Remény az oktatásban?

Az elmúlt hetekben folyamatosan "kerülgetnek" az oktatás, ill. az oktatási rendszerrel kapcsolatos bejegyzések, videók, beszélgetések és közvetve élethelyzetek.
Van az ismeretségi körömben tanár, óvodapedagógus, anyuka, ill. olyan is, aki csak ért valamilyen tantárgyat, és segít (korrepetál) gyerekeket, hogy menjen nekik a suli. A lényeg, hogy szerintem nincs ember, aki ne érezné, hogy az oktatási rendszer nem működőképes.
Az alap hozzáállásom pillanatnyilag az, hogy lázadjunk.

Csendesen, "fű alatt", azaz csak látszólag menjen minden úgy, ahogy elő van írva, a valóságban azonban keressük a kiskapukat, és lavírozzunk el a farvízen, egyedi módon, egyénileg segítve a gyerkőcöket, hogy a bennük lévő magocskák ne haljanak el idő nap előtt. Persze itt most nem arra gondolok, hogy vegyük hülyére a tanárt, vagy a rendszert, hisz ebben a rendszerben kell élnünk még akkor is, ha a rendszer (bár nincs meg nélkülünk), a kivégzésünket akarja....

Csakhogy a lázadás sem végleges megoldás... maximum csak tüneti kezelés...
Így figyelek, és gyűjtöm az infókat, hol, hogy, mi módon lehetne ennél jobb megoldást találni.
Jönnek sorban a kezdeményezések, ahol próbálkoznak emberek, embercsoportok az alternatív megoldásokkal.
Ehhez talán kulcs lehet pl. az Életiskola. Erre van már példa kis hazánkban is, és külföldön is.
Itt egy videó egy orosz Élet iskoláról, ahol megérthetjük, miért fontos, hogy máshogy tanítsuk a gyerekeinket (és magunkat is). :

Vlagyimir Megre Anasztázia sorozatában nagyon sok fontos és jó gondolatot megismerhetünk.

Az Anasztázia sorozatról videó-összeállítás:

A rebellis tanároknak is lehet megoldás:

Ezen a szálakon elindulva futottam bele egy felhívásba:

Kedves Anyukák és Apukák!
Szeretném, ha a következőket elolvasnák a gyermekeitek, mert úgy érzem, nagy szüksége van már a világnak arra, hogy változzon. És ezt leginkább a gyermekeitek nevelésével (tanításával) tudjátok elérni, mert ha ők felnőnek, akkor szabad, boldog felnőttek lesznek, akik normálisan gondolkodnak, és nem emberektől vagy gépektől függenek.
Én most azt vállaltam, hogy elolvasom/átnézem a beérkezett munkákat, és válaszolok rájuk.
Tihanyi Virág

Kedves Gyerekek, leányok, legények, s deli ifjak!
Hozzátok fordulok segítségért.
Jelenlegi helyzetünkben képzésetek, oktatásotok zsákutcába jutott.
A kormányzat nem talált olyan megoldást, ami fellelkesítette volna tanítóitokat, és titeket, s egyben megoldást is adott volna a felmerült problémákra. Magam arra jutottam, hogy nem feladatuk olyan képet megalkotni, képviselni, amely kivezeti társadalmunkat ezen helyzetből.
Eképpen jövőtöket sem képviselhetik, tisztán, fényesen, úgy, hogy Néktek is gyümölcsöző legyen.
Így hát tettekre sarkallak Benneteket. Saját jövőtök képét, kérem, alkossátok meg!
Elsősorban az oktatás, és képzéseitek terén. Szeretném ha megtapasztalnátok milyen örömmel , egyszerűen tanulni, magyarán szeretni azt amit csináltok.
Ti tudjátok legjobban, mire, hogyan van szükségetek az iskoláitokban, hogy örömmel, hatékonyan, nemesedhessetek tanítóitokkal együtt.
Szeretném, hogy kezetekbe vennétek sorsotokat! Magam azt vállalom segítőimmel együtt, hogy ha érdemi kölcsönös munka alakul ki, s eredmény születik, szolgálni, s ha kell, képviselni foglak Benneteket a hivatalos világ felé. Hiszen jövőtök teremtői Ti vagytok magatok, de mind eddig kihagytak belőle Titeket.
Képeket, elképzeléseket, amelyeket várok Tőletek, lehet rajz, festmény, és az írás bármely szép formája, szívvel, s kézzel alkotva.
Ha még testetek kötve is vagyon a rendszer és a padok kötelékeihez, szellemetek és szívetek attól még szabad, ne feledjétek! Ezenképpen már közösen megyünk tovább, csak rajtunk és tetteinken múlik, hová jutunk, s meddig. Ha úgy érzed, részt vállalnál a közös együtt teremtésben, jelentkezz a következő címre: boldogfalvak@freemail.hu. És mi elküldjük postacímünket.
Szeretettel és szolgálattal: Tihanyi István Nimród és leánya

2014, Fergeteg hava, egy fagyos, kora délután.

A felhívás forrása:

Szeretettel:Ági

Címkék:

Hozzászólások:)))))