Hamis értékek ...

Egy fontos dolgot nem szabad elfelejtenünk, ügyesen gyártunk hamis értékeket. Az igazi értékek a teljes valódat követelik, az egész lényedet, míg a hamis értékek viszont nagyon olcsók.
Például a szeretet és a hit helyére teremtettünk egy hamis értéket a hűséget. A hűséges ember csupán a felszínen mutat szeretetet. A szeretet minden gesztusát alkalmazza, de nem őszinték a mozdulatai, a szíve nem vesz részt a külső gesztusokban.

A rabszolgák hűségesek, - de ki feltételezné, hogy egy rabszolga, akit megfosztottak jogaitól, akitől elvették a büszkeségét és a méltóságát, szeretni tudja azt, aki így megcsonkította? A felszínen hűséges marad, de félelemből Nem szeretetből, hanem úgy programozták az elméjét, hogy hűséges maradjon parancsolójához.
A szeretet nem kötelességtudatból érkezik, hanem szívdobogásunkból, azért mert adni vágyunk. A szeretet veszélyes élmény, mert olyasvalamit birtokolsz, ami nagyobb nálad. Nem irányítható, nem tudod parancsszóra létrehozni. Ha egyszer eltűnt, lehetetlenség visszahozni. Mindössze annyit tehetsz, hogy színlelsz, képmutatóvá válsz.

A hűség egészen más kérdés. Saját elméd hozza létre, ezért nem tartozik azok a dolgok közé, melyek felett nincs hatalmad. A hűség azt követeli, hogy mindig életedben és halálodban is ragaszkodj egy emberhez, akár vágyik rá a szíved, akár nem.

A szeretet szabaddá tesz. A hűség rabszolgává. A felszínen hasonlónak tűnnek, de a mélyben épp ellentétei egymásnak. A hűség színjáték, neveltetésed részeként sajátítod el. A szeretet vad, minden szépsége a vadságban rejlik. Szellőként érkezik csodálatos illattárral, eltölti a szívedet, és az addigi sivatag helyén hirtelen virágokkal teli kert burjánzik. De nem tudod honnan érkezik, és lehetetlen erőltetni. Magától jön, és addig marad, amíg a létezés úgy akarja. És ahogy egy napon megérkezik, mint egy idegen vendég, úgy egy nap majd hirtelen el is illanhat. Lehetetlen megragadni, nincs mód a marasztalására.

Címkék:

Hozzászólásoksziasztok,

Ne tévesszen meg senkit, mert a szeretetből adódó elkötelezettség a hűség az valóban emberi érték, de ha nincs szeretet, de van hűség, az számomra nem értékelendő ...

A házassági fogadalmakat már nagyon elavultnak tartom, és értelmetlennek is, mivel nem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap ... és az évek?

Valóban kedvelem Ákost, egy igazi értékrendet képviselő ember számomra, és a dalaiban is ez megmutatkozik. Azonosulni tudok a gondolatvilágával.Nem lehet hogy sok Ákost

Nem lehet hogy sok Ákost hallgatsz? :)

"Hát kísérts meg újra
Gyönyörű álruhádba bújva
Hogy aztán jelmezed minden fodra
Legyen a hajnal sarkába dobva
Meztelenséged szobra
Így lesz az emlékezetnek foglya"Szia!

Szerintem Te a házassági hűségi fogadalomról beszélsz.
Én szerintem a hűség következmény. Csak visszatekintve láthatjuk, hogy kihez, mihez voltam hű különböző időszakokban. Milyen minőségben. Nem tud cél lenni, mert ellentétes lehet más hűségekkel. Ezért többféle hűség létezik, mint alapállandóság, ami meghatároz, és visszafelé tekintve engem jellemez. Pl.: a szeretethez való hűség, házastársamhoz való hűség, az emberiséghez való hűség, a vállalatomhoz való hűség, a családomhoz való hűség, barátaimhoz való hűség. Bármelyik magasabb szinten van az önértékelésemben, az motivál. Tehát lehet valahol hűtlen vagyok, de más oldalról éppen hű.
A szabadság nem jelenti azt, hogy mindent szabad. Lehet valaki úgy szabad, hogy rabszolga. Ezért lehet hű is. Talán a szabadság azt jelenti, hogy lehetőségem van a kiterjedésre, önmagam megtalálására. És ez a lehetőség többnyire igaz. A fizikai korlát ha nem gátol attól, hogy teljes legyek, akkor szabad vagyok. Lehet gátam időlegesen, de nem véglegesen. Ki, hogy bírja.