10 spirituális úton terjedő betegség

Találtam,gondoltam megosztom veletek,hátha valaki nem ismeri és segít eligazodni a káoszban.

......"Ha körbenézünk a világban, a spirituális életben éppen annyi útvesztőt találunk, mint az élet bármely más területén. Tényleg elhisszük, hogy ha valaki már öt éve meditál, vagy tíz éve jógázik, akkor ő már emelkedettebb, mint a többiek? Jó esetben egy kicsit tudatosabb a problémáira – egy kicsit.

Ez a gondolat indított arra, hogy az elmúlt 15 évben a spirituális utak zűrösebb részeihez szükséges józan ítélőképesség kialakításáról írjak könyveket – mint a hatalom, szex, megvilágosodás, guruk, botrányok, pszichológia, neurózisok. De ide tartozik még a fejlődni vágyó emberek tudás hiánya miatti zavaros motivációja is.
Utazásaim során spirituális tanítók százaival és gyakorlók ezreivel találkoztam. Szinte arcon csapott az a felismerés, ahogyan a spirituális nézeteinket, élményeinket és világképünket alattomos és észrevétlen módon, a szexuális úton terjedő betegségekhez hasonlóan “fertőzik meg” a fogalmi tévedések. Ezek a tévedések a spirituális elvekhez kapcsolódó éretlen hozzáállásunkban és zavart megértésünkben gyökereznek.

A spirituális úton terjedő betegségek tízes listáját gyűjtöttem itt össze – a felsorolás nem teljes, de érdemes életünkben odafigyelni rájuk:

1. Instant spiritualitás: egy olyan kultúrában, amely a sebességet, az egyszerre több dolog párhuzamos végzését és az azonnali eredményeket értékeli, ott a spiritualitás is nagy eséllyel instant spiritualitássá válik. Ez nem más, mint egy kollektív elképzelés arról, hogy az emberi létből adódó szenvedésektől könnyen és gyorsan meg lehet szabadulni. Egy dologban biztosak lehetünk: a spirituális átalakulás soha nem megy gyorsan.

2. Hamis spiritualitás: úgy viselkedni, beszélni, öltözködni, mint amilyennek egy spirituális embert elképzelünk. A spiritualitás ilyen imitálásának annyi köze van a valódi spiritualitáshoz, mint egy leopárd mintás anyagnak az eredeti leopárdbőrhöz.

3. Zavart motiváció: bár a növekedésre való vágyunk tiszta és igaz, gyakran keverednek hozzá olyan szükségletek, mint a szeretet, a valahova tartozás, a belső üresség kitöltése iránti vágy, az az elképzelés, hogy egy spirituális ösvényt követve megszabadulunk a szenvedéseinktől, valamint az a törekvés, hogy különlegesebbek, jobbak, sőt kiválasztottak legyünk.

4. Azonosulás a spirituális élménnyel: az ego spirituális élményekkel azonosítja magát, és azt hisszük, mi magunk vagyunk az a dolog, amivel az élmény során találkoztunk. A legtöbb esetben ez az állapot nem tart örökké, de hosszúra nyúlhat a magukat megvilágosodottnak tartó és/vagy spirituális tanítóként működő embereknél.

5. A spiritualizált ego: akkor alakul ki, amikor egy erős egóval bíró ember személyiségét a spirituális eszmék és fogalmak megtámogatják, így tovább erősítve az egoját. Az eredmény ilyenkor egy “golyóálló” személyiségszerkezet, ugyanis amikor az ego spiritualizálódik, elvágjuk magunkat minden új behatástól, segítségtől, építő visszajelzéstől. Megközelíthetetlenné válunk, elzárva ezzel magunkat a spirituális növekedéstől – mindezt persze a spiritualitás nevében.

6. Önjelölt spirituális tanítók tömegei: manapság számos felkapott spirituális iskola működik, és ontják a magukat megvilágosodott mesternek gondoló embereket, akiknek a valós tudatszintje messze elmarad ettől. Úgy működik ez, mint egy spirituális futószalag: gyere, vedd át a tüzet, érezd meg te is, és bumm, megvilágosodtál, mostantól te is képes vagy hasonló módon megvilágosítani másokat. A probléma nem a tanításokkal van, hanem azzal, hogy ezek a tanítók spirituális mesternek adják el magukat.

7. Spirituális gőg: akkor következik be, amikor egy gyakorló több éves kemény munka eredményeként elérkezik a bölcsesség egy bizonyos szintjére, és ezt az eredményt a további tapasztalatoktól való elzárkózásra használja. A spirituális felsőbbrendűség érzése szintén egy fajtája a spirituális úton terjedő betegségeknek, és úgy nyilvánul meg, hogy jobbnak, bölcsebbnek tartjuk magunkat másoknál, mert mi spirituálisak vagyunk.

8. Csoportszellem, más néven ashram betegség: egy spirituális közösség normákat alakít ki a megfelelő gondolkodásról, beszédről, öltözködésről. Azok a személyek és közösségek, akiket megfertőzött a csoportszellem, elutasítják azokat az embereket, attitűdöket és helyzeteket, amelyek nem felelnek meg a csoport íratlan szabályainak.

9. Kiválasztottság érzés: annak a hite, hogy a mi csoportunk spirituálisan fejlettebb, emelkedettebb, közelebb van az Igazsághoz – magyarul jobb, mint a többi csoport. (És ez nem csak a zsidókra érvényes.) Nagy különbség van aközött, amikor valaki megtalálja a maga számára leginkább megfelelő utat, tanítót, közösséget, vagy megtalálja az Egyetlen Igaz Utat.

10. A halálos vírus: “én már megérkeztem”: Ez a betegség olyan súlyos, hogy végzetes lehet a spirituális fejlődésünkre nézve. Annak a hite, hogy mi már elérkeztünk a spirituális utunk végcéljához. Amint ez a hit beeszi magát az elménkbe, a fejlődésünk véget ér.

Ahogy Marc Gaffni tanítása szerint “a szeretet lényege az elfogadás”, úgy az önmagunk szeretetének lényege az önelfogadás. Csak olyan embert szerethetsz igazán, akit a teljes valójában tisztán látsz – önmagadat is ideértve.”

Marc tanítása szellemében én is úgy gondolom, a legkritikusabb pont a spirituális úton való tájékozódásban az, hogy fel tudjuk ismerni a személyiség egészét átható zavarokat és a mindannyiunkra jellemző önáltatásokat. Ehhez jó adag humorérzékre és a valódi barátaink támogatására van szükségünk. Amikor akadályba ütközünk a spirituális úton, a kétségbeesés, kételkedés és az önleértékelés lehet rajtunk úrrá, de bíznunk kell magunkban és másokban, hogy valóban változást hozzunk a világra.

Forrás: Mariana Caplan,rejtélyek szigete

HozzászólásokSzia Violet! :)

Nem ismerem mélyebben az írásait, mert már csípőből nem szimpi a pasi kinézete se.
Brzzzzzzz.

Ettől függetlenül van híre és sokan kedvelik.Eckhart Tolle

Hazug vagy!
Eckhart Tolle

A fejedben élő tudás hangja hazugnak is nevezhető.

Születésedkor egy egész társadalma fogadott a hazudozóknak. Az előttünk született hazudozók tanítottak meg bennünket arra, hogy hogyan váljunk emberré.

Először is megmondták, hogy mik vagyunk – fiú vagy lány –, majd megmondták, kik vagyunk, és hogy kivé kell, vagy nem szabad válnunk. Megtanítottak bennünket, hogyan legyünk nők, illetve férfiak. Megtanítottak bennünket arra, hogyan legyünk csinos nő, finom hölgy, erős férfi, bátor férfi. Nevet adtak nekünk, és megmondták, hogy milyen szerepet játszunk az ő történetükben.

Felkészítettek bennünket az ember-dzsungelben való játékra, az egymás elleni versenyre, szabad akaratunk megfékezésére, saját természetünk elleni harcra. Teletöltöttek bennünket tudással, és mi természetesen hittünk nekik. A körülöttünk élő hazudozóktól megtanultuk, hogyan állítsuk elő a saját hazugságainkat.

Az általunk előállított hazugságok kutatása során felfedeztem, hogy a hazugságoknak hangja van. Hívhatod ’gondolkodásnak’, ha akarod. Én a ’tudás hangjának’ hívom, mert ő mondja el neked mindazt, amit tudsz. Megpróbál mindig mindent értelmezni.

Ez a hang mindig jelen van. Soha nem áll le. Bár nem valóságos, mégis hallod. Mondhatod: „Nos, ez vagyok én. Az vagyok, aki beszél.” De ha te az vagy, aki beszél, akkor ki az, aki hallgat?

A tudás hangját úgy is lehet nevezni, hogy a hazudozó, aki a fejedben él. A hazudozó beszél a beszédedben, ám a lelkednek, az igazságnak nincs beszéde. Csak tudhatod az igazságot; érezheted azt. A lelked mindent megpróbál, hogy meghalld őt, de a hazudozó hangja erősebb és lármásabb, és csaknem állandó jelleggel leköti a figyelmedet.

Halld csak a hangot, mit mond neked? „Mit gondolsz, ki vagy te? Sosem leszel sikeres. Nem vagy elég okos. Minek próbálkoznál? Senki nem ért meg. Hogyan lehetnél boldog, amikor emberek milliói halnak éhen?”

A hang legtöbbször hazudik, mert az annak a hangja, amit tanultál, és oly sok hazugságot tanultál, legfőképp magadról. A tudás hangja a saját fejedből jön elő, vagy a körülötted lévő emberektől, de érzelmi reakciód válasza a hangra ez: „be vagyok csapva”.

Amikor ítélkezünk saját magunk felett, bűnösnek találjuk és büntetjük magunkat, az mindig azért van, mert a fejünkben beszélő hang hazudik nekünk. Amikor konfliktusunk támad szeretteinkkel, az mindig azért van, mert hiszünk a hazugságnak, és ők is hisznek neki.

De nem csak ez. Amikor elhisszük a hazugságokat, akkor nem vagyunk képes meglátni az igazságot, és így feltételezések ezreit gyártjuk, és azokat tekintjük igazságnak. A legnagyobb feltételezéseink egyike, hogy a hazugságokat igazságoknak hisszük!

Elhisszük, például, hogy tudjuk, mik vagyunk. Amikor méregbe gurulunk, azt mondjuk: "Ó, hát ez vagyok én."

Amikor irigyek vagyunk: "Ó, hát ez vagyok én." De ez lenne az igazság? Biztos, hogy nem! Azelőtt azt feltételeztem, hogy én vagyok az, aki mindazon dolgokat mondja, amelyeket nem akarok mondani. Nagy meglepetés volt a felfedezés, hogy az nem én vagyok; ez az a mód volt, ahogy megtanultam létezni. És gyakoroltam, és gyakoroltam, amíg le nem küzdöttem ezt az előadást.

Kétezer évvel ezelőtt a legnagyobb mesterek egyike azt mondta: „És meg fogod ismerni az igazságot, és akkor az igazság megszabadít téged”. Mitől szabadít meg? A fejedben élő, állandóan beszélő hazudozótól.

Amikor a fejedben lévő hang végleg abbahagyja a beszédet, megtapasztalod a belső békét. Ha követed a következő két szabályt, akkor a tudásból eredő egyetlen hazugság sem éli túl a szkepszisedet, és egyszerűen semmivé olvad.

Első szabály: Ne higgy magadnak! Amikor meghallod a fejedben a hangot, ne tedd személyessé! Tudd, hogy rendszerint hazudik neked! A hazugságok csak akkor maradnak életben, ha elhiszed azokat. Ha nem hiszel a hazugságaidban, jobb, az igazságra alapozott választásaid lesznek.

Második szabály: Ne higgy senki másnak sem! Amikor az emberek beszélnek, fogalmad sincs róla, hogy mi jön a szívükből, és mi származik a fejükben élő hazudozótól. Figyelj, mert az átadás csodálatos lehet!

Megváltoztathatod az életedet, ha visszautasítod a saját hazugságaidba vetett hitet. Kezdd a legfőbb hazugsággal, amely a boldogságod és szereteted kifejezését korlátozó hazugság! Ha megvonod a hitedet a hazugságoktól, elvesztik a hatalmukat fölötted. Ha megszűnsz hinni a hazugságokban, akkor egész életed csodálatos módon megváltozik. Megszabadulsz a félelemtől, a drámától és a konfliktustól. Ez az abszolút igazság.

(Eckhart Tolle, ’A most hatalma’ szerzője)

A véleményem:az ilyen tanításoktól van a sok zavarodott személy.Kinek a pap, kinek a papné:)

Szerintem ugyan arról írnak, csak mindenki sajátosan, magán keresztül.
De ez nem baj. Ha már egy embernek hasznos abban, hogy el tudjon szakadni, rugaszkodni a berögzültségéből, berögzítettségéből, már nem haszontalan.
Hála nekik. Hogy ebből maguknak mit építenek, vagy nem, az már ő gondjuk.

Azért nálam ezek a gondolatok, mint alapra Jézusra, Krisnára épülnek, ha épülnek. Nekem a régi tanítók a mélyebbek, és az újak megvilágíthatják azt, amit abból nem tudok felfogni.*

Azt mondják minden könyv íródott valakinek.
Sajnálom,de nem tudom elfogadni Oshot,Eckhart Tollét,Anne Besantot,Rudolf Steinert,Szepesi Máriát,és testvérét Wictor Charont, Doreen V.-t,most ennyi akik hirtelen eszembe jutottak.
Viszont szivesen olvason Drunvalo M.-t,Agnes Golenyát,Bunyevacz Zsuzsát,Czeizel Beátrixet,Gresko Anikót,Debra Lynne Kratz,Lenkei Gábor,Kushi Michiot.
Természetesen akkor mikor időm engedi.Szivesen Violet:)

Olvastam Osho-tól is és másoktól is, mert érdekelt az emberi sors. Miért így, miért úgy tesz az ember. Miért ágaskodik bennem valami, miért dacol a sekélyes életvitel ellen, miért ne lehetne másképp?

Osho gondolatai nekem segítettek. Olyan keveset tudok még magamról és a körülöttem lévő világról. Miért ne hallgatnám meg mások gondolatait erről?

Sokszor elgondolkoztam azon is,és tapasztalom is, hogy összekeveredik, vagy összekeverődik a szabadság és a gátlástalanság.

Az egoista gondolkodás és életvitel számomra az önzést jelenti, azt, hogy mindenen ls mindenkin átgázolva érvényesítem az én akaratomat. Nagyon sok példa van erre Magyarországon is, főleg most ebben a "szabadrablásos" kapitalizmusban.

Az ego fogalmával, kialakulásával nagyon egyetértek abban az értelemben, ahogy A.J. Christian leírja.
Nagyon sokat segített a miértek megértésében. Ahogy ő is írja nem ellenség az, csak sok rajta sallang. Magunkra felvett, vagy ránk ragasztott, ragadt idea, túlburjánzott erkölcsi követelmény.

Beszélgethetünk erről még.:)*

A másik amit most olvastam,sokak kedvence,nekem soha nem volt szimpatikus,most már tudom miért.

Ki is volt valójában OSHO? Ha tudnátok, nem idézgetnétek tőle…

.....Rajneesh Chandra Mohan Jain (1931. december 11. – 1990. január 19.), más néven Bhagwan Shree Rajneesh, majd későbbi közismert nevén Osho, egy Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban élő vallási vezető; egy új, sokat vitatott vallási mozgalom megalapítója volt.
A későbbi Osho egy kis indiai faluban, a Madhja Prades állambeli Kuchwadában született. A szülei a dzsainizmus követői voltak. Születésekor a csillagjós azt jósolta, hogy valószínűleg még hét éves kora előtt meg fog halni, ezért a szülei az anyai nagyszüleihez küldték, amíg el nem éri ezt a kort. Nem így történt.
A huszonegy éves korában történt megvilágosodása után még befejezte egyetemi tanulmányait, majd évekig filozófiát tanított a jabalpuri egyetemen. Eközben széltében-hosszában bejárta Indiát, nyilvános vitákra hívva az ortodox vallási vezetőket, megkérdőjelezve létjogosultságukat. Rengeteget olvasott, az indiai tradíciók mellett a nyugati tudomány eredményeiről is.
Indiában gyakran hívták „szex gurunak”, miután több felkavaró beszédet tartott ortodox közösségekben, a szabad szerelemről és a szabados szexualitásról.....

...és emberek milliói hisznek az ilyen és ehhez hasonló "szellemi lényeknek".*

Aranyos kis zenés versike,köszi Editt.

A pánsípos zenét mindig "levezetésnek" szánom,mikor számomra érthetetlen cikkeket olvasok.

Pl ilyeneket:

Megszabadulás az EGO-tól

....A megvilágosodáshoz és a felemelkedéshez le kell dobnunk magunkról az egonkat. Az ego ennek ellen fog állni. Az első lépés az, hogy felismerjük, mikor "kapcsol" be az egonk. Ha ezt felismertük, akkor ki is tudjuk kapcsolni. Persze az ego ezek után azon fog dolgozni, hogy visszakapcsolódjon, tehát ez egy türelemjátéknak is felfogható olyasvalakivel szemben, aki belül lakik és a játék célja, hogy teljesen kiszorítsuk magunkból.....

Egy hsz a cikkhez
#7 | Save - április 07 2010 03:58:18
Én már jártam ezen az úton, meg is ütöttem a bokámat nagyon. Gondolok itt a New Age-re, és az ehhez tartozó irányvonalhoz. A véleményem erről a cikkről, ami a New Age termékeket együtt véve is érinti:

- Ellentmondásos, önmagának ellentmondó, nélkülözi a következetességet, és ezt az olvasótól is elvárja, erre épít is tartalmában.
- Az egó a testet öltött lélek kapcsolatfelülete az őt körülvevő világgal, maga a személyiség, az, aki én vagyok. Ez rendszerint nincs meghatározva a New Age, Osho és ehhez ill. a hasonló irányvonalhoz tartozó könyveknél. Magam nélkül (azaz egó nélkül) nem tudok élni, ez világos, igaz?
- A személyiségemet (az egót), tehát magamat másnak tekinteni, mint ami, egy önmagamban létező plusz, ráadásul gonosz, mondhatni sátáni résznek beállítani ezt a kitalált részt, ami bennem van (tehát szerintük nem én vagyok!), nemlétező tulajdonságokkal felruházni, dolgokat állítani róla, amik nem igazak, ezeket elhinni, és az embert, aki nincs tisztában az egó fogalmával, de esetenként azt is aki tisztában van vele önmaga ellen fordítani megvezetve hazugságok által amiket az ember elhisz, ezek az ember zavarodottságához, betegségéhez vezethetnek, és ez az egyik cél, amiért ezek a könyvek íródnak.
- Ezeknél a könyveknél, adatforrásoknál jellemző, hogy igaz adatok kitalációval keverednek, kis arányú igazság található meg bennük a nagy arányú kitalációval szemben, azért van bennük igazság is, hogy legyen valami, ami kapcsán el lehet hinni a kitalációt is, és a cél, hogy az olvasó előbb-utóbb sérüljön. Nem nyilvános társaságok anyagilag érdekeltek benne, hogy egyre több legyen a beteg ember, ahhoz megvannak az eszközeik, hogy torz információval félrevezessenek, ártsanak, de nincsenek tisztában tetteik következményével, mert ha tisztában lennének vele, nem tennék azt, amit tesznek, hisz maguk ellen is tesznek ezzel.
- Elméletrendszereik, amiket alkotnak elég szerteágazóak és egymáshoz kapcsoltak, így keltve a magasabb tudás látszatát, és amit az ember nem ismer, arról hajlamos elhinni bármit, amíg nem hall róla valami mást is, és nincs, ami megcáfolja, amit hisz, különösen akkor hajlamos elhinni, ha még ezzel egy jobb élet lehetőségét is felfestik neki.
- Másodfajú háború, nemzetsorvasztó tevékenység: belülről, nem várt helyről rombol, nem rakétákkal, puskákkal, de annál inkább könyvekkel, kiadványokkal, amik bármely könyvesboltból, újságostól beszerezhetők saját kezűleg, álhírekkel, félretájékoztató, a nyilvánosság előtt tudományosnak beállított intézményekkel. - Ezek a mozgalmak (New Age és társaik), illetve akik ezek mögött állnak, és ezek kiadványaik ezt teszik. Köszönöm, hogy olvastad.Tetszettek a zenék Violet.:) Köszi

Pipacsnak is küldöm szeretettel, mert lehet, hogy lökött, de semmiképp sem átlagos.:DDD*

Editt ,Nekem pedig ez :)

a kedvencem

Gheorge Zamfir,senki nem tud ilyen szépen játszani a pánsípon.

és küldöm uniquenek is.

A gondolkodás olyan mint az ejtőernyő.Akkor jó ,ha nyitott.

Egy kis olvasnivaló,ha unatkoznátok....:)Kedves violet!

Bocsi, nem vettem észre és én is feltettem, tőled külön... akkor viszont kiegészítem. Köszönöm!:)

Nyerő lapok az emberi világban.

de nem a jolly joker :)*

........
6. Önjelölt spirituális tanítók tömegei:....

7. Spirituális gőg: ....

8. Csoportszellem, más néven ashram betegség: ....

9. Kiválasztottság érzés: ....

10. A halálos vírus: “én már megérkeztem”: ....

Elszomorító,és még el is hiszik ezeket magukról,hogy ők így működnek.Köszi!

Szerintem nagyon jó írás és átvitt értelemben is igaz, az élet más területein.
Olyan, mint a gyermekbetegségek. :) Van aki kinövi, van aki beleragad. De vannak a jó barátok, akik kirángatnak,ha hagyjuk.:)))