Mit tegyünk, ha a düh felénk irányul?

dühösMit tegyünk, ha valaki szemlátomást ránk zúdítja a dühét?
Ha lehet, próbáljuk meg végig gondolni, mi lehetett az előzmény.
Itt persze nem azt mondom, ha a szomszéd rád tőr egy baltával, állj le medizni! Olyankor fuss, amíg a lábad bírja! :)
Ha tudjuk, hogy mi nem tettünk ellene, akkor máris könnyebb a helyzetünk. Van amikor félreértésről, vagy pletykáról van szó, akkor az illetőnek el lehet mondani, hogy nézd, Te ezt meg ezt hallottad, ez nem így van, hanem amúgy. Ha az illető ezt megérti, akkor könnyedén sikerül közös nevezőre jutni. Főleg, ha látja rajtad, nem dühvel szítod tovább a tüzet. Ha ezek után sem érti meg, csak fröcsög belőle a szitok irányodba, lássuk be, időre van szüksége, ne menjünk bele a vitába, vagy menjünk el, vagy kérjük meg, hogy ezt később beszéljük meg.

Mi van akkor, ha valaki a keserűségéből ront ránk? Kilátástalan nyomora elvakítja a szemét, és Te vagy az a "szerencsétlen", aki éppen az útjába akadt.
Figyeld magad, és a szavait. Ha dühvel válaszolsz, kikéred magadnak ezt a bánásmódot, akkor azon fog lovagolni tovább, ez sem megoldás.
Inkább kérdezd meg: mi bajod? mi bánt?

Rá fog jönni, hogy előtte a bankban visszautasították, vagy elvágta az egyik ujját, és nem akkor adta ki a mérgét, mert nem illik, vagy bármi más és megnyílik, megenyhül.
Ha tudtára adod, hogy érted, hogy dühös, hogy valami gondja-baja van, az jócskán megkönnyíti a további beszélgetést. Elmondod neki: én megértem, hogy ezt meg ezt érzed, mert tudom, ez történt velem, de mi lenne ha megbeszélnénk, nem pedig összevesznénk a dolgokon?
Legalább vetkőzzük le sértettségünket és ne támadjunk vissza. Ítélkezéssel, a másik "bemocskolásával" csak háborúk születnek.

A lényeg, ha dühvel reagálunk, csak szítjuk a tüzet. Akkor nekünk is dolgunk van a dühkezeléssel.
Hiszen ha "megbirkóztunk" már a saját dühünkkel, akkor mi dühítene fel? Azzal, hogy vitába bonyolódom, hajtom a magam igazát, győzködöm a másikat, hogy milyen jó fej vagyok, nem érek el semmit. Szavakkal csak ideig-óráig tudok "magam mellé állítani" mást. A feszültség megmaradhat, érdek barátságok alakulhatnak ki. Az ilyen közösségek viszont hamar elhamvadnak, szerintem.

(Forrás:www.onmegvalositas.hu)

HozzászólásokUdv IGe!

Csak mert mindig olyat irsz, amire ugy erzem, irom kell. Mindig kesztetes van bennem. Ezert.Úgy pukkadjon ki, mint a LUFI, IGe? :-) Hát, igen, a lufi... :-)Aki dühös, az pukkadjon meg, vagy ki :-)

Origami: Tehát a nevetés és a kinevetés nagyon jó pukkasztó hatással bír.

Alf: Kedves vagy, de miért is érzed bevonzva magamat hozzád???

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Draga IGe!

Ha ugy gondolod, valaki meg nem tudja, milyen frappans vagy, akkor szivesen hordok a weblapcimed felirataval ellatott polot egy hetig, hatha tortenik valami, es felfedez teged valaki:) meg nem jottem ra, mivel vonzottalak teged, remelem leesik, es kioltom.

Origami Kedves !!!

Erre gondoltam, csak en hosszabban irtam volna meg, neha belekeveredve, de vegen kikanyarodva belole: ) Orulok Neked : )

Alairas : az elso 12 milliom ezzel szereztem:Olaj a tűzre, ha egy dühöngőn nevetsz. :-) Nem az szokott...

lenni a célom, hogy még jobban idegesítsem, aki már amúgy is ideges. :-)
Na, jó, néha ez a célom, bevallom. :-))))))))
Találóak a fantázianevek a cikkben! :-)Irni kell róla néhány paródiát

Mint például ezek. Így mi és sokan mások is jót röhöghetnek a dühöngőn.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Mindenki szokott dühös lenni, viszont nem mindegy, hogy...

ebből tartós harag születik-e, vagy csak kijön az energia, aminek ki kell törnie. :-)
Akinek nincs szüksége falakra, hogy védje az egóját, az nem tart haragot, és nem sértődős. :-)
Viszont néha még egy ilyen ember is dühbe jön. Az letagad maga előtt valamit, aki azt állítja, hogy ő sosem dühös. :-)
De meg lehet érteni a sokáig haragvó, sértődős embereket is. Általában egy olyan probléma áll a háttérben, ami nem került felszínre hosszú éveken át, ami fáj. A düh arra jó, hogy felszínre kerüljön, mi a baj. :-) Aztán az ember vagy képes szembenézni magával, vagy nem. :-)Nekem például a munkám olyan, Alf, hogy tudnom kell...

kezelni a konfliktusokat. Na, és mernem kell felvállalni is! :-)
A düh mindig fájdalomból fakad, és nem tanácsos elfojtani, inkább a gyökeréig kell hatolni. :-)
Igazad van, ez a fő kérdés:
MIÉRT? :-)Nem erdekes, miert vonzatok

Nem erdekes, miert vonzatok a duhot?Kedves Gyöngyök, már ezekért a szép dalokért és ...

képekért is megérte írni ide! :-)Tapasztalatból mondom, mindkét oldalt serényen ...

próbálgatva, hogy ez azért még nem mindig olyan egyszerű, kedves Alf! :-)
Én magam is "nehéz eset" tudok lenni, ha dühös vagyok, bár nálam azért ez nem tartós, és hamar túllépek mindezen. :-) Viszont addig amíg tart a dühöm, hát....Inkább erről nem írok semmit. :-)))))
De én azt éltem át, hogy a sérült emberek között vannak rendkívül haragtartók is, akik minden kis apróságot megjegyeznek, és bennük marad a tüske, aztán adandó alkalommal, ha félnek, újra előtör belőlük a harag.
Nem lehet könnyű nekik állandó fájdalomban élni.
Ezért szeretni kell őket, ha nem is érzik, vagy akkor is, ha lehetetlenné teszik, hogy kimutasd nekik a szeretetedet. :-)
Talán, ha kapnak több szeretetet, akkor lassan ők is mernek majd szeretni IGAZÁN. :-)Szia Cheenska !

Udv !!

Ha valaki duhosen tamad rad, es benned ez feszultseget teremt, akkor te magad vonzottad ezt a helyzetet, hogy legyen ra lehetoseged helyesen megoldani, megelni. Ha jol vagy magadban, nem zavar, ha megugat egy kutya. Megnezed a kutyat, es meg az is lehet, hogy eszreveszed, milyen aranyos kutyus, es nem zavar, hogy ugat.
Ha valaki duhos, es rajtad akarja kitolteni, akkor eloszor kovesd nyomon magadban, miert felsz az embertol ,a helyzettol , menj rajta vegig, es szamold fel magadban , hogy miert nem fogadod el a helyzetet. Amikor elfogadod, hogy hat ez van, igy van, es hagyod a masikat kisulni, akkor mar eleve kisebb lesz a surlodas. Ha pedig segiteni is akarsz, akkor csak erezz iranta szeretet, mindegy mit csinal, ne iteld meg. Ezzel barkibol kihozod fel ora alatt a nyugodt jo oldalat.Kedves Cheenska!

ez kimaradt... de ez a lényeg...

"Inkább kérdezd meg: mi bajod? mi bánt?"

na ehhez kell a türelem... és a magabiztosság...

aki haragszik rád, magával van gondja... hányszor olvashattuk ezt ...

van egy jó könyv... Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad és mindegy kivel élsz (és vitázol?)

lelkititkaink.hu/asszertiv_trening.html

asszertivitás... önmagunk és mások elfogadása...

Az asszertív, vagy más szóval a kellő határozottságú és öntudatú emberre az jellemző, hogy környezetével összhangban igyekszik elérni céljait. Van önbizalma, határozott, szemkontaktust tart, erőt nem alkalmaz, együttműködő.

1. Önmaga megváltoztatása csupán akarat, lelkierő és elhatározás kérdése, legtöbbször nincs szükség hozzá külső erőre.

2. Az alkalmazkodás a túlélés eszköze, nekem kell alkalmazkodni, ha életben akarok maradni.

3. Nincs felhatalmazásom, jogalapom vagy egyéb ésszerű okom arra, hogy én határozzam meg, hogy szerintem másoknak mi a jó vagy a kívánatos.

és:

Nem azért vagy itt, hogy a világot olyanná alakítsd, amilyennek látni szeretnéd. Azért vagy itt, hogy olyan világot teremts magad köré, amilyet akarsz, miközben hagyod, hogy a világ mások számára is olyan legyen, ahogy azt ők szeretnék...

Sziasztok!

Bocsi egy kicsit hosszú lettem :-)A legnehezebb témát

A legnehezebb témát vetetted fel, asszertívitás, érzelmi zsarolás kezelése ... ezekre keress a google-ban, meglepő dolgokat olvashatsz... amit meg is lehet tanulni, de úgy, ahogy a többiek is említik, igen sok sebet kapunk közben.

Fontosabb ez a kérdés bárminél.

Kerültem olyan helyzetbe, hogy azt mondtam magamnak, ha most visszaszólok, nem tanultam itt semmit, a 3 év munkája az életben sikeresen vizsgázott. És nagy fájdalommal.

A netes véleménycserékben a vitakultúra hiánya nyilvánvaló, az érvek és (háttér)információk, tudás hiánya még inkább. Zsigerből kapod a dühöt. Egy előnyöd van mégis, van idő, válaszolgatni. Míg az életben nincs. Ott a szemedbe kapod, és ez még a jobbik eset. A pletykákból, szokások rabjaiként élő, rossz mintákon nevelt, hibás értékrendet elsajátítókkal igencsak nehéz a dolgunk. A rosszindulat ostobasággal keverve maga a pokol. Hülyével nem vitatkozunk, mert lesüllyedsz a szintjére és még téged néznek hülyének.
Mentegetőzni pedig soha senkinek! Barátnak nem kell, az ellenség meg úgysem hiszi el.

Rengeteg türelem kell, magunkhoz.
Biztosnak és bölcsnek kell lennünk: Hinni vagyis bízni magukban. Az igazunkban. Tiszta lelkiismerettel. Ez az egyetlen megoldás.
Tanulni a tegnapból, élni a mában és reménykedni a holnapban.
Nem aggódni, tanulni, indulatainkat uralni, bízni!

Erősítsd meg önbizalmad, önbecsületed. Minden nap találj valamit, ami átkapcsol. Szedd össze magadban, mit szeretsz magadban. Ne hagyd, hogy a negatív energiák, szeretetvámpírok, energiafalók ellepjenek. Erősödj! Olvass regényeket, ne csak a titkot. Verseket, és beszélgess Istennel. Tanuld meg a magányt, a társas magányt egyedüllétté formálni. Ezt a csendet használd ki, ordítását szelidited, te magad, meghallod suttogását és felismered, hogy áldás jön rád.

Mindig ide jutunk.
Önmagunk tükrébe nézni a legnehezebb út.

Áldás rátok, Cheenska, Origami, Jugik, Gyöngyök és mindenkinek aki olvassa!Erre MÁR a legkisebb oka sincsen, Gyöngyök? :-)Én azokkal az emberekkel kapcsolatosan, akikkel...

szorosabb viszonyban vagyok, rendkívül fontosnak tartom azt, hogy minden érzelmemet kifejezhessem, hogy érezzem, mindenestül szeret az illető. Még dühösen is. :-))))) Viszont én magam képtelen vagyok a sértődésre. :-) Látom a hibáimat, és azt is, hogy MINDIG kettőn áll a vásár. :-)
Volt egy olyan személy az életemben mostanság, akihez nem kötődtem szorosabban, így nem zavart, hogy támad, megbékítettem, szeretettel bántam vele, ugyanis csak azzal vitázom, akivel érdemes.
Segítettem őt, ahol csak tudtam.
Erre a segítőkészségemet is bántásnak állította be.
Nem tudta összerakni magában azt, ki segít neki, ki nem, annyira bizalmatlan.
Hogy miben voltam én hibás?
Hát, abban, hogy nem véletlenül vonzottam őt magamhoz, ugyanis bennem sem volt teljes a bizalom. :-)
Feladatunk nem másokra mutogatni, hanem magunkban megkeresni a TANULSÁGOT.
Tudjunk belenézni abba a bizonyos tükörbe! :-))Énis voltam ilyen szituba

Énis voltam ilyen szituba és olyan jo volt higgattan lenyugtatnom az illetőt hogy ő is meglepődött rajtaKedves Cheenska!

Én sem szoktam "bemenni a dühöngő utcájába" És szerintem ez a legjobb amit adott esetben tehetek, amíg le nem higgad... akkor lehet érdemben beszélgetni a probléma gyökeréről :-)
Aki kiabál, úgysem hallja meg amit mondani szeretnék neki....
Köszönöm, hogy olvashattam.

Szép estét kívánok!
Jugik