Félsz, vagy Szeretsz?

"Minden emberi tett szereteten, vagy félelmen alapul, és nemcsak a kapcsolatokban.
Mindazok a döntések, amelyek meghatározzák az üzletet, az ipart, a politikát, a vallást, a gyermekek nevelését, a társadalmi berendezkedést, a gazdasági célokat, a választást háború és béke, támadás és védekezés, behódolás és lerohanás között; az elhatározást, hogy sóvárogjunk avagy ajándékozzunk, kapzsin gyűjtögessünk vagy osztogassunk, egyesítsünk, vagy megosszunk - minden egyes döntésed a két gondolat egyikéből fakad: a szeretet, vagy a félelem gondolatából.

A félelem az az energia, amely megköt, lezár, visszahúz, elrejt, felhalmoz, árt.

A szeretet az az energia, amely kiterjeszt, megnyit, kiküld, megtart, feltár, megoszt, gyógyít.
A félelem ruhákba csavarja a testünket, a szeretet mezítelenül hagy.
A félelem görcsösen kapaszkodik mindenbe, és mindenhez ragaszkodik, amink csak van, míg a szeretet odaad mindent.
A félelem bezár, a szeretet megnyit.
A félelem megragad, a szeretet elenged.
A félelem sajog, a szeretet enyhít.
A félelem támad, a szeretet módosít.
Minden emberi gondolat, szó, és tett vagy az egyik, vagy másik érzelmen alapul.
Nincs más választásod, minthogy nincs semmi más, amiből választhatnál.
E kettő között azonban szabadon választhatsz, és ez nem is kevés, hidd el !"

-Neale Donald Walsh: Beszélgetések Istennel

Sajnálhatod önmagad, a másiktól várva vigasztalást – vagy épp így követelve a változást tőle -, de ezzel csak az időt nyújtod, romlott rétestésztaként. Nincs holnap – kizárólag a jelen pillanat létezik, és ebben akkor is formálhatod magad, ha úgy tűnik, már minden elveszett…
Hangozhat elcsépelt frázisként, de igaz: a szeretet és az őszinte kommunikáció az egyetlen, ami megmenthet egy szövetséget a széthullástól.
Ám ha mindkét fél retteg a jövő sérüléseitől, és inkább páncélt húz magára, elnémítva így a szívét: a kudarc biztosra vehető. Az önvédelem, az egyoldalú győzelem csak látszatmegoldás lehet: párkapcsolatban a siker akkor jelentkezik, ha a két ember kölcsönös megelégedettségben oldja fel a fájdalmakat, és tekint egy szépséges, közös jövő felé.
A hallgatás – dac és megkövesedett félelem.
A kioktató vagy ítélkező szó – további parázs a tűzre…
Nincs más megoldás, ha gyógyulni és gyógyítani akarsz, mint kitenni a fehér zászlót és őszinte, szeretetteljes üzenetközvetítésre szánni önmagad. A szeretetteljesség nyitott szívet és elfogadó, érdeklődő hozzáállást takar, amelynek a célja mindkét fél boldogabbá tétele.
Ha változtatni akarsz – VÁLTOZZ.
Itt és most.
Mert mindig azt hisszük, talán van holnap…
De mi történik, ha egyszer elfogy az is?
Sok ember olyankor ébred rá: mit is tett félelemből, amikor az, akit addig – önvédelemből – ellenségeként kezelt, kilépett az életéből…

Talán mégis csak biztonságosabb szeretni…

Címkék:

HozzászólásokKedves Harmatcsepp.

Kedves Harmatcsepp. Megprobalom mas megvilagitasba helyezni szamodra ezt a latszolagos ellentmondast. Talan nem ellentetes fogalmak hanem ellentetes erzelmek?:-))

Dehát neked is igazad van Szmörcsi!!

Van erről egy tanmese:

Az olaszliszkai csodarabbit felkeresi Kohn. Elmondja, hogy vitája van Grünnel, s a rabbit kéri, hogy tegyen igazságot köztük. Elmeséli az esetet. A rabbi szó nélkül végighallgatja, s azt mondja:
- Neked van igazad!
Kohn boldogan távozik. Ám félóra múlva megjelenik Grün is. Elmondja, hogy vitája támadt Kohnnal, kéri, hogy a rabbi mondja meg, melyiküknek van igaza. Eloadja az esetet. A rabbi türelmesen meghallgatja, s a végén azt mondja:
- Neked van igazad!
Grün is elégedetten távozik. Ám a bóher, aki mindezeknek fültanúja volt, nem állj a meg szó nélkül: - Rabelében, te Kohnnak is igazat adtál, Grünnek is igazat adtál, pedig két vitatkozó közül csak az egyiknek lehet igaza! A rabbi végigsimogatja hosszú szakállát, s azt mondja:
- Tudod mit? Neked is igazad van!

:-))

És neked is Harmat!

:-))neked

mit jelent?