Ismerd meg önmagad - 1. rész

Egy bölcs lélek kinyitja az ablakot a jövőnek és becsukja az ajtót a múltnak.
A kettő között pedig ott van a jelen pillanat, a MOST!
Te magad.

Ahhoz azonban, hogy ki merd tárni az ablakot és be tudd csukni az ajtót, rendbe kell tenned magadban a dolgokat.
Hogyan is teheted ezt?

Lásd meg, hogy minden de minden érted van!
Ha megérted a dolgok miértjét, megérted azt is, hogy minden úgy jó, ahogy van.
Mindig is úgy volt. Minden elkövetett lépésed, jó vagy rossz, érted volt, a Te tapasztalásod, amiből tanulhatsz.
Vedd észre ezt és tanulj belőlük.
Amíg ugyanazokat a dolgokat ugyanúgy teszed, az eredmény is mindig ugyanaz marad!
Lépj ki a komfortzónádból, merj mást, máshogy tenni és garantálom, az eredmény is más lesz.
Ez törvényszerű. :))

A kérdés az, mennyire mersz a dolgok mélyére menni.
Ha csak a felszínt kapargatod, a változások is felszínesek lesznek benned, körülötted.
Merj megmerülni a saját belső világodba.
Több féle módszer és lehetőség is van erre.
Itt van például a pszichológia egy kissé elhanyagolt, ám annál fontosabb ága, az egzisztenciális pszichológia.
Nagyon komoly, mélyreható kérdéseket feszeget.

Azonban eredmények csak akkor születhetnek, ha ezeket a kérdéseket nemcsak pikk-pakk megválaszolod, hanem elidőzöl felettük, mersz teljesen őszintén válaszolni rá.
S ezek tudatában, ezek tükrében máshogy, más szemléletmóddal élni tovább, máshogy reagálni a hétköznapi dolgaidra. Azt gondolom, érdemes egy kis nyugodt teret kialakítani ehhez és lemerészkedni a mélyére.
Nos a kérdéssor több témát dolgoz fel.
Ezeket részleteiben fogom leírni, mert mindegyik kérdéssor megérdemli a tiszteletet, hogy elidőzzünk felette,
Hisz Mi magunk vagyunk, akik megérdemlik a tiszteletet, hogy ezeken elmélkedjünk.

Itt van első kőrben a Szabadság kérdésköre:

Mit jelent neked a szabadság?

Mikor vagyunk szerinted szabadok?

Mit jelent neked az akarat?

Mit jelent neked a kötődés és az odatartozás? Mit vagy hajlandó ezért megtenni?

Mit jelent neked a vágy és a döntés?

Mit jelent neked a felelősség?

Mit jelent a bűntudat számodra? Hogy képződik ez benned?

Azt javaslom, vegyél elő tiszta papírt és egyedül, magadnak válaszold meg ezeket a kérdéseket, alaposan megrágva, átgondolva, majd ha ezzel megvagy, a kérdésekre adott válaszaidat is nézd meg jó alaposan.

Ha rendben van az életed, meg vagy vele elégedve, akkor légy rá büszke, légy büszke önmagadra.
Ha pedig nem felel meg az az életed, az amit most élsz, változtass rajta!
Ehhez szeretnék ezzel a sorozattal egy kis segítséget nyújtani neked.
Ha kéred, vigyed, elmélkedj rajta, merj változtatni az életed folyásán.
S ha nem kéred, úgyis jó, mert a Te életedet Te kormányzod úgy, ahogy Te a legjobbnak látod.
A döntés mindig mindenkinek a saját kezében van.
Ahogy a változtatás lehetősége is.
Légy merész!
Mit veszthetsz?

A biztos nem felel meg már megvan!
Ennél csak jobb lehet. ;)

Rossz a világ? Légy jó tehát magad.
Üres a lét? Adj tartalmat neki!
Az ember szolga mind? Légy te szabad!
Hívd sorsodat bátor versenyre ki!
-Komjáthy Jenő-

Sok szeretettel:Ági

HozzászólásokIgen :)

Igazából csak a kérdéseid az oka, az elhatározásomnak. Egyenlőre idő és kedv hiányában még nem fogtam neki, de ígérem mihamarabb megteszem!

Addig is maradok tisztelettel.... :)Kedves Dezoxi ! :)

Minden kérdés feltevésem előtt gondolkodtam, nem kérdezek-e hülyeséget. Aztán úgy gondoltam miért is ne kérdezhetnék bármit - akár hülyeséget is. De most kimondottan büszke vagyok magamra - remélve, hogy a kérdéseimnek is volt egy hangyavesényi része a következő írásod megszületésében :)
Érdeklődve várom !!!!Bocs, hogy nem válaszoltam

Kedves Iker!
Elnézésed kérem, hogy nem válaszoltam eddig, de most sem fogok :)
A kérdéseidre azért nem válaszolok, mert nem lehet egyetlen válasz során ezt megtennem.
Úgy döntöttem, hogy csinálok egy külön bejegyzést ennek szentelve. Ott igyekszem válaszolni a kérdéseidre. Azt kérlek tartsd szem előtt, hogy a válaszaim nem a valóság és az igazság, hanem a saját tapasztalatom, gondolataim tükröződése!!!!
Ez lesz a címe is a bejegyzésnek: "Tapasztalataim, gondolataim tükröződése"
Szeretettel...... :)Alakul ez :)

Kedves Dezoxi !

Annyira jól megfogalmaztad a szeretet, cél és hit témakörrel kapcsolatos gondolataidat, hogy azonnal betaláltak. Ezek hiányoztak a puzzleből. Még nézegetem őket - mint újdonságot, de azt látom, hogy megtalálták a helyüket a világomban.
Viszont vannak dolgok a válaszodban, amik újabb kérdést vetnek fel:

" A kellemes érzések néha félre visznek." Nafene... Eddig azt olvastuk, ha kellemes érzések töltenek el, akkor a saját utunkat járjuk. Akkor most hogy is van ez ? :)

"Majd ha ott tartasz az utadon, hogy megértsd mi honnét és miből származik, a hála érzése elő fog jönni."
Ezt sehogy sem vágom, pedig ízlelgetem jobbról balról. Ez is azt jelenti, hogy még nem tartok ott az utamon, de lehetne egy kicsit előre leskelődni ? Elárulnál egy két gondolatot erről ?

"Jól kérni :) Máris kezdesz megtanulni, hiszen felismerted azt, hogy mikor mi módon csináltad rosszul. Figyelj ezekre és tanulj belőlük. Ennyi."
Hát nem ennyi :) Azt biztosan érzem, ha elcseszem a paprikás krumplit, de egyszer sem biztos, hogy legközelebb mestermű lesz. Több oka lehet a kudarcnak, és ritkán lehet kiküszöbölni egy csipetnyi sóval.
Elolvastam én már annyi mindent a kérés tudományáról, de hát mint ez is, mindenkinél más és más. Megvagyok győződve arról, hogy mindent jól csináltam, aztán eredmény a nagy semmi :( Néha azt érzem valami leblokkol, csak fogalmam sincs mi lehet az.

Köszönöm a figyelmedet ! :)
Ikerválaszok magadnak magadról

dezoxi,

örülök, hogy írtál bővebben magadról, a gondolataidról, a véleményedről. Talán más megerősítést, vagy épp kiegészítést talál a mondataidban. Szerintem mint ilyen mindegy, hogy ki, mit hisz. Általában véve úgyis magának hisz, vagy azt amihez "érdeke"/érdekeltsége fűződik. (Ha bevallja, ha nem.)

Érdekes tapasztalni, mikor egyik hasonlítja magát a másikhoz, vagy embereket, helyzeteket, élőlényeket, döntéseket pakol egymás mellé és köztük relációt tesz. Kérdem én, hogy mindez miként lehetséges? Lehetséges? Szeretném megérteni. Ez a reláció bármily forrásból is táplálkozzon, egy beszűkült légüres térben igaz. Olyan, mint a modellek többsége... ha minden más egyéb tényező változatlan... A tényezők azonban jelen vannak és folyton változnak.

Senki sem tanítóbb, trénerebb a másiknál! Hiszem. Ezt hiszem. Mindenki épp olyan. A legfontosabb mégis az, hogy az igaz-ság bennünk van. Senki nem tudja jobban. Sajnos lehet, hogy könnyebb volna, de tanácsot sem adhat. Adhat, de... Pénzért sem. :)

Nálamnál nincsenek nem tudom milyenebbek, amúgy nem is érdekel.
Önző vagyok, magammal foglalkozom.Válaszok

Kedves Iker!

Kila a hozzászólásában írt egy nagyon okos dolgot. Kérlek rá, hogy ezt fogadd meg! Ne hidd el azt amit írok a válaszaimban!!! Ez nem vicc. Soha senkinek se hidd el azt amit mond. Figyelmes legyél, hallgasd meg, olvasd el a mondandókat és ha bizonyságot szereztel annak igazáról és (vagy) egyszerűen csak tudod, az egész bensőddel érzed, hogy az igaz, akkor hidd csak el. Ez elsőre kissé hülyén hangzik, de nálam ez vált be eddig a leg jobban.
És most a válaszok:
1. Az ember a saját hibáit baromi nehezen veszi észre. Pontosan megfogalmaztad az okát. Az, hogy hogyan veszi észre mégis, egy nehezebb dolog. Az életünkben jelen lévő emberek tükröt tartanak nekünk. Ami bosszant a másikban, az bennünk is ott van, csak nem vesszük észre. Ez az a mód ami kézzel fogható. Az'tán ott van a figyelem. Figyelj a zajló eseményekre adott reakcióidra. Ha valami kellemetlen, dühítő, fájdalmas, stb., akkor az a következő hiba. Mindig figyelj az érzelmeidre. A kellemes érzések néha félre visznek. A kellemetlenek, soha.

2. A szeretetet mint minden mást nem lehet inspirálni. Csak lassan fokozni. Önmagad megszeretésének az egyik módja az, ha elkezded magad elfogadni. Megbékélsz önmagaddal, megbocsátassz magadnak és felszínre hozod az értékeidet. Ha ez sikerül, akkor lassanként el kezded szeretni önmagad. Az'tán, hogy ez milyen mértékben sikerül egy más tészta. Majd az idő eldönti. Neked ezzel, mint minden egyébbel, nem kell törődnöd.

Az a legnagyobb probléma, hogy görcsösen akarunk változni, amivel színte mindig ellenkező hatást érünk el. Minden hatásra belép egy ellenhatás. Ám a vonzás törvénye itt sokkal erősebb, hiszen érzelmeket adunk bele. Ha görcsölünk arra okot is fogunk kapni! Egyre többet és többet! Légy mindig könnyed. Ha valami nem megy, ne erőltesd. Hagyd a fenébe, s majd később mikor eljött az ideje újra előveszed. Érezni fogod mikor "kell". És még valamit: Soha semmit sem KELL!!!! Csak lehet, ha akarod!!

3.A hála nem egy olyan dolog amit csak úgy érez az ember. Igen természetes, hogy bele untál, hisz semmi értelmét sem láttad, hogy hálákodj! Majd ha ott tartassz az utadon, hogy megértsd mi honnét és miből származik, a hála érzése elő fog jönni. Majd akkor fogod a listádnak értelmét látni. Addig az csak egy leltár lista semmi több. Értéktelen fecni.

4. Azért mert céltalan vagy, nem vagy selejt. Nekem sem voltak céljaim egészen addig, míg meg nem tapasztaltam, hogy mi mindenre vagyok képes. Érdekes módon a tapasztalások után kezdett körvonalazódni előttem egy cél. Ez kb. 36-37 éves koromban jött el. A külvilág nem szereti a célokkal rendelkező embereket, ezért minden módon kiírtják ezt egymásból. Ha kilépsz a körből, majd a cél is meglesz.

5. Mi is a hit? Számomra egy érzés. A tudás előtti állapot. Mikor még nem szereztem tapasztalatot valamiről, de érzem azt, hogy az igen is lehetséges. Hiszem azt, hogy képes vagyok rá. Érzem az egész lényemmel.
Nem fogsz tudni hinni addig, míg apró lépésekkel bizonyságot nem szerzel a lehetőségeidről, a képességeidről, vagy bármi másról. Van aki vakon képes hinni valamiben úgy, hogy arról nem szerzett bizonyosságot semmilyen formában. Az nem hit. Az inkább csak egy elfogadás, amit sugalltak mások. Bízni, elfogadni, az nem hit. Hinni csak abban lehet amit ismersz, és nem ismerni vélsz! A Fekete Laciról tudjuk, hogy baromi erős ember. Ugyan sosem láttuk még, hogy egy régi orosz színestévét felemelt volna, mégis természetesnek vesszük, hogy képes rá. Na ez a hit! Részben megtapasztalt dolgokból ered a hit.

6.Jól kérni :) Máris kezdesz megtanulni, hiszen felismerted azt, hogy mikor mi módon csinátad rosszul. Figyelj ezekre és tanulj belőlük. Ennyi.

Remélem érthető voltam. Ha valami nem tiszta, vagy szeretnél még valamit tudni kérdezz csak. Vannak itt nálam sokkal okosabb emberek, hidd el ők is segíteni fognak!
Szeretettel :)Kedves Dezoxi ! :)

Pár kommenttel ezelőtt még arra panaszkodtam, hogy baj van a szövegértésemmel. Végre, végre itt egy válasz amit tökéletesen értek:
„a vonzás törvénye értelmében a kutya is oda sz.rik, ahol nagy a rakás”
Tökéletes ! Ezt nem lehet félremagyarázni, világos és kézzelfogható. :))))))) Ilyen egyszerűen még senki sem magyarázta el a vonzás törvényét ! :)

Ezek után veszem a bátorságot és felteszek még pár kérdést, hátha….

"Ha valaki beleragad a hibáiba, akkor ott marad ahol van és nem fejlődik."

Van amikor fejlődöm, van amikor nem, van amiben fejlődöm, van amiben nem. Biztos van olyan hibám, amiből nem tanultam, de egyelőre fogalmam sincs róla mi az. Gondolom ott a hiba, ahol valami rossz, vagy rosszul működik. Na most az a helyzet, hogy én nem érzek semmi rosszat (mondjuk jót sem). Lehet, hogy egyszerűen megszoktam a „rosszat” megtanultam vele élni. Olyan ez, mint amikor átjön a szomszédasszony és megjegyezi „hogy megkopott az ajtón a festék”. És valóban… De nekem már fel sem tűnik, megszoktam. Ez lenne a „beleragadás” ? Hogy mászik ki az ember abból, amiben nem is tudja, hogy benne van ?

"Önmagad szeretetével kezd. Majd mikor már túlcsordul belőled akkor adj másoknak is belőle"

Alapjában véve nincs bajom magammal. De hogy már ne férne el bennem a szeretet…? Ilyet még sose éreztem. Valószínűnek ezért nincs bennem olthatatlan vágy a szeretet osztogatása iránt. Azt gondolom, ez nem eltökélés kérdése, vagy működik, vagy nem. Hogy lehet inspirálni ?

"Légy hálás mindazért, amid MOST van! Étel az asztalon, ital a poharadban, család, barátok, stb. (ezekről készíts egy listát, és olvasgasd minden nap, s meglátod míly gazdag is vagy)."

Volt hálalistám, reggel-este foglalkoztam vele, és.. ? Előtte sem éreztem szegénynek - elégedetlennek magam, közben sem éreztem változást, aztán szépen lassan meguntam.
Ez természetes folyamat ?

"A célod mindig úgy fogalmazd meg, hogy annak elérésével másokon is segíts, vagy legalább is ne árts!"

Nincs célom… Régóta nincs. És kitalálni sem tudok. Pedig sokszor foglalkoztam a gondolattal. Ez van… Selejt vagyok ?

"Higgy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Kulcsszó ! Hit… már százszor megkérdeztem okos emberektől, de nincs válasz. Hogy kell hinni ? „Higgy” - felszólító mód. Kinek sikerült ez egy felszólításra ? A hittel úgy vagyok, mint a szeretettel. Vagy van, vagy nincs. Ha nincs célom, nincs miben hinni.

"Tanulj meg JÓL kérni! Vigyázz mit kívánsz, mert teljesülhet!!!!! "

Igazad van, ezt kéne megtanulni, de ebből már hú de sokszor megbuktam. Eddig nem ment. Ha van erre is valami jó ötleted, még ha kutyasz…-os is, örömmel veszem ! :))

Hálás köszönet!
IkerKérdések és válaszok!

Kedves Iker!
Soha sem lesz olyan recept, amelyet lépésről-lépésre követve mindenkinek megváltozik az élete. Mindannyian mások vagyunk. Mások a problémáink, máshogy gondolkodunk, máshogy érzünk, más életet élünk, másképpen élünk meg dolgokat.
Ha azt várod, hogy válaszolsz 30 kérdésre és megvilágosodsz ettől, ki kell ábrándítsalak.
Ha viszont kinyílsz és figyelsz önmagadra és a válaszaidra, akkor jó eséllyel indulsz egy új jövő felé.
Az okosságok, sosem adnak kimerítő választ semmire. Arra magadnak, csak Te adhatsz. Te vagy a múltad, jelened, jövőd kulcsfigurája. A Te kezedben van minden.
Nagyon ritka az, ha valakinek kvantumugrást sikerül csinálnia. A valóságban csak apránként, lassan haladunk. Hibázunk, ebből tanulunk. Ezt hívják fejlődésnek. Ha valaki beleragad a hibáiba, akkor ott marad ahol van és nem fejlődik.
Gyakorlati lépések kellenek? Tessék:
Szakíts időt a szeretetre. Önmagad szeretetével kezd. Majd mikor már túlcsordul belőled akkor adj másoknak is belőle (nem az önimádatra gondolok, az egy másik kategória)!
Légy hálás mindazért, amid MOST van! Étel az asztalon, ital a poharadban, család, barátok, stb. (ezekről készíts egy listát, és olvasgasd minden nap, s meglátod míly gazdag is vagy).
Fogadd alázattal amit kapsz! A jót és rosszat egyaránt (az alázat nem megalázkodás).
A célodra figyelj! Ne hagyd, hogy bármi is el tántorítson.
Minden nap többször ismételgesd magadban a célodat.
Sosem a hogyanok-kal kell foglalkozni! Az nem a Te dolgod.
Törődj önmagaddal, de sosem mások rovására!
A célod mindig úgy fogalmazd meg, hogy annak eléréseével másokon is segíts, vagy legalább is ne árts!
Adj! Hiszen a vonzás törvénye értelmében a kutya is oda sz.rik, ahol nagy a rakás!
Higgy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Henry Ford szavaival élve: Akár azt gondolod valamiről, hogy képes vagy rá akár azt, hogy nem, MINDENNKÉPPEN IGAZAD van!!!!!!!!!!
Na ezeknek a gyakorlati lépéseknek a teljes elsajátítása, nem kis időbe kerül!
És persze a sor még nem teljes.
Kezd azzal, hogy megvizsgálod mindazt ami körbe vesz, majd nézd azt meg, hogyan jutottál ide! Hiszen a múltban hozott döntéseink, gondolataink, érzéseink alkotják a jelenünket!
Haladj lépésről-lépésre! Tanulj meg JÓL kérni! Vigyázz mit kívánsz, mert teljesülhet!!!!! Ez nem vicc!
Mivel nem akarom az egész oldalt teleírni ezért befelyezem.
Ha az igazságot keresed, először döntsd el magadban, hogy valóban készen állsz e rá!
Szeretettel :)Hát ez az !

Cselekedni kell, csak ehhez gyakorlati lépések kellenek, nem frázisok. Azokkal már tele a padlás. A világért sem Téged bántalak ezzel, de ha a leírt okosságok meghoznák a változást, itt már mindenkinek rendben lenne az élete.
Ezzel szemben mit látunk ? Egyre több ember kínlódik valamivel. :(:)

Kedves Iker.
Csak a válaszoktól még nem.
Azért, hogy a dolgok változzanak, cselekedni is kell.

Azt javaslom, a következő részeket is kövesd nyomon, válaszold majd meg magadnak, és a végén vond le a konzekvenciát.
Az életét mindenki saját maga tudja csak megoldani, helyre billenteni, ha nem jó helyen van.

Szép estét.
Ágihm...

Kedves Ági !
Köszönöm a figyelmedet :)
1.,2. válasz okés.
3. Baromira nincs rendben az életem. Azt már magamtól is felfogtam, hogy változtatni kellene, csak a hogyanra nincs válasz, a gyakorlati megvalósításra. Most újra átnéztem a kérdéseket, és a válaszaimat, de ezektől továbbra sem világosodtam meg. Tehát adva van pár kérdés, megválaszoljuk, és ettől valóban változhat bármi is ?
Üdv.:
Iker:)

Kedves Iker.
1; 2; :az, hogy minden úgy jó ahogy van, az én olvasatomban azt jelenti, hogy ha jó, ha rossz dolog történik az életembe, az mindig értem van, nekem akar tanítani valamit. Ha rájövök, mit akar tanítani, máris tudok máshogy reagálni az adott helyzetre, és hosszabb-rövidebb időn belül, ki fog derülni, hogy az elmozdulásom, a változtatásom, jó irányú-e.
3: "Ha rendben van az életed, meg vagy vele elégedve, akkor légy rá büszke, légy büszke önmagadra.
Ha pedig nem felel meg az az életed, az amit most élsz, változtass rajta!"
Ezek a kérdések ehhez a változtatáshoz próbálnak segítséget nyújtani.

Remélem így érthető?

ölellek.:Áginem értem:(

Kedves Szmörcsi !
Már megint szövegértési problémám van. Kérlek segíts ebben.
1. " Ha megérted a dolgok miértjét, megérted azt is, hogy minden úgy jó, ahogy van." De nekem nem jó így ahogy van. Akkor most hogy is van ez ?
2. " Lépj ki a komfortzónádból, merj mást, máshogy tenni és garantálom, az eredmény is más lesz." Ezt viszont már értem, mi több egyet is értek vele, de egy gondolat azért még itt motoszkál bennem: az eredmény lehet rosszabb is, mint a jelenlegi. Honnan kéne tudnom, hogy lépjek és jobb lesz, vagy maradjak, hiszen minden úgy jó, ahogy van.
3. Átrágtam a kérdéseket, majd a válaszokat, és .... ? most ezzel hogy tudok továbblépni ?
Előre is köszönöm a segítséged!
Üdv.:
IkerSzámomra épp aktuális!

Számomra épp aktuális! Köszönöm! Olvaslak! :)

Szép hétvégét!