Tudatos szülő - családbarát

Valamiért azt gondoltam, hogy ezekről nem kell beszélni, mert természetes, hogy jó szülőkké akarunk válni és a gyermekeinkbe nem akarjuk mindenképp beleképzelni a saját (nem sikeredett vagy akaratos) vágyainkat, illetve hagyni őket kiteljesedni, mássá (de önmagukká) érni, mint ahogy mi magunk esetleg gondolnánk.

Ahogy beszélgettünk az oktatás rákfenéiről, ugyanúgy a másik oldalt is meg kell vizsgálni. A gyermek az ősi Titok tudója, amelyik gyermek boldogan nő fel, kellő önbizalommal és tisztességgel fogja felnőttként élni és végezni a munkáját. Boldogságuk a kulcsa a jövő társadalmának, amiben még mi is itt leszünk.
Ők lesznek az új országvezetők, az új vezetők, új építők, s már itt van közöttük gyermekként a legújabb elnök is.

Lassan eljön az idő, mikor szülővé válunk. Átlépünk az öntudatos, virgonc, énközpontú, önkereső, szingli, szerelmes ... stb... "őrült" (nem félreérteni, fiatalság - bolondság) állapotból egy teljesen más minőségűbe. "Örülőbe". Párt keresünk, találunk, közös jövőt, családot, felelősséget vállalunk. Mindig lesz egy pont életünkben, ahol kicsit leülünk, elgondolkozunk, az emlékeinket, terveinket rendbe rakjuk, és a keresztúton állva, fordulunk, fordul életünk, s szembesülhetünk az új élethelyzetben olyan hibákkal, amikre eddig nem volt ok vagy alkalom. Majd fordítunk sorsunkon.

Mindig van mit és kitől tanulnunk. Soha nem késő önmagunkat felépíteni, megtalálni, önmagunkért, tetteinkért, döntéseinkért felelősséget vállalni, mert az éberség, a figyelem, az odafigyelés, a tudatosság hiánya a gyermekeinken csapódik le.

:-(

Mikor ilyen esetekre bukkanok, elszomorodom. Van-e valóban megoldás annak a szülőnek, aki nem akar kitörni abból az érzelmi lehúzó örvényből és hangulatállapotból, amibe belekerült és folyamatosan fogva tartja, nem engedi felszínre törni a tiszta önvalót és jót, ami a lelkében ragadt. Igen, a gyermekkor, ahogy velük bántak, és ahogy ezek a szülők bánnak majd a saját gyerekeikkel...

A bántalmazás bántalmazásra tanít:

A tudatosodás útján nagyon sok jó és lélekemelő cikkel találkozhatunk és azt gondoljuk, mindenki erre törekszik. Mindenki jobbá szeretni tenni önmagát és a világát és tenni a világhoz valami jót, hasznosat.

Ebben a jó kis hangulatban azonban többen is felhívták figyelmem a Mérgező szülők c. könyvre :

"A hasábokon hangsúlyként jelenik meg a zsidó-keresztény "tiszteld apádat és anyádat" hagyományának hiányzó része: "tiszteld gyermekedet".

A könyv fele Forward klinikai tapasztalataiból merítve tényszerűen és pontos pszichológiai elemzéssel ismerteti az egyes, a gyerek felnőttkorában is hatalmat gyakorló mérgező szülőtípusokat (az istenszerű szülőket, az alkalmatlan szülőket, az irányító szülőket, az alkoholistákat, a szavakkal verőket, a testi- és a szexuális erőszaktevőket), melyeket aprólékosan végigvezetve, kliensei életútját és gyógyulását ismerhetjük meg. Bepillanthatunk családok tipikus játszmáiba (s nem egyszer sajátjainkra ismerhetünk), mint a gyermekkori és felnőttkorra is megmaradó szégyen, bűntudat, depresszió, tagadás leképeződéseibe. A könyv nagymérvű hitelességének erejét a háromszáz oldalon végigvonuló csoportterápiás élettörténetek adják."

A könyvről részletesebb tartalom:

Mi az a valami, ami olyannyira hiányzik mostanában? Amikor az lenne a fő és az alap, hogy ne tégy olyat másokkal, amit nem akarsz, hogy veled tegyenek. Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy bánjanak veled.

Ez nemcsak párkapcsolatokban, de szülő-gyermek kapcsolatban, a családokban még inkább releváns és frekventált kérdéskör, ha valami folyamatosan feszültséget generál, és furcsán működik, mert a társadalmi visszhang egyre inkább azt sugallja, nem tudnak beintegrálódni. A gyerekek sem!

A tisztelet hiányzik - a gyermekeink felé. Jelzi, hogy önmagunk felé sem teremtődött meg tiszta formában, inkább változott önhittségé, erőszakossággá tudattalanul.

Egy másik megközelítésből, ugyanerről:

"Mire is tanítanak minket szülőket, pedagógusokat, felnőtteket minden pillanatban a kezelhetetlenségeikkel, a kitöréseikkel, vagy éppen az apatikus érdektelenségeikkel, de még az összes fizikai betegségükkel is?

Hogy vegyük észre, a világunk nem normális.

Hogy valójában a bennünk lévő gyermek, ugyan úgy szenved azoktól a korlátoktól, szabályrendszerektől, mint a mi gyerekeink, ők csak a lenyomott szenvedésünk fokát, mértékét, milyenségét mutatják meg számunkra, hol dühkitörésekkel tombolva, hol teljes érdektelenségbe merülve, hol komoly betegségekig lefojtva.

Köszönjük meg nekik és próbáljuk meg felismerni magunkban az általuk mutatott hitrendszereinket, lenyomott érzetártalmainkat, és szabadítsuk fel őket az által, hogy mi változunk és változtatunk a világunkon is.

Miattuk és magunk miatt is!

A gyermekeink minket „megmenteni”, ébreszteni, emlékeztetni jöttek, és nem azért, hogy mi szabjuk olyanná őket, amit éppen mi gondolunk helyesnek, szerintünk mi lenne jó számukra.

Számukra akkor lennénk „jók”, ha tanulnánk tőlük, ha rajtuk keresztül emlékeznénk saját magunkra, és ezt fel is vállalnánk, és mivel mi vagyunk abban a helyzetben, hogy a változásokat cselekvően megtegyük, hát tegyük.

Értük és Értünk!"

***
"Apává válni nem kevésbé szép és felelősségteljes feladat, mint anyának lenni. Míg az internet és a könyvpiac hemzseg a kismamáknak szóló weboldalaktól, írásoktól, addig apáknak szóló kiadványokkal nagyon ritkán találkozhatunk. A szakemberek, orvosok, védőnők is főleg a leendő anyával és a babával foglalkoznak,
így a férfiakat senki sem készíti fel arra, mi vár rájuk, mi segíthet nekik abban, hogy
megtalálják a helyüket új szerepükben. "

"Az, hogy az apák otthonosak legyenek otthoni és munkahelyi szerepeikben fontos a gyermekek miatt, de ugyanennyire lényeges a nők anyákként, feleségként és munkavállalóként való egyensúlyt találásában is. A vezetők jelentős százaléka ugyanis férfi és sokan közülük apák és férjek.

Érdemes belelapozni Apa-füzetünkbe, mely letölthető itt:

Mindkét szülőnek komoly kihívást jelenthet a munka és magánélet összehangolása. Mint az élet majd' minden területén, ebben az esetben is nagyon fontos a tudatos tervezés, itt is sok minden fejben dől el. Kell egy közös értékrend a családban, ami a szülőpár életét szervezi. Ezek után apró döntések meghozatala eredményezi az egyensúlyt. Társunkkal együtt kell terveznünk és egymás igényeit igénybe véve beosztani erőforrásainkat nap, mint nap."

Ajánlott olvasmányok:

***

***

Creative Commons License - Nevezd meg! Ne add el! Így add tovább!

Köszönöm.

Hozzászólások:)

Jó volt! Az eső hazakergetett :-))

Jó volt a táncos videó is, köszi :-)Dorothy L. Nolte: A gyermek

Dorothy L. Nolte: A gyermek abból tanul, amit lát

Ha a gyermek együtt él a kritikával, megtanulja a bírálgatást.
Ha a gyermek együtt él a gyűlölettel, megtanulja a háborúzást.

Ha a gyermek együtt él a félelemmel, megtanulja a szorongást.
Ha a gyermek együtt él a szánalommal, megtanulja az önsajnálatot.

Ha a gyermek együtt él a nevetségességgel, megtanulja a félszegséget.
Ha a gyermek együtt él a szégyennel, megtanulja a bűntudatot.

Ha a gyermek együtt él a megértéssel, megtanulja a türelmet.
Ha a gyermek együtt él a buzdítással, megtanulja a magabiztosságot.

Ha a gyermek együtt él a dicsérettel, megtanulja mások megbecsülését.
Ha a gyermek együtt él a jóváhagyással, megtanulja szeretni önmagát.

Ha a gyermek együtt él az elfogadással, megtanul szeretetre lelni a világban.
Ha a gyermek együtt él az elismeréssel, megtanulja, hogy céljai legyenek.

Ha a gyermek együtt él az önzetlenséggel, megtanulja a nagylelkűséget.
Ha a gyermek együtt él az őszinteséggel és méltányossággal, megtanulja az igazságot és jogszerűséget.

Ha a gyermek együtt él a biztonsággal, megtanul hinni magában és környezetében.
Ha a gyermek együtt él a barátságossággal, megtanulja, hogy a világ olyan hely, ahol jó élni.

Ha a gyermek együtt él a nyugodt derűvel, megtanulja, hogyan találjon lelki békét.
Vajon a mi gyermekeink mivel élnek együtt?**

Ugye beengedsz, hogyha kopogok?
Ugye meghallgatsz, hogyha suttogok?
Ugye elhiszed, amit gondolok?
Ugye megtartasz, hogyha maradok?
Ugye elengedsz, hogyha indulok?

Szalóczi Dániel

Megyek, főzök.

:-)

Aztán irány a város. Tele van programmal, zenével, gyereknapi játékokkal.

Jó étvágyat Pipacska!SZABÓ LŐRINC IMA A

SZABÓ LŐRINC
IMA A GYERMEKEKÉRT

Fák, csillagok, állatok és kövek,
szeressétek a gyermekeimet.

Ha messze voltak tőlem, azalatt
eddig is rátok bíztam sorsukat.

Énhozzám mindig csak jók voltatok,
szeressétek őket, ha meghalok.

Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek,
szeressétek a gyermekeimet.

Te, homokos, köves, aszfaltos út,
vezesd okosan a lányt, a fiút.

Csókold helyettem, szél, az arcukat,
fű, kő, légy párna a fejük alatt.

Kináld őket gyümölccsel, almafa,
tanítsd őket csillagos éjszaka.

Tanítsd, melengesd te is, drága nap,
csempészd zsebükbe titkos aranyad.

S ti mind, él‹ és holt anyagok,
tanítsátok őket, felhők, sasok,

vad villámok, jó hangyák, kis csigák,
vigyázz reájuk, hatalmas világ.

Az ember gonosz, benne nem bízom.
De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom.

Igaz rokon, hozzátok fordulok,
tűz, víz, ég s föld leszek, ha meghalok;

tűz, víz, ég és föld s minden istenek:
szeressétek, akiket szeretek!

Festmény: Vladimir Volegov alkotása"Isten szíve szerint való

"Isten szíve szerint való férfi. Ilyen ember akarok lenni én is. Ilyen apa. Isten szívét akarom megmutatni a gyermekeimnek. Isten feltétel nélküli szeretetét és elfogadását. Az Ő szentségét és tisztaságát akarom tükrözni. Igazságos és megbízható apa akarok lenni. Aki vigasztalást és menedéket nyújt a gyermekeinek, mint Isten is az övéinek. Gyermekeim barátja akarok lenni, ahogy Ő is az. Úgy akarom fegyelmezni őket, ahogy Isten fegyelmez minket. Meg akarok nekik bocsátani, ahogy Ő is megbocsát. Azt akarom, hogy tiszteljenek engem, és tiszteljenek másokat is...
Egyértelmű, hogy a huszonegyedik században apának lenni olyan kihívás, ami a végletekig igénybe veszi egy férfi erejét..."

Josh McDowellGörgényi Tamás Tudod, kisfiam...

Tudod, kisfiam,
neked nem kell a leggyorsabbnak lenned
legjobbnak sem kell lenned sosem
és az sem baj, ha nem vagy a legszebb
se legerősebb, és nem vagy első soha semmiben
nem kell mindent megtanulnod
nem fontos mindent értened
nem kell tudni mindent
s töprengni mindenen
nem kell mindent látni, kipróbálni
s nem kell mindenkit ismerni sem
nem kell feltalálnod semmit
s nem kell fölfedezned új földrészeket
nem kell eljutnod a holdra
nem kell megszámolnod a végtelent
se megnevezned a névtelent
nem kell sikert elérned
nem kell nyerned semmilyen versenyen
nem kell semmit bizonyítanod sem megszolgálnod, sem kiérdemelned
nem tartozol senkinek semmivel
nem kell elszámolnod,
mindent ajándékba kaptál
nem kell fejlődnöd
nem kell jónak lenned
én nem azért szültelek,
hogy neked bármit is kelljen
csupán azért, hogy szeresselek,
és hogy neked szeretni alkalmad legyen...

Görgényi Tamás Tudod, kisfiam...

Gyereknap van!:-) rendicsek... :-))

:-)

rendicsek...

:-))Jó éjt kedves Pipacska!

Jó éjt kedves Pipacska!

Csillagosat álmodj! Szépet, örömtelit! Juszt is!

:-)

Mert megérdemled!szó, szó, sző

"A beszéd nem más mint egy rezgés, egy olyan világban amelyik szintén rezgés (maga az anyag is rezgés, annak a legsűrűbb formája). A beszédnek hatalmas szerepe van, nem csak mint elhangzott szónak, hanem mint egy rezgésnek, mely hat a környező rezgésekre.

Spirituális körökben azt mondják, hogy a magyar a teremtés nyelve.

Tény, hogy nagy hatása van a környezetre, a magyarul tudatosan kimondott szónak. A magyar nyelv az amelyik meg-magyaráz, le-képez azaz vizualizál, szinte a teremtés összes mozzanatához kötődik egy-egy ősi szakrális szavunk, az ősi magyar közmondások pedig az élet alapigazságait rögzítik.

A magyar nyelvnek többek között matematikai, filozófiai és lélekgyógyító rendszere van.

Amíg mi a saját nyelvünket magunk ellen fordítjuk (ahogy tesszük azt napjainkban), addig sosem fog az ország felemelkedni."***

:-) de jó!

mek-mek-mekkiskacsák, elfoglalják magukat... :-))Mennyire a szülő hozza ki a

Mennyire a szülő hozza ki a gyerekéből az iskolában mészárlást tervező tömeggyilkost...

Maradjanak meg itt is a cikkek, nem akarnék többet előhozni egyelőre.

Szép, békés napot!!!Igazad van. Ide összegyűjtök

Igazad van.

Ide összegyűjtök még párat, legyen meg itt is:

"Kettős mércét alkalmaz: a nőknek egészen más megengedett szerinte, mint a férfiaknak. (Nem meglepő módon a kettős mérce elég következetesen a férfiak -- és saját -- nagyobb szabadságát van hivatva igazolni.)
Úgy gondolja, hogy a nők csak háztartásvezetésre, gyerekszülésre és szexre valók.
A viselkedése „Dr. Jeckyll és Mr. Hyde”-jellegű: idegenek előtt teljesen más, mint kettesben: csak akkor viselkedik bántalmazó módon, amikor kettesben van az áldozattal, kívülállók előtt pedig kifejezetten kedves, vagy éppen ellenkezőleg: csak társaságban durva. (Ez utóbbi mintázat főkéntserdülő fiúkra jellemző.) "Megdöbbentő anyagok. Én

Megdöbbentő anyagok.

Én kérek elnézést, de erről is kell beszélni.

Majd írok jóról is. Mert van!Kire üt majd ez a gyerek?

Az ESZTER Alapítvány figyelemfelkeltő kampányfilmje a családon belüli erőszak ellen.

Jól öltözött, rendezett külsejű kisiskolás fiú és lány kora reggel, a néptelen osztályteremben beszélget. A gyerekek szélsőségesen obszcén szóhasználata nyilvánvalóan a szülői mintát idézi. A kisfiú arcán látható fizikai sérülés és a kislány meg nem nevezett, valószínűleg sokkal súlyosabb sérülése kettejük számára jól érzékelhetően mindennapos események következménye. A verbális, a fizikai, a szexuális agresszió a hétköznapok része, és ha nem teszünk ellene, az is marad.A verbális és fizikai erőszak ellen

Ha nem is olvassa el az ember ezeket a megdöbben6tő cikkeket, akkor is érzi, mekkora a felelősség a vállunkon.

A filmben szakemberek és ismert személyiségek állnak ki az erőszak ellen. A szexuális visszaélések áldozatait segítő ESZTER Alapítvány bemutatása kapcsán elemzik és értelmezik az erőszak természetét, a tettesek és áldozatok viselkedését. Felhívják a figyelmet a probléma súlyosságára, felvetik a társadalmi felelősség kérdését.Élhetővé tenni az életet

„Magyarországon százezres nagyságrendben élnek olyan felnőttek, akiket gyerekkorukban megerőszakoltak. Az erőszak nem fülledt erotika; ez hatalom, kiszolgáltatottság, brutális és romboló megalázás. Az ESZTER Ambulancián húsz éve dolgozunk azért, hogy a lélekpusztítás következményeivel küszködők élete élhetővé váljon” – mondja Virág György. Az ambulancia vezetője szerint az áldozatoknak csak akkor van esélyük, ha nem maradnak megszégyenítetten egyedül. „Azt szeretnénk, ha minél többen értenék meg, hogy a közösségnek össze kell fognia, ha minél többen ismernék fel, hogy nem maradhatnak közömbösek tovább.”

Az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációja (ESZTER) több mint 20 éve nyújt ingyenes pszichoterápiás és jogi szolgáltatást azoknak, akiket megerőszakoltak.10 ok, miért ne verd a

10 ok, miért ne verd a gyereked

A verésről szóló írásunk akkora vitát kavart, hogy érdemesnek láttuk újra elővenni a témát – jöjjön hát Dr. Sears, az amerikai csudadoki tíz örökérvényű gondolata a verésről, mint nevelési elvről.

9. A verés rossz emlékeket ébreszt

A pofon vagy a fenékrecsapás beárnyékolhatja a boldog gyereklétet. Az emberek sokkal inkább emlékeznek a traumatikus eseményekre, mint a szépekre – te mire szeretnéd, hogy a gyereked emlékezzen?
10. A verés nem segít, hogy jobb szülő legyél

Ha megpróbálod elkerülni és máshogyan megoldani a problémát - na az már igen.

A verés mindig a kényelmes opció. Ha sikerül megállnod, nem csak a gyereked fogja jobban érezni magát, de te is. Arról nem is beszélve, hogy a "másik megoldás" előrébb viszi majd a gyerekkel való kapcsolatod. Összességében elmondható: van jobb megoldás a verésnél, és igenis érdemes azt megkeresni. Leginkább magadban.Szabó Lőrinc: Ima a

Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért

Fák, csillagok, állatok és kövek
szeressétek a gyermekeimet.

Ha messze voltak tőlem, azalatt
eddig is rátok bíztam sorsukat.

Énhozzám mindig csak jók voltatok,
szeressétek őket, ha meghalok.

Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek,
szeressétek a gyermekeimet.

Te, homokos, köves, aszfaltos út,
vezesd okosan a lányt, a fiút.

Csókold helyettem, szél, az arcukat,
fű, kő, légy párna a fejük alatt.

Kínáld őket gyümölccsel, almafa,
tanítsd őket csillagos éjszaka.

Tanítsd, melengesd te is, drága nap,
csempészd zsebükbe titkos aranyad.

S ti mind, élő és holt anyagok,
tanítsátok őket, felhők, sasok,

Vad villámok, jó hangyák, kis csigák,
vigyázz reájuk, hatalmas világ.

Az ember gonosz, benne nem bízom,
De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom.

Igaz rokon, hozzátok fordulok,
tűz, víz, ég s föld leszek, ha meghalok;

Tűz, víz, ég és föld s minden istenek:
szeressétek, akiket szeretek.Igen, Szilvácska, akiket

Igen, Szilvácska, akiket érzelmileg fizikailag bántalmaznak, azok nem beszélnek. A szégyen nagyon nagy úr.

Ez a négy cikk reggel egymás után pörgött elém.

Nem lehet véletlen.

Egy jel, hogy igenis van értelme ezekről írni.

Ima a gyermekekért. Ők nem választhatnak családot.

Ima a nőkért. A felnőtt, elnyomott, utat választani, dönteni képtelen nőkért.Mindenkiből lehet példa. Ha más nem hát elrettentő példa

Igen, pontosan, Pipacska!

"

"Fiúgyerekek nevelésénél az apa szerep fokozott figyelemmel bír, a fiú számára az apa jelenti a férfi mintát, tőle tanulják a férfias viselkedést."

No, némelyik apától "gyönyörű" mintát lehet tanulni, ezt tapasztalatból írom, mert nyitott szemmel járok a világban.
Vannak olyan családok, ahol jobb, ha a fiúgyermek valahogyan megpróbál abszolút nem hasonlítani az apjára, ha a saját gyermekének szebb gyermekkort akar, illetve képzel el, mint amilyet Ő kapott."

Mindenkiből lehet példa. Ha más nem hát elrettentő példaMiért válnak normális emberek

Miért válnak normális emberek gonosszá?

"Egyszer alkalmam nyílt beszélgetni a dalai lámával, aki egy kérdésemre azt válaszolta, hogy ő hisz benne, hogy a világ teljesen megváltoztatható, ha mindenki birtokában lenne a részvét, az együttérzés képességének. De például egy bronxi srác soha nem fogja megtapasztalni az empátiát, nem fog beiratkozni egy ilyen témájú kurzusra, nem fog meditálni erről a kérdésről. Ha a földön fekszem és vérzem, és odajön hozzám valaki azzal a szöveggel, hogy együtt érzek veled a szenvedésben, valószínűleg elküldöm a fenébe."

"hvg.hu: Mennyire ismeri a kelet-európaiakat, a magyarokat? Ezt azért kérdezem, mert felmérések szerint az önképünk rendkívül negatív, a bizalmatlanság és cinizmus hatja át a hétköznapjainkat. Működhet-e ez a program egy ilyen környezetben?

P. Z.: Igen, működhet. Tudja, én az amerikai optimizmussal felvértezve érkeztem ide (nevet). Jártam az egykori Csehszlovákiában, Lengyelországban, a délszláv államokban, és azt tapasztaltam, hogy a legnagyobb ellenség ebben a régióban a pesszimizmus és a cinizmus. A probléma onnan ered, hogy a fasizmus, majd a kommunizmus azt hitette el az emberekkel, hogy a fontos eseményeket, döntéseket nem befolyásolhatják. Ha mégis megteszik, meghalnak. Így akinek lett volna mersze felszólalni, közbelépni, azt a közeg visszahúzta, mert az átlag azt vallotta, nem érdemes ugrálni, hiszen az ilyet úgyis eltünteti a hatalom. A kémek miatt az emberek nem bíztak egymásban. Egyszóval ezek az elnyomó rendszerek arra épültek, hogy minimalizálják a lehetőségét, hogy valaki hőssé válhasson."Mérgező szülők

Mérgező szülők

"Meggyőződésem, hogy minden szülő képességeihez mérten a lehető legjobban próbálja a gyerekeit nevelni. Abban is bízom, hogy azok a hibák, amiket elkövetnek, jó szándékból indultak, csak rossz lett a kivitelezés. Ha a dolgokat tudná jobban csinálni, akkor jobban csinálná. Ezt még mindig igaznak gondolom a legtöbb szülő esetében, ám a munkám során be kellett látnom, hogy sok szülő nem ebben a szellemben vállal gyereket.

Azok a szülők, akik rendszeresen alkoholizálnak, verbálisan vagy fizikailag bántalmazzák, érzelmileg, vagy fizikailag elhanyagolják a gyereket, hihetetlen nagy károkat tudnak okozni bennük. Ezeket a szülőket hívja Susan Forvard Mérgező szülőknek. Senki sem tökéletes. Ha elcsattan pár pofon, vannak veszekedések és nehéz az együttélés, még nem feltétlen utal mérgező szülőre. Winnicott, aki a kora gyerekkori anya-gyerek kapcsolatok legmeghatározóbb elméletalkotója, úgy véli, hogy a jó anya és a rossz anya között nem az a különbség, hogy a jó anya nem követ el hibákat, hanem a hibákra adott reakcióban különböznek. A hibák tagadása, a hárítása a bűntudatkeltés mind olyan fegyver, ami ellehetetleníti a gyerek problémamegoldási kísérleteit."Aki nem veri a gyerekét, az

Aki nem veri a gyerekét, az gyűlöli őt

"Nyűgös a gyerek, nem tud elaludni? Csapj rá vesszővel! Nem fogad szót, nem engedelmeskedik? Vesszőt elő, vágj neki oda! Hisztériázik? Verd el! Vessző, vonalzó, fakanál, nadrágszíj – az eszköztár széles, csak ügyelj arra, hogy életkornak megfelelően válaszd ki a fenyítő eszközt. Fontos az is, hogy hová ütsz: a pelenkán keresztül meg sem érzi a gyerek a vesszőcsapást, tehát mindig a meztelen bőrére húzz rá, így biztosan felvisít fájdalmában és azonnal engedelmes lesz. Ilyen tanácsokat ad Michael és Debi Pearl Gyermeket nevelni Isten félelmében című könyvében, nemzetközi tiltakozást kiváltva."

"
Pearlék a gyereknevelést leginkább a szamarak vagy a kutyák betöréséhez hasonlítják, feltétlen engedelmességet prédikálva, mivel egyébként szerintük a gyermekek egyetlen célja, hogy megkeserítsék szüleik életét. Az egyre szélesebb körben terjedő tiltakozás hatására (Facebookon, blogokon és más közösségi oldalakon, iskolákban) már egyes kiadók és terjesztők nem árusítják a könyvet, de az amazon.com-on változatlanul elérhető. A nevelési kézikönyvet több mint 650 ezren vásárolták meg, magyarul is letölthető, illetve egyházi könyvesboltokban 850 forintért kapható a nyomtatott változata is (Evangéliumi Kiadó), bár az, aki ezeket az “elveket” a gyakorlatba ültetné át, a hatályos magyar gyermekvédelmi törvény alapján bűncselekményt követne el. (6. § (5) A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak.)

A Pearlék által vázolt jelenség, ahogy a feltétlen engedelmesség kialakul, lényegében a Stockholm-szindrómát írja le, ami azokra a végletekig kiszolgáltatott áldozatokra jellemző, mint Natascha Kampusch is volt, akik a végén már “ragaszkodtak” kínzóikhoz. A beteges pszichológiai jelenségnek természetesen semmi köze a valódi szülő-gyerek kapcsolathoz.

Aki azt hiszi, hogy Magyarországon nem aktuális a téma, súlyosan téved. Nemzetközi felmérések szerint Magyarország a gyermekek biztonsága szempontjából "veszélyes hely", havonta átlagosan két gyermek lesz bántalmazás áldozata, írja a nol.hu. Az UNICEF (az ENSZ gyermekvédelmi szervezete) 2009-ben kiadott jelentése szerint Magyarországon a gyermekek mintegy 4 százaléka kénytelen elszenvedni bántalmazást, ám mértéktartó becslések szerint is legalább három tényleges bántalmazás jut egy felderített esetre."Ne verd a gyereked 1.

"Éppen ezért a közvetlen környezet, valamint a jelzőrendszerhez tartozó intézmények dolgozóinak ébersége és bátorsága felbecsülhetetlen. Ha akad egy óvónő, védőnő, pedagógus vagy orvos, aki fel meri vállalni - bár tudjuk, a törvény számukra egyébként is ezt írja elő - a gyanút, vagy konkrétan észleli a gyermek bántalmazásának jeleit - verésnyomot, foltokat vagy a gyerek magatartásának szélsőséges alakulását -, akkor, de csakis akkor lehet esély a folyamat leállítására. A gyerekek ugyanis egyedül képtelenek megvédeni magukat."Igen, de a tudatosodást most

Igen, de a tudatosodást most elkezdve még 2-3 generáció is felnõ, mire a régi minták eltûnnek. Ami most még utópisztikus, unokáinknak már természetes lehet. :-)kicsiny halacskák, akik az

kicsiny halacskák, akik az ellenség ellen összetartó gömbbe tömörülve védekeznek...

nincs szebb, mint amikor nincs széthúzás egy családban...
amikor közösen, egy ütemre mozdulnak...

s képzeld ezt el nagy család (ország) szinten...

:-))Pipacska :-)

Hát nem vagy semmi, az tuti!

Szép napot!:-)

Jó éjt kedves Szmörcsi, köszönöm!

:-):-)

Jó éjt kedves Szmörcsi, köszönöm!

:-)