Gondolkozz...de minek?

Máskor is érintettem ezt a témát. A pozitív gondolatok teremtő erejéről sokat hallani. Én ezt vitatom, sőt egy újabb átverésnek is nyugodtan nevezhetném. Nem a pozitív szó hallatán jutott ez eszembe. Számomra a gondolatokkal van a gond, a gondolatok erejével. Ugyanis a kettő teljesen ellentmond egymásnak.

A magyar nyelv ebben a tekintetben is kifejező. A gondolat, nem más, mint GOND. Aki gondolkodik, az valójában gondot csinál magának, az pedig ugyebár nem lehet pozitív.

Nem véletlen tehát, hogy többen ma már tudatosságról beszélnek. Tehát szó sincs arról, hogy ne használd az "eszed", csak az nem gondolkodásra van kitalálva. Óriási különbség van ugyanis a tudatosság, és a gondolkozás között.

De még csak a tudatosság szó hallatán sem nyugodtam meg. mert az is valami olyasmit sugall, hogy neked, nekem folyton tudatában kéne lennünk valaminek. Mintha kicsit erőltetnem kéne a figyelmemet. Táplálkozzunk tudatosan. Legyünk környezettudatosak. Tehát folton figyelnünk kéne arra, hogy mit eszünk, vagy veszünk.

A tudat viszont nem ezt jelenti. Emlékszel, ezt is Hofi mondta: A lét határozza meg a tudatot, de ha megiszod a lét, a tudat elmegy.

A tudat szót én teljesen másképp értelmezem. Az én értelmezésemben ez úgy hangzik, tudatára ébredek valaminek. S ha azt gondolod, hogy ez valami misztikus, vagy éppen rettenetesen tudományos jelenség lenne, megnyugtatlak nem az. Mert szoktuk ezt másképp is mondani. Valahogy így: Leesett a húsz filléres. Észrevettem azt, ami eddig csak ki nem bökte a szememet. Basszus, hogy ezt eddig nem vettem észre! .. és így tovább.

A tudat nem más, mint megértés. Megérteni azt, mért volt, vagy van ellenérzésem bizonyos emberekkel, vagy élethelyzetekkel kapcsolatban. Mért van az, hogy más dolgokat, embereket viszont szimpatikusnak, szépnek látok, és érzek.

A tudat egy tolmács. Egy eszköz, ami üzeneteket fordít le számunkra. A kérdés az, hogy milyen üzenetek ezek, és honnan erednek? Még nem válaszolok rá, de egy valami biztos, ezt minden magyar ember tudja. Attól vagy magyar, hogy ez a képesség megvan benned.

HozzászólásokSziasztok!

Szerintem a gondolkodás valóban gondot okoz. Mert fárasztó.
Egyszerűbb az érzelmekre hallgatni, megérzésekre és nem sokat agyalni a dolgokon.
Csakhogy az életünk során minden nap döntéseket kell hoznunk.
Mi alapján döntesz?
Mondjuk egy stratégiai döntést kell meghoznod, ahol több mindent figyelembe kell venned ahhoz, hogy mondjuk a céged ne menjen tönkre.
Ott is a megérzéseidre támaszkodsz?
Nem végzel pénzügyi elemzést, piackutatást, stb.
Érted a problémát?
Ha a gondolkodást kihagyod az életedből, akkor egy káosz közepén fogod találni magad.
Az érzelmek szubjektívek, ezért nem döntések meghozatalára valók, nem erre lettek teremtve, hanem válaszadásra!

Amiről írsz, nagyon tetszetősen hangzik, de vajon tudsz így élni? Ha következetes szeretnél maradni, akkor ki tudod zárni a folyamatos logikus, elemző gondolkodást az életedből úgy, hogy közben nem kerülsz a híd alá?
Kérlek ne érts félre, nem vagyok cinikus!

Szerintem ez a mondatod a kulcs: " A kérdés az, hogy milyen üzenetek ezek, és honnan erednek? "
A megérzéseid, sugallataid bárhonnan jöhetnek!
Ha a világunkban létezik a gonosz, mondjuk úgy, hogy a számunkra láthatatlan világban, akkor mi a garanciád, hogy nem ők manipulálnak téged?
Hm?
Szép napot!