Hol rejtőzik a világegyetem bölcsességének titka?

Az istenek mindenképpen azt akarták, hogy a világegyetem bölcsességének titka csak akkor kerüljön az emberek kezébe, ha már elég érettek rá. Ezért aztán elhatározták, hogy mindaddig őrizni fogják egy biztos rejtekhelyen, míg a halandók meg nem érnek annak megértésére.

Összegyűltek egy tanácskozásra, hogy eldöntsék, hová rejthetnék el a titkot.
Egyikőjük azt mondta, hogy vigyék fel a bölcsességet a legmagasabb hegycsúcsra.
De gyorsan belátták, hogy az ember hamarosan az összes hegycsúcsot meg fogja hódítani, tehát ott a bölcsesség titka nincs biztonságban.

Egy másik isten azon a véleményen volt, hogy rejtsék el a legmélyebb tenger fenekén. De a többiek őt is leszavazták, mert ezt sem tartották elég biztonságosnak.
Ekkor a legvénebb és legokosabb isten emelkedett szólásra: „Tudom, mit csináljunk. Rejtsük el magában az emberben! Ott csak akkor fogja keresni, ha már elég érett annak megértésére. Hiszen ehhez végig kell mennie az önmaga bensőjébe vezető úton.”

A többiek elgondolkodva hallgatták, majd mindannyian beleegyeztek. Így került a világegyetem bölcsességének titka az emberi lélek mélyére.

(népmese)

****

“A buddhistáknak van egy jó kis gyakorlatuk: hétvégenként egy füzetbe felírják, hogy a héten mi hozta ki őket a sodrukból. Mitől féltek, miért haragudtak, min háborodtak fel – csak röviden, emlékeztető szavakban. Egy hónap múltán aztán végignézik a listát, és figyelik magukat, mi az, ami még mindig bántja, felháborítja őket, és mi az, aminek már nincs jelentősége számukra. Azokat kihúzzák. Ilyenkor néha döbbenten látja az ember, hogy milyen marhaságokon izgatta fel magát. Olyasmiken, amiknek napok, hetek elmúltával már semmi jelentőségük sincs. Ilyenformán idővel kirajzolódnak az érzelmileg valóban fontos dolgok.” (Popper Péter)

Címkék:

HozzászólásokEz a te saját kis

Ez a te saját kis bölcsességed: "én rád figyelek, nem rájuk!"

Sose feledem. Sose feledd.

:-))Igen, egyre gondoltunk

Szóval kell egy másik fajta megoldás.

Valami zen-ei?Na jó, de egy kutya ez ellen

Na jó, de egy kutya ez ellen hogyan tehet?
"Tűrje balsorsa nyűgjét és nyilait?"Nem tudom, ordítanék-e egy

A bosszú sosem hoz feloldozást. De ez elfojtás sem. Valaha ilyen voltam: "mindenki bánatát magára veszi", no az csak betegséget okoz. Tudni kell letenni terheket s nem magunkra venni olyat, ami nem a mi dolgunk! A világot nem lehet megmenteni, félreállít, mert érdekeibe ütközünk!

Nem tudom, ordítanék-e egy erdőben.
Talán nem.

Viszont papírfecnit csinálnék egy újságlapból s közben kigondolnám az érveimet, amit higgadtan adhatok tovább. Annak, akire tartozik. Vagy nem. Attól függ. Mennyire zavar. Mi zavar benne. Van, akinek egy erős szó már vita, s közben egy másiknak csak ismeretszerzés.

A düh és harag kezelése mindig is érdekes volt. Valahogy ezt a legnehezebb kordában tartani. Arra hárítani, akire tartozik.

Ismered azt a mesét, mikor a főnök lecseszte a férfit, aki hazament, majd lecseszte a feleségét, aki ezért lecseszte a gyerekeket, akik végül is belerúgtak a kutyába.

Éljen.Hmm... kérdéseid a PÍ életét

Hmm... kérdéseid a PÍ életét juttatják eszembe... film... talán láttad, ha nem, és később találkoznál ezzel a címmel, ne hagyd ki!

A tenger vihara... ahogy néztem a Pi életét, írtam is róla, de az a poszt is elveszett, mindegy, nagyon nagy hit kell ahhoz, hogy azt kiabáld, köszönöm Istenem, látom mekkora az erőd, és te csak próbára teszed a hitem...

A holdtalan éjszaka... a vaksötét, elvont értelemben is tartogathat kellemetlen meglepetéseket...

A szelíd ember dühe? Mindenki MÁST hoz ki az emberből. Ahogy a filmben PÍ mondta, kihoztad belőlem a gonoszat! és akkor ahogy erre rájön, figyel már erre és megnyugszik, a túlélésre összpontosít.
Tudod, a szelíd ember dühe nagyon ritka, de hatalmas. Kiárad, mint a folyó és tör, zúz. Mindig okkal tör ki. Hatalmas és higgadt. De akkor ... ember legyen a talpán, aki össze meri vele mérni az erejét. Legtöbbször maga húzódik vissza, békéjébe nem enged külső erőt.

A szeretet ebben is utat mutat: A szeretet azt jelenti, hogy TUDNÁLAK bántani, birtokomban van a tudás hozzá, de NEM teszem.

Ez emeli a szelíd embert és a haragját valahová másik dimenzióba, ahova semmilyen sötét már nem teheti be a lábát.

Köszönöm a kérdéseidet. Mindig találok valami új összegzést, felismerést is magamban.

:-)

És neked mik jutnak eszedbe ezekről? A holdról milyen jó kis történeteket olvasgattunk, emlékszel? Megyek, meg is keresem... a linkek ott vannak valahol egy kommentben, nálad...

Szép napot, csodásat!!

Búfelejtőt és feloldozót!

Tisztulót és derűset!

Jön a húsvét! :-)))

Áldott, békés készülődést, ünnepeket mindenkinek!