Az összes negativitás eredete

Az negativitások abban határozhatók meg, hogy "valamit rosszul teszünk". Amikor valami rosszat teszünk addig fogunk kellemetlen érzésekkel bírni fizikai testünkben, amíg ténylegesen tovább folytatjuk a káros cselekedetet. Az emberek hajlamosak arra, hogy becsapják magukat. Amikor rosszul tesznek valamit, és ezt nem akarják elismerni, kényszeredetten jól próbálják érezni magukat.

Ezt a folyamatot nevezzük szupressziónak, magyarul elnyomásnak. Ezzel az elnyomással az alap szituáció nem változik, amit eddig rosszul tett valaki, az úgy is marad. A kellemetlen érzések fennmaradnak a fizikai testben. Ha ezt az egyén nem tudja észrevenni és feldolgozni, folyamatosan helytelenül cselekszik. A negatív érzéseket krónikus feszültségként, vagy más fizikai problémaként zárja testébe. Abban az esetben, amikor az energia ciklikusan fejlődik, a szituációk természetes úton önmaguktól oldódnak meg. Az érzelmi energiáknak is van saját
természetes ciklusuk, és ha ezekbe a ciklusokba nem avatkozunk bele segédeszközökkel, a krízis helyzetek spontán megoldódnak.

Olyan szituációban, melyben az ember nem tudja feldolgozni az adott problémát, megpróbál elmenekülni előle. Kellemetlen lelki zavarokat vagy fizikai fájdalmakat érez, - csak ezekre figyel, szinte pánikba kerül, és párhuzamosan kezdi elnyomni ezeket az érzéseket. Próbálja elfelejteni különféle eszközökkel a szituációt, mint pl. alkohol, cigaretta, drog, kávé.

Az alkohol elnyomja a félelmet,- a nikotin elnyomja az ingereket,- a marihuána elnyomja a szomorúság érzését,- és a koffein segít fenntartani a szupresszió érzését.

Az egyén konzerválja a tudatalattiba (egy fekete dobozba) ezeket az érzésmintákat, és a realitásban a feszültség megmarad a fizikai testben viselkedési zavarokkal társulva. Ezért nem emlékeznek az emberek bizonyos kellemetlen dolgokra, melyek megtörténtek velük.

Amikor az ember haragszik, dühös, piros az arca. A nikotin szűkíti az ereket, így elnyomja a normál pszichológiai düh érzetet. A megfigyelő sok dohányos emberen láthatja az elnyomott düh és frusztráció jeleit a mozgásukban. Az ilyen ember nem dohányzó állapotban idegesen mozog, sokszor ütközik tárgyakba, bútorokba vagy más emberekbe.

Félelem-helyzetben az érrendszer beszűkül, az egyénnek sápadt lesz az arca. Alkoholfogyasztás következtében az erek kitágulnak. Az arc pirossá válik,- az egyén oldódik, bátorságot kap, olyan dolgok kimondására és megtevésére, melyeket egyébként nem mondana ki, illetve nem tenne meg. Az alkohol blokkolja a félelem érzésének megnyilvánulását.

Sok elnyomás érzése alatt lévő embereknek szükségük van nagy dózisú koffein fogyasztására. Koffeinnel tartható az elnyomás érzése, mert ilyen állapotban az érzés struktúra fenntartásához az egyénnek sok energiára van szüksége.
Az elnyomás fenntartásához sok energiára van szükség, így csökken annak a rendelkezésre álló energiának a mennyisége is, melyet az egyén egyéb hasznos célra tudna felhasználni.

A drogokat "szuper-stimulánsokként" említhetjük e tárgykörben. Fogyasztásuk következtében felszabadulás érzetet adnak,- "elnyomják az elnyomásokat", ezáltal az egyén megtapasztalhatja a teljes szabadság érzését.
Minden, amit normál állapotban megvalósíthatatlannak vél, és elnyomás alatt tart, az a drogos állapotban elérhető számára. Minden, ami zavarja a tudat és a test normális működését szupresszió, azaz elnyomás.

Más emberek fizikai tevékenységekkel próbálják elnyomni negatív érzéseiket és frusztráció érzésüket, például sporttal, nehéz fizikai munka végzésével. Verbális úton is megtörténhet a negatív érzések elnyomása. Ilyenkor az egyén bebeszéli magának illetve másoknak:
- Nekem ez nem fontos!
- Engem ez nem érdekel!
- Ez hülyeség!
- Hagyjanak engem békén ezzel!…stb.

Ha az ember sűrűn használja ezeket a mondatokat, a prosztráció állapotába kerülhet. Elzárja magát teljesen a kül- és saját belső világától. Unatkozik, és csak erős fizikai- és lelki fájdalmakat érez. Tele van feszültséggel, amit különböző módokon próbál kompenzálni.

Magányosság érzésében gyakori állapot, hogy az egyén szintén használ különféle eszközöket helyzete megélésének elnyomására. Kiváló mód erre a túlevés, a szex (magában foglalva a maszturbációt), a TV nézés és az olvasás. Minden szokásos tevékenység, melyet az ember általában nem csak az elnyomás céljára
használ. Sokszor jót akarunk, de hát emberi lények vagyunk, és gyakran rosszul tesszük a dolgokat, és ezzel elnyomjuk érzéseinket.

Az pozitív érzések kimutatásának egyik akadálya, hogy a szülők mikor úgy érzik zavarják őket a gyermekek természetes - túl vidám, boldog, hangoskodó - viselkedése, akkor durva módon próbálják elnyomni a kisgyermekeket. Előfordul, hogy agressziójuk a szóbeli leteremtésen túl, cselekvésben, vagy akár verésben is megnyilvánul. Ennek következtében, felnőtt korban az ember állandóan feszült, nem tud vidám lenni, képtelen elengedni magát természetes úton. Szükségessé válik számára a cigaretta, alkohol és más eszközök
használata.

Részlet: Dr. KOMIN VLADIMIR - Transzperszonális pszichológia és energialégzés

Hozzászólások@melazo "a kép jó! tudom, ha

@melazo

"a kép jó! tudom, ha bizonyos embereknek megmutatnám, a látványától is fizikai fájdalmat éreznének." ---> :))))))))))))tényleg érdekes

köszi, hogy beraktad

ezt a cigis dolgot láttam én is láncdohányoson. viszont azt is észrevettem, hogy először azért gyújt rá, mert ideges, aztán meg attól lesz még idegesebb, hogy rágyújtott... erre rátesz egy lapáttal egy pohár itallal. a kettő aztán végképp felidegesíti. nem is tudom, aki abszolút frusztrált, azt megnyugtatja-e bármelyik efféle segédeszköz. tippem az, hogy nem. ettől csak még jobban szétesik az ilyen ember. az egy elég nagy hazugság, hogy ez nyugtatólag hat. maximum az elvonási tüneteket csökkenti. de ő is és körülötte is mindenki tök ideges lesz. nyugalom. hátnem is tudom. pihent agyúsághoz is megvannak a megszokott eszközök... :-)

a kép jó! tudom, ha bizonyos embereknek megmutatnám, a látványától is fizikai fájdalmat éreznének.Nem tudom... :) Csak másoltam

Nem tudom... :) Csak másoltam az iromány végén említett könyvből.Erdekes írás!

És mi ahelyzet az olyan egyénekkel, akik mondjuk alkohol hatására sem képesek igazán felszabadulni? Láttam ilyet, hogy annyira fegyelmezett, hogy előbb esik össze és történik filmszakadás, minthogy önfeledten viselkedjen, mintha még akkor is full kontroll lenne. Az ilyen embereket idomították a legtökéletesebben gyerekkorukban? Vagyis, hogy viselkedjél kislányom kisfiam és ő viselkedik utána minden körülmények között.