Megszelidíteni

Mit jelent az, hogy megszelídíteni?
Talán figyelmet összpontosítani egy dologra, személyre, érzésre, minden megkötözöttség, elvárás nélkül. De ha ez ilyen „könnyen” megy a rókával, miért nem megy minden dologgal, ami csak szembe jön velünk? Talán mert kölcsönösnek kell lennie a figyelemnek. És ha az én rózsám nem olyan, mint a többi rózsa, hol van ebben az érzelemmentes tudatosság? Vagy ha szükséges kötődnöm, nem lehetek elfogult? De ha elfogult vagyok, hogyan lehetek tudatos? Igazságos? Nem kergetek itt valami olyan dolgot, ami nem lehetséges önmagában? Nem is létezik? Mert ha tudatosan nem megyek bele a szerelembe, szeretetbe mint megtapasztalásba, hogyan is tudhatnám milyen szeretni? És ha nem megyek bele, lehet jogosultságom szeretni? Kijelenthetem, hogy én aztán szeretek mindent, csak no konfliktus, no csalódás? Lehet-e egy szobában ülve meditálva mindenkit szeretni, de ugyanakkor a szeretet által létrejövő érzelmi kötődéstől irtózni, mint egy járványtól? Nem belenézni.
Megszelídíteni. Más viszonyulást kiérdemelni. Ösztönök felett. Értelem felett. A tudat megadja magát egy nagyobb hatalomnak. Nem megfoghatónak. Egy közösnek.
És ha ez lehetséges. Akár két ember által. Elmék, lelkek találkozása ez. Világok találkozása, összefonódása. És nem vagyunk függetlenek a Kozmosztól. Ez abban a rendszerben történik meg. Szabadon, a természeti törvényekkel együttműködve, egyetértésben. És ez lehetséges, akkor minden lehetséges. Csak kérdés: a figyelmem hova összpontosul. Meg akarom szelídíteni a körülöttem lévő világot vagy sem. És a világ hajlandó erre vagy sem? De az én dolgom felől: Mi motivál? Mik a mélyebb indítékok? Nyitott vagyok-e más dologra? És hagyom, hogy bármi áron a szeretet vezéreljen?
Mert végső soron ez a lecke. Hagyom, hogy az egó uraljon, vagy az önmegadás a legbelső érzés szabadsága a most pillanatában. Mert ez utóbbi a közös. Ez a közös érzése, ami mindent megbocsát, mert minden jelentéktelen.
Ez vagyok én Te benned, és ez vagy Te én bennem.

Címkék:

HozzászólásokKedves Simsam!

Jó irás! Gratula! Később még vissza jövök ide elemezni....tetszik ahogy gondolkodsz. Jó éjt!Igen. Minden lépték csak

Igen.
Minden lépték csak saját szűrőnkön látszik, és ez a szűrő tartalmazza a mindenséget. Hiszen ez a mindenség mindenki. Tehát nincs jól működő szűrő, vagy leképezés, csak minták vannak. A saját mintáink. A másik mintáinak elutasítása nyilvánosan saját farizeusi bezárkózásunk megnyilvánulása.