A bizonytalanság biztonsága

„A bizonytalanság tudatos elfogadása hozza létre a valódi biztonságot,
és abban teljesedhetnek ki, és valósulhatnak meg az igazi képességek és lehetőségek.”

Az emberi élet egyik legfőbb jellemzője, vagy inkább ennek az Univerzumnak az alaptörvénye: a bizonytalanság. Ezt elfogadhatod vagy letagadhatod, de legjobban akkor jársz, ha megfigyeled a saját életedben, és még inkább a saját elmédben. Azt vedd észre, hogy miképpen viszonyulsz hozzá, milyen reakciókat vált ki belőled, és legfőképpen mi a Te válaszod megjelenésére. A kérdés csak ennyi: Megismered és felhasználod, vagy elmenekülsz és korlátozod? A válasz rajtad áll…

Ha őszinte vagy önmagadhoz, akkor belátod, hogy soha nem tudhatod mi fog történni a következő napon az életben, sőt igazán még a következő pillanatban sem. Hiszen minden folyamatosan változik és formálódik a világban. Csak remélheted, hogy megmaradnak azok az emberek, helyzetek, dolgok az életedben, amelyeket szeretsz és fontosak számodra. Nem sejtheted, hogy akár maga az életed legfontosabb eleme nem fordul –e gyökeresen új irányba bármelyik percben. Ami persze lehet áldás vagy átok, nézőpontodtól és élethelyzetedtől függően… Az állandó változás létét beismerni és elfogadni nem könnyű, mert együtt jár a bizonytalansággal, ami olyan feszültséget (félelmet) generál az elmében, melyet az képtelen elviselni. Ez pedig arra sarkallja, hogy megpróbálja a biztonságot, vagy legalábbis annak illúzióját létrehozni az önazonosság stabilitása érdekében . Ez persze nagyon sokféle formában megnyilvánulhat. A leggyakoribb megjelenési formája a fizikai tárgyakkal, a társadalmi szereppel, a nemzetiséggel vagy vallási, spirituális gondolattal, elképzeléssel való teljes azonosulás, s annak minél szélesebb kiteljesítése.
Első lépésben figyeld meg mennyire ragaszkodik a legtöbb ember a véleményéhez, elképzeléseihez, legyen szó bármiről, még akkor is, ha az nem nyújt mást számára, mint konfliktust és szenvedést. Egy dolgot azonban mégis ad, a biztonság látszatát. Így születnek meg az ideológiák, a dogmák, melyekhez való ragaszkodás szüli az emberi nehézségek legjelentősebb részét. Ezt nem túl nehéz végrehajtani, azonban a második lépés már kicsit több őszinteséget követel. Nézd meg, melyek a Te személyes énképed biztonságát adó nézetek, vélemények. Vedd alaposan szemügyre őket, s azt milyen érzéseket nyújtanak számodra.
Ismerd fel önmagadban is a nézőpontoddal való azonosulást, melyen valóban nem könnyű túllépni. Azonban az sokat segíthet, ha belátod, hogy a vélemény nem más, mint egyfajta „szemüveg”, amin keresztül érzékeled (mélyebb szinten pedig létrehozod) a világot. Figyeld meg, hogy mit ad számodra: békét és boldogságot vagy konfliktust és szenvedést? Ha előbbit, akkor használd (de ne ragaszkodj hozzá túlságosan), örülj neki és becsüld meg. Ha viszont boldogtalanságot eredményez, akkor fontold meg a következőt. Nem volna célszerű és időszerű megszabadulni tőle? A kérdés persze a "hogyan".
Sajnos nem fog menni akarattal, mert az csak végtelen csatát fog okozni önmagaddal, s inkább elfojtásokhoz vezet, annak minden testi, leli és szellemi lerakódásával együtt. A válasz, és a megoldás titka a bizonytalansághoz fűződő viszonyodban rejlik. Ha első lépésen megtanulod elfogadni a bizonytalanságot, aztán a következő lépésben pedig megbarátkozol vele, akkor kinyitod életed kapuját az valódi, s örömteli változások előtt. Ezt akkor teszed meg, amikor megtanulsz úgy tekinteni a bizonytalanságra, mint a lehetőségek megnyilvánulására, s már nem akarsz mentálisan elmenekülni előle, hanem felébreszti benned a kíváncsiság , és a felfedezés izgalmát és örömét.
Hogy mivel kapcsolatban? Bármivel, amit csak képes vagy észrevenni az világban, csak tőled függ, hogy az élet melyik jelensége ragadja meg a figyelmedet, s tölt el csodálattal. Az öröm és a kíváncsiság energiájának segítségével túllépsz a szokásos félelmeiden, s az azokból születő elképzeléseiden, koncepcióidon. S akkor már nem csak az elmédet használod, hanem teret adsz a Tudat, és a kreativitás egyre gyakoribb megjelenésének az életedben.
Így alakíthatod át az eddig zavaró bizonytalanságot egy lazább, könnyedebb, tartalmasabb és építőbb élet alaptörvényévé.

HozzászólásokUniverzum= változás Isten=

Univerzum= változás

Isten= biztonság a változó világban,méghozzá örökre.:)