gyümölcsök

Gyümölcsóra

Ma reggel arra gondolok, hogy érettnek lenni annyi, mint megkétszereződve fiatalnak lenni.
Az eredeti egyszerűbb és szebb. Reife ist doppelte Jugend. Minden érett gyümölcs ezt bizonyítja. Íme, az őszibarack. Sárga húsa van, az egyik oldala krapplakkvörös, a másik narancs. Kihívó és kívánatos. Megérni annyi, mint duplán fiatalnak lenni. És érettnek lenni a legnagyobb, mondja Shakespeare, ripeness is all. Semmi sem fiatalabb, mint az ilyen kacér gömbölyűség. Közben már régen a muskotályszőlőt szopogatom és hozzá mandulát harapok, de a fűben mellettem piros alma és két csodaszép szem szilva. Tovább »

Téli gyümölcsök: narancs, mandarin, grapefruit

Narancs

Amikor télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán lassan csökken, a citrusfélék - a citrom és narancs - még dúskálnak a vitaminokban. Hiba volna azonban megfeledkezni a sárgás, narancsos gömbökben rejlő többi áldásos összetevőről.
A banánnal ellentétben - ami nem éppen sovány eledel - a narancsban (Citrus sinensis) alig van kalória. Energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk éhségűzőnek, leve és rostjai jól telítenek, üdítenek, a szomjat is oltják. Tovább »

Vágykeltő ételek a konyhából

Szexuális kedvet növelő élelmiszerek – valóban léteznek? Ruth Johnson komolyan foglalkozott a témával, és a válasz: igen. A szerelemhez a gyomron át vezet az út, és a szex iránti kedv evéssel növelhető. Egyes élelmiszerek és fűszerek, melyeket szaknyelven afrodiziákumoknak neveznek, befolyásolhatják a szexuális vágyat.

Vannak ételek, amelyeket csak isteni aromájuk miatt fogyasztunk. De a legjobban azokat szeretjük, amelyek finomak és vágykeltők is! Tovább »