Beszélgetés a félelemről

Halihó! Itt egy újabb szösszenet tőlem. Egy rövid kis írás a félelemről és annak az oldási lehetőségeiről. Vagyis az inkább kommentben :)

Csend volt. Zsófi a terapeuta rendelőjében azon gondolkodott, hogy vajon hogyan fog zajlani egy ilyen terápiás beszélgetés. Kinyílt az ajtó és a terapeuta behívta őt:
- Üdvözlöm, foglaljon helyet! Hogyan szólíthatom?

- Zsófia vagyok.
- Miért jött el hozzám?
- Azért, mert... tudja... félek, hogy kirúgnak a munkahelyemről.
- Mit dolgozik?
- Takarítónő vagyok egy cégnél...
- Végzettsége?
- Van két tanári diplomám.
- Nem is próbált meg a végzettségének megfelelő munkát találni?
- Igazából, nem is kerestem. Barátnőm már ennél a cégnél dolgozott és ő segített elhelyezkedni ott.
- Értem. Tervezte, hogy más munkára vált?
- Szeretnék... de ez most biztos.
- Akkor mégis mitől fél?
- Attól, hogy kirúgnak... Fizetnem kell a lakásom részletét és ha megszűnik a munkám, akkor elveheti a bank a fedélt a fejem felől.
- Hogy érezné magát, hogyha kirúgnák holnap?
- Hát, szörnyen! Mintha kihúznák a talajt a lábam alól, nem tudnám fizetni a törlesztőt és az eddigi munkám, az eddigi erőfeszítéseim mind kárba vesznének... Nagy törés lenne ez az életemben!
- Miért kapaszkodik ennyire ebbe a munkába? Úgy érzem, hogy valami elől menekül!
- Nem ismerek a barátnőmön kívül senkit itt a Városban. Otthon, ahol laktam, többször volt, hogy meg akartak erőszakolni este az utcán. Ezek hatására is döntöttem úgy, hogy eljövök onnan és megpróbálok máshol új életet kezdeni.
- Ki tudta volna kerülni azt az út szakaszt?
- Megpróbáltam, akkor történt a második erőszak kísérlet. Mivel más útvonal nem volt hozzánk azon a kettőn kívül, taxira meg nem volt mindig pénzem. Felmondtam és úgy, hogy eljövök onnan!
- Fél, hogy megint megpróbálják megerőszakolni?
- Nagyon!
- Tudja, Zsófia, amíg ezeket az élményeket elutasítja, ezért újra és újra jönnek szembe és egyre erősebben. Mivel annyira retteg attól, hogy kirúgják, előbb-utóbb megteremtheti a lehetőséget. És akkor mi lesz utána?
- Én ettől eléggé félek!
- Úgy gondolom, Zsófia, hogy azoktól az érzelmektől fél inkább, amik Önben megszületnek ezekkel a helyzetekkel kapcsolatosan. Tovább megyek, az érzelmeinkkel teremtjük a valóságunkat. Ha fél valamitől, akkor be is fogja vonzani előbb-utóbb az életébe, ha pedig elfogadja ezeket a „félelmetes” minőségeket, akkor utána már sokkal felszabadultabb lehet és jobban figyelhet azokra a dolgokra, amit szeret. Gondolom észrevette, hogy amitől fél, akkor akörül járnak a gondolatai! Ha nem fél tőle, akkor eszébe sem jut. Fél a póktól?
- Nem!
- Hány pókkal találkozott mióta itt van a városban?
- Nem emlékszem.
- És hány rossz arcú férfit látott az utcán?
- Hú, nagyon sokat.
- Na látja! Amire figyel, azt fogja észrevenni. Vannak gyakorlatok, technikák, amik segítségével újra tud élni traumákat, meg tud élni félelmeket. Ezáltal, hogy szembe mer nézni ezekkel az elnyomott tudattartalmakkal már jó eséllyel nem fog félni ezektől és már nem igazán szükséges az életben is megtapasztalnia ezeket a minőségeket, helyzeteket, amennyiben befogadta őket valamelyik a gyakorlattal!
- Nem hiszem, hogy meg tudnám tenni, hogy átélem, hogy megerőszakolnak.
- Semmi baj, ne aggódjon, megfelelő rákészüléssel menni fog akár egyedül, akár segítővel végzi ezeket a gyakorlatokat. Bízom Önben, hogy sikerülni fog!
- Köszönöm szépen a beszélgetést.
- Ha szeretne még jönni hozzám, akkor az asszisztensemnél bejelentkezhet. Viszontlátásra, Zsófia!
- Viszont látásra!

Korábbi írásaim:

Buszmegálló -

Önbizalomjavító Intézet -

Te Jim? Mi van, Mo? Keressük meg Istent! -

Részletek egy infós kurva naplójából -

A nevelés abszurd oldala -

A továbbiakat itt érheted el:

HozzászólásokSzia Szabox!

Nagyon jó olvasni az írásaidat!
Ne szokj le róla és lécci a jövőben is oszd meg velünk!

Szép napot mindenkinek!Köszönöm Szadox!

Köszönöm Szadox!Megélés-bevonzás

Vyca, ezen én is sokat gondolkodtam, olyan, mintha ellentmondás lenne, pedig nem az. Ha a félelem-fájdalom gyakorlatoknál feljön valami, akkor az azt jelenti, hogy ott van. Vagyis mindegy, hogy az ember felhozza a tudatába, vagy sem, mert a vonzás nem tudatos szinten történik. Tudom, vagy sem, az a félelem-fájdalom teremt. Mindaddig, míg ki nem tisztul.

Általában ezek a gyakorlatok nem szokták csak úgy felhozni, aztán legyen, hanem valamit csinálnak vele, valahogy tisztítani is szokták, de lehet, ha csak hagyná az ember, hogy igazából felszakadjon, már azzal is el lenne intézve.

Egyszer egy éjjel, mikor épp apám miatt dühösen forgolódtam, hogy sose vagyok elég jó neki, mérgemben felkeltem, és összeírtam azokat "bűnöket", amiket "ellenem elkövetett", némelyiket egyedül, némelyiket anyámmal együtt. Tanultam pszichológiát, és elég sokat foglalkoztam gyerekekkel, felnőttekkel, szóval kb tudom, mi az, amiért akár még a gyámügy is tett volna fel kérdéseket.
Azzal a céllal írtam, hogy majd az orra alá dugom, és megmondom neki, hogy nem ő az az ember, akinek a véleményére adnom kellene. Megírtam, ott éjjel, dühöngve és bömbölve, aztán elmentem aludni, pár napig még kerülgettem a papírokat, aztán kidobtam őket a kukába. De sokkal lazábban beszélek vele azóta, a napokban meg egészen meglepődtem, mennyire nem érint meg érzelmileg a kötekedése.
Pedig ez nem volt szépen felépített gyakorlat...

Először írok, aztán nézegetek: ezt a Sirály gyakorlatot kipróbálom, köszi!!Szia Belépekide! Egy leírás:

Szia Belépekide!

Egy leírás:

Majd regisztrációs/belépés után:Belinkelnéd?

Belinkelnéd?Szia Lolli! Nem feltétlen a

Szia Lolli!

Nem feltétlen a minduntalan halhatatlanság.... inkább a ragaszkodás, vagy hogy témánál maradjunk a megszűnéstől való félelem. Végül is... egy dologról beszéltünk, csak más más szemszögből... Végülis mind a kettőnknek igaza van és egyikünknek sem. :)

Nu, de hogy miért nem akarják sokan újraélni a fájdalmat? Vagyis inkább mi akadályozza ebben az egyént? Talán a masszív önhazugságok? Lehet növelni őszinteséget is belső gyakorlatokkal, ez például ingyenesen elérhető a Sirály csomagok közül. Jaja, azt Sanyi ingyenessé tette, mondván annak mindenkihez el kell(ene) jutnia.

Amúgy, igen... ezek megélős gyakszik jók, ugyanis, azt van, írsz, hogy megadja magát az egyén és akkor nincs menekvés tovább. :)...

Valószínű azért jó az újra átélés, mert a félelemhez kapcsolódó más érzések is feldolgozásra kerülnek.
Sokan nem merik újra átélni a félelmet, vagy nem teljesen, hogy ne kelljen újra átélni a fájdalmat.
Így meg megmaradnak az elnyomott érzelmek, amik egy másik helyzetben aktiválódhatnak.
Nagyon régen, volt valami elnyomásos félelmem, és magamtól elképzeltem, hogy agyon nyom egy óriási repülő.
Iszonyú volt amit átéltem, sírtam, rettegtem...stb. Utána megnyugodtam.
Ez ezzel jár, és ez egy teljesen természetes folyamat, aminek megadod magad, vagy átadod magad.
Az ego akar minduntalan halhatatlan maradni...ettől van ez a sok gond.. :))szabox köszönöm szépen a

szabox köszönöm szépen a tanácsokat, ma egy kicsit jobban voltam, beszerzek meditációt is hátha segítAzt kell mondjam, hogy

Azt kell mondjam, hogy jó...Azért ez kezdetnek nem rossz :) Nyugisabbak lehetnek a napjaid, ha mersz ilyen félelem/vágymegélős dolgokat csinálni, viszont azért javaslom, hogy szerezz be valamelyik neked szimpatikus korábban említett csomagot pl a témában, mert azért az a hiteles... :)hát én most rögtön el is

hát én most rögtön el is kezdtem azt csinálni amit írt Sanyi ott amit belinkeltél
megnyugodtam egy picit de nemtom h ennek hatására vagy a stresszoldótól ami beettem imént...
amit próbáltam ellazulni és beengedni magamba a félelmet valami hihetetlen méretü félelem fogott el, szinte bepisiltem mert a párom megmoccant mellettem, ugy éreztem mintha tiszta negativ energia venne körbe és lassan befolyna a testembe, nem próbáltam irányitani semmit, olyan gondolataim jöttek hogy gonosz és erős leszek akit senki sem győzhet le....
igazából konkrétan sosem tudtam megfogalmazni h mitől félek csak kicseszettül nem birtam egyedül maradni, mindig azt lestem honnét támad rám valami/ki, szelemek meg mindenfélék voltak az agyamban, az éjjeli álmom nemtudom mit mért de valami arcot adott a félelmemnek, és most a "meditáció" végén láttam amint felém jön véresen és megtörten és átöleltük egymást...
nem értek semmitHát, figyu.... úgy fogtam fel

Hát, figyu.... úgy fogtam fel Sanyi anyagaiból, hogy ha csak ha ilyen félig-meddig éljük bele magunkat, akkor nem igazán történt meg a megélés és akkor nagy valószínűséggel realizálódni fog a külvilágban is... pont azért, hogy ne félj tőle, hanem fogadd be...

Igazából az "Elfogadás és szeretet" gyakorlatok sem ártana egy-egy megéléshez, mert fontos az elfogadás. Amit nem fogadunk el az próbálkozik és jön és adja az élet az olyan helyzeteket. Valahogy úgy fogalmaz Sanyi, hogy "próbál" vissza jutni a teljességbe.

A különbség a "vonzás törvénye" és ez a fajta félelemmegélős módszer között a cél szerintem. Nem mindegy, hogy arra fókuszálsz, hogy akarod az életedbe azt a dolgot vagy arra, hogy szeretnéd megélni magadban...
Kezdetben ettől én is féltem, de aztán túlléptem. Például egy lehetőség lehet, ha annyira félsz, hogy valami kisebbel kezded.

Az a bibi, hogy ez így csak félinfók és így nehéz lesz megcsinálni a gyakszit, hogy nem hallod hozzá az előadásokat vagy a vezetett meditációt... Én meg hiába írnám le, az nem olyan, mintha csinálnád a hanganyag alapján... :)köszi szépen, elolvastam de

köszi szépen, elolvastam
de ha átélem képzeletben azt az eseményt ami elborzaszt, kiborít és rettenetes félelmet vált ki belőlem..akkor az nem egyenlő azzal hogy bevonzom azt? végülis a vonzás törénye is ezzel kezdődik hogy éljük bele magunkat.
egy tegnapi álmom miatt megtriplázódott a félelmem és most ugy érzem ha nem történik valami nagyon gyorsan ami biztnságos akkor bedilizek hamarosan :( elviselhetetlenné kezdett válniSzia Vyca! Itt egy cikk, amit

Szia Vyca!

Itt egy cikk, amit Sanyi írt. Ebben le van írva a módszer. Relaxált állapotban érdemes csinálni.
(Persze, nem konkrétan, de elmondja, hogy mit lehet csinálni)

Amúgy, az első hozzászólásban (lent) javasoltam a Sirály csomagokat, amiben van a Vágyak és félelmek oldására irányuló módszer is (meditációk, előadások).sziasztok

" Vannak gyakorlatok, technikák, amik segítségével újra tud élni traumákat, meg tud élni félelmeket." tudnátok nekem ilyen gyakorlatokat mondani? olyat amit egyedül tudok csinálniSzia Lolli! Igen, ez a sirály

Szia Lolli!

Igen, ez a sirály csomag megvan és próbáltam a rajta lévő mediket. Ilyen félelemmegéléses gyakszival sikerült normálisan pl a repcsiutam is, többek között. :)Köszi szabox!

Nekem sikerült bevonzanom a legnagyobb félelmemet, és meg is birkóztam vele, ennél jobb terápia nem volt a számomra. Hiszen az életben valóban bekövetkezett. Akkor és ott nagyon magam alatt voltam.
Amióta felálltam, teljesen elcsodálkoztam magamon, hogy hogy tudtam így élni.
Valójában ez egy megváltás volt, segített ráébredni, hogy kivel, és miért tévedtem el.

Te ki próbáltad ezt a sirály csomagot?Ha szeretnél egy megoldás a

Ha szeretnél egy megoldás a sok közül például félelemoldásra, akkor keress rá keresőben a következőre:
Vágyak és félelmek sirály csomag
:)