élet? – kérdezte 4 és fél éves kislányom egy napsütéses délutánon!
- Kicsim, emlékszel, amikor színházban voltunk? – kérdeztem hirtelen!
Hevesen bólogatott, de láttam buksiján, hogy fogalma sincs, hogy hová szeretnék kilyukadni, miért hoztam fel azt, amikor elmentünk egy gyerekelőadásra együtt. Odaültettem az ölembe, és folytattam:

- Most, az, hogy itt ülünk, képzeld el, hogy a színpadon vagyunk, és néznek minket, tapsolnak, végig sikerünk van, bíztatnak minket! Ez a színpad, a maga az élet. Jelen pillanatban a kettőnké, és ha Apa is itt lenne, hármunké. Te vagy a főszereplő, mint abban a darabban a kislány volt. Emlékszel, hogy ott volt egy bácsi is, akire azt mondták, hogy Ő a rendező, és Te megkérdezted, hogy az mit jelent?
- Igen.
- És arra még emlékszel, hogy Anya mit mondott?
- Igen, azt, hogy amit láttunk, azt mindent annak a bácsinak köszönhetünk, Ő segítette a szereplőket, hogy úgy játszanak, hogy Nekünk tetsszen!
Majdnem kicsordult a szívem, és egy könnycsepp a szememből, hogy milyen okos, és ügyes nagylányom van, majdnem azt mondtam Neki, hogy a Sikeres Élet Te magad vagy, de inkább folytattam tovább megsimogatva buksiját!
- Igen, szóval, az Élet színpadán ez a bácsi is Te vagy. Mielőtt elkezdődik a színdarab a láthatatlan közönségednek, elhatározod, hogy miről fog szólni, és hogy fogod eljátszani! Viszont, mivel Te is vagy az is, aki rendezi, előfordulhat, hogy nincs olyan sikered a közönség felé, amit Te szeretnél, ezért nem baj, ha nem a szerint játszod a szerepedet, ahogy elhatároztad, hanem kitalálsz valami mást! És akkor sem fogod elrontani a darabot, mert azok az emberek, akik ott vannak Veled a színpadon, Ők is úgy fognak játszani, ahogy Te játszol, illetve a színpad mögül előjönnek azok a szereplők, akik abban a jelenetben játszanak!
Érted?
- Értem! Ha azt mondom, hogy üljenek le, leülnek? – kérdezted tágra nyílt szemmel!
- Nem egészen szívem! Nem kell utasítanod Őket! Ha Ők úgy érzik, hogy jó, amit csinálsz, és szerepelni szeretnének a darabodban, azt fogják csinálni, ami Neked sikert hoz! Te elhatározod, hogy, hogy folytatódik a darabod tovább, játszani kezdesz, és aki Veled együtt szerepel akkor a színpadon, segít megvalósítani a darabot! A láthatatlan közönséged pedig állva tapsol, ahogy Te is tetted a színházban, mert tetszett, amit láttál!
- Honnan tudom, hogy tetszik, amit csinálok, ha nem látom Őket?
- Onnan, hogy a szívedben melegség van, mert a közönséged, amit nem látsz, szeret, és Te ezt érzed! A szíveddel tudod, hogy jó, amit csinálsz, sikered van a saját ÉLETED színpadán! Ez a sikeres élet!
- Anya, én most érzem a melegséget a szívemben, az jó?
- Nagyon jó, Kicsim! Azt jelenti, hogy nagyon ügyesen szerepeltél, és sikert arattál! Ezt a melegséget mindig érezned kell, ha csinálsz valamit, mert ha nem érzed, akkor változtatnod kell, és más felé kell vinned a színdarabot! Hirtelen rendezőnek kell lenned, hogy a közönséged ne csalódjon!
- Értem, Anya! Elrendezem, hogy mit hogy kell, eljátszom, melegszik a szívem, de ha nem, megint elrendezem, és várom, hogy a szívemmel meghalljam a tapsot! Szerintem, ha most együtt vagyunk a színpadon, és kaphatnék egy kakaót Tőled, nagyon meleg lenne a szívem!

Óriási puszit nyomtam az fejére, és magamhoz húztam, hogy ne lássa a már kicsorduló könnyeimet!

Ekkor egészen biztos voltam benne, hogy a kislányom Saját darabjának a végén a közönség, hosszú évtizedek múlva, felállva fog tapsolni!

Mindenki Saját életének a rendezője, bármikor dönthet úgy a darab közepén is, hogy változtatni kell a szerepen! A közönség nem emberekből áll, hanem a saját tudatalatti gondolataink, amelyek visszajelzései megsúgják, hogy sikeresek vagyunk, vagy éppen nem! Egy színházban mindig a közönség dönti el a darab sikerét! Ne mi akarjuk itt sem gondolatainkat meggyőzni, hagyjuk, hogy vezessenek a siker felé! Szolgáljuk ki Őket, azzal, hogy hallhatunk rájuk! És a Sikeres Élet rajtad áll, és a végén kiderül, mennyire voltál SIKERES szereplő és rendező!

HozzászólásokSzia! Ugyanígy! Ha Idősebben,

Szia!
Ugyanígy! Ha Idősebben, saját magadban nem tudod, hogy mi a Siker a Saját életedben, akkor ugyanígy, mert nagyon lent kellene kezdeni! Egy felnőtt, akármilyen boldogtalannak érzi magát, akár mennyire elkeseredett, fel tud idézni olyan emlékekek, amikor boldognak érezte magát, ha csak pillanatokra is, és ebbe kell tudnia kapaszkodni! Ha mégsem, akkor tényleg nagy a baj, és akkor ezzel a mesével magyaráznám el. Sok felnőtt tévesen azt hiszi, hogy a mesék a gyerekeknek szólnak. A mesék mindenkinek szólnak. Tanítanak, gyereket, felnőttet......Mit jelent az a szó, hogy

Mit jelent az a szó, hogy SIKERES?
Hogyan magyaráznád el nekem, aki már nem 4 éves?

Köszönöm a választ.