Fátyol vízesés, Szalajka völgy, Szilvásvárad

Bükki Nemzeti Park, Szilvásvárad

A Fátyol-vízesés a Heves megyei Szilvásvárad fölötti Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége, hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége. A Szalajka-patakot karsztforrások (Szikla-forrás, Szalajka-forrás) táplálják. Ezek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott széndioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 m hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.

2012 nyara
Az elmúlt időszak aszályos időjárása nyomán, illetve a jelenlegi kánikula miatt kiszáradt Magyarország egyik leglátványosabb természeti képződménye, a szilvásváradi Fátyol-vízesés.
Már a tavaly őszi aszályos időszak óta csak csordogált a vízesés, a téli csapadékhiány pedig csaknem teljesen elapasztotta a vízfolyást.

Ugyanakkor az elmúlt időszakban a nagy forróság hatására a talaj annyira kiszáradt, hogy elnyel minden csepp nedvességet, így nem marad víz a mederben.

Ebben a helyzetben nem csupán a Fátyol-vízesésből, hanem a Szikla-forrásból is eltűnt a víz. A tél alapozza meg a nyári vízfolyásokat. Általában 70-80 centiméternyi hó esetén már biztosított a vízhozam, viszont az idén csak 40 centiméter hó hullott. Ehhez még hozzájárult az aszályos tavasz is.

2013 tél
Ismét csobog az ország legszebb vízesése
Közel egy évnyi szünet után ismét megcsodálható a szilvásváradi Fátyolvízesés. A télen leesett csapadék hatására olyan szintre töltődött a patakmeder, hogy a vízesés minden lépcsőfokán átfolyik a Szalajka forrás vize, bár még nem a régen megszokott mennyiségben.

A Szalajka forrás a több évi csapadékszegénység miatt 2012. március közepére annyira elapadt, hogy vízhozama kevés volt a Fátyolvízesés „működtetésére”. A felső három lépcsőfok után földalatti víznyerőkön keresztül folyt le a kevéske víz a Sziklaforráshoz, ahol újra a felszínre bukott. Ez a merőben új helyzet is sok turistát vonzott, de a legtöbben inkább a vízesést szerették volna látni a száraz meder helyett.

Megközelíteni az Egererdő Zrt. által működtetett kisvasúttal is lehet,de aki kedvet érez a sétára,gyalogtúrára úgy is megnézheti.

Kellemes kikapcsolódást kívánok minden látogatónak.

HozzászólásokVízesés

most már el van kerítve,nem tudom hogyan lehetne közelebb jutni hozzá,talán átmászni a kerítésen :)
Csak vicc, mert biztos sok bírságot kellene fizetni.:(

A tyúklépést úgy gondoltam,hogy kb 10km-t mindig távolabb menni a megszokott,bejáratott utaktól.Pipacsvirág

Míg iskolásak voltak a gyerekeim többször elmentünk megnézni,szinte nem lehet betelni a látványával.Később,mikor már felnőttek egyedül mentek és akkor is ott voltak,a saját szemükkel,kezükkel érintették meg a kiszáradt patakmedret.

Néha le lehet térni az ismert utakról,megismerni az ismeretlent-én imádom.:)

Bátorság pipacsvirág,itt a jó idő,ki lehet próbálni,ha másképp nem megy tyúklépésekben.