A gólyák

A gólyák mindig a jó szerencsét jelentették és Európában a tavasz beköszöntét. A gólyák annak ellenére, hogy szeretnek az ember közelében is élni, vadon élő állatok, szabadságszeretők. Óriási nagy útjuk, melyet minden nyáron követnek Afrikából Európába és vissza, a legnagyobb távolságok közé tartozik a költöző madarak "röppályáját" ismervén. A Szavanna ad otthont az egyik legnagyobb testű madárfajnak is, a marabuknak, amely a gólyák családjának egyik óriás tagja. A szavanna vidékére évente mintegy félmillió fehér gólya érkezik az északra fekvő Európa hideg telei elő.

A fehér gólya eredetileg igazi afrikai madár volt és csak a legutóbbi jégkorszak óta kezdett el Európába vándorolni, hogy ott még jobb költőhelyeket és életfeltételeket keressen magának. A gólyák vitorlázva repülő madarak, így meleg áramlatokra van szükségük, felhajtóerőként. Az ilyen áramlatok csak a szárazföldek felett alakulnak ki, ezért a gólyák kerülik a hosszú távú repüléseket a nyílt vízfelületek felett, és igen gyorsan repülnek át a tengerszorosokon is. A költés idején viszont a gólyák képesek egy nap akár 400 km megtételére is.

gólya fajok:Fehér gólya (Ciconia ciconia)
Fekete gólya (Ciconia nigra)
Feketecsőrű gólya (Ciconia boyciana)
Gyapjasnyakú gólya (Ciconia episcopus)
Pápaszemes gólya (Ciconia stormi)
Abdim-gólya (Ciconia abdimii)
Erdei gólya (Mycteria americana)
Tátogató gólya (Anastomus lamelligerus)
Nyerges gólya

Bulgáriában a néphagyományban a gólya a tavasz eljövetelének a jelképe, mivel ott ekkoriban térnek vissza a vándormadarak ottani fészkeikhez. Az ország egyes régióiban a martenica köré épült hagyományok egyik fontos jelképe. Mikor észreveszik az első gólyát, eljött az ideje, hogy levegyék a fehér-piros martenicabábut, mivel a tavasz tényleg megérkezett.

A fehér gólya 1901 óta védett faj Magyarországon. Jelenleg fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 100 000 Ft. A gólya Európa-szerte veszélyeztetett faj, ezért a hazai jogszabály mellett több nemzetközi egyezmény is védi: szerepel az EU Madárvédelmi Irányelvének I. számú mellékletében, valamint az élőhelyeket, és a vonuló fajokat védő Berni és a Bonni Egyezmények függelékeiben.

Hol karácsonyoznak a magyar gólyák?
http://nol.hu/tud-tech/hol_karacsonyoznak_a_magyar_golyak_

A gólyamama párosodás után általában 3-6 tojást rak a fészekbe 1-2 nap alatt. A tojások súlya 130 gr körüliek, 73 mm hosszúak és 52 mm szélesek. A költés ideje már az első tojás lerakásától kezdődik, s 33-34 napig tart. A fiókák egymás után, egyik napról a másikra kelnek ki a tojásból. A költésben mindkét szülő részt vesz, felváltva melegítik testükkel a tojásokat. Általában április második felében raknak tojást, s az utódok így május vége felé bújnak elő. A kis gólyák gyorsan nőnek: a kikelési súlyuk 50 gr körüli, 10 nap után 500 gr és körülbelül 3 kg-mal hagyják el a fészket. Nagy terhet ró ez a szülőkre, mert az első 10 napban óránként kell etetni fiókáikat. Mikor már 15 naposak csak két óránként érkezik az étel. A gólyák, akik egyébként nappali állatok, ebben az időszakban egész éjszaka keresik az egereket és gilisztákat.

3 hétig tart, míg a kis gólyák karcsú vékony lábukra fel tudnak állni, s utána egyre nagyobb önbizalommal kezdik el szárnyacskáikat is csapkodni. Az első repülésük július vége felé várható, ekkora már a fiatalok akkorák, mint szüleik, de csőrük még rövidebb és sötétebb végű.

Ivarérettségüket 3-5 év alatt érik el, nagyobbik részük azonban már az első évben elpusztul. A fiatal gólyák több mint kétharmada elpusztul három éves kora megérése előtt. A legidősebb példányok 30 évig is élhetnek. Mikor elhagyják a fészket, még kb. 2 hétig a közelben maradnak, majd augusztus vége felé elindulnak az első útjukra dél felé. A szülők csak néhány nap után követik őket. Akkor honnan tudják a fiatal gólyák, hogy merre kell menniük? Hogy képesek eljutni Afrikába a szülői útmutatás nélkül? A választ minden bizonnyal a génjeikben, az agyukban hordozzák, ahol egy öröklött "mappa" vezérli őket a meleg szavannákra.

http://www.mon.hu/%E2%80%9Eeloben%E2%80%9D-kovethetjuk-a-golyak-vonulasa...

Címkék: