Álomépítők

Ezzel feküdtem, álmodtam, keltem... mindig visszajátszom őket ébredéskor... mármint ha emlékszem rájuk. Vannak olyan álmaim, amelyekre örökké emlékszem. Vannak olyanok, amiket többször álmodom.

Mindenki saját kódrendszere szerint maga fejtheti meg álmait.

"Álomfejtés, mint az önismeret eszköze

A mindennapi élet azt bizonyítja, hogy érdemes odafigyelni az álmainkra. Anélkül, hogy túlbecsülnénk vagy lebecsülnénk az álmainkat, érdemes úgy viszonyulni hozzájuk, mint a lelkünk mélyéről jövő sajátságos jelbeszédet. Ez egy kódolt, képekben beszélő nyelv, amelyet dekódolni kell, ha érteni akarjuk az üzenetét. Az álmok megfejtése, megértése nem komolytalan játék, hanem komoly felkészültséget igényel.

Az álmaink ajándékok, érdemes és hasznos érteni a jelzéseiket. Ajánlatos megbecsülni az álmainkat, hiszen nem elhanyagolhatók a lelki egyensúlyunk, az életünk, az egészségünk érdekében.

Az álmok kendőzetlenül tudósítanak a valós helyzetről, szembesítenek minket azokkal a dolgokkal, érzésekkel, amelyeket napközben hárítunk, amelyekkel nem akarunk szembesülni.

Az álom a tudatalattink nyelve, képekben és szimbólumokban beszél hozzánk, és remek tanácsokat ad a legkülönfélébb élethelyzetekben. A lelki krízisek megoldásában nagyon sokat segít az álommunka.

Az álmok sokat segítenek az önismeret gazdagításában is. Ha jobban ismerjük magunkat, az életünket is jobban tudjuk tervezni. Bizonyított tény, hogy aki többet foglalkozik az álmai üzeneteivel, az sokkal többet megtudhat önmagáról.

Álmunkban a képzelet és az emlékezet képei keverednek a valósággal. A lélek nappali oldala a tudat, éjszakai oldala a tudattalan, vagy tudatalatti.

Régen fontosabbak voltak az álmok, mint ahogyan most gondoljuk. A primitívebb embert sokkal inkább irányította az ösztöne, mint a mai, tudományokon nevelkedett embert. A civilizáció fokozatosan elszakítja a tudatos részünket a tudattalantól, de az ösztönös részünket nem veszítjük el, csak „letakartuk”, ezért csak az álom leple alatt talál ránk, hogy segítsen nekünk.

Ennek ellenére vannak, akik kétségbe vonják az álmok jelentőségét, s annyira nem akarják elfogadni az álmok jelentőségét, hogy a maguk részéről még az álmok létét is tagadják. Ők azok, akik azért nem emlékeznek az álmaikra, mert nem tisztelik meg őket a figyelmükkel. Amikor ezek az emberek figyelni kezdenek majd lelkük mélyének üzeneteire, az válaszolni fog nekik, megkönnyítve ezzel az életüket, a problémáikat.

Hiszen az ember ideális állapota a harmónia, az összhang, a mentális stabilitás. Álmaink megértése ezek megteremtésében segít minket."

***

"Sikerült bizonyítani, hogy a REM fázisban történik az álmodás.

A 8 órás alvási idő alatt 4-5 ilyen periódus történik. A periódusok hossza 15 és 45 perc közé tehető. Az alvás elején rövidebbek, majd egyre hosszabbodnak ezek a szakaszok."

"A REM fázisok szaporodnak és hosszabbak, ha az alvást megelőző napot meditációval, relaxálva, vagy elmélyült, nyugodt munkával töltöttük. Megfigyelték, hogy az éjfél előtti, korai álmok a mindennapok történéseivel foglalkoznak, a hajnali álmok pedig a problémákkal, a tudattalan konfliktusokkal.

Ha valakitől megvonják a REM fázisokat, például rendszeresen felébresztik ebben a szakaszban, az pszichés zavarokat okozhat. A kutatók nagy biztonsággal megállapították, hogy a REM-alvás létfontosságú szükséglete a szervezetünknek. Amikor a kísérleti személyeket rendszeresen felébresztettek az alvás REM fázisának kezdetén, ők idegességgel, ingerültséggel, depresszióval, testi tünetekkel reagáltak. Aki nem álmodik, előbb-utóbb beteg lesz, ezért az éjszakai álmainkra nagy szükségünk van."

***

A többi, nagyon érdekes részek is, itt:

Címkék:

Hozzászólások:-)

Csodás idézet. Igen.

Hoztam valamit cserébe:

Az Álmok Tengere sem parttalan...
(igaz, hogy csupán álom-partja van);
az Álmok Tengere félelmesebb,
mint a szokott veszélyű tengerek;
siklik a roncs? süllyed a jó hajó?
- az Álom-Tenger épp erre való!
Mit tesz veled és mit kezdesz vele?
sorsod rád bízza Álmod Tengere.
Mikor épp nem mély: magas, mint az ég!
Csodáld - s úszd meg az Álmok Tengerét!

Fodor Ákos